Uleiul, apa și laptele obținute din nuca de cocos sunt ingrediente populare, pe care din ce în ce mai multe persoane le folosesc în bucătărie, dar și ca remedii în diverse probleme de sănătate. Totodată, și miezul cărnos al nucii de cocos poate fi folosit în diverse preparate, dar și pentru proprietățile terapeutice pe care le are.
Iată cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le cunoști atunci când vine vorba de acest fruct exotic!
VALORI NUTRIȚIONALE
Spre deosebire de alte fructe care sunt bogate în carbohidrați, nuca de cocos conține grăsimi, proteine, minerale și câteva vitamine din complexul B.
100 de grame de miez de nucă proaspăt furnizează organismului: 354 de calorii, 3 grame de proteine, 15 grame de carbohidrați, 9 grame de fibre, 33 de grame de grăsime, 75% din doza zilnică recomandată (DZR) de mangan, 22% din DZR de cupru, 14% din DRZR de seleniu, 8% din DZR de magneziu, 11% din DZR de fosfor, 13% din DZR de fier și 10% din DZR de potasiu.
Pe de altă parte, 100 de grame de miez de nucă uscat furnizează mai multe substanțe nutritive organismului, dar și mai multe calorii, după cum urmează: 650 de calorii, 7.5 grame de proteine, 25 de grame de carbohidrați, 18 grame de fibre, 65 de grame de grăsimi, 137% din DZR de mangan, 40% din DZR de cupru, 26% din DZR de seleniu, 23% din DZR de magneziu, 21% din DZR de fosfor, 18% din DZR de fier și 16% din DZR de potasiu.
REMEDII PENTRU SĂNĂTATE
Toate substanțele nutritive din compoziția nucii de cocos oferă multe beneficii corpului. Descoperă cum acționează fibrele, grăsimile sănătoase, compușii fenolici și antioxidanții, fiecare având roluri țintite odată ce ajung în organism.
- Protejează celulele corpului de stresul oxidativ
Miezul de nucă de cocos conține compuși fenolici care au rol antioxidant, ceea ce înseamnă că protejează celulele corpului împotriva stresului oxidativ. În plus, polifenolii previn oxidarea colesterolului “rău” (LDL), scăzând astfel riscul înfundării arterelor cu grăsimi, un factor de risc în declanșarea problemelor cardiovasculare.
- Susține buna funcționare a inimii
Uleiul obținut din nuca de cocos ajută la buna funcționare a inimii, datorită efectelor pe care le are asupra mai multor factori de risc pentru bolile cardiovasculare. În primul rând, acest tip de ulei ajută la scăderea nivelului de colesterol “rău” (LDL) din sânge și la creșterea celui bun (“HDL”).
De asemenea, un consum constant de ulei de cocos contribuie la reducerea grăsimii abdominale, despre care se știe că poate afecta vasele de sânge care transportă sânge și nutrienți către inimă. Într-un studiu pilot, condus de cercetătorii din Malaezia, se arată că bărbații obezi care au consumat 30 ml de ulei de cocos virgin în fiecare zi, timp de 4 săptămâni, au obținut o reducere a circumferinței taliei cu aproximativ 3 cm.
- Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Nuca de cocos este săracă în carbohidrați, dar conține multe fibre și grăsimi bune, ajutând astfel la reglarea glicemiei. La aceste substanțe nutritive se adaugă și arginina, un aminoacid care asigură buna funcționare a celulelor pancreasului. Aceste celule eliberează insulina, hormon ce menține sub control nivelul zahărului din sânge.
Un studiu pe șobolani cu diabet, efectuat de către cercetătorii din India, arată că hrănirea lor cu proteine din miezul de nucă de cocos a dus la îmbunătățirea metabolismului glucozei, dar și a nivelului de insulină. În plus, celulele beta de la nivelul pancreasului au început să producă mai multă insulină, reglând astfel nivelul zahărului din sânge. Cercetătorii sunt de părere că celulele beta au început să lucreze mai bine și datorită cantității mari de arginină prezentă în nuca de cocos.
- Stimulează imunitatea
Nuca de cocos conține doi acizi care o transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene.
În compoziția nucii de cocos, acidul lauric se găsește într-o cantitate mare și odată consumat, organismul îl transformă în monolaurin, un agent antiviral care poate combate o varietate de agenți patogeni, printre care se numără herpesul, giardia, helicobacter pylori și citomegalovirusul.
Totodată, grăsimile din nuca de cocos sunt folosite de către metabolism pentru a produce energie, dar și pentru curățarea sângelui, îmbunătățirea digestiei și în procesul de slăbire.
Pentru a beneficia de toate aceste efecte pozitive ale nucii de cocos, este suficient să consumi câte o linguriță de ulei de cocos în fiecare zi, cel mult 10-12 săptămâni. Întrucât acest remediu poate avea câteva reacții adverse precum dureri de cap, oboseală și dureri musculare ca urmare a faptului că sistemul imunitar începe să lucreze și mai mult, se recomandă ca uleiul să fie consumat în compoziția unui smoothie sau să fie adăugat în cafeau de dimineață.
CUM INTRODUCEM ÎN ALIMENTAȚIA NOASTRĂ NUCA DE COCOS
Miezul cărnos al nucii de cocos poate fi găsit sub mai multe forme: proaspăt, congelat sau uscat, însă indiferent de varianta pe care o alegi, ai la dispoziție mai multe moduri prin care îl poți adăuga în dieta ta.
- Adaugă miez de nucă de cocos la salatele de fructe sau în compoziția unui porridge ori consumă-l în combinație cu iaurt.
- Este un bun ingredient și pentru smoothie-uri sau sosuri.
DESCOPERĂ MAI MULTE ȘI ÎN ARTICOLUL ”REȚETE DELICIOASE ȘI SĂNĂTOASE CU ULEI DE COCOS”
- În varianta uscată, poate fi combinat cu pesmet atunci când vrei să prăjești carne de porc, de pui sau pește.
- Miezul proaspăt poate fi adăugat la prepararea cartofilor prăjiți sau a tocănițelor.
- Poți opta, de asemenea, pentru uleiul sau untul de cocos, cât și pentru apa de cocos, dacă se numără printre preferințele tale.
EFECTE ADVERSE
Dacă incluzi în alimentația ta nuca de cocos, este important să ai grijă la numărul total de calorii pe care le consumi într-o zi. 80 de grame de miez proaspăt de nucă de cocos conține 283 de calorii, motiv pentru care trebuie să reduci numărul de calorii obținut prin consumul altor alimente. Altfel, riști să iei în greutate, chiar dacă este o alegere sănătoasă.
Precauții mai pot apărea atunci când alegi să consumi apă de cocos, deoarece conține un nivel ridicat de potasiu. Din acest motiv, este indicat să discuți cu medicul specialist dacă deja ai un nivel ridicat de potasiu în sânge sau ai probleme cu rinichii.
Apa de cocos nu este recomandată nici înaintea unei operații chirurgicale, deoarece poate afecta controlul tensiunii arteriale. Dacă obișnuiești să consumi apă de cocos, evită să o mai bei cu cel puțin 2 săptămâni înainte de operație.
3 REȚETE DELICIOASE CU NUCĂ DE COCOS
Porridge cu lapte de cocos și zmeură
Ingrediente:
35 grame de fulgi de ovăz;
180 ml lapte de cocos neîndulcit;
64 grame de zmeură congelată;
1 lingură de chipsuri de cocos neîndulcite;
1 linguriță de semințe de chia;
1 vârf de sare.
Mod de preparare:
1. Pune într-un vas următoarele ingrediente: fulgii de ovăz, laptele de cocos, zmeura și sarea.
2. Amestecul se pune pe foc, la temperatură medie, în jur de 15-20 de minute. Folosește o lingură de lemn pentru a amesteca din când în când compoziția. Fulgii de ovăz vor fi gata atunci când devin cremoși. În cazul în care fulgii devin prea uscați, poți adăuga în jur de 100 ml de apă.
3. După preparare, pune porridge-ul într-un bol și toarnă peste el chipsurile de cocos și semințele de chia. Opțional, poți adăuga și câteva fructe preferate.
Smoothie cu lapte de cocos și banane
Ingrediente:
400 ml lapte de cocos;
2 banane congelate și 2 banane proaspete;
2-4 curmale;
30 grame de migdale;
4 cuburi de gheață;
topping: chipsuri de ciocolată sau migdale tocate.
Mod de preparare:
1. Amestecă toate ingredientele într-un blender până când obții o compoziție omogenă.
2. Transferă amestecul într-un pahar și presară pe deasupra toppingul preferat.
Este recomandat să bei smoothie-ul de îndată ce l-ai preparat.
Orez thailandez cu cocos
Ingrediente:
750 grame de orez Thai;
100 ml lapte de cocos;
100 grame de miez de nucă de cocos;
2 frunze de lime;
1 linguriță de sare.
Mod de preparare:
1. Clătește orezul de 3 ori în apă caldă. Scurge-l de fiecare dată pentru a îndepărta amidonul, după care pune-l într-o cratiță cu capac.
2. Adaugă laptele de cocos, frunzele de lime și 1 linguriță de sare, după care amestecă pentru omogenizare.
3. Pentru a fierbe orezul, adaugă apă până îl acoperi, după care acoperă cratița. După ce amestecul a ajuns la punctul de fierbere, se mai lasă încă 5 minute la foc mic.
4. Când orezul este gata, se ia de pe foc, dar se mai lasă în cratița acoperită pentru încă 20 de minute.
5. Înainte de servire, se adaugă miezul de nucă de cocos care a fost prăjit în prealabil. Miezul de nucă de cocos trebuie să aibă o culoare aurie pentru a fi gătit cum trebuie.
Atunci când nu ai la îndemână miez proaspăt de nucă de cocos, poți opta pentru una dintre următoarele variante: chipsuri, ulei, lapte sau apă de cocos, făină de cocos ori chiar diverse gustări deja preparate. Pe toate le găsești pe vegis.ro.
Surse:
- https://www.healthline.com/nutrition/coconut-nutrition
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21050842
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22164340
- https://www.onegreenplanet.org/natural-health/how-to-use-coconut-oil-to-boost-your-immunity/
- https://www.healthline.com/nutrition/coconut-meat#uses
- https://www.verywellfit.com/low-sugar-coconut-raspberry-oatmeal-4134659
- https://simpleveganblog.com/banana-coconut-smoothie/
- https://www.bbcgoodfood.com/recipes/toasted-coconut-rice