”Chimenul negru, negrusca sau negrilica cum mai este cunoscuta, este o samanta mica dar cu proprietati remarcabile de vindecare. Semintele de Nigella sativa au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca remediu activ, impotriva unor maladii grave atat in medicina ayurvedica, cat si in medicina traditionala chinezeasca dar si in medicina Egiptului si Greciei antice.

Primele inscrieri care atesta cultivarea si utilizarea semintelor de chimen negru dateaza inca din timpul Vechiului Testament – Cartea lui Isaia, unde chimenul negru era denumit ” semintele negre”. Si in cadrul invataturilor profetului islamic Mohammed, semintele negre sunt prezentate ca remediu pentru orice boala, in afara de moarte. In culturile arabe chimenul era supranumit seminta binecuvantarii.

Cercetarile efectuate in prezent confirma din plin proprietatile curative de exceptie ale semintelor de Nigella. Recent au fost efectuate peste 458 de studii de specialitate incepute inca din anul 1964.

Rezultatele acestor studii au demonstrat ca semintele de chimen negru pot remedia si ajuta in peste 40 de boli si peste 20 de actiuni farmacologice.

✿Diabetul de tip 2:

Doua grame de chimen negru pe zi au avut ca rezultat reducerea glicemiei pe stomacul gol, micsorarea rezistentei la insulina, sporirea functiei celulelor beta, precum si reducerea hemoglobinei glicozilate la subiectii umani.

✿Previne deteriorarea rinichilor asociata diabetului:

Extractul de timochinona din chimenul negru a avut efecte protectoare asupra nefropatiei diabetice experimentale.

✿Previne patologiile diabetice:

Extractul de timochinona apos si alcoolic de Nigella Sativa in doze mici are un efect de scadere a zaharului si ameliorare asupra regenerarii insulelor pancreatice, fiind folosit cu succes in controlul diabetului zaharat.

✿Infectia cu Helicobacter Pylori:

Negrilica are o actiune puternica asupra H. Pylori, comparabila cu terapia tripla de eradicare a virusului.

✿MRSA (Stafilococ auriu multiplu rezistent):

Negrilica are actiune antibacteriana impotriva Stafilococcus aureus, rezistent la meticilina.

✿Epilepsie:

Chimenul negru este traditional cunoscut ca avand proprietati anticonvulsive. Un studiu efectuat in 2007 asupra copiilor epileptici, care nu au reactionat la tratamentul medicamentos conventional, a aratat ca un extract apos a redus semnificativ actiunea epileptica.

Hipertensiune :

Pacientii cu usoara hipertensiune, ce au luat 100 pana la 200 de mg de extract de negrusca, de doua ori pe zi, timp de 2 luni, au avut un efect de micsorare a presiunii sanguine.

✿Astm:

Un studiu stiintific a demonstrat ca extractele de chimen negru cu apa fierbinte au un efect antiastmatic relativ puternic asupra cailor respiratorii afectate de astm.

13360881-black-caraway-seeds-oil-and-capsules✿Tonsilofaringita acuta – caracterizata prin inflamarea amigdalelor sau faringelui (dureri in gat),

Tratamentul cu seminte de chimen a avut efect benefic asupra durerilor de gat, reducand nevoia de analgezice impotriva durerii.

✿Cancerul de colon:

In 2010, a fost efectuat un proiect de cercetare in Tanta, Egipt, despre utilizarea Nigellei sativa impotriva cancerului de colon la cobai. Nigella sativa a redus enorm marimea tumorilor si a mai redus si tumorile din plamani si canalele alimentare.

✿Cancerul pancreatic:

A fost facut un studiu la Kimmel Cancer Center de la Jefferson si cercetatorii au gasit ca prin adaugarea Nigellei sativa, 80% dintre celulele pancreatice canceroase au fost distruse.

✿Cancerul la san:

In 2003, Cercetatorii de la Jackson State University din SUA au testat Nigella sativa pe celulele canceroase ale sanului. Rezultatele finale au aratat progrese promitatoare in tratamentul cancerului la san.

✿Afectiuni datorate armelor chimice:

Un studiu aleatoriu si controlat prin placebo asupra pacientilor afectati de arme chimice a aratat ca extractele de chimen negru realizate cu apa fierbinte au redus simptomele respiratorii, suieraturile de piept, si valorile de test ale functiei pulmonare, si au mai redus nevoia de tratament medicamentos.

✿Dependenta de opiacee:

Un studiu efectuat pe 35 de dependenti de opiacee a gasit ca negrusca constituie o terapie eficienta pe termen lung pentru dependenta de opiacee.

✿Previne dependenta de morfina si toxicitatea ei:

Extractul alcoolic de chimen negru reduce preferinta pentru morfina, Nigellia sativa fiind un ameliorator al intoxicarii, dependentei si tolerantei la morfina.

✿Previne afectiunile cerebrale datorate intoxicarii cu plumb:

Tot extractul de timochinona de la Nigella Sativa amelioreaza afectiunile cerebrale datorate intoxicatiei cu plumb .

✿Previne efectele negative asupra radiatiei:

Uleiul de Nigella si componentul lui activ, timochinona, protejeaza tesutul cerebral afectat de radiatii.

✿Protejeaza impotriva afectiunilor datorate infarctului:

Extractul de timochinona din Nigella Sativa a avut un efect protector impotriva leziunilor asociate cu infarctul.

✿Prezinta proprietati anti-psoriasis:

Extractul alcoolic din seminte de Nigella Sativa se poate folosi cu succes impotriva psoriazisului.black-cumin-seed

✿Previne simptomele asociate cu Parkinsonul:

Extractul de timochinona din chimenul negru protejeaza neuronii de cultura impotriva toxicitatii observata la creierele pacientilor cu Parkinson si dementa insotita de corpi Lewy.

✿Omoara celulele canceroase cerebrale agresive ale glioblastomului:

Extractul de timochinona de la Nigella Sativa are ca efect omorarea celulelor glioblastomului.

✿Indeparteaza celulele leucemice:

Extractul de timochinona de la Nigella Sativa induce moartea celulelor ce provoaca leucemia.

✿Suprima cresterea canceroasa a ficatului:

Extractul de timochinona de la Nigella Sativa previne cancerul indus chimic la modelul de boala al cobailor.

✿Suprima cresterea celulelor cancerului cervical:

Extractul de timochinona de la Nigella Sativa prezinta proprietati antiproliferative, apoptotice si antiinvazive in ceea ce priveste celulele de cancer cervical.

✿Omoara celulele cancerului cavitatii bucale:

Extractul de timochinona de la Nigella Sativa induce moarte celulara la celulele canceroase ale cavitatii bucale.

Aceste beneficii sunt doar cateva dintr-un numar mult mai mare de proprietati benefice specifice chimenului negru. Desi, noi consideram remarcabil faptul ca aceasta saminta mica are capacitatea de a influenta in mod pozitiv atat de multe procese biologice diferite, acesta este de fapt un fenomen destul de comun in ceea ce priveste tratamentele traditionale din plante.”*


Cum se consumă negrilica?

Remediile cu chimen negru sunt ori sub formă de ulei de negrilică, semințele ca atare sau capsule concentrate.

Uleiul de negrilică

Uleiul de negrilică este folosit în mod tradiţional pentru a creşte capacitatea de apărare a organismului atât la copii, cât şi la adulţi. Prin componentele sale antioxidante, antiinflamatorii, antitusive, bronhodilatatoare şi nutritive, uleiul de negrilică este un supliment foarte util pentru sănătatea aparatului respirator şi poate fi un suport optim pentru imunitate atât la copii, cât şi la adulţi şi vârstnici.

Mai mult decât atât, numeroase studii, atât de laborator, cât și clinice, arată că uleiul de negrilică, în special datorită conținutului de timoquinonă, are un efect antitumoral remarcabil, în foarte multe linii de cancer. Nu întâmplător, o afirmație din Coran spune despre semințele acestei plante că ele conțin un leac pentru orice boală.

Timoquinona este o substanță cu totul specială, care pe lângă efectele antioxidante are și efecte de remodelare epigenetică, efecte care se fac simțite mai ales asupra celulelor tumorale, cărora le declanșează apoptoza (moartea programată), prin restabilirea funcționalității lanțurilor de semnalizare implicate în acest proces.

Vezi produsul aici: https://vegis.ro/suplimente-uleiuri/aghoras/24028-negriol-ulei-de-negrilica-100ml/

Uzual, dozele așa-zis de întreținere, sunt de circa 3 ml ulei pe zi (3 lingurițe). În cazul bolilor grave, precum cancerul, doza necesară de substanțe active (inclusiv timoquinona), se obține din circa 25-30ml ulei, în mai multe doze, pe parcursul întregii zile.


✿Baraka – capsule moi cu ulei de negrilică

Baraka conţine uleiul obţinut din presarea seminţelor de Nigella sativa (Negrilică), o plantă cu o largă răspândire în bazinul mediteranean şi amintită din antichitate pentru proprietăţile sale benefice.

Uleiul seminţelor de negrilică conţine acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, uleiuri esenţiale, vitamine, aminoacizi, enzime şi săruri minerale, saponine şi nigellone (substanţe specifice plantei Nigella sativa).
Baraka (ulei de Negrilică) este folosit în mod tradiţional pentru a creşte capacitatea de apărare a organismului atât la copii, cât şi la adulţi. Prin componentele antioxidante, antiinflamatorii, antitusive, bronhodilatatoare şi nutritive din uleiul de Negrilică (Nigella sativa), Baraka este un supliment benefic pentru sănătatea aparatului respirator şi poate fi un suport optim pentru imunitate atât la copii, cât şi la adulţi şi vârstnici.

Vezi aici toate produsele cu chimen negru: https://vegis.ro/produse/filtre/cauta-ulei+de+negrilica/?search_sort=relevance%7Cascending

Baraka - Capsule ulei de negrilica


Capsule cu negrilică – făcute în România de HOFIGAL

Uleiul de negrilică, obţinut prin presarea la rece a seminţelor, este o sursă vegetală de acizi graşi esențiali, Omega-3 şi Omega-6, într-un raport optim echilibrat (1:3) și contribuie la îmbunătăţirea unor funcţii ale oganismului.

  • asigură un aport bogat de nutrienţi şi substanţe bioactive necesar în suplimentarea dietei pentru buna funcționare a inimii și a vaselor de sânge, a echibrului emoțional, a sănătăţii căilor respiratorii (superioare şi inferioare) şi a respiraţiei;
  • participă la reglarea activității inimii și la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, la scăderea lipidelor totale serice și a nivelului de zahăr din sânge, la normalizarea tensiunii arteriale;
  • ajută la funcţionarea normală a tractului respirator, în special în perioadele reci ale anului și contribuie la normalizarea funcţiei respiratorii uşurând respiraţia, calmând tusea;
  • asigură starea generală de bine.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum se consumă semințele sau uleiul de chimen negru, citește aricolul nostru: Cum consumăm corect ulei și semințe de chimen negru

 

  • *traducere a articolului original apărut aici.