Remedii si tratamente naturiste

Chimenul negru – remediul bun la toate

chimenul negru

Chimenul negru, denumit și negrușcă sau negrilică, este o sămânță mică dar cu proprietăți remarcabile de vindecare. Semințele de Nigella sativa au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca remediu activ, atât în medicina ayurvedică, în cea chinezească, cât și în medicina Egiptului și Greciei antice.

Primele scrieri care atestă cultivarea și utilizarea semințelor de chimen negru datează încă din timpul Vechiului Testament – Cartea lui Isaia, unde chimenul negru era denumit ” semințele negre” și în cadrul învățăturilor profetului islamic Mohammed, semințele negre sunt prezentate ca remediu pentru orice boalăÎn culturile arabe chimenul era supranumit sămânța binecuvântării.

Beneficii chimen negru

Cercetările efectuate în prezent confirmă din plin proprietățile curative de excepție ale semințelor de Nigella. Recent au fost efectuate peste 458 de studii de specialitate începute încă din anul 1964.

Rezultatele acestor studii au demonstrat  semințele de chimen negru pot remedia și ajuta în peste 40 de boli și peste 20 de acțiuni farmacologice.

 • Diabetul de tip 2:

Două grame de chimen negru pe zi au avut ca rezultat reducerea glicemiei pe stomacul gol, micșorarea rezistenței la insulină, sporirea funcției celulelor beta, precum și reducerea hemoglobinei glicozilate la subiecții umani.

 • Previne deteriorarea rinichilor asociată diabetului:

Extractul de timochinonă din chimenul negru a avut efecte protectoare asupra nefropatiei diabetice experimentale.

 • Previne patologiile diabetice:

Extractul de timochinonă apos și alcoolic de Nigella Sativa în doze mici are un efect de scădere a zahărului și ameliorare asupra regenerării insulelor pancreatice, fiind folosit cu succes în controlul diabetului zaharat.

 • Infectia cu Helicobacter Pylori:

Negrilica are o acțiune puternică asupra H. Pylori, comparabila cu terapia tripla de eradicare a virusului.

 • MRSA (Stafilococ auriu multiplu rezistent):

Negrilica are acțiune antibacteriană împotriva Stafilococcus aureus, rezistent la meticilină.

 • Epilepsie:

Chimenul negru este tradițional cunoscut ca având proprietăți anticonvulsive. Un studiu efectuat în 2007 asupra copiilor epileptici, care nu au reacționat la tratamentul medicamentos convențional, a arătat  un extract apos a redus semnificativ acțiunea epileptică.

floare de negrilica - Nigella sativa
 • Hipertensiune :

Pacienții cu ușoară hipertensiune, ce au luat 100 până la 200 de mg de extract de negrușcă, de două ori pe zi, timp de 2 luni, au avut un efect de micșorare a presiunii sanguine.

 • Astm:

Un studiu științific a demonstrat  extractele de chimen negru cu apă fierbinte au un efect antiastmatic relativ puternic asupra căilor respiratorii afectate de astm.

 • 13360881-black-caraway-seeds-oil-and-capsulesTonsilofaringita acuta – caracterizată prin inflamarea amigdalelor sau faringelui (dureri în gat),

Tratamentul cu semințe de chimen a avut efect benefic asupra durerilor de gâtreducând nevoia de analgezice împotriva durerii.

 • Afecțiuni datorate armelor chimice:

Un studiu aleatoriu și controlat prin placebo asupra pacienților afectați de arme chimice a arătat  extractele de chimen negru realizate cu apă fierbinte au redus simptomele respiratorii, șuierăturile de piept, și valorile de test ale funcției pulmonare, precum și nevoia de tratament medicamentos.

 • Dependența de opiacee:

Un studiu efectuat pe 35 de dependenți de opiacee a găsit  negrușca constituie o terapie eficientă pe termen lung pentru dependența de opiacee.

 • Previne dependența de morfină și toxicitatea ei:

Extractul alcoolic de chimen negru reduce preferința pentru morfină, Nigellia sativa fiind un ameliorator al intoxicăriidependenței și toleranței la morfină.

 • Previne afecțiunile cerebrale datorate intoxicării cu plumb:

Tot extractul de timochinonă de la Nigella Sativa ameliorează afecțiunile cerebrale datorate intoxicației cu plumb.

 • Previne efectele negative asupra radiației:

Uleiul de Nigella și componentul lui activ, timochinona, protejează țesutul cerebral afectat de radiații.

 • Protejează împotriva afecțiunilor datorate infarctului:

Extractul de timochinona din Nigella Sativa a avut un efect protector împotriva leziunilor asociate cu infarctul.

 • Prezintă proprietăți anti-psoriazis:

Extractul alcoolic din semințe de Nigella Sativa se poate folosi cu succes împotriva psoriazisului.

 • Previne simptomele asociate cu Parkinsonul:

Extractul de timochinonă din chimenul negru protejează neuronii de cultură împotriva toxicitătii observată la creierele pacienților cu Parkinson și demență însoțită de corpi Lewy.

Aceste beneficii sunt doar câteva dintr-un număr mult mai mare de proprietăți benefice specifice chimenului negru. Deși, noi considerăm remarcabil faptul  această sămânță mică are capacitatea de a influența în mod pozitiv atât de multe procese biologice diferite, acesta este de fapt un fenomen destul de comun în ceea ce privește tratamentele tradiționale din plante.

Cum se consumă negrilica?

Remediile cu chimen negru sunt ori sub formă de ulei de negrilică, semințele ca atare sau capsule concentrate.

Uleiul de negrilică

Uleiul de negrilică este folosit în mod tradiţional pentru a creşte capacitatea de apărare a organismului atât la copii, cât şi la adulţi. Prin componentele sale antioxidante, antiinflamatorii, antitusive, bronhodilatatoare şi nutritive, uleiul de negrilică este un supliment foarte util pentru sănătatea aparatului respirator şi poate fi un suport optim pentru imunitate atât la copii, cât şi la adulţi şi vârstnici.

DESCOPERĂ MAI MULTE ȘI ÎN ARTICOLUL “CUM CONSUMĂM CORECT ULEI ȘI SEMINȚE DE CHIMEN NEGRU

Mai mult decât atât, numeroase studii, atât de laborator, cât și clinice, arată că uleiul de negrilică, în special datorită conținutului de timoquinonă, are un efect antitumoral remarcabil, în foarte multe linii de cancer. Nu întâmplător, o afirmație din Coran spune despre semințele acestei plante că ele conțin un leac pentru orice boală.

Timoquinona este o substanță cu totul specială, care pe lângă efectele antioxidante are și efecte de remodelare epigenetică, efecte care se fac simțite mai ales asupra celulelor tumorale, cărora le declanșează apoptoza (moartea programată), prin restabilirea funcționalității lanțurilor de semnalizare implicate în acest proces.

Uzual, dozele așa-zis de întreținere sunt de circa 3 ml ulei pe zi.

Baraka – capsule moi cu ulei de negrilică

Baraka conţine uleiul obţinut din presarea seminţelor de Nigella sativa (Negrilică), o plantă cu o largă răspândire în bazinul mediteranean şi amintită din antichitate pentru proprietăţile sale benefice.

Uleiul seminţelor de negrilică conţine acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, uleiuri esenţiale, vitamine, aminoacizi, enzime şi săruri minerale, saponine şi nigellone (substanţe specifice plantei Nigella sativa).
Baraka (ulei de Negrilică) este folosit în mod tradiţional pentru a creşte capacitatea de apărare a organismului atât la copii, cât şi la adulţi. Prin componentele antioxidante, antiinflamatorii, antitusive, bronhodilatatoare şi nutritive din uleiul de Negrilică (Nigella sativa), Baraka este un supliment benefic pentru sănătatea aparatului respirator şi poate fi un suport optim pentru imunitate atât la copii, cât şi la adulţi şi vârstnici.

Capsule cu negrilică – făcute în România de HOFIGAL

Uleiul de negrilică, obţinut prin presarea la rece a seminţelor, este o sursă vegetală de acizi graşi esențiali, Omega-3 şi Omega-6, într-un raport optim echilibrat (1:3) și contribuie la îmbunătăţirea unor funcţii ale oganismului.

 • asigură un aport bogat de nutrienţi şi substanţe bioactive necesar în suplimentarea dietei pentru buna funcționare a inimii și a vaselor de sânge, a echibrului emoțional, a sănătăţii căilor respiratorii (superioare şi inferioare) şi a respiraţiei;
 • participă la reglarea activității inimii și la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, la scăderea lipidelor totale serice și a nivelului de zahăr din sânge, la normalizarea tensiunii arteriale;
 • ajută la funcţionarea normală a tractului respirator, în special în perioadele reci ale anului și contribuie la normalizarea funcţiei respiratorii uşurând respiraţia, calmând tusea;
 • asigură starea generală de bine.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum se consumă semințele sau uleiul de chimen negru, citește aricolul nostru: Cum consumăm corect ulei și semințe de chimen negru

*traducere a articolului original apărut aici.

Mai multe produse din chimen negru găsești pe vegis.ro.

produse chimen negru
23 Comments
 • Bianca
  July 22, 2015 at 10:20

  Stopează căderea părului – se aplică și se masează scalpul cu o combinație de ulei din chimen negru și ulei de măsline 1-1.

  Reply
 • Doru
  March 16, 2016 at 15:04

  Imi puteti spune in ce capitol din cartea lui Isaia se vorbeste despre chimen?
  Va multumesc.

  Reply
  • March 17, 2016 at 10:47

   Bună ziua, în Capitolul 24.
   Cu mare drag!

   Reply
 • Florina
  May 10, 2016 at 16:22

  Pentru MRSA cum se utilizeaza?ceai din semințe ?sau măcinat?si cat?multimesc

  Reply
 • muresan maria
  May 18, 2016 at 15:59

  vreau sa stiu daca uleiul de chimen negru e bun pentru l l c daca da cum se administreaza cu multumiri

  Reply
 • Cipian
  September 12, 2016 at 09:28

  Cum putem prepara Ulei de chimen negru in casa?

  Reply
 • Radu
  January 9, 2017 at 22:37

  Fratilor, dar nu se spune nicaieri cum se administreaza. E secret cumva?

  Reply
 • Di liBerto irina
  March 24, 2017 at 11:25

  Buna

  Reply
 • Di liBerto irina
  March 24, 2017 at 11:27

  Buna ziua va s ruga tare mult sa imi spunti si mie in cazul diabetului Cum se poate folosi multumesc frumos O zi buna

  Reply
 • Maria
  March 29, 2017 at 00:14

  Ce nu inteleg este faptul ca in nici un prospect al chimenului nu scrie ca ar fi bun si pentru diabet. Scrie ca-i pentru tuse, boli de plamani, sistem imunitar. Adevarul care este? La ce-i bun in final? Care-i cinstit din cei ce ii fac reclama?

  Reply
 • Popescu
  June 23, 2017 at 19:53

  Incercati Baraka: http://www.sfatulmedicului.ro/medicamente/baraka-capsule-gelatinoase-moi_11148
  Sunt scumpute, dar extraordinare (totusi, sa nu credeti ca daca veti inghiti 2 cutii de Baraka scapati ca prin minune de diferitele afectiuni)

  Reply
 • […] Aşadar, când, cât şi cum consumăm corect ulei şi seminte de chimen negru? Descoperă toate aceste informaţii din rândurile ce urmează, iar dacă vrei să afli mai multe detalii legate de chimenul negru şi beneficiile sale, te invit să citeşti articolul nostru. […]

  Reply
 • Nicoleta
  November 15, 2017 at 18:45

  Pt stafilococul auriu cum se foloseste? Care este dozajul? Pt copii mici.multumesc

  Reply
 • […] Aşadar, când, cât şi cum consumăm corect ulei şi seminte de chimen negru? Descoperă toate aceste informaţii din rândurile ce urmează, iar dacă vrei să afli mai multe detalii legate de chimenul negru şi beneficiile sale, te invit să citeşti articolul nostru. […]

  Reply
 • Anonymous
  March 16, 2018 at 19:43

  3.5

  Reply
 • January 9, 2019 at 15:39

  Se pot cultiva in gradina: cresc foarte usor si semintele recoltate toamna se pot consuma in diferite mixuri tip salata.Realmente o planta miraculoasa!

  Reply
 • Mia
  March 4, 2020 at 17:25

  1 linguriță = 5ml, nu 1ml cum indicati in articol! Va rog să revizuiti. Ajunge lumea sa bea cu cana.
  Eu am studiat pt mama, cu boală nefrologica (rinichi) datorata diabetului – 2.5ml (1/2 lingurita) au dat rezultate clare. Pt cantități mai mari eu nu am gasit studii. Poate pe viitor.

  Reply
  • Alexandra
   March 10, 2020 at 15:07

   Bună ziua,
   Informația respectivă a fost corectată; vă mulțumim pentru sesizare!

   Reply
 • Debra
  March 7, 2020 at 12:25

  “3 ml ulei pe zi (3 lingurițe)” – incorect. 1 linguriță = 4.93ml!

  Reply
 • Alexandra
  March 10, 2020 at 15:02

  Bună ziua,
  Vă mulțumim pentru sesizare; informația respectivă a fost actualizată și în cadrul articolului.

  Reply
 • April 9, 2020 at 10:57

  Am simțit beneficiile capsulelor de baraka după două zile, sunt extraordinare pentru bronșită.

  Reply
  • Teo
   May 26, 2020 at 14:37

   Bună ziua,
   Ne bucurăm să știm că v-ați recăpătat sănătatea cu ajutorul capsulelor de baraka.

   Reply
  • November 24, 2020 at 05:25

   Spunetimi va rog ce beneficii a adus an bronsita? Eu am bronsita cronica de 11-luni si am luat doua sticlute dar nu am simtit nixi o ambunatatire sincer ,reclama!!!

   Reply
Leave a Reply