Cremos, crocant, cu dulceața preferată sau întins pe rondele din orez, untul de arahide este de departe cel mai popular și cel mai versatil produs tartinabil… și cel mai delicios, ar adăuga unii. Ne place atât de mult încât acum îl adăugăm și în shake-uri, smoothie-uri sau deserturi făcute în casă! Ca orice deliciu sau aliment sănătos de altfel, acesta trebuie consumat însă cu moderație și, în aceeași măsură, este important să alegem mereu doar unt de arahide calitativ.
Fan al untului de arahide? Acest articol este pentru tine! Descoperă cantitatea ideală de unt de arahide recomandată pentru consum, cum identifici cel mai bun produs din toate sortimentele de pe rafturi, beneficiile pentru sănătate și alte aspecte interesante legate de produsul tău preferat.
P.S.: am asezonat articolul cu 3 rețete din categoria “neapărat de încercat acasă” și îți prezentăm și noul unt de arahide bio de la Niavis… varianta crocantă și cremoasă, desigur. Așadar, scroll până la final!
SURSĂ IMPORTANTĂ DE MACRONUTRIENȚI ȘI MICRONUTRIENȚI

Din punct de vedere al profilului nutrițional, untul de arahide este cel mai bine cunoscut ca fiind o sursă incredibilă de macronutrienți (proteine, carbohidrați și grăsimi).
100g de unt de arahide conține:
- 25g proteine;
- 20g carbohidrați;
- 50g grăsimi monosaturate.
Grăsimile monosaturate fac parte din categoria “grăsimilor sănătoase” a căror consum este dovedit clinic că previn apariția afecțiunilor cardiovasculare și scad riscul de diabet. O mare parte din conținutul de grăsimi este reprezentat de acidul oleic, acid gras Omega 9 care se regăsește și în uleiul de măsline, uleiul de cocos sau avocado.
Pe de altă parte, având în vedere conținutul bogat de grăsimi, untul de arahide furnizează totodată și un număr mare de calorii: 588 de calorii per 100g. O lingură din deliciosul aliment echivalează cu consumul a 90 – 100 de calorii, așadar, persoanele care doresc să țină sub control numărul de calorii consumate trebuie să fie atente câte linguri scot din borcan.
Consumul de unt de arahide asigură totodată și o serie de micronutrienți: magneziu, potasiu, calciu, fosfor, zinc, vitaminele B3, B6 și vitamina E, micronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului.
CUM ALEGI CEL MAI BUN UNT DE ARAHIDE

Untul de arahide nu este doar crocant sau cremos, ci și calitativ sau mai puțin calitativ. Cum îl alegi pe cel mai bun? Simplu! În primul rând, întotdeauna citește eticheta și asigură-te că produsul dorit are o listă foarte scurtă de ingrediente.
Untul de arahide este fabricat printr-un proces simplu, și anume măcinarea arahidelor până la obținerea consistenței vizate (mai cremoasă sau mai crocantă). Pentru fabricarea produsului este nevoie practic doar de arahide, însă unii producători aleg să adauge și alte ingrediente precum: zahăr, sare într-o cantitate mare sau chiar și uleiuri hidrogenate pentru îmbunătățirea gustului sau prelungirea duratei de viață la raft.
Cel mai sănătos unt de arahide este cel care conține doar arahide sau are și o cantitate mică de sare, singurul adaos acceptabil.
De asemenea, un alt aspect ce confirmă calitatea unui unt de arahide, indiferent de consistență, este prezența la suprafață a unei cantități de ulei înainte, sau chiar și după deschiderea borcanului. Așa cum am văzut, arahidele sunt bogate în grăsimi, grăsimi care se ridică în mod natural la suprafață, sub formă de ulei.
Prezența uleiului nu înseamnă așadar o calitate mai slabă a produsului, ba din contra! Mai mult, lipsa acestei caracteristici indică faptul că sortimentul respectiv conține uleiuri hidrogenate, un adaos care previne această separare între grăsimi și arahidele propriu-zise.
Pentru garanția unui unt de arahide 100% natural, alege produsele de acest gen certificate organic.
CÂT UNT DE ARAHIDE ESTE RECOMANDAT SĂ CONSUMI

Știm, tentația de a scoate lingură după lingură de pastă cremoasă din borcan este mare, însă cel mai înțelept ar fi să te oprești după a 2 lingură și să eviți consumul în fiecare zi din cauza numărului mare de calorii. Necesarul zilnic de calorii este asigurat și din alte surse alimentare, așadar untul de arahide poate atinge, sau chiar depăși foarte ușor acest prag.
BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE
În ciuda numărului mare de calorii pe care îl conține, consumat cu moderație, untul de arahide aduce beneficii surprinzătoare organismului.
CONTRIBUIE LA SĂNĂTATEA INIMII
Consumul untului de arahide este benefic pentru sănătatea inimii în special prin echilibrul pe care îl asigură între grăsimile saturate și grăsimile nesaturate.
O porție de unt de arahide (2 linguri) conține 3.3g grăsimi saturate și 12.3g grăsimi nesaturate, un raport asemănător cu cel al uleiului de măsline, un alt aliment recomandat pentru sănătatea inimii. Grăsimile nesaturate contribuie la scăderea colesterolului din sânge, factor principal în apariția bolilor cardiovasculare.
DESCOPERĂ MAI MULTE ȘI ÎN ARTICOLUL “5 Beneficii importante ale consumului de arahide“

MENȚINE SUB CONTROL GLICEMIA
Profilul nutrițional caracteristic untului de arahide îl recomandă ca aliment în dieta persoanelor cu diabet sau care doresc să țină sub control nivelul zahărului din sânge. Întrucât are un nivel scăzut de carbohidrați, nu influențează nivelul glicemiei. Mare atenție însă ca untul de arahide consumat să nu aibă zahăr adăugat!
Mai mult, o serie de studii confirmă faptul că untul de arahide poate reduce riscul de apariție a diabetului 2 în cazul femeilor. De asemenea, reprezintă o sursă bogată de magneziu, carența acestui nutrient fiind o caracteristică a persoanelor cu diabet.
AJUTOR ÎN CURELE DE SLĂBIRE
Dacă ești fan al untului de arahide, cu siguranță cunoști acea senzație de sațietate ce începe să se instaleze imediat după consum. Datorită conținutului ridicat de proteine și grăsimi, arahidele au fost dintotdeauna un ingredient cheie în curele de slăbire deoarece favorizează instalarea sațietății și previn astfel un consum exagerat de alimente la următoarea masă.
Mai mult, concluziile unui studiu desfășurat pe perioada a 5 ani, pe un eșantion de 373.000 de persoane din 10 țări europene arată că un consum constant și moderat de arahide și alte tipuri de nuci poate reduce riscul de obezitate.
Beneficiul pe care îl are asupra menținerii greutății sau chiar și a procesului de slăbire nu reprezintă o scuză pentru a da iama în borcanul cu unt de arahide. Ține minte că acesta este bogat în calorii, un consum excesiv având alte efecte decât cele așteptate.
Așadar, limitează-te la cantitatea de 2 linguri recomandate; consumă-l întins pe feliuțe de măr ca și gustare sau dimineața, pe pâine prăjită cu rondele de banane și semințe de chia.

RECOMANDAT ÎN BODYBUILDING
În bodybuilding, aportul de proteine este foarte important pentru refacerea țesutului muscular și transportul nutrienților în organism. Dat fiind cantitatea mare în care acest macronutrient se regăsește în untul de arahide, nu este de mirare că acesta a devenit aproape un aliment de bază în dieta persoanelor pasionate de bodybuilding sau care merg la sală.
Un lucru important de menționat este faptul că untul de arahide reprezintă o sursă parțial completă de proteine, ceea ce înseamnă că nu conține toți aminoacizii esențiali necesari organsimului, în acest caz, metionină. Pentru a compensa lipsa metioninei, poți combina untul de arahide cu alimente precum pâine din cereale integrale sau semințe de dovleac și susan, alimente bogate in acest aminoacid.
NOU DE LA NIAVIS – UNT DE ARAHIDE CREMOS ȘI CROCANT

Crocant sau cremos, acest lucru este mai puțin important; esențial este ca produsul pe care îl savurezi să fie unul bun din toate punctele de vedere. Noul unt de arahide bio de la Niavis vine să bifeze toate caracteristicile unui produs calitativ, oferind adevărate clipe de răsfăț!
Obținut doar din arahide ecologice prăjite, fără adaosuri de zahăr, sare sau uleiuri hidrogenate, untul de arahide Niavis se remarcă prin gustul intens datorită conținutului exclusiv de arahide.
Fără gluten și fără organisme modificate genetic în compoziție, este prevăzut cu folie sub capac pentru protecția sporită a unui aliment prețios, din arahide crescute în armonie cu natura.
3 DESERTURI CU UNT DE ARAHIDE NIAVIS
Ca ingredient în rețete, untul de arahide conferă o textură cremoasă gustărilor energizante și deserturilor făcute în casă, respectiv o aromă intensă de arahide. Oricât de gustoase ar fi acestea, nu uita să deguști porții mici astfel încât să nu depășești numărul de grăsimi și calorii recomandate.

FUDGE CU CIOCOLATĂ ȘI UNT DE ARAHIDE
Ingrediente:
- 340g ciocolată tăiată mărunt sau chipsuri de ciocolată;
- 80ml lapte de cocos cu indice ridicat de grăsime;
- 64g unt de arahide cremos Niavis;
- 4 lingurițe sirop de arțar;
- 1/2 linguriță extract sau esență de vanilie;
- un vârf de sare grunjoasă.
- Cu excepția vaniliei, adaugă toate ingredientele într-o tigaie medie ca și dimensiuni și topește-le la foc mic, amestecând încet continuu.
- Odată ce toate au fost mixate între ele, ia tigaia de pe foc și adaugă extractul/esența de vanilie.
- Toarnă compoziția obținută într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Introdu tava la frigider minim 2 ore.
- Taie fudge-ul în pătrățele și decorează-le cu sare.

ÎNGHEȚATĂ CU UNT DE ARAHIDE
Ingrediente:
- 415 ml lapte de cocos cu indice ridicat de grăsime (la temperatura camerei);
- 176g curmale moi fără sâmburi**;
- 256g unt de arahide nesărat Niavis;
- 1 sau 1/2 linguriță sare***;
- 1 lingură extract sau esență de vanilie.
** în cazul în care curmalele nu sunt moi, adaugă apă fierbinte peste ele și lasă-le să se înmoaie 15 minute.
*** dacă untul de arahide conține sare, limitează cantitatea de sare adăugată. Pentru a evita obținerea unei înghețate sărate, începe prin a adăuga 1/2 linguriță de sare, adăugând și cealaltă jumătate dacă este necesar.
- Începe prin a mixa laptele de cocos și curmalele într-un blender la viteză mare, până la obținerea unei compoziții cremoase.
- Adaugă și celelalte ingrediente și mixează în continuare până la omogenizarea acestora.
- Toarnă compoziția înghețatei într-un recipient și introdu-l la frigider aproximativ 6-8 ore. Pentru a te bucura mai repede de acest desert, poți lăsa înghețata să se răcească în congelator.

BATOANE CU UNT DE ARAHIDE ȘI MERIȘOARE
Ingrediente:
- 100g fulgi de ovăz;
- 260g unt de arahide nesărat Niavis;
- 80g sirop de arțar;
- 60g merișoare uscate.
- Amestecă toate ingredientele într-un castron mare până la obținerea unui aluat gros.
- Transferă compoziția într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.
- Întinde compoziția pe întreaga suprafață și uniformizează cu ajutorul unei spatule.
- Introdu tava la frigider câteva ore până la întărirea compoziției, apoi taie în formă de pătrățele sau batoane.
Untul de arahide Niavis este disponibil în varianta cremoasă, crocantă, cât și sub formă de pachet promo pe vegis.ro.
SURSE:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323781
https://www.healthline.com/nutrition/is-peanut-butter-bad-for-you
https://www.eatthis.com/things-that-happen-to-body-when-eat-peanut-butter/
https://www.livestrong.com/article/416478-how-much-peanut-butter-to-eat-for-bodybuilding/
https://www.muscleandfitness.com/nutrition/5-good-things-know-about-peanut-butter/
https://www.texanerin.com/vegan-fudge/
https://www.texanerin.com/healthy-peanut-butter-ice-cream/
https://cleananddelicious.com/no-bake-peanut-butter-oatmeal-bars-4-ingredients/