• Prima pagina
  • Despre noi
  • Magazin online
  • Contact
Natura la tine acasă
Natura la tine acasă
Natura la tine acasă
  • Prima pagina
  • Despre noi
  • Magazin online
  • Contact

Vegis.ro » Blog » De ce este foarte important să includem năutul în dieta noastră de zi cu zi

Retete sanatoase

De ce este foarte important să includem năutul în dieta noastră de zi cu zi

April 24, 2020
Năut
Written by Teo
0

Năutul, cunoscut și sub denumirea de fasole Garbanzo sau fasole egipteană, a început să fie cultivat în jurul anului 3.000 I.Hr. De-a lungul timpului, a fost un aliment preferat de egipteni, greci și romani.

În zilele noastre, năutul și-a câștigat popularitatea prin valorile nutriționale pe care le are, fiind o sursă bună de vitamine, minerale, fibre și proteine.

Cuprins

  • VALORI NUTRIȚIONALE
  • BENEFICII ȘI REMEDII
  • CUM INTEGRĂM NĂUTUL ÎN DIETA NOASTRĂ
  • EFECTE ADVERSE
  • 3 REȚETE PE BAZĂ DE NĂUT PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNCERCI

VALORI NUTRIȚIONALE

164 de grame de năut furnizează organismului:

  • 267 de calorii;
  • 44.7 grame de carbohidrați, din care 7.8 grame sunt zaharuri;
  • 14.4 grame de proteine;
  • 4.2 grame de grăsimi;
  • 12.5 grame de fibre;
  • 80,4 mg de calciu;
  • 4,7 mg de fier;
  • 78,7 mg de magneziu;
  • 274 mg de fosfor;
  • 474 mg de potasiu;
  • 2,5 mg de zinc;
  • 6,1 mcg de seleniu;
  • 2.1 mg de vitamina C;
  • 280 mcg de acid folic;
  • 69.7 mg de colină;
  • 26.2 mcg de beta-caroten;
  • 6.6 mcg de vitamina K.

BENEFICII ȘI REMEDII

Datorită tuturor substanțelor nutritive pe care le conține, năutul aduce o serie de beneficii organismului. 

  • Ajută la reglarea zahărului din sânge

Năutul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, în primul rând pentru că are un indice glicemic mic, dar și pentru că este o sursă bună de fibre și proteine. Fibrele încetinesc absorbția carbohidraților, ajutând astfel la un control mai bun al zahărului din sânge.

Beneficii pentru sănătate

Într-un studiu realizat de către cercetătorii australieni pe un grup de 45 de persoane, se arată că un consum de 728 de grame de năut pe săptămână a dus la reducerea nivelului de insulină din organism, un factor extrem de important în controlul glicemiei. Studiul a fost realizat pe o perioadă de 12 săptămâni.

  • Susține sănătatea sistemului osos

Fierul, alături de calciu și de alți nutrienți din compoziția năutului contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor. Astfel, năutul poate juca un rol major în dieta persoanelor care vor să prevină apariția osteoporozei.

  • Combate hipertensiunea și bolile cardiovasculare

Mineralele precum magneziul și potasiul sunt cunoscute pentru proprietățile lor de a regla presiunea arterială și, implicit, de a ține la distanță bolile cardiovasculare. Acestea se găsesc din plin în compoziția năutului, motiv pentru care specialiștii recomandă să fie consumat în mod constant.

Totodată, fibrele solubile din năut ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge, dar și a colesterolului “rău”, doi factori de risc în apariția problemelor cardiovasculare. Într-un studiu australian, se arată că persoanele care au consumat 728 de grame de năut pe săptămână și-au redus nivelul colesterolului total cu aproximativ 16 mg/dl.

Consum de năut
  • Rol benefic asupra digestiei

Deoarece năutul conține fibre, consumul acestuia joacă un rol important și în menținerea unei bune digestii. Majoritatea fibrelor ce se găsesc în năut sunt solubile, ceea ce înseamnă că se combină cu apa formând o substanță gelatinoasă în tractul digestiv, care contribuie la reducerea toxinelor și la stimularea tranzitului intestinal.

În plus, fibrele solubile cresc numărul bacteriilor “bune” din intestin, prevenind înmulțirea celor nesănătoase. Acest lucru poate duce, de asemenea, și la reducerea riscului de apariție a sindromului de colon iritabil.

  • Menține sănătatea creierului

164 de grame de năut conțin 69,7 mg de colină, un nutrient esențial pentru creier și funcțiile sistemului nervos. Colina joacă un rol important în menținerea bunei dispoziții, în memorare și învățare, cât și în buna funcționare a metabolismului.

Specialiștii recomandă adulților să consume în jur de 400-550 mg de colină pe zi pentru un efect benefic major.

  • Previne apariția anemiei

Fără fier, organismul nu poate transporta oxigen către celule, ducând astfel la apariția anemiei feriprive. Simptomele comune includ slăbiciune și oboseală. 164 de grame de năut asigură organismului 4,7 mg de fier, aproximativ o jumătate din necesarul zilnic recomandat. Conține, totodată, și vitamina C, care ajută la o mai bună absorbție a fierului în organism.

Surse de minerale și fibre
  • Poate preveni creșterea tumorilor cancerigene

Includerea năutului în alimentație poate reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer. Printr-un consum constant de năut, organismul poate produce într-o cantitate mai mare butirat, un acid gras care s-a dovedit a fi de ajutor în reducerea inflamațiilor ce apar la nivelul celulelor de colon, scăzând astfel riscul de apariție a cancerului de colon. 

Năutul este, de asemenea, o sursă de saponine, compuși ai plantelor care pot preveni creșterea anumitor tumori cancerigene, potrivit oamenilor de știință din Canada și Polonia.

CUM INTEGRĂM NĂUTUL ÎN DIETA NOASTRĂ

Năutul este foarte ușor de integrat în dietă, întrucât se găsește atât uscat, cât și la conservă, iar rețetele pe care le poți prepara sunt foarte variate. Unul dintre cele mai populare aperitive pe bază de năut este humusul, care poate fi preparat în diverse combinații extrem de gustoase și de sănătoase.

Totodată, năutul poate fi adăugat la salate, în sendvișuri, în supe sau sub formă de gustare, gătit pe grătar sau la cuptor. Datorită conținutul de proteine, năutul poate fi un bun substitut pentru carne.

EFECTE ADVERSE

Năutul nu ar trebui consumat în stare crudă, întrucât conține toxine și substanțe care sunt greu de digerat. Chiar și năutul gătit are zaharuri complexe care se digeră mai greu și pot duce la disconfort abdominal. De aceea, este indicat să introduci treptat năutul în alimentația ta.

Pe de altă parte, anumite tipuri de fibre pot cauza sindrom de colon iritabil. În cazul în care deja suferi de această afecțiune, consultă-te cu medicul specialist înainte de a consuma năut în mod frecvent.

Nu în ultimul rând, persoanele care urmează un tratament cu beta-blocante ar trebui să consume în cantități moderate alimente bogate în potasiu. Năutul este o sursă de potasiu, iar în combinație cu beta-blocantele, un consum prea mare poate crește prea mult nivelul potasiului în organism.

3 REȚETE PE BAZĂ DE NĂUT PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNCERCI

  • Salată cu năut și verdețuri
Salată cu năut și verdețuri

Ingrediente:

4 bucăți ceapă verde, tăiate cubulețe;

2 tulpini de țelină, tăiate în felii subțiri;

2 mere verzi, tăiate cubulețe;

2 linguri de stafide aurii;

400 grame de năut la conservă;

1 jumătate de legătură de coriandru proaspăt, tăiat mărunt;

2-3 frunze de salată verde.

Ingrediente pentru dressing:

2 lingurițe de pastă curry;

2 lingurițe de sos picant de mango;;

3 linguri de iaurt grecesc;

sucul de la o lămâie verde.

Mod de prepare:

1. Mai întâi, amestecă într-un bol ingredientele pentru dressingul necesar la salată.

2. Ingredientele pentru salată, mai puțin frunzele de salată și o parte din coriandru, se toarnă peste dressing amestecând bine pentru omogenizare.

3. Cele 2-3 frunze de salată se așază pe o farfurie, după care se pune și amestecul preparat. 

4. La final, se adaugă și coriandrul rămas.

  • Pui la cuptor cu roșii, năut și tarhon
Pui la cuptor cu roșii, năut și tarhon

Ingrediente:

1 ceapă roșie, tăiată rondele;

250 grame de roșii cherry;

400 grame de năut la conservă;

4 piepți de pui, fără pieliță;

30 grame de tarhon proaspăt tăiat mărunt;

1 jumătate de lămâie (opțional);

1-2 linguri de ulei;

sare pentru gust.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Între timp, pune într-o tavă de copt ceapa, roșiile, năutul și piepții de pui pe care i-ai uns în prealabil cu un amestec de ulei și sare. 

3. Tava se bagă la cuptor pentru 25-30 de minute sau până când puiul este bine făcut. 

4. În ultimele 10 minute se adaugă și tarhonul. 

5. Puiul se servește alături de legume și năut. Se poate asezona cu sucul de la o jumătate de lămâie.

  • Pastă de năut cu roșii și paprika
Pastă de năut cu roșii și paprika

Ingrediente:

400 grame de năut la conservă;

sucul de la o lămâie;

2 roșii tăiate cubulețe;

2 cepe verzi, tocate mărunt;

paprika și sare pentru gust;

1-2 lingurițe de ulei de măsline;

lipie pentru servirea humusului.

Mod de preparare:

1. Năutul, după ce a fost trecut printr-un jet de apă rece și lăsat să se usuce, se pune într-un blender și se amestecă până când devine o pastă fină. 

2. Apoi se adaugă 1-2 lingurițe de ulei de măsline (în funcție de preferințe), sucul de la lămâie și în caz că pasta este prea groasă, se poate adăuga puțină apă. 

3. În compoziția humusului se adaugă ceapa verde și roșiile. Se amestecă folosind o lingură de lemn.

4. La final, se presară puțină paprika și sare pentru un plus de savoare. 

5. Humusul se servește cu lipie.

Pe vegis.ro găsești atât năut crud, cât și năut bio la conservă, năut negru sau năut în sos de roșii. Descoperă toate sortimentele, comandă-ți favoritele și bucătărește ceva gustos! 

Sortimente de năut

Surse:

  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/280244#benefits
  • https://www.healthline.com/nutrition/chickpeas-nutrition-benefits
  • https://www.olivemagazine.com/recipes/vegetarian/coronation-chickpea-and-apple-salad/
  • https://www.olivemagazine.com/recipes/meat-and-poultry/quick-roast-chicken-with-tomatoes-chickpeas-and-tarragon/
  • https://www.olivemagazine.com/recipes/healthy/posh-hummus/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18502235/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928447/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15117556
boli cardiovascularecardiovasculardigestivgrasimi sanatoasereteteretete sanatoasesanatatea sistemului digestivvitamina cvitaminevitamine si mineralezinc
About Author
Teo

Vorbăreață incurabilă, dar care adoră să își împărtășească ideile și în scris. Iubitoare de animăluțe, călătorii și cărți inspirate din fapte reale.

Further Reading...
Reteta lapte de cocos
December 9, 2014
Parfum homemade ingrediente
Parfum homemade– povestea unei flori
October 22, 2015
ulei de cocos
Rețete delicioase și sănătoase cu ulei de cocos
December 15, 2017
No Comments
    Leave a Reply Cancel Reply

    Previous Post
    Totul despre linte: beneficii, remedii și rețete
    Next Post
    Interviu cu Denisa Ene (cuciresellajoaca.ro) - '' Ne putem răsfăța minunile din viața noastră cu dulciuri simple, făcute în casă, fără zahăr adăugat și fără îndulcitori.''
    Categorii
    Find us on Facebook
    Facebook...
    Comentarii recente
    • Teo on Chlorella, sursă de energie și vitalitate pentru un organism sănătos
    • Teo on Contact
    • Teo on Cum iti faci acasa tratament cu keratina pentru par
    • Florentina on Antioxivita – 14 beneficii fantastice ale celui mai puternic antioxidant românesc
    • Stepan on Chlorella, sursă de energie și vitalitate pentru un organism sănătos
    Follow us on Instagram
    vegis.ro
    🚴‍♀️ Pregătit să-ți recâștigi mobili 🚴‍♀️ Pregătit să-ți recâștigi mobilitatea și flexibilitatea articulară? Soluția mult căutată vine la un PREȚ SPECIAL, în forme ușor de administrat: monodozele pe bază de colagen cu gust fructat de la 𝐃𝐎𝐏𝐏𝐄𝐋 𝐇𝐄𝐑𝐙.

Formula îmbogățită cu 𝐯𝐢𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐂 și 𝐃 favorizează sinteza colagenului și sprijină sănătatea sistemului osos. Iar pe lângă libertatea de mișcare, această variantă de colagen conferă pielii un aspect tânăr și luminos. 

🌺 Intră pe vegis.ro și adaugă în coș suplimentul 𝐊𝐨𝐥𝐥𝐚𝐠𝐞𝐧 𝟏𝟏𝟎𝟎𝟎 𝐏𝐥𝐮𝐬 𝐒𝐲𝐬𝐭𝐞𝐦, acum la un preț profitabil.

*promoție valabilă până pe 31.05.2023 (ora 23:59), în limita stocului.
______
_
_
_
#colagen #suplimente #sanatatearticulatiilor #preturispeciale #reduceri #doppelherz #vegisromania #vegisro
    Ce mod mai bun de a termina seria deserturilor cop Ce mod mai bun de a termina seria deserturilor copilăriei decât cu nelipsitul salam de biscuiți? 🤩 Spunem nelipsit pentru că rar s-a întâmplat să nu-l regăsim pe platourile cu dulciuri de sărbători sau de-a lungul copilăriei când mai pregăteau mamele ceva dulce și rapid cu ce aveau ele mai bun la îndemână. Și dacă vorbim de ce este mai bun atunci trebuie să menționăm că rețeta se bazează pe 𝗽𝘂𝗱𝗿𝗮 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗰𝗮𝗼 𝗡𝗶𝗮𝘃𝗶𝘀, fără de care răsfățul papilelor gustative n-ar fi fost posibil. 😍

Dacă nu ai acces la caietul de rețete al mamei tale și vrei să mergi la sigur cu o rețetă cu iz tradițional și o mică adaptare modernă, nu mai sta pe gânduri și încearcă rețeta Alexandrei! 📖 Îmbogățită cu merișoare și fistic, aceasta este varianta îmbunătățită a celei clasice, lucru care va fi confirmat cu precădere de persoanele cărora nu le place rahatul. 🤭

Ne cam plouă în gură așa că nu mai pierdem vremea, mergem și noi să-l pregătim! Îți sugerăm să intri pe blog-ul Alexandrei și să faci la fel, că sigur i-am făcut poftă copilului din tine! 😄 Spor la prăjiturit! 
____
📸 & 👩🏻‍🍳: @180degrade 
.
.
.
#salamdebiscuiti #desertulcopilariei #ideideretete #desert #ziuacopilului #1iunie #niavis #biona #vegisromania #vegisro
    🔹Giveaway Încheiat🔹 A venit momentul să 🔹Giveaway Încheiat🔹 

A venit momentul să aflăm cine se va bucura de pachetul cu suplimente în forme variate MyElements, iar această persoană este @ladydee888. Felicitări! 🥳
Te rugăm să ne trimiți un mesaj privat cu datele de livrare și un număr de telefon pentru a putea expedia premiul.

Mulțumim tuturor pentru participare! 
___________

🤩 𝐆𝐈𝐕𝐄𝐀𝐖𝐀𝐘 🤩

Menține-te în formă cu suplimentele potrivite! Ți-am pregătit un pachet cu produse 𝗠𝘆𝗘𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝘀 care sporesc starea de bine. 

Condiții de participare:
1. Follow contului @vegis.ro (dacă nu îl urmărești deja).
2. Tag unui prieten cu care vrei să împărtășești vestea Giveaway-ului. (Se acceptă comentarii multiple, cu condiția să etichetezi persoane diferite.)

*Nu se acceptă etichetarea conturilor inactive sau a persoanelor publice.

Extragem câștigătorul în mod random 𝗟𝗨𝗡𝗜, 𝟮𝟵.𝟬𝟱.𝟮𝟬𝟮𝟯 și îl anunțăm în cadrul acestei postări.
Giveaway-ul se desfășoară doar pe teritoriul României.

*În cazul în care persoana câștigătoare nu pune la dispoziție datele de contact pentru livrarea premiului în decurs de 7 zile de la data anunțării câștigătorului, ne rezervăm dreptul de a extrage un alt câștigător.

Mult succes! 😊
_____

*Pentru că în ultima perioadă ne-ați semnalat existența unor conturi false, vă informăm că @vegis.ro este singurul cont pe care îl deținem.

Echipa noastră nu solicită informații sensibile (cum ar fi datele cardului) sau accesarea unor link-uri pentru revendicarea premiului, astfel încât vă sfătuim să nu dați curs mesajelor înșelătoare.
.
.
.
#giveaway #instagiveaway #giveawayromania #instaprize #supplements #behealthy #stayhealthy #myelements #vegisromania #vegisro
    Știi deserturile acelea pufoase, super gustoase, Știi deserturile acelea pufoase, super gustoase, dar care nesecită mult timp de pregătire? Ei bine, am găsit o soluție mai rapidă, dar la fel de delicioasă! ❤️ Un brownie vegan cu glazură fină din cremă de ciocolată cu alune care e gata în circa 30 de minute! Iar partea cea mai bună este că ți-am pregătit pe site un Pachet pentru Prăjitură Brownie Vegană pe care să-l comanzi și să-l ai mereu la îndemână pentru urgențe dulci. Dar știm că pofta-i mare, așa că hai să-ți arătăm cum se face! 👩🏻‍🍳

Ingrediente:
🔸1 pungă mix brownie
🔸250ml băutură vegetală din soia
🔸120ml ulei de măsline
🔸2 linguri cremă tartinabilă de alune

Mod de preparare:
🔸Preîncălzim cuptorul la 200 de grade. Apoi, adăugăm într-un bol mixul de brownie, 200ml bautură vegetală de soia, 120ml ulei de măsline și amestecăm bine. 
🔸Compoziția obținută o dispunem într-o tavă pe care o băgăm în cuptor pentru aproximativ 30 de minute. 
🔸Între timp, într-o cratiță mică, punem 50-60ml de băutură vegetală din soia și 2 linguri din crema tartinabilă de alune. Amestecam bine până obținem o cremă omogenă. 
🔸Dupa ce s-a copt brownie-ul, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm la răcit. Ulterior, cu ajutorul unei linguri sau spatule, întindem crema de alune uniform peste toată suprafața desertului. La final o tăiem și o servim.

Poftă mare!
.
.
.
#desert #brownie #veganbrownie #vegandessert #reteterapide #ideideretete #vegisromania #vegisro
    🌞 Simți că apropierea verii impune o schimbar 🌞 Simți că apropierea verii impune o schimbare de meniu? 
Dacă ai deja în minte mai multe salate, smoothie-uri răcoritoare, deserturi mai ușoare, fără coacere, lasă-ți planurile culinare să prindă contur cu 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐞𝐜𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐞 𝐃𝐞𝐧𝐧𝐫𝐞𝐞, acum la prețuri convenabile. 

🥗 Descoperă toată gama de alimente și ingrediente BIO pe vegis.ro și invită savoarea la tine în bucătărie!
Și nu uita! Orice comandă plasată pe vegis.ro în valoare minimă de 𝟕𝟗 𝐥𝐞𝐢 îți aduce garantat 𝐓𝐑𝐀𝐍𝐒𝐏𝐎𝐑𝐓 𝐆𝐑𝐀𝐓𝐔𝐈𝐓.

*reduceri valabile până pe 28.05.2023 (ora 23:59), în limita stocului disponibil.
*transport gratuit până pe 28.05.2023, doar la comenzile naționale.
______
_
_
_
#alimenteecologice #ingredientebio #produsebio #alimentesanatoase #oferta #reducere #promotie #dennree #vegisromania #vegisro
    Load More... Follow on Instagram

    © Copyright Vegis 2021. All Rights Reserved.