Ți s-a întâmplat vreodată să simți o conexiune aparte de la prima interacțiune pe care ai avut-o cu cineva? Să ai senzația că ai discutat dintotdeauna cu acea persoană? Ei bine, un astfel de sentiment am experimentat (și încă experimentăm) cu Denisa Ene, autoarea blogului cuciresellajoaca.ro.
Denisa este printre acei oameni la care poți să citești din prima dragostea pentru ceea ce face. Ea bucăterește cu drag pentru familie, dar are grijă să ne delecteze și pe noi cu imagini delicioase, postate în mediul online, dar și cu rețete simple și sfaturi culinare, adunate pe blogul personal.
Căldura sufletească pe care o transmite și pasiunea pentru mâncăruri gustoase, dar mai ales sănătoase, ne-au făcut curioși să aflăm povestea Denisei, dar și a lui Cireșel, desigur. Ești dornic să descoperi și tu ce anume sau cine se ascunde în spatele mâncărurilor pe care le prepară?
Atunci te invităm să te faci comod și să savurezi mini interviul de mai jos.
Lectură plăcută!
Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru gătit și de unde a pornit ideea blogului cuciresellajoaca.ro? Suntem curioși să aflăm cum a luat naștere această denumire.
Pasiunea pentru gătit mi-a fost insuflată încă din copilărie, când, împreună cu surorile mele, o urmăream pe mama, care ne pregătea tot felul de bunătăți.
Mai târziu, odată cu venirea în București, pentru a urma cursurile liceului, am început să pun în aplicare tot ceea ce văzusem la mama. De cele mai multe ori o sunam pentru a mă asigura că am reținut bine.
Îmi amintesc că plecam cu pachet mare de acasă, chiar și când eram la facultate, dar bunătățile dispăreau destul de repede și astfel găseam ocazia perfectă de a mai exersa în bucătărie, în puținele momente libere care se iveau.
Referitor la blog, totul a pornit din dorința mea de a împărtăși mai ușor, rețetele preparatelor, prietenelor mele, care și ele aveau bebeluși la început de diversificare.
Am format mai întâi un grup de Facebook, care în scurt timp a devenit un grup suport pentru mămicile la început de drum. Am putut transmite cu ușurință toate informațiile acumulate de către mine, din surse oficiale, în perioada de documentare, premergătoare debutului diversificării.
Ceea ce mă bucură foarte tare este că am strâns în jurul nostru o comunitate formată nu doar din mămici, ci și din tătici și bunici, preocupați de o alimentație sănătoasă.
Pe măsură ce a trecut timpul și am strâns și multe rețete proprii, am zis că ar fi bine să le aștern și pe un blog, mai ales că mămicile din comunitate mă încurajau adesea să fac acest pas.
Denumirea jucăușă este simplă. Încă din perioada sarcinii, când nu ne gândisem la un nume, îi tot spuneam Cireșel micuțului nostru, iar la scurt timp această denumire avea să devină logo-ul nostru de suflet.
O întâmplare fericită, pe care țin să o menționez aici, este aceea că cireșul nostru a rodit pentru prima dată fix în luna mai a anului în care s-a născut Cireșel.
Cu alte cuvinte, nu puteam găsi o altă denumire mai potrivită!
De unde te inspiri pentru toate rețetele delicioase cu care ne delectezi în Social Media?
La debutul diversificării adaptam diverse rețete, atât din bucătăria românească, cât și din cea internațională, eliminând ingredientele interzise celor mici și transformând preparatele în unele baby friendly.
Noi am ales autodiversificarea, în locul diversificării clasice, iar Cireșel se putea bucura astfel de aceleași preparate ca și noi, oferite într-o formă pe care să o poată gestiona.
Pe parcurs, însă, urmărindu-l și descoperindu-i gusturile, am început să creez preparate proprii folosind ingredientele noastre favorite.
Care este procesul prin care reușești să creezi rețete de la 0?
Cele mai multe rețete proprii au luat naștere fix atunci când nu am intenționat acest lucru. Știam ce ingrediente vreau să folosesc, dar nu știam neapărat care va fi rezultatul.
Sunt și preparate pe care le-am creat însă dorindu-mi foarte tare ca și cei mici să se poată bucura de ele. Aici îmi vine prima dată în minte cozonacul nostru pufos și aromat, dulce chiar și fără zahăr adăugat, care a făcut furori pe internet mai ales în perioada sărbătorilor.
Multe mămici mi-au mărturisit că au ales această variantă chiar și pentru adulți.
Și să nu uităm nici de rețeta de biscuiți “populari”, care pot fi îmbogățiți nutritiv cu ușurință și care sunt baza pentru una dintre amintirile dulci ale copilăriei noastre: salamul de biscuiți.
Ce înseamnă pentru tine un stil de viață sănătos și ce recomandări ai pentru cititorii noștri în acest sens?
Pentru noi, ca familie, mai degrabă, un stil de viață sănătos înseamnă o alimentație sănătoasă îmbinată cu sport.
Deși sport nu reușesc să fac atât de des pe cât îmi propun, are grijă Cireșel de noi să mai facem și mișcare și sunt zile în care ne ia efectiv de mână și ne motivează să facem toți trei exerciții.
Și dacă tot vorbim de un stil de viață sănătos, încerc să transmit de fiecare dată părinților că ne putem răsfăța minunile din viața noastră cu dulciuri simple, făcute în casă, fără zahăr adăugat și fără îndulcitori cât mai mult timp posibil. “Kids are sweet enough…”
Am strâns o întreagă colecție de dulciuri fără zahăr care i-au încântat chiar și pe cei mai mari împătimiți ai zahărului.
Este foarte importantă baza pe care noi le-o formăm celor mici, iar timpul este cel care ne demonstrează că în felul acesta ei vor face cele mai bune alegeri.
În cazul nostru, la aproape 3 ani, nu e zi în care Cireșel să nu ceară cel puțin un fruct. Această rutină ne-a ajutat și pe noi să nu uităm să consumăm porția zilnică de sănătate.
Te rugăm să ne împărtășești câteva dintre secretele tale în bucătărie.
Hmmm, secrete…. Greu de zis…
Spun acest lucru pentru că cei care mă urmăresc știu deja că de fiecare dată ofer detalii amănunțite despre cum pregătesc preparatele, din dorința de a ieși perfect tuturor.
E foarte important, însă, să pui dragoste în tot ceea ce faci, nu doar în bucătărie.
Cum arată o zi din viața ta?
O zi din viața mea, de fapt a noastră, pentru că încă lucrez de acasă, variază destul de mult și mă orientez în funcție de nevoile celui mic.
Avem însă o rutină de la care încercăm să nu ne abatem. Aici intră, de exemplu, programul meselor și somnul de prânz al piticului.
Încerc să mă gândesc cu o seară înainte la ceea ce am de făcut în ziua următoare și asta mă ajută să fiu mai relaxată.
Ne trezim dimineața, luăm amândoi micul dejun, ieșim în curte la joacă, luăm gustarea de fructe și apoi “intrăm” la somn. După ce îl adorm, încerc să finalizez cât mai multe dintre obiectivele propuse.
Pregătesc prânzul, scriu rețetele, pregătesc fotografiile preparatelor pe care urmează să le postez pe blog, discut cu mămicile din comunitatea Cu Cireșel la joacă sau realizez alte activități care intră în atribuțiile unei mame care lucrează de acasă.
Când se trezește cel mic, luăm prânzul și desfășurăm diverse activități ludice. Uneori pregătim împreună cina sau diverse gustări, mai ales că este foarte dornic să mă ajute și se simte foarte mândru când îi ofer această posibilitate.
Copiilor le place să fie implicați, le place să ne ajute, iar în felul acesta achiziționează foarte multe informații.
După cină și baia de seară, ne relaxăm în familie și ne pregătim pentru o nouă zi.
Care este topul ingredientelor cu care adori să experimentezi în bucătărie?
De când am început diversificarea am încercat multe ingrediente pe care nu obișnuiam să le consumăm noi părinții sau le consumam foarte rar.
Pe măsură ce am citit despre ele și am aflat cât de multe beneficii au, le-am introdus în alimentația noastră și am descoperit că ne plac foarte tare și nouă, nu doar lui Cireșel.
Printre acestea se numără: quinoa, năutul, amaranth-ul, fulgii de cereale, tapioca, chia, însă în topul lor se află, fără doar și poate, untul de arahide natural.
Care sunt principiile culinare de la care nu te abați niciodată?
Un lucru la care suntem foarte atenți, de câțiva ani buni, atât eu, cât și soțul, căci și el este pasionat de gătit, sunt etichetele produselor din comerț. Încercăm să găsim întotdeauna varianta cea mai “curată”.
Suntem norocoși că multe dintre alimente le avem din surse proprii și astfel putem controla mai ușor calitatea acestora.
Totodată, ne-am obișnuit să ne facem cumpărăturile din anumite magazine online unde am găsit produse de calitate și am cunoscut oameni dragi, așa ca voi.
Un alt lucru foarte important la care am grijă ori de câte ori pot, este faptul că încerc să minimizez risipa alimentară. De cele mai multe ori, preparatele realizate rapid cu ceea ce trebuie consumat, de prin frigider, au cel mai mare succes.
Care sunt produsele preferate de pe Vegis.ro?
Grea întrebare, căci sunt multe produse preferate, dar niciodată nu ne lipsesc din coșul de cumpărături chipsurile de cocos, cele de migdale, uleiul de cocos presat la rece, condimentele Sonnentor (scorțișoara Ceylon, lămâia măcinată, Adio, Sare!), untul de cacao și desigur untul de arahide natural.
Care sunt top 3 materiale (documentare, bloguri, oameni pe care îi urmărești etc.) pe care le urmărești și le recomanzi și pasionaților de gastronomie?
Un blog care m-a ajutat la începutul diversificării și pe care încă îl urmăresc cu drag este mamamag.ro, al Alinei, pe care am avut ocazia să o cunosc și personal și mi s-a confirmat că ne ghidăm după aceleași principii în ceea ce privește alimentația sănătoasă.
În general, urmăresc cu mare interes orice emisiune culinară.
Îmi amintesc cât de des mă uitam acum câțiva ani la emisiunile de pe Paprika TV: emisiunile lui Jamie Oliver, Nigella Lawson, Raymond Blanc, Gordon Ramsay…
După cum se poate observa, îmi este greu să fac un top 3.
Acum că ai aflat mai multe detalii despre Denisa Ene și ajutoarele ei în bucătărie, este timpul să încerci și rețetele ei minunate. Găsești o multitudine de idei faine pe blogul ei personal cuciresellajoaca.ro sau o poți urmări pe conturile de Social Media, unde își încântă urmăritorii cu imagini care mai de care mai apetisante.