Un cozonac cu fructe deshidratate este ideea perfectă pentru masa de Paște.
Unora le place cu cacao, altora cu nucă, altora cu mac. Rețeta cozonacului, preparatul tradițional pe care îl vom găsi pe fiecare masă în sărbătoarea Paștelui, poate fi îmbunătățită, și, mai mult, poți prepara un cozonac pe gustul tuturor.
Și cum se zice că mâncarea este mai bună atunci când pui suflet, noi te învățăm cum să pregătești singură cozonacul cu fructe deshidratate pentru sărbătoarea Paștelui. Poți folosi nuci, migdale, merișoare, stafide, nuci, caise deshidratate, curmale, smochine și orice alte fructe care îți plac.

Ingrediente cozonac cu fructe deshidratate:
- 800 g făină – poți alege să combini făina de grâu cu făină de cocos, de amaranth sau altele;
- 4 gălbenușuri;
- 500 ml lapte (poți folosi lapte de soia sau de lapte vegetal din migdale);
- 150g unt (puteți folosi și o parte unt de cacao);
- 400 g fructe deshidratate, confiate sau uscate (merișoare, stafide, smochine, curmale, migdale, cocos, caise, nuci, goji etc.);
- drojdie;
- cacao pudră;
- fulgi de cocos;
- zahăr pudră vanilat;
- sare.
Se amestecă ingredientele cu jumătate din cantitatea de făină, folosind aparatul sau o lingură, până se obține un aluat lipicios. Apoi se frământă cu mâna și se adaugă restul de făină.
Se lasă aluatul la dospit 40-50 de minute într-un vas acoperit. Se întinde o foaie groasă de aproximativ 1 centimetru și se umple cu mixul de fructe.
Pentru ca fructele să fie într-o compoziție mai omogenă, migdalele, nucile, semințele se pot măcina înainte, dup[ care se adaugă fulgi de cocos. Pe blatul subțire, se adaugă într-un șir compoziția de fructe deshidratate sau uscate. Aluatul se poate rula după model tradițional sau se poate așeza în forma Guglhupf, după cum se poate observa în imaginea de mai jos.

Se lasă la dospit aproximativ 30 de minute și apoi se unge cu ou pe deasupra. Se bagă la cuptor la temperatura de 180 grade și se lasă până se rumenește aluatul pe dinafară. Opțional, poți pudra cu zahăr vanilat, fulgi de cocos sau chiar sirop de agave cu zmeură pe deasupra, înainte de servire.
Apoi te vei bucura împreună cu cei dragi de cel mai aromat și sănătos cozonac cu fructe deshidratate!
Poftă bună! 🙂