Faimoasă în mediul online pentru rețeta delicioasă de banana bread, Nicoleta este una dintre acele persoane care te încurajează să experimentezi în bucătărie, prin simplul fapt că ne demonstrează cât de ușor putem pregăti mese hrănitoare.
Pasionată de bucătărit și condimente, Nicoleta Catargiu împărtășește constant idei de preparate gustoase pe blogul foodieopedia.ro. Fiecare imagine pe care o postează în Social Media ne face poftă, așa că am fost curioși să descoperim câteva dintre secretele ei culinare.
Vă spunem doar atât: Nicoleta este o persoană optimistă, cu un zâmbet laaarg, care reușește să ne transmită de la distanță din energia și buna ei dispoziție. Nu te mai ținem în suspans și te lăsăm pe tine să descoperi parcursul Nicoletei ca food blogger, dar și câteva poze apetisante.
Lectură plăcută!
Care este povestea din spatele blogului foodieopedia.ro? Când și cum a început acest proiect culinar și, mai ales, de unde te-ai inspirat pentru denumirea lui?
Povestea blogul foodieopedia.ro începe în 2016. Mie îmi place să gătesc de mică, mai bine spus, încă de când am fost în stare să țin un cuțit în mână fără să mă tai, eram în bucătărie pe lângă mama și bunica și ,,am furat meserie” de la ambele.
Revenind la 2016, pe vremea aceea postam pe Instagram foarte multe poze cu ceea ce găteam, iar prietenii apropiați, văzând că îmi place acest lucru, m-au încurajat să îmi fac un blog. Ei ziceau că voi avea succes, mai ales ales că pun pasiune în ceea ce fac. Și aici sunt după aproape 4 ani.

Denumirea a venit simplu. Sunt un gurmand din fire, așa că am ales să folosesc denumirea în engleză, adică ,,foodie”, care de astfel este prima parte a denumirii blogului. A doua parte este de fapt sufixul de la encyclopedia (,,-opedia”).
Blogul meu este de fapt o Enciclopedie Gurmandă sau Enciclopedia unui Gurmand.
Care sunt regulile de la care nu te abați, indiferent de tipul mâncării pe care îl pregătești?
Mie îmi plac mâncărurile simple, cu puține ingrediente, în stare cât mai naturală. Atunci când gândesc vreo rețetă, fie că e doar pentru o masă obișnuită (fără să o expun în online), fie că e o rețetă pe care o pregătesc pentru blog, aleg ca acea rețetă să nu fie complicată din punct de vedere a modalității de preparare, astfel încât oricine să o poată face.
Un alt lucru de care mă țin cu sfințenie este să nu fac risipă alimentară, așadar folosesc la maxim tot ce am în bucătărie. Asta din respect pentru hrană, dar și pentru cei care au făcut posibil ca X ingredient să ajungă pe raftul din magazin, iar apoi la mine în farfurie.
Poate puțini dintre noi știu că ești acreditată ca Tehnician Nutriționist. Împărtășește-ne, te rog, câteva dintre regulile esențiale de care trebuie să ținem cont pentru a avea un regim alimentar echilibrat.
Sunt extrem de multe mituri în alimentație, pe care mulți încă le cred. Nutriția nu e atât de complicată. Totul stă în moderație și echilibru.

Ca reguli generale, pot să zic că este recomandat:
- Să ne hidratăm corespunzător.
- Să includem în alimentație cât mai multe legume și fructe în stare cât mai naturală, pentru a beneficia de toți nutrienții acestora.
- Să nu excludem nicio grupă alimentară (aici aviz acelor care încă cred că grăsimile și carbohidrații îngrașă). Așadar, includeți în alimentație toate cele 3 mari grupe de macronutrienți, pentru ca organismul să funcționeze optim: proteine (ouă, carne, brânză slabă), glucide/carbohidrați (ovăz, quinoa, mei, hrișcă, orez, legume și leguminoase, fructe), dar și lipide/grăsimi (nuci, semințe, avocado, ulei de măsline, pește, lapte și produse lactate slabe).
- Să reducem consumul de produse procesate (aici intră dulciurile, produsele de patiserie, mezelurile foarte procesate, sucurile carbogazoase, produsele de tip fast food).
Lumea trebuie să înțeleagă că nutriția nu înseamnă restricție sau a elimina ceva din dietă, ci de a avea un echilibru și varietate în farfurie.
Ce înseamnă pentru tine un stil de viață sănătos?
Consider că un stil de viață sănătos ține de mai mulți factori:

- Să am o stare psihică bună.
- Să aplic niște reguli de nutriție simple, ca cele de mai sus, însă adaptate stilului meu de viață și preferințelor mele alimentare. Suntem diferiți, deci nu există o regulă generală pentru toți.
- Să am o condiție fizică bună. Merg la sală de aproape 5 ani și îmi plac schimbările pe care le văd la corpul meu după atâta timp.
- Să fac lucruri care mă relaxează. Ați ghicit: gătitul e pe primul loc. Însă, pe lângă asta, îmi place să citesc, să mă uit la filme, să mă documentez despre orice subiect la care nu sunt atât de pricepută.
Te urmărim pe contul de Instagram și am observat că ești foarte activă. Cum arată o zi din viața ta?
Ziua mi-o încep cu un pahar mare de apă, apoi răspund la toate mesajele și mailurile la care am rămas în urmă.
Munca mea de blogger/creator de conținut presupune mai mult muncă de acasă. O mare parte din zi mi-o aloc documentării și creării conținutului pentru ceea ce urmează să postez: rețete, campanii, concursuri, colaborări.

Mai sunt zile în care sunt prinsă în bucătărie câteva ore bune, asta pentru că testez rețetele care urmează să fie puse pe blog. Apoi urmează partea de prelucrare a acestor rețete, care nu e o treabă atât de ușoară precum mulți cred.
Practic, un blogger întrunește mai multe atribuții: copywriter, fotograf, stylist (în cazul meu food-stylist), editor, om de marketing, trebuie să știe PR, să se promoveze în Social Media.
Ce îți place să faci atunci când nu bucătărești ceva delicios?
Nu cred că știe nimeni, însă îmi place să mă uit la vloguri pe Youtube, în special la cele de călătorie. În acest mod descopăr lumea asta mare prin intermediul altor persoane, culeg informații despre anumite locații în care mi-ar plăcea să ajung și le trec pe wish list (lista de dorințe).
Ce ingrediente nu îți lipsesc niciodată din bucătărie și ne recomanzi și nouă să le avem mereu la îndemână?
Eu am o obsesie pentru condimente. Destul de recent am documentat pe blog colecția mea de condimente, pe care cred că oricine ar trebui să le aibă în bucătărie pentru a da gust maxim unor preparate.

Lumea cred că se blochează la clasicele: sare, piper și boia. Ce ziceți de niște boia afumată sau fulgi de chili? Adăugați curry și ghimbir proaspăt sau pudră într-o mâncare și instant vă teleportați în bucătăria indiană. Ierburile uscate sau proaspete ca busuioc, oregano, rozmarin, cimbru vor da o aromă deosebită oricărui preparat.
Odată ce stăpâniți aceste condimente și ierburi aromatice, rețetele voastre vor încânta papilele gustative celor dragi. Folosiți-le zilnic!
Care este preparatul favorit din copilărie? Și care este mâncarea pe care o adori acum?
Preparatul favorit din copilărie este supa de pui cu tăieței a bunicii mele. Mă unge pe suflet!
Nu știu dacă am o mâncare preferată în prezent, însă gătesc foarte des mâncare indiană (curry), paste cu sos de roșii și mult usturoi, nelipsitul terci/porridge oats la micul dejun și Shakshuka. Aș punea să zic că acestea sunt preferatele mele.
Evident, supa bunicii este în top.
Care sunt produsele preferate de pe Vegis.ro?

Chips-urile de cocos, uleiul de cocos și lintea roșie de la Niavis, untul de arahide și crema de cocos de la Biona, eritritolul de la Adams Vision, dulcețurile fără zahăr de la Dacia Plant.
Care sunt principalele 3 surse din care te inspiri (documentare, bloguri, oameni pe care îi urmărești etc.) și pe care le recomanzi pasionaților de gastronomie?
Culinary shows: Chef’s Table și The Final Table de pe Netflix.
M-aș uita ore în șir la orice emisiune culinară de pe PaprikaTv.
Bloguri: Minimalist Baker, Jamie Oliver, Nigella, Pinch of Yum.
Pinterest și Instagram sunt două surse bune de inspirație.

Ți-am făcut și ție poftă cu bunătățile pe care le pregătește Nicoleta? Atunci este timpul să îi urmărești blogul personal foodieopedia.ro și să testezi ideile sale culinare.
Nu uita că Nicoleta este foarte activă și pe conturile de social media, așa că poți descoperi cele mai recente delicii pe pagina de Facebook sau pe contul de Instagram.