Retete sanatoase

Cum colorăm ouă de Paște natural

Află cum colorăm ouă de Paște natural și renunță la vopseaua de ouă care conține substanțe toxice.

Nu de puține ori ne dăm seama că tot ceea ce înseamnă acum BIO pentru noi, este, de fapt, modul de viață și stilul alimentar al bunicilor și străbunicilor noștri. Ei își îngrijeau fiecare culturile în mod natural, foloseau doar îngrășăminte naturale și practicau agricultura sustenabilă nu pentru că așa era trendul, ci pentru că așa era bine și astfel erau rânduite viețile lor. Nu degeaba pământul era una din bogățiile cele mai de preț pentru ei.

Sărbătoarea Paștelui era printre cele mai importante pentru creștini, așa cum este și acum. Bunicuțele își etalau talentul cu preparate care mai de care, făcute cu drag pentru familie. Pentru ouăle de Paște nu dădeau fuga la magazin să cumpere pliculețe cu vopsea de ouă care conține substanțe toxice (Azorubina – E122, substanță interzisă în țări ca Japonia, Canada, Norvegia, SUA, Suedia). Le colorau acasă, pe focul din sobă, le încondeiau cu răbdare și dragoste.

Ce trebuie să știi despre vopseaua de ouă din comerț

Odată intrată sub coaja oului, substanțele toxice pe care le conține vopseaua de ouă convențională pot provoca alergii sau chiar astm, fiind nerecomandate, mai ales, copiilor. Desigur, precauțiile se referă la cantități mai mari de consum, nu cât intră sub coaja unui ou fiert, însă chiar și așa, dacă avem o alternativă 100% naturală care nu ne dăunează, de ce să nu o încercăm?

Dacă te întrebi cum colorăm ouă de Paște în mod natural, trebuie să îți spunem că este atât de simplu încât nu vei mai dori să folosești vreodată coloranți artificiali. Poți folosi afine, coacăze, ceapă albă sau roșie, turmeric, paprika sau piper.

În fotografiile de mai jos ouăle folosite sunt cele cu coaja albă, așadar, dacă ouăle pe care le-ai pregătit pentru Paște sunt cele clasice cu coajă maro, atunci este posibil ca nuanțele să fie destul de diferite, în special pentru ouăle colorate în nuanțe pale.

Cum pregătești ouăle înainte de colorarea naturală?

Trebuie să degresezi bine ouăle înainte să le fierbi. Le poți degresa cu un lichid de vase 100% natural (noi îți recomandăm detergenții bio Purenn ) și un burete.

Atunci când fierbi apa cu legumele pentru culoare, trebuie să adaugi și 2-3 lingurițe de oțet.

cum coloram ouale natural
 1. Ouă de Paște mov-albastru colorate natural

Se amestecă 1 cană de afine sau coacăze (poți folosi afine congelate) cu 1 cană de apă și 3 lingurițe de oțet. Se lasă la temperatura camerei și apoi se strecoară afinele.

 • 2. Ouă colorate natural cu galben

Ouăle gabene se pot obține folosind diferite ingrediente. De exemplu, un galben mai aprins se obține din 4 morcovi tăiați, amestecați cu 2 căni de apă + 2 lingurițe de oțet alb.

Galbenul muștar se obține din turmeric lăsat să clocotească cu o cană de apă și 2 lingurițe de oțet alb.

Se pot folosi și diferite tipuri de ceai, de exemplu ceaiul de cimbrișor, pentru diferite nuanțe de galben.

 • 3. Verde smarald

Se curăță coaja de la 6 cepe roșii și se fierb în 2 căni de apă timp de 15 minute. Se adaugă 3 lingurițe de oțet alb.

 • 4. Roșu

Se amestecă pudră de paprika cu o cană de apă clocotită, apoi se adaugă 2 lingurițe de oțet alb.

 • 5. Maro

Puteți obține această culoare adăugând cafea într-o cană cu apă clocotită și 2 lingurițe de oțet alb.

Pentru a lăsa ouăle la uscat, trebuie să le așezi pe un suport care să le atingă cât mai puțin. De exemplu, îți poți face suport din sârmă de cupru. Fiecare suport îl poți păstra inclusiv pentru masa de Paște, pentru că arată foarte bine, nu-i așa? 🙂

Varianta colorării ouălor de Paște în mod natural este preferată de majoritatea celor care au grijă de alimentația lor și preferă să nu folosească substanțe toxice. Însă mai mult decât atât, culorile care vor ieși din aceste combinații de ingrediente vor fi originale, pastelate, însă nu vor fi perfect uniforme.

Poți decora ouăle cu imprimeuri din frunze de pătrunjel pentru un plus la capitolul estetic.

Găsești condimente și pulberi din plante pe Vegis.ro.

Sursă:

 • https://www.bhg.com/holidays/easter/eggs/natural-easter-egg-dyes/

3 Comments

 • Anonymous
  April 1, 2018 at 11:05

  4.5

  Reply
 • gheorghe felicia
  April 1, 2018 at 11:06

  EXCELENT! VA MULTUMIM, IN SPECIAL ACUM, CAND TOTUL, IN TOATE, ESTE PLIN DE TOXINE! SARBATORI FERICITE SI MULTUMESC PENTRU TOT!

  Reply
 • Simo
  April 24, 2019 at 14:41

  5

  Reply

Leave a Reply