Faci parte dintre cei care strecoară mereu pe lista de cumpărături o pungă de curmale? Atunci, îți dedicăm cu drag următoarele rânduri, iar dacă încă nu le-ai descoperit, te invităm într-o incursiune plină de gust, la finalul căreia răsplata este o idee în plus despre cum să-ți construiești starea de bine prin alegeri simple și sănătoase.
Curmalele, fie proaspete sau deshidratate, sunt adesea învăluite în misterul vremurilor apuse, fiind cultivate în Egipt și Mesopotamia înaintea erei noastre. Gustul lor aparte le-a făcut să supraviețuiască provocării timpului, devenind un simbol al victoriei la romani, iar astăzi, o alegere nutrițională echilibrată, prin care se poate menține starea de bine.
Cu siguranță ești deja obișnuit cu varianta lor deshidratată, foarte prezentă pe rafturile supermarketurilor, dar imaginează-ți că aceste fructe exotice cresc sub formă de ciorchini. Curmalii, arborii din care provin, au un aspect foarte asemănător cu al palmierilor, aspect care întreține aura de mister oriental.
Însă pentru că se găsesc peste tot, în magazine, sau la un simplu click distanță, hai să povestim despre beneficiile pe care consumul de curmale ți le oferă.

De ce să consumi curmale: 3 motive importante
Dacă deja le-ai testat, servindu-le pe parcursul zilei pentru un boost de energie, sau integrate într-un desert cu iz exotic, ori într-un mic dejun menit să-ți schimbe ziua în bine, probabil ai observat schimbări în starea ta generală.
Iar dacă le-ai consumat rar, e timpul să le acorzi mai multă atenție.
Îți spunem doar că 100 g de curmale pot conține în medie:
- 7 g fibre;
- 75 g carbohidrați;
- 2 g proteine;
- 40% din doza zilnică de necesară de cupru;
- 15% din doza zilnică necesară de potasiu;
- 15% din doza zilnică necesară de vitamina B6;
- 13% din doza zilnică necesară de magneziu;
- 5% din doza zilnică necesară de fier.

Curmalele sunt apreciate și pentru proprietățile antioxidante, ceea ce le transformă în gardieni ai organismului în lupta cu radicalii liberi. Printre antioxidanții pe care îi conțin se numără betacarotenul, luteina și zeaxantina, benefici în egală măsură și pentru susținerea sănătății ochilor.
Nu uita că efectul antioxidant este benefic și pentru menținerea longevității organismului, așa că o porție de curmale merită inclusă în regimul tău alimentar.
Descoperă și cele 3 motive importante pentru care merită să le consumi!
Favorizează sănătatea digestivă

Gustul plăcut și textura le face ușor de consumat, însă cantitatea de fibre pe care o conțin, le transformă într-o alegere inspirată pentru menținerea sănătății tractului intestinal. Fibrele pot accelera tranzitul, ceea ce influențează starea de bine generală, prin ameliorarea crampelor și a balonării. Mai mult, este benefic să incluzi fibrele în alimentație și pentru rolul pe care îl au în reglarea nivelului de glucoză din sânge.
Există studii care pun accent pe aceste două avantaje ale consumului de fibre: stimularea peristaltismului intestinal și prevenirea fluctuațiilor glicemice după ce ai mâncat, mai ales în cursul dimineții, când acest risc este mai crescut.
Te ajută să ai un creier activ, mereu concentrat

Dacă te simți obosit și deconectat, mai ales atunci când ai în plan activități care necesită un grad ridicat de concentrare, ia-ți o pauză pe care să o umpli cu un snack sănătos pe bază de curmale. Conform studiilor, efectele pot fi surprinzătoare pentru că aceste fructe pot reduce markerii inflamatori la nivel cerebral (interleukina-6), aspect ce asigură o mai bună activitate a sistemului nervos. În plus, consumul de curmale poate potența concentrarea și ameliora posibilele simptome anxioase.
De asemenea, s-au realizat studii conform cărora, consumul de curmale joacă un rol important în prevenirea degenerării cognitive, diminuând riscul de apariție a Alzheimerului.
Asigură flexibilitatea osoasă și cresc mobilitatea

Dacă vrei să fii în formă, consumă curmale! Acestea nu contribuie doar la agerimea minții, ci și la sănătatea sistemului osos. După cum ai văzut în profilul nutrițional al curmalelor, acestea conțin minerale esențiale pentru buna funcționare a oaselor: potasiu, cupru, fier, magneziu. Există cercetări care atestă aceste avantaje nutriționale, cu accent pe faptul că porțiile de curmale bine gestionate pot reduce riscul de apariție a osteoporozei, o afecțiune temută, care duce la fragilizarea și demineralizarea oaselor.
Siropul de curmale: un îndulcitor sănătos?
Îți propunem să facem tranziția de la renumitele curmale deshidrate la un produs mai puțin familiar, dar care câștigă tot mai mult în popularitate. Este vorba despre siropul de curmale, adesea văzut ca o alternativă sănătoasă a zahărului alb.
Curmalele conțin fructoză, un monozaharid care se regăsește în mod natural într-o mulțime de fructe. Astfel se explică gustul dulce al curmalelor, deosebit și printr-o notă ușoară de caramel. Datorită nutrienților din compoziție, a fibrelor și a efectului antioxidant, poți considera siropul de curmale un substitut mai sănătos al zahărului alb. Siropul de curmale îndulcește în mod sănătos și este versatil, putând fi integrat cu succes într-o varietate de preparate și băuturi, de la cafea și ceaiuri, până la deserturi, batoane proteice și alte bunătăți.
Cu toate acestea, dacă te confrunți cu o condiție medicală specifică, precum prediabetul sau diabetul zaharat, evită să consumi în exces acest ingredient.
Precauții ale consumului de curmale

Veștile sunt bune. În mod normal, consumul de curmale nu prezintă riscuri. Singurul motiv pentru care merită să eviți curmalele este dacă ai descoperit că ai o alergie la aceste fructe.
Dacă îți plac atât de mult, încât le-ai consumat zilnic, limitează-te la o porție de câteva grame pe zi, pentru că au un conținut caloric destul de ridicat.
Dar dacă nici nu-ți mai amintești când ai gustat ultima dată o porție de curmale, atunci te invităm să le încerci măcar o dată pe săptămână, servite la micul dejun, sub formă de snack pe parcursul zilei, sau chiar integrate într-o rețetă gustoasă.
Nu știi nicio rețetă pe bază de curmale? Nu-ți face griji, te inspirăm noi!
Un bonus delicios: brownie raw, fără coacere, pe bază de curmale

Ingrediente:
- 12 curmale deshidratate;
- 40 g migdale;
- 120 g nuci;
- 50 g pulbere de cacao/pulbere de roșcove;
- ⅛ linguriță sare de mare;
- 1 linguriță scorțișoară Ceylon.
Mod de preparare:
- Macină fin migdalele și nucile într-un blender/robot de bucătărie sau achiziționează-le gata măcinate.
- Adaugă pulberea de cacao și sarea, apoi amestecă bine.
- E timpul să adaugi și curmalele în robotul de bucătărie.
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt și dispune mixul obținut în aceasta. Reglează grosimea prăjiturii după cum dorești.
- Pune tava în frigider pentru 5 – 10 minute. Odată ce se devine fermă, compoziția va fi ușor de tăiat.
- Pentru un plus de gust, presară scorțișoară deasupra prăjiturii.
- O poți servi alături de o cupă apetisantă de înghețată de vanilie.
Dacă te-am convins că delicioasele curmale merită încercate și testate în rețete variate, hai pe vegis.ro, unde găsești o varietate de sortimente, pe gusturile tuturor pofticioșilor și amatorilor de gusturi fine.
Surse bibliografice:
- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-dates
- https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-dates/
- https://blog.joolies.com/10-fun-facts-about-dates
- https://www.acouplecooks.com/raw-brownies/