Stiati ca

Ce inseamna fairtrade?

plantatie fairtrade

Te-ai gândit vreodată, în timp ce îţi savurai cafeaua de dimineaţă, în ce condiţii este produsă şi prin câte etape trebuie să treacă până să ajungă în supermarket-uri? Ştiai că prin simpla alegere a cafelei pe care o bei poţi face o mică diferenţă în favoarea celor care plantează şi culeg aceste boabe? Cum anume? Optând pentru un sortiment cu sigla fairtrade. Ce inseamna fairtrade?

Fairtrade, pe înţelesul tuturor

logo fairtrade

Tradus în limba română, fairtrade înseamnă comerţ cinstit, cele 2 părţi implicate fiind agricultorii sau micii producători pe de-o parte, respectiv marile companii pe de altă parte. 

Vorbim aici de cultivatori din ţări precum Africa, America Latină şi Asia care nu au acces la o piaţă de desfacere mare, şi automat întâmpină dificultăţi în vânzarea produselor. Prin urmare, aceştia au nevoie de importatori şi companii mari care să le achiziţioneze, însă, de cele mai multe ori, preţul pe care îl primesc nu este unul echitabil. Aici intervine fairtrade-ul.

Fairtrade este un parteneriat economic prin care marile companii plătesc micilor producători din ţările mai puţin dezvoltate un preţ corect pentru produsele lor şi munca depusă. Comerţul cinstit implică aşadar câştiguri echitabile de ambele părţi, şi conferă totodată cultivatorilor puterea de a negocia preţul mărfii în funcţie de tarifele de pe piaţa globală la momentul respectiv.

Fairtrade: avantaje pentru micii producători

Scopul mişcării fairtrade este să echilibreze diferenţele economice care există între statele dezvoltate şi ţările în curs de dezvoltare prin modificarea practicilor comerciale, cu beneficii în special pentru acestea din urmă.

Pe lângă obţinerea unui preţ corect pentru munca lor şi roadele acesteia, cultivatorii şi muncitorii se bucură şi de alte avantaje importante, avantaje precum:

  • condiţii mai bune de muncă;
  • protejarea sănătăţii prin reducerea utilizării de pesticide toxice în procesul de cultivare;
  • relaţii transparente cu marile companii, bazate pe dialog şi respect;
  • încurajarea spiritului anteprenorial;
  • îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă.

Mai mult, alegând fairtrade-ul ca şi parteneriat pentru practicile comerciale cu micii producători, marile companii trebuie să plătească aşa-numitului fairtrade premium.

Ce inseamna fairtrade premium? O anumită sumă oferită în plus (pe lângă preţul echitabil pentru produsele/materia primă achiziţionată) ce ajunge într-un fond comun şi este folosită cu un scop anume: construirea de şcoli şi spitale, îmbunătăţirea metodelor de cultivare etc.

Direcţia în care banii vor fi folosiţi este stabilită de comun acord de toţi agricultorii şi muncitorii din comunitatea respectivă.

Produse fairtrade

alimente fairtrade

Cea mai mare cantitate de produse fairtrade o găsim în categoria celor alimentare, şi anume: cafea, cacao, banane, kiwi, zahăr, orez, condimente, miere, alune, fructe uscate, ceai, vin etc.

De asemenea, florile, bumbacul, bijuteriile sau mingile de sport pot fi etichetate ca fiind produse provenite din comerţul cinstit deoarece pentru a avea sigla fairtrade pe ambalaj, este esenţial să conţină fie şi doar un singur ingredient sau material de acest gen.

De ce fairtrade?

Din postura de consumatori avem puterea de a schimba anumite lucruri într-un mod mai simplu decât ne-am imaginat vreodată: prin alegerile pe care le facem. O cerere mai mare de produse fairtrade înseamnă automat mai multe companii şi importatori care sunt dispuşi să accepte condiţiile şi să respecte toate standardele pe care comerţul cinstit îl presupun, doar pentru a satisface tendinţele noastre de cumpărare.

Din punct de vedere al preţurilor, produse fairtrade au un cost la fel, sau chiar mai mic în comparaţie cu cele care nu au această sigla pe ambalaj. Cu alte cuvinte, alegerea lor nu ne afectează din punct de vedere financiar, dar poate face diferenţa altundeva în lume.

fermier plantatie cacao

Dacă vrei să achiziţionezi produse provenite din comertul cinstit, consultă oferta vegis.ro!

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

No Comments
    Leave a Reply