Stiati ca

Cum sa renunti la zahar? 7 metode pentru stăpânirea poftei de dulce

cum sa renunti la zahar

Ce faci în momentul în care simţi că nu ai energie sau eşti într-o dispoziţie nu tocmai bună? Mănânci ceva dulce? Află că nu eşti singura persoană care apelează la zahăr pentru alinare sau un boost de energie, un obicei nu tocmai sănătos ce poate crea dependenţă.

Da, există dependenţa de zahăr şi este la fel de reală precum dependenţa de droguri, ce-i drept, fiecare are propriile consecinţe, pe termen lung, consumul exagerat de dulce cauzând diverse probleme de sănătate. Cum sa renunti la zahar? Te gândeşti că este greu, dar în realitate este atât de simplu!

Dependenţa de zahăr şi dopamina

În momentul în care mâncăm ceva dulce, receptorii responsabili cu identificarea acestui gust transmit un semnal creierului, care la rândul lui eliberează dopamină, substanţă chimică ce ne induce o stare de bine.

Cu cât consumul de zahăr este mai des, cu atât creşte nivelul de dopamină şi automat nevoia de a mânca dulce în continuare pentru a putea resimţi mereu acea stare. Odată ce creierul şi corpul nostru se obişnuiesc cu această senzaţie, ne este tot mai greu să rezistăm în faţa desertului preferat sau a oricărui dulce din comerţ.

cum sa renunti la zahar

Cum sa renunti la zahar? Iată 7 metode prin care poţi limita utilizarea zahărului şi renunţa la consumul acestuia sub formă de dulciuri:

Hidratează-te corespunzător

Uneori, nevoia de apă poate fi confundată cu dorinţa de a mânca ceva dulce; crezi că îţi este foame sau ai poftă de un mic răsfăţ, dar de fapt corpul îţi cere apă.


Consumă fructe

Fructele conţin fructoză, o formă naturală de zahăr cu valori nutritive, aşadar îţi poţi lua porţia zilnică dintr-o salată colorată şi delicioasă sau prin simplul consum al fructelor preferate.


Alege alternative sănătoase

Mierea de albine, siropul de agave, arţar si cocos, melasa sau produsele pe bază de ştevie sunt ideale ca înlocuitori ai zahărului. Curmalele, stafidele şi smochinele reprezintă de altfel variante sănătoase atunci când ai poftă de ceva dulce.


Găseşte-ţi o activitate

Plimbă-te, fă sport sau orice altceva care să-ţi ia gândul de la dulciuri sau alte gustări nesănătoase. Activităţile care implică efort fizic îţi pot modifica obiceiurile alimentare, determinându-te să alegi un stil mai sănătos.

persoana care se pregateste de antrenament


Mănâncă regulat

Dacă aştepţi prea mult timp între mese, ulterior vei fi tentat să-ţi îndrepţi atenţia către alimente cu zahăr pentru a-ţi recăpăta energia.


Gândeşte-te ce determină pofta de dulce

Eşti plictisit şi vrei să-ţi umpli timpul cu ceva, eşti stresat, iritat sau nu ai chef de nimic? Identifică nevoia care stă la baza acestei dorinţe şi vezi dacă dulciurile într-adevăr reprezintă rezolvarea


Gândeşte-te la urmările asupra sănătăţii

Acesta este principalul motiv pentru care ar trebui sa renunti la zahar şi în special la dulciurile din comerţ. Pe lângă faptul că favorizează acumularea kilogramelor în plus, zahărul este responsabil pentru creşterea riscului de diabet, boli cardiovasculare, afecţiuni hepatice, creşterea nivelului de colesterol, apariţia problemelor dentare şi nu numai.

Nu ai nevoie de dulciuri ca să-ţi faci viaţa mai frumoasă, ci de sănătate, aşadar ţine cont şi aplică metodele despre cum sa renunti la zahar prezentate.

Pentru a-ţi fi mai uşor să faci această trecere, ţi-am pregătit o gamă largă de produse fără zahăr precum alimente, dulciuri sănătoase, sucuri şi siropuri naturale, ceaiuri, batoane şi multe altele, toate disponibile pe vegis.ro.

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

No Comments
    Leave a Reply