Adori să-ți începi diminețile cu un bol plin de fulgi de porumb peste care să torni lapte și să presari fructe uscate?
Dacă deja ai reacționat printr-un „yummy” pofticios, ce-ar fi să pornim împreună într-o călătorie a gustului, presărată cu multe beneficii pentru organism, în care fulgii de porumb sunt vedetele?
Fulgii de porumb sunt un aliment pe care te poți baza, datorită conținutului de fosfor, fier, magneziu și vitamine din complexul B. Aceștia sunt și o sursă importantă de carbohidrați pentru organism, iar antioxidanți din porumb lucrează neîncetat pentru menținerea unui organism plin de vitalitate și longeviv. Conținutul generos de fibre este de asemenea un plus.
Știai că fulgii de porumb sunt un aliment cu istorie?

Acest tip de fulgi au fost obținuți prin prelucrarea porumbului măcinat, astfel încât efectul vitaminelor și mineralelor din porumb să poată acționa mai eficient asupra organismului. Mica inovație alimentară a avut loc în 1906, când medicul John Kellogg căuta o soluție alimentară sănătoasă pentru regimul pacienților din centrul de sănătate unde activa. Pentru a le îmbunătăți gustul, fratele său, William Keith Kellogg a adăugat produsului malț și zahăr, ceea ce a generat o controversă cu John Kellogg, care considera că aceste „îmbunătățiri” scad valoarea nutrițională a produsului.
Dar cu zahăr sau fără, hai să vezi care sunt principalele beneficii ale consumului de fulgi de porumb!
Dă tonul la stare de bine cu fulgi de porumb în alimentație
Cu precădere, fulgii de porumb sunt în lumina reflectoarelor la micul dejun, cea mai importantă masă a zilei. Dacă încă nu ești foarte familiarizat cu motivele pentru care este recomandat să-i consumi, iată o parte dintre ele:
Susțin sănătatea digestivă și favorizează scăderea în greutate

Aproximativ 30 g de fulgi de porumb conțin 1,9 g de fibre. Conținutul de fibre este un avantaj al oricărui aliment pe care îl integrezi în dietă. Datorită acestora, fulgii de porumb ies în evidență prin efectul probiotic, de ajutor în prevenirea afecțiunilor gastrointestinale. Aceleași fibre, prin procesele de fermentație, contribuie la înmulțirea „bacteriilor bune” din intestin, esențiale în menținerea echilibrului florei intestinale. Printre plusuri se regăsesc și accelerarea tranzitului intestinal, și implicit, eliminarea toxinelor din organism.
Beneficiile acestora nu se opresc aici pentru că fibrele sunt responsabile și pentru crearea senzației de sațietate. Datorită acestui mod de a acționa, fulgii de porumb pot fi un ajutor de nădejde în controlul kilogramelor nedorite. Cu toate acestea, nu uita să-i asociezi cu o dietă echilibrată nutrițional și cu exerciții fizice regulate, esențiale în procesul de remodelare corporală.
Contribuie la buna funcționare a plămânilor
Un alt beneficiu mai puțin cunoscut al fulgilor de porumb este menținerea sănătății plămânilor. Acest aliment se remarcă prin conținutul de beta-criptoxantină, un antioxidant asemănător beta-carotenului, capabil să blocheze efectele adverse ale radicalilor liberi ca un scut de protecție. Mai mult, această substanță acționează benefic și susține funcționarea optimă a plămânilor.
Pot preveni fluctuațiile glicemice

Pe lângă susținerea sănătății digestive, fibrele din fulgii de porumb pot preveni fluctuațiile glicemice. Un aport bun de fibre stabilizează semnificativ glicemia, ajutându-te să previi o serie de afecțiuni cardiovasculare sau diabetul zaharat. Însă, pentru ca impactul asupra nivelului de zahăr din sânge să fie unul pozitiv, este indicat să alegi un sortiment de fulgi de porumb fără adaos de zahăr. Mai mult, evită să-i servești alături de fructe uscate sau proaspete, mai ales dimineața, când un mic dejun neadecvat, îți poate destabiliza glicemia.
Dacă simți nevoia ca pe lângă lapte sau băuturi vegetale, să-i mai combini și cu alte alimente, optează pentru oleaginoase ca nuci românești, caju, fistic, migdale.
Precauții în consumul fulgilor de porumb

Dacă te-ai convins că acest aliment merită atenția ta, nu-ți rămâne decât să-ți faci stocul de fulgi de porumb. Însă înainte de toate, e important să știi că pe lângă toate beneficiile menționate, consumul de fulgi de porumb implică și precauții.
Pe scurt, evită să-i consumi zilnic, mai ales dacă preferi și optezi pentru o variantă cu zahăr pentru că pot avea un impact negativ asupra nivelului de glucoză din sânge. Mai degrabă, dacă alegi fulgi de porumb cu zahăr, consumă-i ca gustare pe parcursul zilei decât să-i servești ca prima masă a zilei.
De asemenea, consumul fără măsură poate duce la creșteri în greutate nedorite din cauza caloriilor.
Rețetă delicioasă cu fulgi de porumb
E de la sine înțeles că fulgii de porumb sunt cel mai adesea asociați cu un mic dejun echilibrat, ușor de preparat și gustos. Dar ce-ar fi să-i integrezi într-un dintre mesele principale ale zilei.
Te inspirăm cu o rețetă ușoară de cartofi cu somon la cuptor, asezonată cu fulgi de porumb crocanți!

Pentru un preparat de succes, ai nevoie de:
- 600 g de cartofi albi sau dulci (în funcție de preferințe);
- 330 g mazăre congelată;
- 230 g maioneză;
- 400 g somon;
- 140 g de brânză cheddar;
- 50 g fulgi de porumb zdrobiți;
- 1 lingură de unt topit.
Mod de preparare:
- Unge bine cu unt o tavă încăpătoare, în care să poziționezi cartofii tăiați rondele. Apoi, presară boabele de mazăre și maioneză. Următorul strat este cel format din somonul fin tăiat și brânza cheddar rasă.
- Coace preparatul la aproximativ 200°C pentru 30 – 40 minute. Apoi presară fulgii de porumb zdrobiți, amestecați în prealabil cu untul topit. Lasă felul principal la cuptor pentru încă 5 – 10 minute, până ce capătă o nuanță aurie.
- Să ai poftă!
Pregătit să-i integrezi în dietă? Atunci dă startul la energie cu sortimente variate de fulgi de porumb, disponibile pe vegis.ro!
Surse bibliografice:
- https://www.healthshots.com/healthy-eating/superfoods/side-effects-of-eating-cornflakes-for-breakfast-daily/
- https://medium.com/@vpureindia/top-5-benefits-of-corn-flakes-nutrition-types-of-corn-flakes-draw-backs-eb95b5a07729
- https://www.researchgate.net/publication/328072906_CORNFLAKES_WELL-BEING_AND_COGNITION
- https://www.tasteofhome.com/recipes/potato-salmon-casserole/