Retete sanatoase

Strugurii: valori nutriționale, remedii & beneficii pentru sănătate

Struguri

Puține fructe au obținut la fel de multă atenție în domeniul studiilor clinice precum strugurii. Unul dintre motive ar fi acela că sunt incluși în multe diete din întreaga lume. Cu excepția Antarcticii, strugurii sunt cultivați pe toate continentele și oameni de știință din mai multe colțuri ale lumii au fost interesați de acest aliment.

În cadrul cercetărilor efectuate de-a lungul timpului, s-au descoperit numeroase beneficii pe care le oferă strugurii organismului, datorită substanțelor nutritive pe care le conțin din plin.

VALORI NUTRIȚIONALE

151 de grame de struguri verzi sau roșii conțin: 104 calorii, 27.3 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine, 1.4 grame de fibre, 27% din doza zilnică (DZR) recomandată de vitamina C, 28% din DZR de vitamina K, 7% din DZR de tiamină, 6% din DZR de riboflavină, 6% din DZR de vitamina B6, 8% din DZR de potasiu, 10% din DZR de cupru și 5% din DZR de magneziu.

În plus, în compoziția strugurilor se găsesc numeroși fitonutrienți, o parte dintre aceștia fiind în strânsă legătură cu creșterea longevității. În topul listei se află resveratrolul, un fitonutrient prezent cu precădere în coaja strugurilor, dar și în pulpa și semințele fructului. Studiile efectuate de către cercetătorii din Lituania arată că resveratrolul protejează împotriva bolilor de inimă și ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Valori nutriționale struguri

Strugurii conțin, de asemenea, flavonoli (cel mai cunoscut fiind quercitina), acizi fenolici, carotenoizi (beta-caroten, luteină și zeaxantină), melatonină și oligopeptide (proteine mici precum moleculele) care au proprietăți antibacteriene. De asemenea, strugurii sunt o sursă bună de vitamina K, cupru și vitamina B2. 

REMEDII PENTRU SĂNĂTATE

Toate substanțele nutritive din compoziția strugurilor lucrează împreună pentru a ține la distanță o serie de probleme de sănătate. Află cum acționează la nivelul organismului.

  • Remediu împotriva bolilor cronice

Antioxidanții pe care îi conțin strugurii ajută la repararea celulelor afectate de radicalii liberi din corp, cunoscuți drept molecule dăunătoare, care cauzează stresul oxidativ. Acesta atacă organismul și favorizează apariția mai multor boli cronice precum diabet și afecțiuni ale inimii.

Cea mai mare concentrație de antioxidanți se găsește în pielea și semințele strugurilor. Cei roșii conțin un număr mare de antioxidanți datorită antocianinelor din compoziție, care pe lângă efectul antioxidant pe care îl au, dau culoare strugurilor. De reținut este faptul că antioxidanții rămân activi și după ce are loc fermentarea strugurilor, motiv pentru care vinul roșu este considerat a fi o băutură cu proprietăți terapeutice, atunci când este consumată cu moderație.

Beneficiile consumului de struguri
  • Protecție ridicată la nivel cardiovascular

Proprietățile antioxidante și antiinflamatoare pe care le au strugurii joacă un rol important în menținerea sănătății inimii. Toate celulele din sânge au nevoie de protecție atunci când concentrația de oxigen din artere este mult prea ridicată.

Pe de altă parte, inflamațiile cronice ce pot apărea la nivelul sistemul cardiovascular sunt un alt factor care declanșează multe boli cardiovasculare, însă strugurii, prin compoziția lor, reduc riscul de îmbolnăvire a inimii. Iar lista beneficiilor nu se oprește aici!

Struguruii ajută, totodată, la:

– reglarea tensiunii arteriale;

– reducerea colesterolului “rău” (LDL) dacă este mărit și al nivelului total de colesterol;

– reducerea efectelor nocive ale stresului oxidativ asupra inimii;

– creșterea nivelului de glutation din sânge, un antioxidant care îmbunătățește funcția endotelială și previne bolile cardiovasculare.

Avantaje struguri pentru sanatate 1
  • Ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge

151 de grame de struguri conțin 23 de grame de zahăr, fapt care te-ar putea face să te întrebi dacă aceștia sunt indicați pentru consum în cazul persoanelor cu diabet.

Specialiștii susțin că strugurii, cu toate că sunt bogați în zahăr, nu dăunează diabeticilor, din contră, îi poate ajuta să țină sub control această afecțiune, deoarece compușii care se găsesc în struguri, în special resveratrolul, contribuie la scăderea zahărului din sânge. Acest beneficiu a rezultat în urma mai multor studii efectuate de către cercetători din mai multe centre de sănătate din Chile.

Mai mult, resveratrolul crește numărul receptorilor glucozei pe membranele celulare, ceea ce poate avea un efect benefic asupra zahărului din sânge.

  • Contribuie la menținerea sănătății ochilor

Într-un studiu efectuat pe șobolani se arată, potrivit cercetătorilor americani, că o dietă din care nu lipsesc strugurii scade riscul deteriorării retinei și îmbunătățește procesul de funcționare al acesteia. 

Gustare cu struguri

Totodată, în cadrul altor studii efectuate în mai multe centre de sănătate din Taiwan, cercetătorii vorbesc despre legătura dintre resveratrol și îmbunătățirea sănătății ochilor. Acest antioxidant protejează celulele retinei împotriva razelor ultraviolete de tip A și scade riscul de apariție a degenerescenței maculare, o afecțiune care poate duce la pierderea vederii centrale.

Și alți antioxidanți din compoziția strugurilor s-au dovedit a fi benefici pentru ochi. Luteina și zeaxantina ajută la protejarea ochilor împotriva luminii albastre, potrivit unui studiu realizat la Centrul de Cercetare Alimentară Guelph din Canada.

  • Îmbunătățesc memoria, atenția și starea de spirit

Strugurii nu doar că sunt o gustare delicioasă, dar au și efecte benefice asupra creierului. Într-un studiu realizat de cercetători italieni pe un grup de 111 adulți, timp de 12 săptămâni, se arată că administrarea zilnică a unui supliment pe bază de struguri într-o doză de 250 mg îmbunătățește în mod semnificativ scorul obținut la testele de atenție și memorare

O altă analiză condusă de cercetătorii din Marea Britanie, la care au luat parte adulți tineri, arată că în cazul celor care au consumat 230 ml de suc de struguri s-a observat, în urma unor teste, o îmbunătățire a vitezei de memorare, a abilităților proprii și a stării de spirit la 20 de minute după consum.

CUM INTRODUCEM ÎN ALIMENTAȚIA NOASTRĂ STRUGURII

Strugurii pot fi consumați ca atare, ca o gustare între mese, sau pot fi incluși în smoothie-uri, la aperitive, alături de brânzeturi și nuci, în salate sau în diverse preparate dulci, precum torturi, brioșe sau alte prăjituri pe bază de fructe. 

Mix de fructe

EFECTE ADVERSE

Un consum constant de struguri poate încetini procesul de coagulare a sângelui din cauza conținutului de vitamina K. Așadar, este important să se limiteze consumul de struguri în cazul unor probleme de coagulare sau înaintea unei intervenții chirurgicale.

Deși sunt destul de rar întâlnite, alergiile cauzate de un consum mai mare de struguri pot duce la apariția unor simptome precum indigestie, greață, dureri abdominale, vărsături, gură uscată, tuse, dureri de cap și dureri musculare. 

3 REȚETE DELICIOASE CU STRUGURISalată cu brânză feta, struguri și pere

1. Salată cu brânză feta, struguri și pere

Ingrediente:

  • 500-600 grame mix de salată;
  • 1 pară curățată și tăiată felii;
  • 170 grame de struguri roșii, tăiați în două;
  • 30 grame de ceapă roșie, tocată mărunt;
  • 30 grame de brânză feta sfărâmată;
  • 2 linguri de oțet balsamic;
  • o jumătate de linguriță de miere;
Salată cu brânză feta și pere

Mod de preparare:

1. Pune salata într-un bol mai mare. Adaugă para feliată, strugurii, ceapa, nucile pecane și brânza feta.

2. Într-un alt bol mai mic, amestecă ingredientele pentru dressing – oțetul, uleiul, mierea și puțin piper pentru gust. 

3. Adaugă dressingul peste salată și amestecă pentru a-l încorpora bine. 

4. Salata se servește ca atare sau ca garnitură pentru o friptură de porc sau de vită.

2. Varză de bruxelles cu struguri la cuptor

Ingrediente:

  • 450 grame de varză de bruxelles taiată în jumătăți;
  • 65 grame de struguri roșii fără sâmburi, tăiați pe jumătate;
  • 1 lingură de unt;
  • 2 linguri de pudră de maranta (arrowroot), făină foarte slabă în amidon;
  • 180 ml lapte gras;
  • o jumătate de linguriță de sare;
  • o jumătate de linguriță de piper;
  • 130 grame de brânză elvețiană rasă;
  • 100 grame de parmezan ras.
Varză de bruxelles cu struguri la cuptor

Mod de preparare:

1. Încălzește cuptorul la 200 grade Celsius. Între timp, pune pe foc o cratiță cu apă. Atunci când apa începe să fiarbă, adaugă varza de bruxelles și las-o la fiert pentru 5-10 minute. Dacă varza poate fi pătrunsă cu ușurință cu furculița, scurge-i apa și pune-o într-un vas de ceramică, împreună cu strugurii.

2. Într-un alt vas, pune untul și topește-l la foc mediu, după care adaugă pudra de maranta, amestecă, apoi adaugă laptele puțin câte puțin, în timp ce continui să amesteci. Compoziția se aduce la punctul de fierbere, după care se mai lasă pe foc timp de 5 minute, până când se încheagă. În tot acest timp se amestecă pentru a nu se lipi. 

5. Compoziția preparată se toarnă peste varză și struguri, se adaugă sarea, piperul, brânza rasă și se amestecă bine. Pe deasupra, se adaugă parmezanul ras. Se pune la cuptor pentru 20-25 de minute.

3. Sorbet de struguri

Ingrediente:

  • 390 grame de struguri verzi, fără semințe;
  • 1 linguriță de suc de lămâie.
Sorbet de struguri

Mod de preparare:

1. După ce ai spălat strugurii și i-ai desprins de pe ciorchine, pune-i într-un recipient, bob cu bob, și bagă-i la congelat pentru cel puțin 4 ore. 

2. Pasul următor constă în transformarea strugurilor în piure cu ajutorul unui blender.

3. După ce strugurii au devenit o pastă omogenă, adaugă restul ingredientelor și amestecă din nou. 

Sorbetul de struguri poate fi consumat imediat după preparare sau poate fi ținut în congelator până la două luni.

Poți beneficia de toate proprietățile strugurilor prin includerea lor în alimentația de zi cu zi, în cantități moderate, dar și prin utilizarea unui extract din semințe de struguri, ce poate fi administrat sub formă de capsule. Află mai multe despre acest produs naturist pe vegis.ro

Alimente din semințele strugurilor

Surse:

  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=40#healthbenefits
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27496184
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27496184/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29517181/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26829056/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26337448/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26732835/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394506/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26732835/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23571649/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29163162/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28429081/
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-472/grape
  • https://www.verywellfit.com/pear-grape-and-feta-salad-4137154
  • https://www.liveeatlearn.com/5-minute-grape-sorbet/
  • https://www.tasteofhome.com/recipes/brussels-sprouts-and-grapes-au-gratin/
About Author

Vorbăreață incurabilă, dar care adoră să își împărtășească ideile și în scris. Iubitoare de animăluțe, călătorii și cărți inspirate din fapte reale.

No Comments

    Leave a Reply