Rădăcina de ghimbir este folosită de secole pentru menținerea unui echilibru la nivelul organismului. Bogat în terpene bioactive, ghimbirul aparține familiei de plante Zingiberaceae, precum turmericul și cardamomul. În medicina tradițională chineză și Ayurveda, ghimbirul are rolul de a încălzi corpul, stimulând sistemul digestiv. În plus, condimentul este folosit încă din antichitate pentru ameliorarea grețurilor, calmarea crampelor și îmbunătățirea circulației sangvine.
Ghimbirul are, de asemenea, proprietăți detoxifiante, ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea toxinelor prin transpirație și golirea intestinului. Știința modernă nu doar că a validat utilizările tradiționale ale ghimbirului, dar a inclus acest condiment în categoria “superalimentelor” datorită multor altor beneficii dovedite pe care le are asupra organismului.
ORIGINILE GHIMBIRULUI
Ghimbirul crește, de obicei, în zonele călduroase ale Asiei, precum China, India și Japonia. Se găsește și în Africa de Sud, America de Sud și Orientul Mijlociu. Cel mai mare producător de ghimbir din lume este India, care contribuie cu aproximativ 34% din cantitatea totală de ghimbir din întreaga lume, urmată de Nigeria și China. Ghimbirul a ajuns în Europa în timpul comerțului cu mirodenii, fiind unul dintre primele condimente exportate din Asia.
CE ESTE GINGEROLUL Și CUM ACȚIONEAZĂ?
Aroma intensă și mirosului ghimbirului sunt date de uleiurile sale naturale, iar cel mai cunoscut este gingerolul, principalul compus bioactiv responsabil pentru majoritatea efectelor terapeutice pe care le are acest condiment.
Cercetătorii din India și Arabia Saudită au descoperit, în urma unor studii efectuate, că gingerolul inhibă dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii. De exemplu, ghimbirul poate fi folosit ca remediu împotriva afecțiunilor precum gingivită și periodontită, întrucât distruge bacteriile de la nivelul cavității bucale care cauzează inflamarea gingiilor.
Pe lângă gingerol, ghimbirul are în compoziție și alte substanțe benefice pentru sănătate. Conține cantități mari de vitamina C și B6, alături de magneziu, potasiu, cupru și mangan. În compoziția ghimbirului se regăsesc și fibre, esențiale atât pentru sănătatea intestinelor, cât și pentru mentinerea greutății corporale. De asemenea, are un conținut sărac în calorii, dar abundă în fitochimice, compuși activi prezenți în alimentele vegetale cu rol în protecția organismului.
CURIOZITĂȚI DESPRE GHIMBIR
Este un condiment care frăgezește mâncărurile din carne și, pe lângă aceasta, calmează strile nervoase, alină durerile și tusea, liniștește convulsiile intestinului și este folosit împotriva răului de mașină?
Iată 6 lucruri interesante pe care poate nu le știai despre ghimbir, numit și “dulapul cu medicamente”:
- Ghimbirul calmeză amețelile.
- Ceaiul de ghimbir calmează crampele menstruale și nici măcar nu trebuie sa îl bei, este de ajuns să aplici pe regiunea inferioară a abdomenului o compresă îmbibată în ceai de ghimbir pentru a ameliora durerile și pentru a relaxa musculatura.
- Ghimbirul reduce nivelul de stres responsabil cu apariția senzației de rău de mișcare. Dacă ai rău de mașină, mare, avion sau mișcare în general, înainte de a pleca la drum consumă un pahar de ceai de ghimbir, deoarece gingerolul din acesta poate bloca anumiţi chemoreceptori din zona cerebrală, astfel încât este blocată senzația de greață sau vomă.
- Ghimbirul este un afrodisiac natural, are efect vasodilatator și revigorant.
- Ghimbirul este un puternic analgezic natural. Ghimbirul reduce durerea și inflamația deoarece conține unele dintre cele mai potente substanțe antiinflamatorii.
- Ceaiul de ghimbir sub formă de comprese este utilizat în tratarea arsurilor pielii.
EFECTE ANTIVIRALE PUTERNICE
În India și China, ghimbirul este un remediu popular atunci când vine vorba de combaterea răcelii și a gripei. Ghimbirul, pe lângă proprietățile antibacteriene pe care le are, este și un bun antiviral. În mod normal, virurusile care cauzează, spre exemplu, apariția răcelii, pătrund în corp și se prind de celule, provocând o infecție sistemică. Dar ghimbirul și-a demonstrat capacitatea de a suprima această atașare și astfel împiedică virusurile să crească în interiorul celulelor.
Pentru a beneficia de efectele antivirale ale ghimbirului în caz de răceală sau gripă, poți apela la următoarea rețetă pe bază de ghimbir și miere.
Leac cu ghimbir împotriva răcelii
Rade ghimbir proaspăt (1-2 lingurițe) și adaugă-l în 300 ml de apă clocotită. Lasă amestecul să fiarbă încă 2-3 minute, după care ia-l de pe foc. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie și 1-2 lingurițe de miere, în funcție de preferințe.
Acest remediu este benefic atât pentru durerile în gât, cât și pentru tuse. Ghimbirul reduce inflamația de la nivelul gâtului, iar mierea ajută la ameliorarea și ușurarea tusei.
Ghimbirul s-a dovedit a fi eficient și în cazul virusului respirator sincițial. Într-un studiu publicat în 2013 în Jurnalul de Etnofarmacologie al Societății Internaționale de Etnofarmacologie se arată că activitatea antivirală a ghimbirului a ajutat la lupta împotriva infecției tractului respirator cauzată de acest virus.
Atât ghimbirul proaspăt, cât și cel uscat au fost preparate în apă fierbinte și testate în laborator pe celule respiratorii umane. În timp ce ghimbirul uscat nu a avut efectul dorit, cel proaspăt a fost capabil să împiedice atacul virusului asupra celulelor corpului.
ANTIINFLAMATOR NATURAL
Gingerolul prezent în compoziția ghimbirului este responsabil și pentru efectele antiinflamatorii ale ghimbirului. Astfel, poate ajuta la combaterea durerilor cronice sau acute. Specialiștii susțin că ghimbirul poate acționa la fel ca un medicament antiinflamator nesteroidian atunci când o persoană se confruntă cu dureri menstruale severe sau articulare.
În cadrul unui studiu realizat în America pe 247 de persoane se arată că administrarea extractului de ghimbir ușurează simptomele osteoartritei, afecțiune care implică distrugerea treptată a articulațiilor. Durerea și rigiditatea sunt două dintre cele mai comune simptome ale acestei boli.
REMEDIU ÎMPOTRIVA RĂULUI DE MIȘCARE
Un studiu realizat în 2010 în India pe un grup de 60 de copii și adulți tineri arată că ghimbirul ajută la ameliorarea răului de dimineață apărut în sarcină, dar și a stării de rău declanșate în urma anumitor tratamente.
Și autorii unui studiu realizat în Iran au ajuns la aceleași concluzii după ce au analizat modul în care acționează ghimbirul în caz de greață. Administrarea a 1500 mg de extract de ghimbir a dus la reducerea greței și a altor simptomele asociate stării de rău.
DESCOPERĂ MAI MULTE ȘI ÎN ARTICOLUL „GHIMBIRUL – SOLUȚIA NATURALĂ ÎMPOTRIVA RĂULUI DE MIȘCARE”
Pentru combaterea răului de dimineață sau a răului de mișcare, poți apela la un remediu eficient, ușor de preparat. Mai întâi, trebuie să fierbi într-o cratiță 500 ml de apă. Când apa a dat în clocot adaugă 2 lingurițe de mentă uscată sau 1 lingură de mentă proaspătă și 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras. Ia cratița de pe foc, acoper-o și lasă amestecul la infuzat timp de 15 minute. Strecoară lichidul după care poți adăuga o linguriță de miere. Băutura preparată se consumă cu înghițituri mici pe parcursul zilei.
OFERĂ PROTECȚIE CARDIOVASCULARĂ
Ghimbirul este cunoscut și pentru abilitatea de a proteja sistemul cardiovascular. În urma unui studiu realizat în Iran, oamenii de știință au descoperit că un consum constant de ghimbir contribuie la scăderea presiunii sistolice, cât și a celei diastolice. Un alt studiu condus de cercetătorii chinezi arată că persoanele care consumă zilnic ghimbir au un risc mai mic de a suferi de hipertensiune arterială, dar și de alte afecțiuni cardiovasculare.
CUM FOLOSEȘTI GHIMBIRUL PENTRU CREȘTEREA IMUNITĂȚII
Indienii adoră să bea ceai cu condimente și nu doar pentru gustul acestuia, dar și pentru beneficiile pe care le oferă organismului. Ghimbirul ajută la creșterea imunității, mai ales atunci când corpul se confruntă cu o răceală.
Chai masala este o combinație între ceai negru și un mix de condimente care se prepară din 2 linguri de cardamom verde, 1 lingură de cuișoare, 2 linguri de piper boabe, 3-4 bețișoare de scorțișoară și 96g de pulbere de ghimbir. Ingredientele se amestecă și se macină fin, iar ulterior se depozitează într-un borcan de sticlă închis ermetic. Din acest amestec se adaugă câte puțin (aproximativ un vârf de linguriță) în ceaiul negru gata preparat.
CUM FOLOSEȘTI GHIMBIRUL PENTRU PIELE ȘI PĂR
Dacă vrei să ai un păr lung și sănătos, consumă în mod constant suc de ghimbir. Poți, de asemenea, să folosești sucul de ghimbir și extern, în combinație cu ceapă. Amestecul preparat din 100 ml de suc de ghimbir și jumătate de ceapă dată prin blender se aplică pe scalp și se lasă să acționeze între 15 minute și o jumătate de oră. Ulterior, se clătește bine părul și se spală cu șampon și balsam. Astfel, părul tău va crește sănătos și va străluci. În plus, vei ține la distanță mătreața, deoarece ghimbirul are proprietăți antiseptice.
O altă mască populară pentru menținerea sănătății și frumuseții părului constă în combinarea a 4 linguri de ulei de măsline cu 3 căței de usturoi zdrobiți, 6 linguri de lapte de cocos, 2 linguri de miere și 1 linguriță cu suc de ghimbir. Compoziția se aplică pe scalp și se lasă să acționeze 30 de minute, după care părul se clătește cu apă din abundență. Compușii sulfurici din compoziția usturoiului împreună cu substanțele active ce se găsesc în sucul de ghimbir favorizează creșterea părului într-un mod sănătos.
Când vine vorba de menținerea sănătății pielii poți apela cu încredere la ghimbir, deoarece este un remediu eficient în caz de acnee și cicatrici post-acneice. Cu ajutorul unei dischete demachiante, poți aplica suc de ghimbir pe zonele afectate, pe care să-l lași să acționeze în jur de 5 minute. Apoi, pielea se clătește cu apă.
Vitamina C din compoziția sucului de ghimbir ajută la curățarea pielii, reducând astfel riscul de apariție a coșurilor sau punctelor negre. Totodată, sucul de ghimbir ajută la eliminarea toxinelor de la nivelul pielii și la suplinirea cantității de fier din sistemul sangvin, procese prin care pielea își menține strălucirea naturală.
POSIBILE EFECTE ADVERSE
Când este folosit drept condiment sau sub formă de ceai, ghimbirul nu ar trebui să provoace probleme. În unele cazuri, ghimbirul poate cauza reacții adverse minore precum dureri de stomac, arsuri stomacale și diaree. Ghimbirul este, de asemenea, cunoscut pentru rolul său de a crește producția de bilă, motiv pentru care ar trebui consumat cu prudență de către persoanele care suferă de afecțiuni ale vezicii biliare.
În cazul în care vrei să încerci suplimentele pe bază de ghimbir sub formă de tinctură sau comprimate, cel mai bine este să discuți cu medicul specialist înainte de administrare, mai ales dacă ai anumite probleme de sănătate sau urmezi tratamente medicamentoase.
Pe vegis.ro găsești ghimbir atât sub formă de ceaiuri și comprimate, cât și sub formă de tinctură, sirop, pulbere sau în componența altor produse naturale pentru sănătate. Pulberea de ghimbir este ideală pentru condimentarea mâncărurilor, ghimbirul confiat îți oferă mai multe posibilități de folosire în prepararea mâncărurilor și ceaiul de ghimbir este o opțiune delicioasă pentru un moment cald și liniștit. Alege-ți opțiunile preferate de pe vegis.ro!
Surse:
https://food.ndtv.com/food-drinks/7-miraculous-benefits-of-ginger-juice-from-better-digestion-to-beautiful-hair-1685835
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=72
https://www.everydayhealth.com/columns/white-seeber-grogan-the-remedy-chicks/health-benefits-ginger/
https://food.ndtv.com/food-drinks/9-incredible-ginger-benefits-from-digestion-to-fighting-flu-and-cold-1751065
https://foodrevolution.org/blog/ginger-migraines/
https://foodrevolution.org/blog/ginger-benefits-and-side-effects/
http://www.theijes.com/papers/v2-i5/Part.1/H0251068078.pdf
https://www.greenmedinfo.com/blog/natural-benefits-ginger
https://www.honestly-good.co/the-amazing-history-and-health-benefits-of-ginger/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20842754/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11710709/
https://www.verywellfit.com/health-benefits-of-ginger-89213
https://www.verywellfit.com/health-benefits-of-ginger-89213
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/homemade-chai-masala-that-boosts-immunity-and-helps-lose-weight/photostory/74771430.cms?picid=74771496
Multumim ptr retete doamne ajuta și sănătate multă vă doresc și eu!
Asemenea vă dorim și dumneavoastră!