Aronia este un tip de arbust originar din America de Nord, care la începutul secolului XX a început să fie cultivat în Europa de Est pentru producția de vinuri și sucuri. Dintre cele 3 specii, Aronia arbutifolia, Aronia prunifolia și Aronia melanocarpa, cea din urmă are cel mai mare conținut de antioxidanți.
Fructele pot fi consumate ca atare, deși sunt astringente, motiv pentru care sunt preferate sub formă de gem, sirop, vin sau în diverse preparate ori sub formă de pudră ce poate fi adăugată, spre exemplu, în iaurturi și salate.
PUTEREA ANTIOXIDANȚILOR DIN FRUCTELE DE ARONIA
Statutul de superaliment primit de aceste mici fructe negre vine din faptul că au o putere antioxidantă foarte mare, depășind fructele de acai, afinele, zmeura, merișoarele și fructele Goji. Acest efect benefic a fost verificat de către specialiști prin realizarea unui test care determină capacitatea de absorbție a radicalului oxigen. Prin urmare, aceste fructe absorb rapid radicalii liberi din corp, anihilându-le efectele negative pe care le pot avea asupra organismului.
Printre cei mai importanți antioxidanți din compoziția acestor fructe se numără polifenolii – acizii fenolici, antocianinele și flavonoidele. Proprietățile antioxidante ale acestor compuși au fost analizate și în cadrul unui studiu realizat în Polonia, în urma căruia cercetătorii au ajuns la concluzia că extractul din fructe de aronia reduce în mod semnificativ stresul oxidativ cauzat de medicamentele antipsihotice, în mai puțin de 24 de ore.

Totodată, alte studii arată legătura dintre antioxidanții prezenți în aceste fructe și reducerea inflamațiilor din corp. Fructele de aronia au un efect benefic major în cazul unor afecțiuni inflamatorii precum artrita reumatoidă.
SURSĂ IMPORTANTĂ DE VITAMINE ȘI MINERALE
Pe lângă polifenoli, fructele de aronia conțin și alte substanțe benefice pentru organism. Abundă în vitamina C, folați, vitaminele B1, B2 și B6, niacină, acid pantotenic, tocoferol și vitamina K. În ceea ce privește mineralele, ele sunt o sursă bună de potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc și sodiu.
ÎN CE AFECȚIUNI SUNT INDICATE FRUCTELE DE ARONIA
Oamenii de știință au analizat modul în care funcționează substanțele din compoziția fructelor de aronia și au descoperit cum acționează asupra organismului.
- Luptă împotriva infecțiilor urinare: Într-un studiu norvegian se arată că persoanele care au consumat zilnic, timp de 3 luni, între 89 și 156 ml de sucul obținut din aceste fructe și-au redus cu până la 55% riscul de a suferi de infecții urinare. Cercetătorii susțin că fructele de aronia au puternice proprietăți antibacteriene împotriva a două bacterii periculoase – Escherichia coli (E. coli) și Bacillus Cereus.
- Protejează inima: Datorită proprietăților antioxidante, fructele de aronia contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii. În mod particular, aronia acționează în mod benefic asupra persoanelor care suferă de sindrom metabolic și au un nivel ridicat al colesterolului și trigliceridelor. Acești factori cresc riscul de apariție a bolilor de inimă și a diabetului.

Într-un studiu de 2 luni realizat de cercetătorii polonezi pe un grup de 38 de persoane cu sindrom metabolic au observat că un consum zilnic de 300 mg de extract de aronia a redus în mod semnificativ nivelul trigliceridelor, colesterolului “rău” (LDL) și colesterolului total. În urma unui alt studiu similar realizat pe 25 de persoane cu sindrom metabolic s-au observat aceleași efecte pozitive ale fructelor de aronia asupra profilului lipidic și, mai mult de atât, s-a obținut și reducerea presiunii arteriale în cazul tuturor participanților.
- Ameliorează simptomele gripei: Cercetătorii coreeni au descoperit că fructele de aronia luptă împotriva virusului influenza care determină apariția gripei. Acest beneficiu major al aroniei este dat de acidul elagic și mircetina, doi compuși importanți din fructele de aronia.
- Apără ficatul și stomacul: Într-un studiu japonez din 2016 s-au analizat efectele sucului de aronia asupra șobolanilor cu probleme la ficat. Cercetătorii au ajuns la concluzia că sucul reduce severitatea simptomelor ce apar atunci când ficatul este afectat. Un alt studiu corean realizat în 2017 arată că acesta reduce simptomele ce apar în cazul unei mucoase stomacale deteriorate. Acest beneficiu se datorează substanțelor din compoziția boabelor de aronia care stimulează producția de mucus și au capacitatea de a combate efectele nocive ale stresului oxidativ asupra stomacului.

- Protejează împotriva bolii arteriale coronariene: Cercetătorii polonezi au concluzionat, în cadrul unui studiu realizat în 2015 că fructele de aronia protejează împotriva bolii arteriale coronariene prin simplul fapt că previn depunerea plăcii de aterom pe pereții arterelor. În plus, extractul de aronia ajută la relaxarea țesuturilor, îmbunătățind astfel fluxul sangvin către inimă.
- Combat celulita: Aceste fructe contribuie și la reducerea celulitei, potrivit specialiștilor. Oamenii de știință de la Institutul de cercetare a plantelor medicinale din Belgrad, Serbia, au analizat efectelor fructelor de aronia pe un eșantion de 29 de femei cu celulită. Acestea au băut timp de 90 de zile câte 100 ml de suc de aronia, timp în care specialiștii le-au analizat structura pielii prin ultrasonografie pentru a vedea grosimea țesutului subcutanat. Femeile au înregistrat o reducere medie a grosimii țesutului subcutanat de 1,9 milimetri și o scădere medie a lungimii fasciculelor de țesut subcutanat de 1,18 milimetri. După 45 de zile de la consumul acestui suc organic, edemul a scăzut cu 55.2%, iar până la sfârșitul perioadei de 90 de zile, niciuna dintre femei nu a mai prezentat edem.
CUM PREPARI CEAIUL DE ARONIA

Pentru a prepara un ceai de aronia, ai nevoie de 2 linguri de fructe uscate, 500 ml de apă și 1-2 linguri de miere.
Mod de preparare: Se pune la fiert apa, iar după ce a dat în clocot, se ia vasul de pe foc și se adaugă cele 2 linguri de fructe uscate. Vasul se acoperă pentru a permite ceaiului să stea la infuzat pentru aproximativ o jumătate de oră. Ulterior, ceaiul se strecoară și se îndulcește cu miere, în funcție de preferințe. Se pot consuma 2-3 cești de ceai pe zi.
3 REȚETE CU ARONIA
Fructele de aronia pot fi consumate ca atare sau în combinație cu alte ingrediente sub formă de smoothie-uri, prăjituri, sucuri sau siropuri. Se găsesc și online în diferite variante – pudră, fructe uscate, sub formă de ceai sau gem.
Alege să incluzi fructele de aronia în alimentația ta și prepară rețete delicioase, folosind și alte ingrediente la fel de sănătoase. Iată câteva idei de preparate, ușor de realizat chiar la tine acasă.
1. Batoane cu aronia și fulgi de ovăz
Ingrediente:
- 603g fulgi de ovăz;
- 600g făină de secară;
- 100g zahăr de cocos;
- 100g zahăr brun;
- 100g alune prăjite;
- 1 linguriță de praf de copt;
- 1 linguriă de sare;
- 300g unt bio;
- 400g fructe de aronia pasate/ gem de aronia.

Mod de preparare:
1. Preîncălzește cuptorul la 160 grade Celsius.
2. Într-un bol mare, amestecă fulgii de ovăz, făina de secară, zahărul de cocos, zahărul brun, alunele prăjite, praful de copt și sarea.
3. Topește untul bio și adaugă-l în bol peste ingredientele uscate. Amestecă bine până ce compoziția devine omogenă.
4. Într-o tavă de copt pune hârtie de copt, după care transferă 2/3 din compoziție și preseaz-o cu ajutorul unui fund de pahar până când devine uniformă.
5. Pune compoziția în cuptor pentru 10 minute, după care scoate-o și adaugă pasta preparată din fructe, iar pe deasupra adaugă restul din compoziția crocantă.
6. Tava se bagă din nou la cuptor pentru încă 25 de minute sau până ce compoziția capătă o culoare aurie.
7. După ce s-a copt, compoziția se lasă să se răcească, iar ulterior se poate tăia sub formă de batoane.
8. Batoanele se pot servi imediat sau se pot păstra pentru zilele următoare într-un loc răcoros.
- Smoothie cu fructe de aronia
Ingrediente:
- 113g de fructe de aronia proaspete sau congelate;
- 2 mere;
- 1 banană;
- 125ml apă;
- 1 lingură de miere;
- 1 vârf de linguriță de scorțișoară pudră.

Mod de prepare:
1. Spală merele, curăță-le de coajă și de semințe și taie-le cubulețe. Descojește bana și feliaz-o. Spală fructele în cazul în care alegi varianta proaspătă.
2. Pune fructele într-un blender și amestecă-le până când devin o pastă omogenă. Adaugă mierea, apa și scorțișoara și amestecă din nou.
3. Toarnă smoothie-ul obținut într-un pahar și decorează-l cu câteva fructe proaspete de aronia.
4. Smoothie-ul se bea de îndată ce a fost preparat.
- Cheesecake cu aronia
Ingrediente:
- 200g fructe de aronia;
- 500g mascarpone;
- 4 linguri de zahăr brun;
- 3-4 frunze de mentă;
- 300g biscuiți digestivi pisați;
- 200g unt topit.

Mod de preparare:
1. Într-un blender amestecă fructele și frunzele de mentă până când obții o compoziție cremoasă.
2. Într-un bol, amestecă brânza mascarpone cu zahărul, după care adaugă pasta obținută din fructele și amestecă bine din nou.
3. Pentru a pregăti primul strat al cheesecake-ului, amestecă biscuiții pisați cu untul topit, după care toarnă compoziția într-o tavă rotundă acoperită cu hârtie de copt. Amestecul se presează cu ajutorul unui fund de pahar până când obții o bază uniformă.
4. Se adaugă amestecul cremos preparat din mascarpone și fructele de aronia. Se uniformizează cu ajutorul unei linguri.
5. Cheesecake-ul se pune la frigider pentru cel puțin două ore.
6. Prăjitura se poate decora cu câteva fructe de aronia și frunze de mentă.
Pe vegis.ro găsești atât fructe uscate, cât și alte produse ce conțin aronia.
Surse:
- https://www.healthline.com/nutrition/aronia-berries#benefits
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320610#health-benefits
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25061527/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25026919/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24433076/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24012672/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21850495/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20037491/
- https://ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/245/472
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711315003281
- https://naturallysavvy.com/eat/are-aronia-berries-the-newest-superfoods/
- https://smoothiefairytales.com/aronia-berry-smoothie/
- https://tastycraze.com/recipes/r-51046-Chokeberry_Tea?l=1#prep
- https://www.vibrantplate.com/aronia-oatmeal-crumble-bars-vegan/
- https://mummysfastandeasy.com/2019/08/16/no-bake-aronia-berry-cheesecake/