Migdalele, cunoscute științific sub denumirea de Prunus dulcis, intră în categoria alimentelor bogate în nutrienți esențiali organismului. Acestea conțin din plin fibre, proteine, vitamine și minerale, care împreună acționează în mod benefic asupra corpului, atunci când sunt consumate în mod constant.
Descoperă care sunt cele mai importante proprietăți terapeutice ale migdalelor și sub ce formă pot fi incluse în ritualul tău de frumusețe.
TOP 5 BENEFICII ALE MIGDALELOR PENTRU SĂNĂTATEA ORGANISMULUI
Migdalele nu doar că furnizează nutrienți importanți organismului asigurând un nivel optim de energie, dar au și alte beneficii mai puțin știute, însă extrem de importante pentru un corp sănătos.
Mențin sănătatea creierului
Datorită conținutului de vitamina E, migdalele sunt considerate a fi un aliment bun pentru creier. Întru-un studiu realizat de cercetători din Baltimore, SUA, se arată că persoanele care au avut un nivel ridicat de vitamina E în sistemul sangvin au obținut scoruri ridicate la testele utilizate pentru analiza memoriei verbale și a fluenței.
În plus, migdalele sunt o sursă bună de zinc, un mineral care protejează celulele creierului de efectele nocive ale radicalilor liberi dn corp. Totodată, vitamina B6 din migdale stimulează metabolismul proteinelor, necesare pentru repararea celulelor creierului.

Migdalele conțin și fenilalanină, care este convertită în tirozină și folosită pentru a produce dopamină, norepinefrină și alți hormoni care joacă un rol important în menținerea atenției și accesarea memoriei. Nu în ultimul rând, migdalele asigură corpului riboflavină și L-carnitină, necesare pentru păstrarea sănătății cognitive și reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer.
Susțin buna funcționare a inimii
Mulți nutrienți din compoziția migdalelor joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Spre exemplu, conținutul de magneziu îmbunătățește circulația sângelui, un proces important mai ales în cazul persoanelor hipertensive. Buna circulație a sângelui ajută la asigurarea furnizării cantității optime de oxigen și nutrienți în tot corpul.
Migdalele conțin un nivel ridicat de grăsimi mononesaturate, bune pentru sănătatea inimii, și vitamina E, un antioxidant pe care organismul îl folosește pentru a combate inflamațiile de la nivelul arterelor și nu numai. Astfel, există un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Pentru a beneficia de toate aceste efecte pozitive ale migdalelor, include-le în dieta ta și consumă câte 20 de migdale în fiecare zi.
Ajută la scăderea colesterolului „rău”
Un studiu de 16 săptămâni realizat de oamenii de știință din New Jersey, SUA, pe un eșantion de 65 de persoane cu prediabet, arată că o dietă care furnizează 20% din caloriile zilnice din consumul de migdale a dus la scăderea colesterolului “rău” (LDL) cu aproximativ 12,4 mg/dL.

În cadrul unei alte cercetări s-a descoperit că un consum de 42 de grame de migdale pe zi ajută la scăderea colesterolului LDL cu 5.3 mg/dL, în timp nivelul colesterolului “bun” (HDL) se menține ridicat.
Contribuie la reglarea glicemiei
Migdalele conțin magneziu, un mineral implicat în peste 300 de procese ce au loc în organism, incluzând și controlul nivelului de zahăr din sânge. Doza zilnică recomandată (DZR) de magneziu este cuprinsă între 310 și 420 mg. 56 de grame de migdale furnizează corpului aproximativ jumătate din DZR de magneziu.
Specialiștii susțin că 25-38% dintre persoanele cu diabet zahar de tip 2 au un deficit de magneziu, iar corectarea acestei deficiențe scade semnificativ nivelul zahărului din sânge și îmbunătățește funcția insulinei. Chiar și în cazul persoanelor non-diabetice au loc îmbunătățiri asupra nivelului de insulină atunci când sunt introduse în alimentație surse naturale de magneziu, precum migdalele.
Previn defectele de naștere

Femeile însărcinate care includ în alimentația lor migdalele au un risc mai mic de a naște copii cu afecțiuni. Acidul folic din compoziția migdalelor susține creșterea sănătoasă a celulelor și țesuturilor, necesare pentru o dezvoltare armonioasă a fătului.
Există studii care arată că acidul folic previne defectele de tub neuronal, precum spina bifida și anencefalia, defecte congenitale care pot apărea la bebeluși în timpul dezvoltării intrauterine.
SUB CE FORME POȚI CONSUMA MIGDALELE
Migdalele sunt de două feluri: dulci și amare. În mod tradițional, migdalele dulci sunt cele comestibile, în timp ce migdalele amare sunt folosite la prepararea uleiului. Poți consuma migdalele crude, prăjite sau înmuiate în apă. Specialiștii susțin că cel mai bun mod de a le mânca este acesta din urmă, deoarece după ce au stat în apă și au fost descojite, migdalele eliberează proprietățile lor terapeutice mult mai ușor.
DESCOPERĂ MAI MULTE ȘI ÎN ARTICOLUL „REȚETĂ LAPTE DE MIGDALE, GATA ÎN DOAR 2 MINUTE”
În plus, migdalele care au fost înmuiate în apă timp de 8 ore pot fi consumate în decursul a unei săptămâni fără să se strice. Mai mult decât atât, migdalele pot fi consumate și sub alte forme. Băutura vegetală din migdale și untul de migdale, precum și făina obținută din aceste nuci aduc beneficii organismului, motiv pentru care îți recomandăm să le incluzi în diverse rețete culinare. Le găsești pe toate la un click distanță, pe vegis.ro.
REȚETĂ CU MIGDALE PENTRU UN PLUS DE ENERGIE
Migdalele, în combinație cu alte ingrediente, contribuie la creșterea nivelului de energie. Iată o rețetă simplă, pe care o poți prepara rapid ori de câte ori simți nevoia să consumi un dulce sănătos, care să-ți ofere energia de care ai nevoie.
Cum se prepară: Pune într-un bol 128 de grame de migdale mărunțite, 192 grame de fulgi de ovăz și 64 grame de fulgi de ciocolată. Apoi, încălzește într-un alt vas 118 ml de sirop de arțar împreună cu 128 grame de unt de migdale și 2 linguri de ulei de cocos.

Cele 3 ingrediente se amestecă bine până când se formează o compoziție omogenă. Ulterior, se toarnă amestecul peste ingredientele din primul vas și se amestecă bine. Din compoziția rezultată se fac batoane cu o grosime de 2 cm, care se pun într-o tavă de copt. Tava se acoperă cu o folie de plastic și se bagă la frigider peste noapte sau cel puțin 2-3 ore pentru a permite batoanelor să se întărească.
ULEIUL DE MIGDALE, INGREDIENTUL MINUNE DIN RITUALURILE DE FRUMUSEȚE
Uleiul de migdale este unul dintre cele mai utilizate uleiuri naturale pentru menținerea frumuseții, deoarece este o sursă bună de antioxidanți care aduc beneficii pielii, părului și unghiilor. Totodată, în compoziția migdalelor se găsesc acizi grași Omega-3, esențiali pentru organism.
- Remedii pentru o piele radiantă
Conținutul mare de vitamina E din migdale luptă împotriva efectelor nocive pe care le pot avea radicalii liber din corp asupra pielii. Aplicarea uleiului de migdale direct pe piele o poate proteja și de radiațiile ultraviolete.
Pentru îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii, poți folosi un scrub preparat din 10-15 migdale înmuiate în prealabil în apă, care se mărunțesc și se amestecă cu o lingură de miere.

În cazul în care te confrunți cu riduri fine poți încerca acest remediu: se amestecă 1 lingură de pudră de migdale cu 1 albuș și 1 lingură de suc de lămâie. Ingredientele se amestecă bine, după care compoziția preparată se aplică pe față. Se lasă să acționeze 10-15 minute, după care se îndepărtează cu apă călduță. Se poate folosi de 1-2 ori pe săptămână.
Pentru menținerea frumuseții pielii de la interior spre exterior, adaugă 2-3 lingurițe de ulei de migdale dulci într-o cană cu lapte cald și bea-l zilnic pentru efecte maxime.
- Remedii pentru un păr sănătos
Uleiul de migdale poate fi folosit și în ritualul de îngrijire a părului. Fie că te confrunți cu căderea părului sau ai un păr prea subțire ori care se electrizează cu ușurință, uleiul de migdale este indicat în toate aceste probleme. Efectele benefice se datorează conținutului de vitamina E, biotină, mangan, cupru, zinc și acizi grași esențiali.
Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui ulei, apelează la unul dintre remediile următoare. Ai nevoie de 50 ml de ulei de migdale călduț, în care se adaugă 3-4 picături de ulei esențial de lavandă. Toarnă câte puțin din acest amestec în palme și masează scalpul cu mișcări circulare. Părul se șamponează după 2 ore de la folosirea acestui remediu. Se poate folosi de 2-3 ori pe săptămână.

Masaj la nivelul scalpului poate fi realizat și cu următorul amestec. Ai nevoie de 3 linguri de ulei de migdale, 2 linguri de ulei de ricin și petalele de la 2-3 flori de hibiscus. Ingredientele se pun la foc mic pentru câteva minute, se amestecă, după care se lasă la răcit. Se masează scalpul folosind acest remediu timp de 10 minute, după care părul se înfășoară într-un prosop și se lasă așa timp de o oră. Apoi, părul se spală cu șampon și balsam. Acest remediu poate fi folosit o dată pe săptămână.
- Remediu pentru unghii rezistente
Dacă ai unghii moi, care se rup cu ușurință, încearcă un ritual de îngrijire cu ulei de migdale. Seara, înainte de culcare, masează fiecare unghie în parte, inclusiv zona cuticulelor, folosind câteva picături de ulei de migdale.
Poartă peste noapte mănuși din bumbac, permițând astfel uleiului să acționeze asupra unghiilor. Dimineața, spală-te pe mâini cu apă călduță. Repetă acest ritual zilnic până când vei observa îmbunătățiri. Masajul cu ulei de migdale îmbunătășește și circulația sângelui la nivelul unghiilor și contribuie la hidratarea lor.
Nu uita: pe vegis.ro, ai la dispoziție atât diverse sortimente de migdale, alimente gustoase pe bază de migdale, cât și ulei de migdale pentru uz cosmetic.
Surse:
- https://www.top10homeremedies.com/kitchen-ingredients/top-10-health-benefits-almonds.html
- https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/feeling-tired-all-the-time-try-these-5-energy-bar-recipes-for-an-instant-boost/photostory/76722975.cms?picid=76723029
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25478706/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20833991/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25559009/
- https://www.healthline.com/nutrition/9-proven-benefits-of-almonds#section4
- https://www.top10homeremedies.com/news-facts/10-beauty-benefits-almonds-skin-hair-nails.html