Remedii produse apicole / Remedii si tratamente naturiste / Superalimente

Vânătorii de miere de pe stâncile munților Himalaya

În junglele din Nepal, tribul Gurung este cunoscut pentru muzica tradițională și pentru colectarea mierii de albine. Și nu de oriunde, ci din stupi agățați pe marginea unor stânci înalte și abrupte ale munților Himalaya.
Această tradiție care datează de secole a atras numeroși fotografi care și-au dorit să documenteze procesul tradițional nepalez de recoltare a mierii de albine. Fotografiile lor ne lasă o o mărturie impresionantă a acestei practici.

Vantorii de miere Nepal

Sezonul de recoltare a mierii se întâmplă de două ori pe an, durează câteva zile și începe printr-o ceremonie tradițională prin care vânătorii de miere aduc ofrande zeilor stâncilor și ai pădurii. Cu funii făcute manual și potrivite de brâu, vânătorii se aventurează în crestăturile stâncilor și întind bețe lungi de bambus cu ajutorul cărora extrag fagurii plini de miere.


image

Membrii tribului Gurung din Nepal sunt vânători de miere experimentați, însă colectarea mierii prezintă încă riscuri destul de mari. Folosirea scărilor realizate manual din frânghii și bețe lungi cunoscute sub numele de tangouri sunt unelte destul de nesigure. Cei mai mulți dintre stupi sunt situați pe stânci abrupte inaccesibile, așezați la sud – vest pentru a evita prădătorii și pentru expunerea crescută la lumina directă a soarelui.

image image

Un vânător de miere se agață precar de o scară de frânghie în timp ce așteaptă ca fumul să se înalțe pentru a face albinele să se îndepărteze. În ciuda faptului că sunt peste o duzină de oameni la poalele stàncilor care coordonează și sprijină vânătorul agățat de funii, recoltarea se face în liniște, presiune și precizie. Vânătorii de miere se îmbracă mereu în alb, pentru ca albinele să nu îi atace.

Astăzi, obiceiul colectării mierii de pe stâncile munților Himalaya este folosit ca atracție turistică, iar vânătorii bătrâni spun că acest lucru afectează mediul albinelor, precum și calitatea mierii produse. În plus, numărul albinelor a scăzut drastic, iar schimbările climatice au făcut ca perioada recoltării să se întâmple cu câteva luni mai târziu decât în mod normal. Recunoașterea proprietăților extraordinare ale mierii din Nepal a făcut ca cererea să fie foarte mare, mai ales din partea Japoniei și a Statelor Unite, însă un procent infim din vânzări ajunge la vânătorii de miere indigeni.

image

În acest moment există organizații care au ca scop să lucreze cu acești vânători de miere pentru a păstra tehnicile de recoltare durabilă. De asemenea, ei speră să găsească o modalitate eficientă de reglementare a recoltelor prin acordarea de licențe numai celor care și-au dovedit cunoștințe și experiența, limitând numărul de stupuri recoltate și punerea în aplicare a unui sistem de amenzi și pedepse. Obiectivul general este de a ajuta comunitățile să obțină o sursă de venit din recoltare, menținând în același timp specia de albine care va asigura polenizarea culturilor și întreținerea biodiversității plantelor pe termen lung.

image

 

surse:

The Guardian

Wikipedia

22words

Honey hunters of Nepal

No Comments

    Leave a Reply