Incorect numit rău de mașină, acest tip de tulburare apare în cazul mișcărilor neintenționate, în cazul mersului cu mașina, cu barca/vaporul sau cu avionul. Răul de mișcare este generat de mișcările complexe pe care noi nu le putem controla și de care „avem parte” mai ales când alegem un mijloc de transport unde suntem călători pasivi (nu conducem).
Cel mai puternic simptom al răului de mișcare este greață, însă pot apărea și amețeală, vărsăturile, durerile de cap, salivația crescută sau transpirația abundentă. Dacă suferi de rău de mașină probabil că vei defini simptomele ca o stare generalizată de rău.
De ce apare răul de mișcare?
Teoriile spun că răul de mișcare apare atunci când există un dezacord între mișcarea percepută vizual și cea percepută de sistemul vestibular (urechea internă).
Amintim doar cea mai vehiculată teorie, aceea care spune că răul de mișcare funcționează că un mecanism psihologic de apărare împotriva neurotoxinelor. Zona din creier responsabilă cu declanșarea vărsăturilor la detectarea intoxicatiei cu o otravă primește un semnal de alarmă de la urechea internă care spune că sesizează mișcarea sau nu o vede (sau este decalată) și un semnal de la ochi care înregistrează repaos sau alt tip de mișcare. Ca urmare, creierul concluzionează că individul halucinează și este intoxicat cu o substanță dăunătoare și induce vărsăturile pentru a elimina toxina.
Cum se tratează răul de mașina?
Diverse medicamente sunt folosite pentru ameliorarea răului de mașină: antihistaminice (efecte adverse posibile: sedare, amețeală, vedere încețoșată, gură uscată, confuzie), anticolinergice (efecte adverse similare cu antihistaminicele), antidopaminergice (efecte adverse posibile: sedare, mișcări necontrolate), benziodiazepina (efecte adverse posibile: somnolență, oboseală, efecte cutanate), antiemetice (folosite pentru controlul greței).
După cum se poate vedea, aproape toate medicamentele de sinteză au efecte adverse neplăcute!
Ghimbirul – soluția naturală perfectă
Din fericire, natură are o soluție chiar și pentru această problema. Este vorba despre ghimbir, care acționează direct asupra sistemului digestiv și are un puternic efect antiemetic. Stimulează activitatea digestivă, ameliorează vărsăturile și este imbatabil în „tăierea” senzației de greață.
Ghimbirul:
- Are efect antiemetic puternic
- Acționează asupra sistemului digestiv
- Ameliorează vărsăturile și senzația de greață
Dacă ești una dintre persoanele căreia i se face rău în timpul mișcării, asigură-te că ai la ține o limonadă cu ghimbir. Poți folosi ghimbirul că atare sau pulberea de ghimbir.
DESCOPERĂ MAI MULTE ȘI ÎN ARTICOLUL „PROPRIETĂȚI, BENEFICII ȘI REȚETE PENTRU SĂNĂTATE CU GHIMBIR”
Un test relevant
Un studiu recent, publicat în revista Lancet, a studiat efectele ghimbirului pe un grup de 36 de persoane extrem de sensibile la răul de mișcare. Cercetătorii au oferit participanților fie două comprimate de ghimbir, fie un medicament placebo sau medicament anti-greață. Apoi, 20 de minute mai târziu, i-au rotit pe un scaun motorizat timp de șase minute. La cei care au luat ghimbir, debutul răului de mișcare a întârziat cu aproximativ două ore, iar intensitatea simptomelor a fost mică. De asemenea, studiul a constatat că jumătate dintre subiecții care au luat ghimbir au reușit să suporte rotirea motorizată pe parcursul celor șase minute, spre deosebire de subiecții care au luat placebo sau medicamente.
Cercetătorii au demonstrat de asemenea că ghimbirul este mult mai bun pentru controlul simptomelor răului de mișcare decât dimenhidratul, ingredientul principal din medicamentele împotriva răului de mișcare. Ghimbirul stimulează circulația salivei și activitatea digestivă, stabilizează stomacul, ameliorează varsaturile, ușurează durerile provocate de gaze intestinale și diaree și este eficient că un remediu anti-greață.
Ghimbir de la Dacia Plant
Pentru a beneficia la maximum de efectele benefice ale ghimbirului, este bine să luați comprimate Ghimbir cu două-trei ore înainte de începerea călătoriei. Dacă plecați într-o călătorie lungă este bine să începeți administrarea comprimatelor de Ghimbir cu 24 de ore înainte. Luați comprimatele la intervale regulate la câteva ore în timpul călătoriei (unul la 3-4 ore) și veți spune adio răului de mașînă!
Funcționează la fel de bine în cazul călătoriilor cu avionul sau cu vaporul. Ghimbirul este eficient și la controlarea simptomelor sindromului de debarcare (probleme cu reobisnuirea cu mersul pe uscat), dacă îl luați câteva zile după o lungă călătorie cu o nava de croazieră.
În cazul comprimatelor Ghimbir de la Dacia Plant alături de ghimbir sunt incluse și uleiuri esențiale de roinita și mentă, foarte bune și ele pentru reducerea disconfortului asociat răului de mișcare.