Cu toate că asociem consumul de dovleac cu venirea toamnei, acest aliment poate fi găsit în supermarket pe toată perioada anului, profitând de ușurința cu care poate fi adăugat în multe rețete, dar și de beneficiile pe care le are asupra corpului.
Originar din America de Nord, dovleacul a ajuns să fie cultivat în Europa la sfârșitul secolului al XVI-lea. În România, se găsește atât dovleacul plăcintar, cu formă lunguiață și gust dulce, ideal pentru plăcinte și deserturi, cât și dovleacul rotund, american, care este folosit adesea la supe sau alte preparate.
VALORI NUTRIȚIONALE
Obișnuiești să consumi dovleac, dar nu știai că pe lângă gustul bun pe care îl are, conține și multe substanțe nutritive ce ajută organismul să funcționeze în parametri normali?
245 de grame de dovleac conțin: 49 de calorii, 12 grame de carbohidrați, 3 grame de fibre, 2 grame de proteine, 245% din necesarul zilnic de vitamina A, 19% din necesarul zilnic de vitamina C, 16% din necesarul zilnic de potasiu, 11% din necesarul zilnic de cupru, magneziu și vitamina B2, 10% din necesarul zilnic de vitamina E și 8% din necesarul zilnic de fier.
Pe lângă acești nutrienți, dovleacul este o sursă bună de beta-caroten, luteină, zeaxantină și antioxidanți, care au fost asociați în numeroase studii cu o serie de efecte pozitive asupra corpului.
REMEDII PENTRU SĂNĂTATE
Descoperă în continuare proprietățile pe care le are dovleacul atunci când vine vorba de sănătatea ta.
- Susține imunitatea
Dovleacul abundă în nutrienți care pot susține buna funcționare a sistemului imunitar. Unul dintre aceștia este beta-carotenul, pe care organismul îl transformă în vitamina A. Studiile efectuate de-a lungul timpului de cercetători americani și britanici arată că vitamina A contribuie la întărirea imunității și luptă împotriva infecțiilor.
Un alt nutrient important ce se găsește în compoziția dovleacului este vitamina C, care stimulează producția de celule albe, ajută celulele specifice sistemului imunitar să funcționeze mai bine și contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor.
Pe lângă aceste două vitamine, dovleacul este, de asemenea, o sursă bună de vitamina E, fier și acid folic, toate contribuind la buna funcționare a sistemului imunitar.
- Protejează vederea
Beta-carotenul, luteina și zeaxantina sunt trei substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea ochilor, care se regăsesc și în compoziția dovleacului.
Oamenii de știință americani susțin că deficitul de vitamina A este o cauză frecventă care duce la scăderea vederii. După o analiză a 22 de studii, cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că persoanele care consumă mai mult beta-caroten au un risc mai mic de a suferi de cataractă.
În plus, luteina și zeaxantina reduc riscul de apariție a degenerescenței maculare, o afecțiune care se manifestă prin distrugerea vederii centrale la persoanele cu vârste de peste 65 de ani.
- Pentru o piele tânără și radioasă
Consumul de dovleac te ajută cu siguranță să ai o piele tânără, fermă și radioasă, grație beta-carotenului care o protejează de efectele nocive ale razelor UV, însă pulpa de dovleac poate fi folosită și ca tratament natural pentru ten.
Ai nevoie de 30 de grame de piure de dovleac, un ou, o linguriță de miere și o lingură de lapte. Amestecă bine ingredientele, după care aplică pe față și lasă să acționeze 20 de minute. Îndepărtează masca cu apă călduță. Pentru efecte vizibile și de durată folosește această mască de 2-3 ori pe săptămână.
- Poate reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare
Radicalii liberi aflați în exces în organism pot declanșa stresul oxidativ care a fost asociat cu apariția afecțiunilor cronice, printre care și bolile de inimă. Însă prin consumul de dovleac, corpul beneficiază de antioxidanți, alfa-caroten, beta-caroten și beta-criptoxantină, care neutrizează radicalii liberi, stopând procesul de deteriorare a celulelor inimii, cât și a celorlalte celule din organism.
Mai mult de atât, persoanele care includ dovleacul în alimentația lor nu se privează de substanțe precum potasiu, vitamina C și fibre. Potasiul este un mineral care ajută la reducerea presiunii arteriale și poate scădea riscul de infarct sau accident vascular cerebral.
Antioxidanții din dovleac contribuie și ei la menținerea sănătății inimii, prin faptul că nu permit colesterolului “rău” (LDL) să se oxideze și să blocheze vasele de sânge. Astfel, circulația sângelui către inimă nu este pusă în pericol.
- Recomandat în caz de sindrom metabolic
La baza sindromului metabolic stau mai multe probleme de sănătate precum diabetul, obezitatea și hipertensiunea arteriale. Toate aceste afecțiuni cresc riscul de boli coronariene.
În urma unui studiu japonez realizat în 2015, specialiștii au descoperit că o dietă bogată în carotenoizi, pigmentul care dă culoare dovleacului și a altor alimente portocalii, poate preveni dezvoltarea sindromului metabolic.
Totodată, antioxidanții și alte substanțe nutritive din dovleac ajută împreună la ținerea sub control a factorilor care declanșează afecțiunile din spatele acestui sindrom.
CUM INTRODUCEM DOVLEACUL ÎN ALIMENTAȚIA NOASTRĂ
Dovleacul este un ingredient des folosit atât în ciorbe, cât și în plăcinte și prăjituri, datorită gustului dulce pe care îl oferă oricărui tip de preparat. Și nu doar pulpa dovleacului poate fi gătită.
Semințele de dovleac sunt și ele consumate, de cele mai multe ori prăjite sau coapte, servite simple sau în salate. Acestea nu doar că sunt sățioase, dar aduc și beneficii pentru organism – pot îmbunătății sănătatea vezicii urinare și a inimii.
Dovleacul poate fi găsit și la conservă, oferindu-ți flexibilitatea de a-l adăuga rapid în orice preparat preferat. Atunci când cumperi dovleac la conservă, citește cu atenție eticheta, deoarece nu toate conservele conțin 100% dovleac. Multe dintre acestea au și alte ingrediente adăugate precum conservanți sau zahăr.
EFECTE ADVERSE
Dovleacul poate crea probleme doar atunci când este consumat în cantități mari și există anumite probleme de sănătate sau se administrează în același timp diverse medicamente.
Acesta este considerat a fi un ușor diuretic, motiv pentru care cei care îl includ în exces în dietele lor se pot confrunta cu deshidratări prin pierderi de săruri și alte substanțe nutritive odată cu instalarea efectului diuretic.
De asemenea, administrarea de litiu în timp ce se consumă mult dovleac poate favoriza stocarea acestui metal alcalin în organism mai mult decât este cazul și, astfel, se pot declanșa diverse reacții adverse.
3 REȚETE DELICIOASE CU DOVLEAC
- Supă cremă de dovleac și linte
Ingrediente:
2 linguri de ulei de măsline;
2 cepe tocate mărunt;
2 căței de usturoi tocați;
800 grame de dovleac tocat (pulpa + semințele);
100 grame de linte roșie;
4-5 frunze de cimbru;
1 litru de supă de legume (strecurată);
50 grame de smântână;
Mod de preparare:
1. Încinge uleiul într-o cratiță, după care adaugă ceapa. Amestecă până devine aurie.
2. Adaugă usturoiul, pulpa dovleacului, lintea și cimbrul, amestecă pentru câteva minute, după care adaugă supa strecurată.
3. Adaugă sare, piper pentru gust, apoi acoperă cratița și lasă supa la foc mediu pentru 20-25 minute.
4. Între timp, spală semințele de dovleac, după care lasă-le la uscat.
5. Într-o tigaie antiaderentă, pune 1 lingură de ulei, lasă-l la încins, după care adaugă semințele pentru a le prăji. Amestecă-le frecvent, însă ține tigaia acoperită cu un capac. Atunci când semințele încep să prindă culoare, adaugă puțină sare.
6. Odată ce supa este gata, se pune într-un blender și se amestecă până când obții o compoziție cremoasă. Se adaugă și smântână, amestecând din nou.
7. Supa se asezonează cu semințele de dovleac prăjite. Poate fi adăugată o cantitate extra de smântână sau încă 2-3 frunze de cimbru.
- Humus cu dovleac
Ingrediente:
2 linguri de pastă de semințe de susan;
2 linguri de suc de lămâie;
1 lingurință de chimen măcinat;
1 linguriță de ulei de măsline;
400 grame de piure de dovleac copt anterior la cuptor;
1 cățel de usturoi tocat mărunt;
2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat;
1 lingură de semințe de dovleac prăjite (opțional);
un vârf de linguriță de piper roșu măcinat;
un vârf de linguriță de sare;
1 lipie pentru a servi humusul.
Mod de preparare:
1. Pune într-un blender pasta de susan, piureul de dovleac și restul ingredientelor (în afară de pătrunjel) și amestecă bine.
2. După ce ai obținut o compoziție cremoasă, adaugă și pătrunjelul proaspăt, după care amestecă din nou.
3. Humusul preparat se transferă într-un bol. Pentru asezonare, adaugă pe deasupra semințele prăjite.
4. Humusul se servește cu lipie.
- Sos de dovleac servit cu felii de măr și biscuiți
Ingrediente:
170 grame de cremă de brânză săracă în grăsimi;
65 grame de zahăr brun;
65 grame de dovleac la conservă;
2 lingurițe de sirop de arțar;
½ linguriță de scorțișoară;
24 felii de măr.
Mod de preparare:
1. Într-un bol se adaugă crema de brânză, zahărul brun și dovleacul. Ingredientele se amestecă bine cu ajutorul unui mixer.
2. După ce ai obținut o compoziție omogenă, adaugă siropul de arțar și scorțișoara. Amestecă din nou.
3. Bolul în care se află amestecul se acoperă cu o folie și se lasă într-un loc răcoros timp de 30 de minute.
4. Se servește cu feliile de măr și cu biscuți.
Pe vegis.ro poți găsi mai multe produse pe bază de dovleac pe care le poți folosi pentru sănătatea ta. Încearcă semințele de dovleac simple sau în diverse combinații, uleiul presat la rece obținut din acest aliment benefic pentru corp sau făina din semințe de dovleac pe care o poți folosi în diverse preparate.
Surse:
- https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin#section3
- https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin-nutrition-review
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23818772
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28208784
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25194611
- https://www.webmd.com/food-recipes/features/6-surprising-health-benefits-of-pumpkin#1
- https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-pumpkin
- https://www.bbcgoodfood.com/recipes/creamy-pumpkin-lentil-soup
- https://www.myrecipes.com/recipe/pumpkin-hummus
- https://www.myrecipes.com/recipe/pumpkin-dip-0