Uleiul de măsline nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta, deoarece reușește să dea savoare oricărui preparat. În plus, acest tip de ulei care predomină în bucătăria mediteraneană este folosit de secole și în scopuri medicinale, ca remediu pentru multe afecțiuni comune precum boli cardiovasculare sau diabet de tip 2.
VALORI NUTRIȚIONALE
Bogat în antioxidanți, vitaminele K și E, uleiul de măsline este considerat a fi un aliment important în dieta mediteraneană.
El asigură 13% din necesarul zilnic de vitamina E și 7% din necesarul de vitamina K. Are, de asemenea, și o concentrație ridicată de grăsimi mononesaturate, precum acid oleic și palmitoleic care însumează 10 grame de acizi grași într-un conținut de doar 14 ml de ulei.

În plus, uleiul de măsline este o sursă bună de antioxidanți precum tocoferoli, luteină și beta-caroteni, care aduc numeroase beneficii organismului.
În ceea ce privește aportul caloric, 1 linguriță de ulei de măsline are 120 de calorii, însă este o alternativă sănătoasă a uleiului de floarea-soarelului, a margarinei sau a untului. Acest tip de ulei nu conține carbohidrați sau colesterol, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.
REMEDII PENTRU SĂNĂTATE
Protector natural al inimii
Multe studii observaționale arată că rata de deces din cauza bolilor cardiovasculare este redusă în țările în care se adoptă o dietă mediteraneană. Aceasta include un consum constant de ulei de măsline extra virgin, care protejează inima prin mai multe mecanisme:

– reduce inflamațiile din corp;
– reduce riscul de oxidare a colesterului “rău” (LDL) din sânge, un factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare;
– îmbunătățește sănătatea vaselor de sânge;
– previne înfundarea arterelor și, implicit, declanșarea infarctului sau a atacului vascular cerebral;
– ajută la reducerea tensiunii arteriale, potrivit cercetătorilor italieni. Într-un studiu realizat pe pacienți cu tensiune arterială ridicată și tratament antihipertensiv, s-a constatat că nevoia pentru medicație a scăzut cu 48% datorită îmbunătățirii stării de sănătate.
Are proprietăți antiinflamatorii
Acidul oleic, cel mai important acid gras din compoziția uleiului de măsline, contribuie la reducerea markerilor inflamatori precum proteina C reactivă.

Cu toate acestea, cele mai puternice efecte antiinflamatorii sunt date de antioxidanții ce se găsesc în uleiul de măsline extravirgin. Unul dintre cei mai benefici este oleocantalul, care s-a dovedit a avea proprietăți similare cu antiinflamatoarele de sinteză, potrivit specialiștilor de la Universitatea Deakin din Burwood, Victoria, Australia.
DESCOPERĂ MAI MULTE ÎN ARTICOLUL ÎN „BENEFICIILE NEBĂNUITE ALE FRUNZELOR DE MĂSLIN”
Încetinește îmbătrânirea creierului
Bogat în antioxidanți, uleiul de măsline încetinește procesul de îmbătrânire al creierului și nu numai. Oleocantalul, responsabil pentru reducerea inflamațiilor din corp, ajută și la îndepărtarea plăcilor beta-amiloide care se formează în celulele creierului și duc la apariția bolii Alzheimer. Acest efect major a fost observat în cadrul unui studiu pe șoareci, realizat de către cercetătorii americani din cadrul Universității Louisiana, SUA.
În plus, grăsimile mononesaturate din compoziția acestui tip de ulei contribuie la menținerea integrității celulelor creierului, asigurând buna lui funcționare.
Protejează împotriva diabetului de tip 2

Un studiu realizat de oamenii de știință din Spania pe un eșantion de 418 persoane non-diabetice, cu vârste cuprinse între 55-80 de ani, arată că uleiul de măsline joacă un rol important în menținerea sub control a glicemiei și a insulinei.
În cadrul acestei cercetări, specialiștii au ajuns la concluzia că o dietă mediteraneană, bogată în ulei de măsline, reduce cu peste 40% riscul de apariție a diabetului de tip 2.
Poate reduce riscul de apariție a cancerului
Persoanele care adoptă o alimentație mediteraneană au un risc mai mic de a suferi de anumite tipuri de cancer, iar oamenii de știință din Grecia consideră că acest lucru se datorează consumului zilnic de ulei de măsline.
Antioxidanții care se găsesc în ulei pot reduce la minimum efectele nocive pe care le au radicalii liberi din corp, printre cele mai importante fiind prevenirea îmbătrânirii premature a organismului și reducerea proliferării celulelor canceroase la nivelul anumitor organe.
CUM INTRODUCEM ÎN ALIMENTAȚIA NOASTRĂ ULEIUL DE MĂSLINE
Cu toate că uleiul de măsline virgin și extra virgin rezistă la temperaturi ridicate, acestea își pierd din aromă atunci când sunt încălzite. Din acest motiv, este recomandat să le folosești în preparate deja gătite, precum salate, sosuri, împreună cu alte condimente pentru marinarea cărnii, pentru asezonarea pastelor sau legumelor deja gătite.

Multă lume se întreabă cât de sănătos este uleiul de măsline atunci când vor să îl folosească în rețete preparate la cuptor. Uleiul de măsline pur poate fi folosit ca substitut pentru margarină și unt atunci când vrei să prepari pâine, bruschete, dulciuri sau produse de patiserie. Specialiștii susțin că prin folosirea acestuia în preparatele coapte sunt eliberate grăsimi mononesaturate și compuși polifenolici în alimentele gătite.
EFECTE ADVERSE
Consumul de ulei de măsline nu afectează sănătatea atunci când este folosit în scop alimentar, în diverse preparate. Poate avea reacții adverse doar în anumite situații, când este folosit în cantități mari, sub formă de remediu.
Uleiul de măsline folosit ca remediu zilnic poate scădea nivelul zahărului din sânge. Persoanele care suferă de diabet și deja iau un tratament pentru reglarea glicemiei sunt sfătuite să își verifice glicemia zilnic dacă folosesc uleiul de măsline sub formă de remediu.
De asemenea, consumul de ulei de măsline poate interacționa cu anumite medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale. De aceea, este indicat să se consulte medicul de specialitate înainte de a folosi în mod constant acest tip de ulei.
3 REȚETE DELICIOASE CARE FOLOSESC ULEIUL DE MĂSLINE
Rețetă spaniolă de cartofi cu ulei de măsline
Ingrediente:
- 1 ceapă tăiată cubulețe;
- 4 cartofi medii, curățați și tăiați în felii de aproximativ 1 cm;
- 1 ardei gras verde tăiat felii subțiri;
- 2 linguri de oțet din vin;
- 200 ml ulei de măsline;
- sare și piper negru.

Mod de preparare:
1. Ceapa se amestecă cu cartofii, ardeiul gras și oțetul din vin.
2. Se adaugă puțină sare și piper pentru gust.
3. Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mai adâncă, la temperatură medie, după care adaugă amestecul preparat.
4. Gătește legumele pentru 20 de minute, amestecând din când în când.
Rețetă franțuzească: Brânză de capră gătită în ulei de măsline și ierburi aromate
Ingrediente:
- 150 grame de brânză proaspătă de capră;
- 90 grame de brânză maturată de capră;
- 2 lingurițe de cimbru proaspăt;
- 1 lingură de coniac;
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin.

Mod de preparare:
1. Într-un bol, mărunțește brânza proaspătă de capră, după care gătește pe grill brânza maturată.
2. Adaugă brânza gătită și cimbrul peste brânza proaspătă.
3. Adaugă coniacul și 1 lingură de ulei de măsline.
4. Amestecul preparat se pune într-un borcan steril, care se închide etanș.
5. La final se adaugă și restul de ulei de măsline.
6. Borcanul se ține la frigider timp de 2 săptămâni, după care se scoate la temperatura camerei și se servește.
Rețetă italiană de biscuiți cu ulei de măsline
Ingrediente:
- 230 ml de ulei de măsline extra virigin;
- 170 grame de zahăr pudră;
- 130 grame de zahăr brun;
- sucul de la o lămâie;
- 2 ouă;
- 1 lingură de lapte;
- 330 grame făină cernută;
- un praf de sare;
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu.

Mod de preparare:
1. Amestecă într-un bol uleiul de măsline, zahărul brun, vanilia și sucul de lămâie.
2. Adaugă ouăle, laptele și amestecă din nou până când obții o compoziție omogenă.
3. În continuare, adaugă făina cernută, sarea și bicarbonatul de sodiu.
4. Coca trebuie să stea la dospit 24 de ore.
5. Din coca preparată se fac biluțe de dimensiuni medii, care se aplatizează până capătă o formă de biscuiți rotunzi, după care se pun într-o tavă în care ai pus în prealabil hârtie de copt.
6. Biscuiții se țin la cuptor (preîncălzit la 170 grade Celsius) în jur de 8-10 minute. Sunt gata atunci când ajung să aibă o culoare aurie.
7. După ce se răcesc, se pudrează cu zahăr.
Uleiul de măsline este, cu siguranță, un ingredient care poate fi folosit cu ușurință la prepararea multor rețete, dar și pentru proprietățile sale benefice pentru corp, dovedite în numeroase studii. Pe vegis.ro găsești ulei de măsline extra virgin, ulei de măsline cu busuioc, ulei de măsline presat la rece, dar și produse cosmetice pe bază de ulei de măsline. Intră pe site și descoperă-le pe toate!
Surse:
- https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/nov/16/10-best-olive-oil-recipes
- https://recipes.howstuffworks.com/how-olive-oil-works4.htm
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-233/olive
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21443487
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10737284
- https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/health-benefits-of-olive-oil.html#prevents-gallstones
- https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-olive-oil#section7
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11008902
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20929998