Dacă pe lista ta de suplimente încă nu se regăsește acest nutrient esențial, a venit timpul să afli mai multe despre zinc și beneficiile acestuia asupra organismului, cât și cum îți poți asigura aportul necesar. În lumea medicală, este demonstrat faptul că zincul nu poate fi produs de organismul uman, motiv pentru care necesarul de zinc se asigură printr-o alimentație echilibrată și suplimente nutritive.
Iată de ce este atât de important zincul pentru organism!
- funcționează ca un scut protector împotriva infecțiilor organismului;
- este esențial în procesele de înnoire celulară;
- stimulează sistemul imunitar, putând preveni bolile autoimune;
- este un adjuvant al sistemului nervos, favorizând capacitatea de concentrare.
În general, corpul uman are nevoie de aproximativ 2 – 4 g de zinc. O bună parte din cantitatea de zinc necesară se distribuie la nivelul ochilor, oaselor, rinichiilor și creierului.
Top 5 beneficii ale zincului pentru sănătatea și vitalitatea ta
Este evident că în absența acestui mineral, corpul nostru nu poate funcționa la capacitate maximă, fiind vulnerabil mai ales în fața infecțiilor, a virozelor sau a afecțiunilor autoimune. În plus, carența de zinc are un impact negativ și asupra rănilor, procesul de vindecare fiind mult încetinit.
Pentru a fi convins de efectul propice al zincului pe multiple planuri, îți prezentăm în detaliu 5 cele mai importante beneficii pe care le aduce organismului tău.
1. Zincul, un aliat de încredere pentru imunitate

Zincul este printre primele soluții spre care trebuie să te orientezi în cazul în care dorești să-ți întărești imunitatea. O serie de studii au demonstrat faptul că 80 – 90 mg de zinc pe zi pot reduce durata răcelii cu un procent de 33%. De asemenea, zincul reduce semnificativ riscul de infecții și stimulează răspunsul imun al organismului în rândul persoanelor în vârstă.
În cazul virozelor respiratorii, rezerva de zinc scade într-un ritm accelerat, consumul acestui mineral triplându-se, fapt ce sugerează folosirea intensă a zincului în procesul de apărare al organismului.
De menționat că zincul face echipă bună cu vitamina C. Administrat în acest mix, efectele sale imunostimulente sunt potențate, iar durata de manifestare a virozelor și răcelilor este redusă.
2. Un mineral cu efect antioxidant și antiinflamator

Datorită efectului său antioxidant, acest oligoelement acționează benefic împotriva stresului oxidativ și a îmbătrânirii celulelor. De altfel, stresul oxidativ este o cauză a inflamațiilor din organism, putând declanșa declinul sistemului nervos (afecțiunea Alzheimer sau Parkinson), dar și alte boli cronice, precum cele de inimă.
În privința declinului sistemului nervos, trebuie să știi că zincul menține echilibrul funcțiilor cerebrale. Celulele din creier, cunoscute drept neuroni, se interconectează prin eliberarea neurotransmițătorilor, purtând astfel informații de la o celulă la alta. În această ecuație, zincul este esențial în procesul de eliberare a neurotransmițătorilor.
În urma unui studiu în care au fost implicate 40 de persoane în vârstă, s-a demonstrat că subiecții care au administrat 45 mg de zinc pe zi au înregistrat o scădere semnificativă a markerilor inflamatori din organism, comparativ cu grupul placebo.
3. Zincul menține sănătatea sistemului osos și muscular

Printre beneficiile zincului se numără și capacitatea de a menține mobilitatea și flexibilitatea, asigurând o mai bună coordonare motorie. De asemenea, dacă te numeri printre cei care practică sport de performanță sau altă activitate fizică solicitantă, trebuie să știi că aportul de zinc necesar este mai crescut.
Mai mult, zincul întărește sistemul osos, ajutând la dezvoltarea armonioasă a acestuia. De asemenea, acest mineral contribuie la prevenția osteoporozei, caracterizată prin slăbirea oaselor. Acestea devin atât de fragile, încât orice mișcare banală poate cauza fracturi.
4. Un stimulent al potenței și fertilității

Doar la recomandarea medicului, zincul poate fi administrat și cu scopul susținerii potenței masculine, cât și a fertilității feminine. În cazul bărbaților, zincul poate regla deficitul de hormoni masculini (testosteron) și susține dezvoltarea normală a spermatozoizilor.
În ceea ce privește fertilitatea feminină, zincul este un ajutor de nădejde, sprijinind maturizarea integrală a ovulului, propice procreării. De asemenea, zincul poate preveni instalarea prematură a menopauzei. Mai mult, rezervele de zinc din organism sunt esențiale în timpul sarcinii pentru că asigură dezvoltarea normală a copilului, și întărește sistemul imunitar al mamei.
De regulă, doza standard de zinc în timpul sarcinii este de 12 mg pe zi, însă întotdeauna se impune un consult în urma căruia medicul va stabili cu exactitate doza necesară, în funcțiile de particularitățiile fiecărei femei.
5. Zincul: un plus de frumusețe pentru piele, unghii și păr

Pentru un ten luminos, cu aspect sănătos, zincul poate face minuni. Dermatologii recomandă administrarea zincului pentru a ameliora problemele cu acneea și pentru a regla secreția de sebum.
În plus, zincul este eficient și în alte afecțiuni ale pielii precum dermatita alergică sau psoriazisul, accelerând procesul de ameliorare a acestora. În combinație cu siliciul, zincul funcționează ca un întăritor al epidermei. De asemenea, este știut faptul că acest mineral fortifică unghiile și firul de păr, conferindu-le un aspect plăcut și rezistent.
Alimente care îți asigură necesarul de zinc

Una dintre cele mai comune variante prin care îți poți suplimenta rezerva de zinc din organism este să acorzi mai multă atenție alimentației tale. În acest sens, există o multitudine de alimente bogate în zinc care susțin un stil de viață echilibrat:
- spanac;
- năut;
- linte;
- fasole;
- varza kale;
- cartofii dulci;
- ciuperci;
- portocale;
- caise deshidratate sau proaspete;
- fructe oleaginoase (migdale, nuci, arahide etc.);
- germeni de grâu;
- amarant;
- semințele de dovleac;
- semințele de in;
- semințele de susan;
- creveții;
- ciocolată neagră.
La polul opus, există și alimente pe care e cazul să le eviți, tocmai pentru că forțează organismul să consume o mare cantitate de zinc. Printre acestea se regăsesc alimentele bogate în zaharuri, dulciurile rafinate, făina albă, orezul decorticat. De asemenea, o alimentație tip fast-food trebuie evitată, aceasta consumând rezerve importante de zinc.
Adesea, alimentația constituie un bun punct de plecare, însă aceasta trebuie completată prin suplimente alimentare pe bază de zinc, recomandate de medic sau farmacist.
Semne ale deficienței de zinc în organism
După cum ai văzut, beneficiile zincului pentru sănătate sunt multiple. Există și câteva semne clare ale carenței de zinc, prin care organismul își exprimă nevoia de suplimentare cu acest mineral.
Iată cele mai comune simptome ale deficienței de zinc, pe care trebuie să le iei în calcul:
- vindecarea lentă a rănilor;
- incapacitatea de a te concentra;
- impresia de oboseală;
- pierdere bruscă în greutate;
- pierderea apetitului;
- diaree;
- senzație de greață;
- dureri de cap acute;
- diminuarea capacităților senzoriale (gust, miros).
În cazul în care te confrunți chiar și cu o mică parte dintre simptomele prezentate, ia legătura cu medicul tău și solicită un control de rutină.
Precauții cu privire la consumul de zinc

Dacă este administrat în doze standard, de 10 – 40 mg pe zi, zincul nu prezintă riscuri sau efecte adverse. Supradozajul este toxic și se concretizează în stări fizice neplăcute, printre care menționăm durerile abdominale, senzația de greață și vertijul.
Un alt aspect important constă în alegerea unor suplimente alimentare calitative, din surse avizate. Evită suplimentele din surse nesigure pentru că sunt greu de asimilat de către organism și pot produce tulburări digestive. Înainte de a începe să consumi suplimente cu zinc, cere sfatul medicului tău.
Consultul medical este esențial pentru că administrarea de zinc sub formă de suplimente poate interfera cu alte tratamente pe care le urmezi. De exemplu, nu este recomandată interferența cu anumite antibiotice, pentru că zincul le poate diminua din eficiență și le îngreunează absorbția.
Pe de altă parte, zincul administrat împreună cu vitamina C, zincul încetinește procesul de îmbătrânire al organismului, menține pielea catifelată și previne afecțiunile cardiace.
Dacă vrei să-ți fortifici organismul și ești în căutarea unor suplimente cu zinc de proveniență sigură, intră pe vegis.ro și alege tot ce-i mai bun pentru tine și cei dragi.
Multă sănătate și energie!
Surse bibliografice:
- https://www.formula-as.ro/2021/02/22/zincul-natural-salvatorul-imunitatii/
- https://www.healthline.com/nutrition/zinc#sources
- https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-high-in-zinc#TOC_TITLE_HDR_9
- https://www.healthline.com/health/zinc-deficiency#symptoms
- https://www.healthline.com/nutrition/zinc-supplements
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-982/zinc