Vitamine si Minerale

Goji: 7 motive pentru care să le incluzi în alimentație începând de azi

goji

Fructele goji, cunoscute științific sub denumirea de Lycium barbarum, sunt folosite în medicina tradițională chineză de mai bine de 2000 de ani. Acestea au un gust dulceag, iar în compoziția lor se găsesc o serie de substanțe nutritive benefice pentru corp. Ceea ce este unic la fructele goji este că acestea conțin antioxidanți specifici numiți polizaharide, despre care specialiștii susțin că joacă numeroase roluri importante odată ce ajung în organism. Află mai multe despre aceste fructe în cele ce urmează!

PROFILUL NUTRIȚIONAL AL FRUCTELOR GOJI

În compoziția fructelor goji există mulți compuși bioactivi care se disting prin efectul lor antioxidant. Printre nutrienții cei mai importanți se numără carbohidrații în proporție de 46%, fibrele dietetice în proporție de 16%, proteine în proporție de 13% și grăsimi în proporție de doar 1.5%. În plus, fructele goji sunt o sursă importantă de micronutrienți, precum minerale și vitamine (fier, calciu, sodiu, vitaminele A și C). Compușii fenolici, polizaharidele și carotenoizii sunt componente ale acestor fructe care aduc cele mai mari beneficii organismului.

fructe goji

28 de grame de fructe goji uscate conțin 98 de kcal, 3.99 grame de proteine, 0.11 grame de grăsimi, 21.58 grame de carbohidrați din care 12.7 grame de zaharuri, 3.6 grame de fibre, 55.71% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, 23.75% din DZR de fier ,15.11% din DZR de vitamina C, 5.53% din DZR de sodiu și 5.30% din DZR de calciu.

SURSĂ EXCELENTĂ DE ANTIOXIDANȚI

Antioxidanții protejează organismul împotriva radicalilor liberi, molecule periculoase care pot deteriora celulele corpului. Fructele goji au obținut un scor mare la analiza pentru capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, ceea ce înseamnă că se numără printre alimentele care conțin un nivel mare de antioxidanți.

Un studiu american arată că markerii antioxidanți au crescut cu mai mult de 8% în cazul adulților sănătoși care au consumat zilnic 120 ml de suc de goji, timp de 30 de zile, spre deosebire de cei care nu au consumat deloc acest suc.

Un alt studiu elvețian realizat pe un grup de bărbați și femei în vârstă arată că administrarea zilnică a unei băuturi pe bază de goji, timp de 90 de zile, a dus la creșterea nivelului de zeaxantină cu 26% și a crescut nivelul total al antioxidanților din corp cu până la 57%.

DE CE ESTE INDICAT SĂ CONSUMI GOJI

Despre fructele goji se știe că țin la distanță răcelile datorită conținutului de vitamina C, însă acestea au și alte beneficii pentru sănătate, dacă sunt consumate cu regularitate.

1. Susțin imunitatea

imunizare

Aceste fructe sunt folosite în medicina tradițională chineză pentru protecția organismului împotriva infecțiilor, dar și pentru stimularea imunității. Potrivit unui studiu american realizat pe o perioadă de 30 de zile, pe un eșantion de 50 de adulți în vârstă, consumul zilnic a 120 ml de suc de goji a dus la creșterea imunității celulelor organismului și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

2. Mențin sănătatea ochilor

Fructele goji susțin sănătatea oculară și scad riscul de apariție a degenerescenței maculare, o afecțiune care afectează vederea. Într-un studiu de 90 de zile realizat de cercetătorii elvețieni pe un eșantion de 150 de persoane în vârstă se arată că administrarea suplimentelor pe bază de goji cresc nivelul antioxidanților din sânge, previn hipopigmentarea maculei (zona centrală a retinei) și înmoaie depozitele de proteine grase aflate sub retină.

3. Previn deteriorarea ficatului

Cercetătorii din cadrul Spitalului General al Universității Medicale Ningxia din Yinchuan, Ningxia, China, susțin că fructele goji mențin sănătatea ficatului și încetinesc progresia steatozei hepatice, cunoscută în termeni populari drept boala ficatului gras, indusă de consumul de alcool.

4. Ajută la stabilizarea glucozei

Fructele goji pot fi de ajutor în cazul persoanelor care suferă de diabet. Într-un studiu efectuat de cercetătorii chinezi se arată că un consum constant ajută la reglarea insulinei și a nivelului de zahăr din sânge. Totodată, oamenii de știință au descoperit că fructele goji stimulează creșterea colesterolului “bun” (HDL).

5. Favorizează creșterea nivelului de energie

Extractul sau sucul obținut din fructele goji crește nivelul de energie din corp și redă starea de bine. Aceste efecte benefice au fost descoperite de către cercetătorii americani după doar 14 zile în care participanții la studiu au consumat zilnic câte 120 ml de suc concentrat. Persoanele participante la studiu au declarat că și-au îmbunătățit calitatea somnului, au rezistat mai bine la efort fizic și s-au simțit mai puțin obosite și stresate, față de perioada de dinaintea începerii acestui experiment.

sursa energie

6. Susțin procesul de slăbire

Fructele goji pot fi consumate și în diete, deoarece susțin organismul în procesul de slăbire. În primul rând, acestea conțin fibre care controlează nivelul glicemiei și apetitul, menținând senzația de sațietate mai mult timp.

În plus, fructele goji au indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că fructoza din compoziția lor este eliberată mai greu în sânge și astfel, nevoia de a mânca din nou apare mai greu.

Totodată, există câteva studii care arată că sucul de goji favorizează și creșterea ratei metabolice, stimulând organismul să ardă din grăsimi. Cercetătorii din Phoenix, SUA, au observat că persoanele care au consumat zilnic câte 120 ml de suc timp de 14 zile au obținut o reducere a circumferinței taliei cu aproximativ 4.7 cm, spre deosebire de participanții din grupul de control, care nu au consumat acest suc.

7. Îmbunătățesc aspectul pielii

Datorită conținutului de betacaroten, fructele goji susțin sănătatea pielii. Betacarotenul îmbunătățește aspectul pielii, reduce iritațiile, combate efectele nocive ale radiațiilor UV și luptă împotriva îmbătrânirii premature a pielii.

CUM SĂ CONSUMI FRUCTELE GOJI

Cel mai simplu mod de a consuma aceste fructe este de a le include în diverse preparate coapte precum biscuiți și batoane sau în combinație cu iaurt, porridge sau în cerealele cu lapte.

Le poți consuma, de asemenea, rehidratate. Tot ce trebuie să faci este să le înmoi în apă caldă pentru câteva minute.

Fructele goji hidratate pot fi folosite și în mâncăruri precum pilaf, în smoothie-uri sau în deserturi înghețate.

Iată câteva idei de rețete dulci pentru a te bucura din plin de beneficiile pe care le oferă aceste fructe gustoase și sănătoase.

  • Trufe cu cacao și fructe goji
trufe

Ingrediente:

Pentru preparea trufelor:

128 grame de alune organice;

8 curmale fără sâmburi;

4 linguri de cacao pudră;

4 linguri de fructe goji uscate;

2 linguri de ulei de cocos;

½ lingură de pudră maca.

Pentru decor: 2 linguri de fructe goji.

Mod de preparare:

1. Fructele goji se pun într-o râșniță de cafea sau într-un robot de bucătărie și se macină până obții o pudră.

2. Pudra obținută se transferă într-un bol și se lasă la o parte.

3. Pentru prepararea trufelor, adaugă toate celelalte ingrediente într-un robot de bucătărie sau blender și amestecă până obții o compoziție omogenă.

4. Din compoziția preparată se ia pe rând câte o lingură și se formează biluțe cu ajutorul palmelor, după care se acoperă cu pulberea de goji.

5. Trufele obținute se pun la frigider pentru aproximativ 30 de minute sau până când se întăresc.

6. Se țin la frigider până se servesc.

  • Batoane de ciocolată cu goji
ciocolată cu goji

Ingrediente:

200 grame de ciocolată neagră;

¼ extract de vanilie;

2 linguri de fistic descojit și mărunțit;

2 linguri de fructe goji uscate;

1 lingură de nucă de cocos deshidratată.

Mod de preparare:

1. Tapetează o tavă cu hârtie de copt. Folosește o tavă de 20X20 cm sau mai mică, în funcție de cât de groase vrei să iasă batoanele de ciocolată.

2. Rupe ciocolata în bucăți mici și topește-o la foc mediu la bain-marie. Amestecă continuu până se topește. La final adaugă și extractul de vanilie și amestecă pentru a-l încorpora.

3. Ciocolata topită se toarnă în tava tapetată, după care se adaugă deasupra fisticul mărunțit, fructele goji și nuca de cocos deshidratată.

4. Ciocolata se pune la frigider până când se întărește, după care se poate tăia sub formă de batoane.

  • Smoothie cu cacao, pudră maca și fructe goji
smoothie goji

Ingrediente:

o jumătate de avocado;

1 lingură de cacao;

250 ml de lapte de cocos/de migdale;

1 lingură de pudră maca;

1 lingură de semințe chia;

2 linguri de nucă de cocos deshidratată;

Pentru topping: fructe goji uscate și fulgi de ciocolată.

Mod de preparare:

1. Pune toate ingredientele în blender, în afară de cele pentru topping, și amestecă-le până când obții o compoziție cremoase.

2. În cazul în care compoziția este prea groasă mai poți adăuga puțin lapte.

3. Smoothie-ul se toarnă într-un pahar, după care se adaugă topping de fructe goji uscate și fulgi de ciocolată.

În cazul în care vrei ca smoothie-ul să fie mai dulce, poți adăuga la lista de ingrediente și 4-5 curmale sau o jumătate de banană.

REACȚII ADVERSE ALE CONSUMULUI DE GOJI

Conținutul mare de fibre din goji poate fi greu de digerat, mai ales dacă organismul tău nu este obișnuit să primească un aport mai mare. Crește în mod gradual consumul de goji pentru a preveni apariția disconfortului abdominal.

Totodată, consumul de goji poate reduce nivelul de zahăr din sânge, așadar ține cont de acest lucru dacă iei medicamente care au același efect pentru a preveni apariția hipoglicemiei.

Specialiștii susțin că fructele goji sub formă de suc, vin sau ceai interacționează și cu anticoagulantele precum warfarina, crescând riscul de sângerări. Ceaiul de goji consumat în exces poate duce și creșterea toxicității la nivelul ficatului. Dacă ai probleme de sănătate, alege să consumi fructe goji proapete sau uscate în cantități moderate.

Poți consuma fructe goji uscate, în diverse rețete sau sub formă de suc, pudră, ceai sau capsule. Indiferent de modul în care alegi să le incluzi în alimentație, fructele goji sunt benefice pentru organism, însă înainte de a opta pentru suplimente, discută cu medicul specialist. Acesta îți va spune ce variantă ți se potrivește cel mai bine.

produse goji

Referințe:

  • https://www.ecowatch.com/health-benefits-goji-berries-2346310840.html
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6343173/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19857084/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19185773/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21169874/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22081616/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322693#seven-scientifically-proven-benefits
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4475782/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277126/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18447631/
  • https://www.onegreenplanet.org/vegan-recipe/goji-berry-and-hazelnut-cacao-truffles/
  • https://www.myfussyeater.com/superfood-chocolate-bark/
  • https://www.onegreenplanet.org/vegan-recipe/cacao-maca-energizing-smoothie/

No Comments

    Leave a Reply