Fructele goji, cunoscute științific sub denumirea de Lycium barbarum, sunt folosite în medicina tradițională chineză de mai bine de 2000 de ani. Legenda spune că în timpul dinastiei chineze Tang, pe dealurile din Himalaya exista o fântână în care ani la rândul cădeau fructele mici de culoare roșie ale acestui arbust. Localnicii care beau apă din acea fântână erau renumiți în toată regiunea pentru vitalitatea și energia lor.
Aceste bobițe miraculoase au fost descoperite întâmplător de către unul din membrii dinastiei, pe nume Tăi Zong, în secolul al VII-lea. De atunci, aceste fructe dulci-amărui au devenit celebre și considerate un adevărat izvor de sănătate.
Fructele de goji au un gust dulceag, iar în compoziția lor se găsesc o serie de substanțe nutritive benefice pentru corp. Ceea ce este unic la fructele goji este că acestea conțin antioxidanți specifici numiți polizaharide, despre care specialiștii susțin că joacă numeroase roluri importante odată ce ajung în organism. Află mai multe despre aceste fructe în cele ce urmează!
PROFILUL NUTRIȚIONAL AL FRUCTELOR GOJI
În compoziția fructelor goji există mulți compuși bioactivi care se disting prin efectul lor antioxidant. Printre nutrienții cei mai importanți se numără carbohidrații în proporție de 46%, fibrele dietetice în proporție de 16%, proteine în proporție de 13% și grăsimi în proporție de doar 1.5%. În plus, fructele goji sunt o sursă importantă de micronutrienți, precum minerale și vitamine (fier, calciu, sodiu, vitaminele A și C). Compușii fenolici, polizaharidele și carotenoizii (beta-carotenul și zeaxantina) sunt componente ale acestor fructe care aduc cele mai mari beneficii organismului.
28 de grame de fructe goji uscate conțin 98 de kcal, 3.99 grame de proteine, 0.11 grame de grăsimi, 21.58 grame de carbohidrați din care 12.7 grame de zaharuri, 3.6 grame de fibre, 55.71% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, 23.75% din DZR de fier ,15.11% din DZR de vitamina C (goji este al doilea fruct din lume in ceea ce priveste continutul de vitamina C), 5.53% din DZR de sodiu și 5.30% din DZR de calciu.
Printre substanțele nutritive care se regăsesc în fructele de goji amintim și:
– 19 aminoacizi, dintre care 8 sunt absolut esentiali si necesari vietii;
– germaniu, element cu efect anticancerigen ce se regaseste rar in alimente;
– vitaminele B1 si B6 cu rol in transformarea hranei in energie;
– beta-siterol, un agent antiinflamator ce reduce nivelul colesterolului din sange si este un aliat de nadejde in tratamentul impotentei si al afectiunilor prostatei;
– acizi grasi esentiali, cu rol important in functionarea corecta a creierului si a sistemului nervos, dar si in producerea de hormoni;
– solavetivona, un agent cu puternic rol antibacterian si antifungic;
– cyperon, compus folosit in problemele legate de menstruatie si circulatie deficitara;
– fisalin, un alt compus natural cu rol in intarirea sistemului imunitar;
– betaina, cu efecte benefice in ameliorarea tulburarilor nervoase, imbunatatirea memoriei, dezvoltarea masei musculare, precum si in procesul de detoxifiere. De asemenea, aceasta conduce la scaderea nivelului de homocisteina, factorul de risc major in bolile cardiovasculare. Acest element are si un rol esential in protejarea ADN-ului.
– seleniu, cu efecte benefice in refacerea organismului dupa chimioterapie si in reducerea toxicitatii drogurilor.
SURSĂ EXCELENTĂ DE ANTIOXIDANȚI
Antioxidanții protejează organismul împotriva radicalilor liberi, molecule periculoase care pot deteriora celulele corpului. Fructele goji au obținut un scor mare la analiza pentru capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, ceea ce înseamnă că se numără printre alimentele care conțin un nivel mare de antioxidanți.
Un studiu american arată că markerii antioxidanți au crescut cu mai mult de 8% în cazul adulților sănătoși care au consumat zilnic 120 ml de suc de goji, timp de 30 de zile, spre deosebire de cei care nu au consumat deloc acest suc.
Un alt studiu elvețian realizat pe un grup de bărbați și femei în vârstă arată că administrarea zilnică a unei băuturi pe bază de goji, timp de 90 de zile, a dus la creșterea nivelului de zeaxantină cu 26% și a crescut nivelul total al antioxidanților din corp cu până la 57%.
DE CE ESTE INDICAT SĂ CONSUMI GOJI
Despre fructele goji se știe că țin la distanță răcelile datorită conținutului de vitamina C, însă acestea au și alte beneficii pentru sănătate, dacă sunt consumate cu regularitate.
Susțin imunitatea
Aceste fructe sunt folosite în medicina tradițională chineză pentru protecția organismului împotriva infecțiilor si a oboselii cronice, dar și pentru stimularea imunității. Potrivit unui studiu american realizat pe o perioadă de 30 de zile, pe un eșantion de 50 de adulți în vârstă, consumul zilnic a 120 ml de suc de goji a dus la creșterea imunității celulelor organismului și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.
Mențin sănătatea ochilor
Fructele goji susțin sănătatea oculară și scad riscul de apariție cataractei și a degenerescenței maculare, o afecțiune care afectează vederea. Într-un studiu de 90 de zile realizat de cercetătorii elvețieni pe un eșantion de 150 de persoane în vârstă se arată că administrarea suplimentelor pe bază de goji cresc nivelul antioxidanților din sânge, previn hipopigmentarea maculei (zona centrală a retinei) și înmoaie depozitele de proteine grase aflate sub retină.
Previn deteriorarea ficatului
Cercetătorii din cadrul Spitalului General al Universității Medicale Ningxia din Yinchuan, Ningxia, China, susțin că fructele goji mențin sănătatea ficatului și încetinesc progresia steatozei hepatice, cunoscută în termeni populari drept boala ficatului gras, indusă de consumul de alcool.
Ajută la stabilizarea glucozei
Fructele goji pot fi de ajutor în cazul persoanelor care suferă de diabet. Într-un studiu efectuat de cercetătorii chinezi se arată că un consum constant ajută la reglarea insulinei și a nivelului de zahăr din sânge. Totodată, oamenii de știință au descoperit că fructele goji stimulează creșterea colesterolului “bun” (HDL).
Favorizează creșterea nivelului de energie
Extractul sau sucul obținut din fructele goji crește nivelul de energie din corp și redă starea de bine. Aceste efecte benefice au fost descoperite de către cercetătorii americani după doar 14 zile în care participanții la studiu au consumat zilnic câte 120 ml de suc concentrat. Persoanele participante la studiu au declarat că și-au îmbunătățit calitatea somnului, au rezistat mai bine la efort fizic și s-au simțit mai puțin obosite și stresate, față de perioada de dinaintea începerii acestui experiment.
Prin consumul regulat de goji, circulatia sanguina este mult imbunatatita, iar o buna circulatia duce implicit la functionarea corespunzatoare a organelor, creeaza o stare de bine, iar nivelul de energie este substantial crescut.
Susțin procesul de slăbire
Fructele goji pot fi consumate și în diete, deoarece susțin organismul în procesul de slăbire. În primul rând, acestea conțin fibre care controlează nivelul glicemiei și apetitul, menținând senzația de sațietate mai mult timp. Prin continutul lor bogat de nutrienti, aceste fructe nu doar ca aduc un aport nutritional important ce accelereaza metabolismul, dar in acelasi timp reduc pofta de mancare.
În plus, fructele goji au indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că fructoza din compoziția lor este eliberată mai greu în sânge și astfel, nevoia de a mânca din nou apare mai greu.
Totodată, există câteva studii care arată că sucul de goji favorizează și creșterea ratei metabolice, stimulând organismul să ardă din grăsimi. Cercetătorii din Phoenix, SUA, au observat că persoanele care au consumat zilnic câte 120 ml de suc timp de 14 zile au obținut o reducere a circumferinței taliei cu aproximativ 4.7 cm, spre deosebire de participanții din grupul de control, care nu au consumat acest suc.
Îmbunătățesc aspectul pielii
Datorită conținutului de betacaroten, fructele goji susțin sănătatea pielii. Betacarotenul îmbunătățește aspectul pielii, reduce iritațiile, combate efectele nocive ale radiațiilor UV și luptă împotriva îmbătrânirii premature a pielii.
De remarcat este si efectul anti-imbatranire al fructelor goji. Nu intamplator goji mai este si supranumit “fructul longevitatii”. Vitaminele, mineralele si aminoacizii din compozitie au proprietati antioxidante si elimina din corp toate toxinele daunatoare ce conduc in timp la degradarea si imbatranirea organismului uman.
Alte beneficii ale consumului de goji
Fructele de goji sunt indicate si ca tratament pentru a preveni reaparitia tuberculozei. Cercetarile efectuate asupra acestor fructe au scos la ivelala faptul ca ele au capacitatea de a intari muschii, in special muschii de la picioare. Consumul de goji a produs o schimbare majora in ceea ce priveste flexibilitatea incheieturilor persoanelor care se confrunta cu artrita.
De asemenea, se pot folosi cu succes in lupta impotriva bolilor de inima, a presiunii arteriale crescute precum si impotriva colesterolului oxidat, foarte periculos pentru organism.
Cercetarile au scos la iveala efectul benefic al acestor fructe inclusiv in ceea ce priveste calitatea somnului, Astfel, vitamina B este responsabila de imbunatatirea dispozitiei, ameliorarea depresiilor si cresterea nivelului de sange, iar magneziul duce la scurtarea perioadei de timp necesara adormirii.
CUM SĂ CONSUMI FRUCTELE GOJI
Cel mai simplu mod de a consuma aceste fructe este de a le include în diverse preparate coapte precum biscuiți și batoane sau în combinație cu iaurt, porridge sau în cerealele cu lapte. Se pot consuma si ca atare, in jur de 10-30g pe zi.
Le poți consuma, de asemenea, rehidratate. Tot ce trebuie să faci este să le înmoi în apă caldă pentru câteva minute.
Fructele goji hidratate pot fi folosite și în mâncăruri precum pilaf, în smoothie-uri, ceaiul preferat sau în deserturi înghețate.
Iată câteva idei de rețete dulci pentru a te bucura din plin de beneficiile pe care le oferă aceste fructe gustoase și sănătoase.
Trufe cu cacao și fructe goji
Ingrediente:
Pentru preparea trufelor:
128 grame de alune organice;
8 curmale fără sâmburi;
4 linguri de cacao pudră;
4 linguri de fructe goji uscate;
2 linguri de ulei de cocos;
½ lingură de pudră maca.
Pentru decor: 2 linguri de fructe goji.
Mod de preparare:
1. Fructele goji se pun într-o râșniță de cafea sau într-un robot de bucătărie și se macină până obții o pudră.
2. Pudra obținută se transferă într-un bol și se lasă la o parte.
3. Pentru prepararea trufelor, adaugă toate celelalte ingrediente într-un robot de bucătărie sau blender și amestecă până obții o compoziție omogenă.
4. Din compoziția preparată se ia pe rând câte o lingură și se formează biluțe cu ajutorul palmelor, după care se acoperă cu pulberea de goji.
5. Trufele obținute se pun la frigider pentru aproximativ 30 de minute sau până când se întăresc.
6. Se țin la frigider până se servesc.
Batoane de ciocolată cu goji
Ingrediente:
200 grame de ciocolată neagră;
2 linguri de fistic descojit și mărunțit;
2 linguri de fructe goji uscate;
1 lingură de nucă de cocos deshidratată.
Mod de preparare:
1. Tapetează o tavă cu hârtie de copt. Folosește o tavă de 20X20 cm sau mai mică, în funcție de cât de groase vrei să iasă batoanele de ciocolată.
2. Rupe ciocolata în bucăți mici și topește-o la foc mediu la bain-marie. Amestecă continuu până se topește. La final adaugă și extractul de vanilie și amestecă pentru a-l încorpora.
3. Ciocolata topită se toarnă în tava tapetată, după care se adaugă deasupra fisticul mărunțit, fructele goji și nuca de cocos deshidratată.
4. Ciocolata se pune la frigider până când se întărește, după care se poate tăia sub formă de batoane.
Smoothie cu cacao, pudră maca și fructe goji
Ingrediente:
o jumătate de avocado;
1 lingură de cacao;
250 ml de lapte de cocos/de migdale;
1 lingură de pudră maca;
1 lingură de semințe chia;
2 linguri de nucă de cocos deshidratată;
Pentru topping: fructe goji uscate și fulgi de ciocolată.
Mod de preparare:
1. Pune toate ingredientele în blender, în afară de cele pentru topping, și amestecă-le până când obții o compoziție cremoase.
2. În cazul în care compoziția este prea groasă mai poți adăuga puțin lapte.
3. Smoothie-ul se toarnă într-un pahar, după care se adaugă topping de fructe goji uscate și fulgi de ciocolată.
În cazul în care vrei ca smoothie-ul să fie mai dulce, poți adăuga la lista de ingrediente și 4-5 curmale sau o jumătate de banană.
Ambrozie – limonada super-energizantă cu goji
Ingrediente:
o mana de goji;
un cub de 2-3 cm patrati de ghimbir proaspat, fara coaja;
o lingura si jumatate de miere;
zeama de la o lamaie;
750 ml apa plata.
Mod de preparare:
Cubul de ghimbir se taie cat mai mic si se amesteca in blender alaturi de goji, miere si aproximativ 200ml de apa. Compozitia obtinuta se adauga peste restul de apa plata si se adauga zeama de lamaie. Un adevarat deliciu pentru sanatatea ta!
REACȚII ADVERSE ALE CONSUMULUI DE GOJI
Conținutul mare de fibre din goji poate fi greu de digerat, mai ales dacă organismul tău nu este obișnuit să primească un aport mai mare. Crește în mod gradual consumul de goji pentru a preveni apariția disconfortului abdominal.
Totodată, consumul de goji poate reduce nivelul de zahăr din sânge, așadar ține cont de acest lucru dacă iei medicamente care au același efect pentru a preveni apariția hipoglicemiei.
Specialiștii susțin că fructele goji sub formă de suc, vin sau ceai interacționează și cu anticoagulantele precum warfarina, crescând riscul de sângerări. Ceaiul de goji consumat în exces poate duce și creșterea toxicității la nivelul ficatului. Dacă ai probleme de sănătate, alege să consumi fructe goji proapete sau uscate în cantități moderate.
Poți consuma fructe goji uscate, în diverse rețete sau sub formă de suc, pudră, ceai sau capsule. Indiferent de modul în care alegi să le incluzi în alimentație, fructele goji sunt benefice pentru organism, însă înainte de a opta pentru suplimente, discută cu medicul specialist. Acesta îți va spune ce variantă ți se potrivește cel mai bine.
Referințe:
- https://www.ecowatch.com/health-benefits-goji-berries-2346310840.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6343173/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19857084/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19185773/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21169874/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22081616/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/322693#seven-scientifically-proven-benefits
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4475782/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277126/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18447631/
- https://www.onegreenplanet.org/vegan-recipe/goji-berry-and-hazelnut-cacao-truffles/
- https://www.myfussyeater.com/superfood-chocolate-bark/
- https://www.onegreenplanet.org/vegan-recipe/cacao-maca-energizing-smoothie/