Printre cele mai iubite condimente se numără cuișoarele, perfecte pentru vinul fiert sau pentru ceaiul masala în stil indian. Cuișoarele sunt de mare ajutor și când vine vorba de prăjituri, oferindu-le o aromă aparte, cu iz oriental.
De altfel, aromatele cuișoare fac echipă bună cu portocalele, îmbinându-se într-un odorizant natural, ușor de creat chiar la tine acasă. Tot ce trebuie să faci este să înfigi cuișoare nemăcinate în coaja unei portocale și să vezi cum ți se umple întreaga casă de parfumul îmbietor.
Dacă și tu iubești acest condiment, atunci nu trebuie să-ți lipsească uleiul esențial de cuișoare, perfect pentru aromaterapie, dar și benefic pentru uz intern. Acest ulei provine din arborele de cuișoare, cunoscut și sub denumirea de Syzygium aromaticum, originar din Asia de Sud-Est.
Uleiul de cuișoare se obține prin distilarea mugurilor uscați, colectați din acest arbore veșnic verde. De asemenea, frunzele și fragmente din tulpină pot fi utilizate pentru fabricarea uleiului esențial de cuișoare.
Uleiul esențial de cuișoare: aliatul de încredere al sănătății tale
E important să știi că acest ulei esențial reprezintă o formă mai concentrată a plantei în stare naturală, accentuându-i proprietățile terapeutice firești. De aceea, uleiul esențial este disponibil în cantități foarte reduse, fiind ușor de găsit în recipiente de 5 ml sau 10 ml.
După cum bănuiești, uleiul esențial de cuișoare este perfect pentru aromaterapie, inhalarea indirectă a compușilor săi aromatici creând o senzație de relaxare și o atmosferă plăcută în orice încăpere. În acest sens, poți folosi fie un difuzor, fie un suport destinat uleiurilor esențiale.
Pentru un mix perfect de parfumuri, uleiul esențial de cuișoare poate fi combinat și cu alte uleiuri precum cel de portocală dulce, lămâie, bergamotă, grapefruit sau ghimbir. Folosit în aromaterapie, uleiul esențial de cuișoare are multiple beneficii:
- relaxează și susține buna funcționare a sistemului nervos;
- îmbunătățește puterea de concentrare;
- ameliorează durerile de cap și tensiunea de la nivelul tâmplelor;
- îți energizează organismul și sporește buna dispoziție.
Reține faptul că uleiurile esențiale destinate aromaterapiei sunt toxice dacă vrei să le folosești intern, în scopul ameliorării anumitor afecțiuni. În scopuri medicale se folosesc doar uleiurile esențiale pe al căror recipient există mențiunea „pentru uz intern”, fiind administrate conform indicaţiilor cuprinse în prospect.
Folosit în scop terapeutic, uleiul esențial de cuișoare poate fi aplicat atât extern, cât și intern. Iată ce efecte benefice poate avea asupra organismului tău!
1. Susține sănătatea orală și împrospătează respirația
Cuișoarele au făcut istorie în menținerea sănătății orale. Cu secole în urmă, datorită efectului său analgezic, pulberea de cuișoare era folosită pentru calmarea durerilor dentare provocate de carii.
În urma unui studiu realizat în 2012, s-a investigat efectul benefic al uleiului esențial de cuișoare în prevenirea eroziunii dentare cauzată de băuturile acidulate. Cum eroziunea dentară duce la apariția cariilor, această soluție naturală pentru igiena orală a fost întâmpinată cu entuziasm. În urma acestei cercetări, s-a concluzionat că uleiul esențial de cuișoare este la fel de eficient ca fluorura în prevenirea cariilor.
De menționat că fluorura este un element chimic, ușor de găsit în natură, care contribuie la întărirea smalțului dinților și prevenirea cariilor. De aceea, este inclus și în compoziția pastelor de dinți.
Datorită efectului său antiinflamator și antibacterian, uleiul esențial de cuișoare poate fi de ajutor și în caz de gingivită, reducând zonele inflamate din cavitatea bucală. Pentru o administrare corectă și sigură, se recomandă diluarea acestuia în apă sau într-un ulei cât mai puțin procesat precum uleiul de cocos sau de măslin.
2. Aplicat pe piele, poate combate acneea
Din punct de vedere cosmetic, uleiul esențial de cuișoare poate avea efecte benefice. Eugenolul din uleiul esențial de cuișoare acționează împotriva bacteriilor care cauzează această problemă dermatologică. De asemenea, acest ulei are efect hidratant asupra pielii.
Cu toate acestea e important să eviți aplicarea directă pe piele pentru că poate provoca o senzație de arsură sau mâncărime. Înainte de aplicare, diluează-l în ulei de cocos, argan sau jojoba și aplică-l ca pe orice alt tip de loțiune sau cremă.
3. Decongestionează căile respiratorii
De regulă, uleiul esențial de cuișoare este adesea utilizat pentru desfundarea nasului. Datorită efectului său decongestionant, acest ulei este unul dintre ingredientele preferate în balsamuri sau unguente destinate deblocării sinusurilor.
Pentru o respirație mai ușoară, este benefic să inhalezi uleiul esențial de cuișoare. Pentru ameliorarea infecțiilor respiratorii, adaugă 3-4 picături într-un vas cu apă fierbinte și poziționează-te deasupra vasului, cu un prosop așezat pe cap. Poate fi eficient să inhalezi vaporii eliberați timp de 10 minute, astfel uleiul esențial fiind absorbit în corp în proporție de 75%.
4. Ameliorează tulburările sistemului digestiv
În medicina tradițională chineză, cuișoarele sunt extrem de apreciate pentru puterea lor de a sprijini buna funcționare a sistemului digestiv, ameliorând inclusiv durerile de stomac. Având în vedere concentrația uleiului de cuișoare, acesta este o alternativă mult mai eficientă decât administrarea cuișoarelor nemăcinate sau sub formă de pulbere.
Cum în acest caz, uleiul trebuie administrat intern, este absolut necesar să diluezi 1-2 picături într-o linguriță de miere de albine sau ulei de măsline. O altă variantă pentru administrarea internă este și picurarea uleiului pe o bucată de pâine.
5. Ajută la menținerea glicemiei în valori normale
Administrat intern și diluat în miere, uleiul de cuișoare poate regla nivelul de zahăr din sânge, fapt datorat concentrației sale de fenol. De asemenea, acest ulei contribuie la purificarea sângelui, stimulează circulația și are rol antioxidant.
Dacă îți dorești doar îmbunătățirea circulației sanguine, atunci este suficient să aplici uleiul de cuișoare doar extern, însă nu direct pe piele, ci diluat în ulei de măsline sau cocos. Pentru a evita apariția unei posibile iritații, aplică-l doar pe o porțiune mică de piele și vezi dacă îl poți utiliza sau nu.
Contraindicații privind utilizarea uleiului esențial de cuișoare
Apreciat pentru multiplele sale beneficii, uleiul esențial de cuișoare merită un loc de cinste în casa ta, dar în același timp trebuie să fii conștient și de efectele adverse pe care le poate avea.
Este foarte important să eviți utilizarea uleiului de cuișoare, mai ales cea internă, în următoarele situații:
- dacă ești alergic la cuișoare;
- dacă urmezi un tratament medicamentos cu anticoagulante sau antidepresive;
- dacă te confrunți cu probleme hepatice;
- în caz de sarcină sau alăptare.
De asemenea, uleiul esențial de cuișoare nu se administrează intern pentru o lungă perioadă de timp, ci alternând intervalele de tratament. De exemplu, poți face o cură de o săptămână, urmată de alte două săptămâni de pauză, reluând ulterior administrarea uleiului esențial.
Este foarte important ca înainte de administrarea internă a unui ulei esențial să consulți sfatul medicului. În plus, nu uita să verifici atent ca produsul achiziționat să aibă pe ambalaj și pe prospect mențiunea „pentru uz intern”. Orientează-te pe cât posibil spre uleiuri esențiale pentru uz intern 100% organice, provenite din surse avizate.
Află mai multe și despre alte sortimente de uleiuri esențiale integrale și proprietățile lor terapeutice.
Uleiul esențial de cuișoare Life: un produs românesc, 100% natural
Noi susținem alegerile sănătoase, atent documentate și sigure. De aceea, dacă îți dorești să încerci uleiul esențial de cuișoare pentru uz intern și extern, cât și alte sortimente de uleiuri, îți recomandăm produsele din gama Life.
De ce merită să alegi uleiurile esențiale Life? Pentru că sunt certificate de Serviciul Medicinal pentru Plante Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului, fiind 100% naturale din plante atent selecționate.
Iar ca să economisești timp, să știi că pe vegis.ro găsești cele mai apreciate uleiuri esențiale din gama Life.
Alege responsabil! Sănătate multă îți dorim!
Surse bibliografice:
- http://arhiva.formula-as.ro/2016/1230/forma-maxima-19/uleiurile-esentiale-si-efectele-lor-minunate-21151
- https://www.healthline.com/health/clove-essential-oil#bottom-line
- https://www.everydayhealth.com/healthy-living/green-health/top-10-uses-clove-oil/
- https://www.lovingessentialoils.com/blogs/essential-oil-tips/clove-essential-oil-uses-benefits-recipes
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3432374/
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-clove-essential-oil
- https://www.medicinenet.com/what_is_clove_oil_used_for/article.htm
- https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/clove-oil