
Conform Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten, peste 200.000 de persoane suferă de intoleranță la gluten și boala celiacă… imaginați-vă câte rețete fără gluten au văzut tigăile și oalele românilor. Cea mai sigură modalitate de a evita neplăcerile care vin odată cu aceste probleme (balonare, dureri abdominale, diaree sau constipație, greață, vărsături sau reflux acid) este de a elimina glutenul din alimentație.
Vestea mai puțin bună este că glutenul se găsește în grâu, orz și secară, cereale care la rândul lor fac parte din compoziția multor alimente de zi cu zi, așadar evitarea acestei proteine nu este tocmai simplă. Vestea bună este că ai numeroase rețete fără gluten la îndemână pe care le poți prepara dacă te confrunți cu intoleranță sau boala celiacă.
Este foarte important să facem diferența între sensibilitate la gluten, intoleranță și boala celiacă, deoarece nu toate aceste condiții sunt la fel deși pot prezenta aceleași simptome:
- sensibilitatea la gluten: se manifestă prin simptome ușoare a celor deja menționate (balonare, dureri abdominale, greață etc);
- intoleranță la gluten: prezintă aceleași simptome care se manifestă însă mai intens și durează totodată mai mult;
- boala celiacă: este o tulburare autoimună genetică ce cauzează inflamație și leziuni ale intestinului subțire. Boala celiacă poate afecta asimilarea nutrienților de către intestinul subțire, ducând astfel la anemie sau chiar și malnutriție în ciuda unui consum regulat de alimente. Boala celiacă este așadar cea mai gravă formă de intoleranță la gluten iar în astfel de cazuri consumul acestei proteine este interzis.
Meniul zilei de astăzi este fără gluten! Am căutat inspirație în bucătărie și câteva idei de rețete cu ajutorul căruia am alcătuit un meniu întreg. Pe lângă faptul că nu conțin gluten (sau zahăr) sunt și foarte ușor de preparat. Te invităm să descoperi cele 3 rețete fără gluten.
FELUL I – Supă cremă aurie cu conopidă și turmeric

INGREDIENTE:
- 2 linguri ulei de măsline;
- o jumătate de ceapă tocată mărunt;
- 2 căței de usturoi tocați;
- 1 conopidă de mărime medie;
- 150g caju;
- 1 linguriță turmeric;
- 7-8 căni de apă;
- 2 lingurițe de sare;
- 2-3 lingurițe de zeamă de lămâie;
- 1 conservă de năut și mirodenii (chimion, paprika afumată, turmeric și sare) pentru topping.
MOD DE PREPARARE:
- Încălzește uleiul într-o oală adâncă de supă, apoi adaugă ceapa, usturoiul, buchetele de conopidă, nucile caju, turmericul și amestecă-le la foc mic timp de 10 minute.
- Adaugă 4 căni de apă, sarea și lasă să fiarbă până când toate ingredientele devin moi.
- Amestecă supa în blender până obții o consistență cremoasă. Pentru a-ți fi mai ușor, nu adăuga toată supa dintr-o dată, ci treptat.
- Toarnă supa cremă înapoi în oală, iar dacă este nevoie, adaugă restul de apă pentru o consistență mai subțire.
- Pentru topping, clătește boabele de năut, apoi adaugă peste acestea mix-ul de condimente (sau orice alte mirodenii după preferințe) și puțin ulei de măsline. Amestecă-le și lasă-le să se rumenească în cuptor sau până devin puțin crocante, timp de aproximativ 30-40 de minute.
FELUL II – Mâncare mexicană cu fasole neagră și linte

INGREDIENTE:
- o jumătate de ceapă galbenă tăiată cubulețe;
- 1 cățel de usturoi tocat sau ras;
- 100g orez cu bob lung, nefiert;
- 100g linte (roșie, verde sau neagră);
- 500ml – 750ml zeamă de legume;
- 1 linguriță de chilli;
- o jumătate de linguriță de chimen măcinat;
- sare și piper după gust;
- 425g de fasole neagră;
- 100g roșii cubulețe;
- 1 dovlecel zucchini de mărime mică și mărunțit;
- 75g porumb din conservă, decongelat;
- 225g sos de roșii;
- 75g brânză rasă (chedar și mozzarella);
- coriandru pentru culoare și un plus de gust.
MOD DE PREPARARE:
- Călește ceapa și usturoiul, iar apoi adaugă și lintea, respectiv orezul brun.
- Toarnă zeama de legume și menține la foc mediu până începe să fiarbă. Acoperă tigaia și las-o în continuare pe aragaz, dar la foc mic aproximativ 30-40 de minute (până când lintea și orezul devin moi). Scurge lichidul în exces.
- Condimentează lintea și orezul cu sare, piper, pudră de chilli, chimen și opțional, pudră de chipotle.
- Adaugă restul ingredientelor (în afară de aproximativ 25g din mix-ul de brânză) și amestecă.
- Încălzește mâncărica până se topește brânza, adaugă restul de brânză rămasă, acoperă cu un capac și lasă la foc mic.
DESERT – Tartă sărată cu ciocolată amăruie

INGREDIENTE PENTRU CRUSTĂ:
- 240g făină de migdale (sau alt sortiment fără gluten);
- 25g pudră de cacao;
- 50g ulei de cocos topit;
- 3 linguri de sirop de arțar;
- o jumătate de linguriță de sare.
INGREDIENTE PENTRU CREMĂ:
- 340g lapte de cocos;
- 450g de ciocolată amăruie;
- 1 linguriță esență de vanilie;
- un sfert de linguriță de sare;
- fulgi de sare pentru decor (se pot înlocui și cu fulgi de migdale).
MOD DE PREPARARE:
- Încălzește cuptorul, iar între timp amestecă toate ingredientele pentru crustă și toarnă compoziția obținută într-o tavă rotundă de aproximativ 23cm cu pereți detașabili. Introdu tava la cuptor 12 minute sau până devine mai tare, apoi las-o să se răcească.
- Pentru prepararea cremei, încălzește la foc mic uleiul de cocos și toarnă-l uniform peste ciocolata amăruie care a fost făcută bucățele într-un castron.
- Așteaptă 30 de secunde și apoi amestecă ușor cele 2 ingrediente până obții o compoziție cremoasă. Adaugă și sarea, respectiv extractul de vanilie și amestecă.
- Toarnă umplutura de ciocolată în crustă, netezește suprafață cu un cuțit și las-o la frigider 2 ore sau până se întărește.
- Decorează tarta cu fulgii preferați.