Cu o compoziție nutritivă pe care nici cercetătorii nu au identificat-o în totalitate, lăptișorul de matcă este un produs apicol pe care ar trebui să îl consumăm mereu, indiferent de anotimp. Tonic fizic și psihic, antioxidant puternic, stimulent general și imunomodulator, lăptișorul este cunoscut pentru efectele sale terapeutice și gustul pe care… să spunem că nu toată lumea îl caracterizează ca fiind “delicios”.
Dacă nu ai gustat până acum lăptișorul de matcă, am făcut-o noi pentru tine și îți spunem nu doar ce gust are, ci și care sunt condițiile optime de păstrare, cum îl administrezi corect, care este doza recomandată și alte lucruri pe care este bine să le cunoști înainte de a începe o cură cu acest produs.
Pentru mica noastră degustare am ales lăptișorul de matcă pur de la Apiland la gramajul de 100g. Produsul propriu-zis este disponibil într-un recipient din sticlă sigilat și livrat împreună cu o cutie izotermă. Acest tip de ambalaj este folosit pentru a păstra lăptișorul la o temperatură optimă pe întreg parcursul transportului (în special vara) și implicit pentru a proteja proprietățile produsului.
De asemenea, lăptișorul de matcă pur Apiland este însoțit și de o linguriță din plastic pentru o dozare corespunzătoare și câteva idei de măști homemade pentru ten și păr care conțin acest produs, ambele depozitate în interiorul cutiei izoterme.
CE GUST ARE LĂPTIȘORUL DE MATCĂ?
Lăptișorul de matcă nu are un gust tocmai plăcut, iar acest aspect este valabil indiferent de produs, sursa de proveniență sau producător. Este un pic greu de redat în cuvinte, dar iată la ce te poți aștepta: un gust puternic, astringent, un pic înțepător și cu o tentă acrișoară. Unele persoane îl găsesc mai dificil de administrat tocmai din pricina acestui aspect însă altele nu. Depinde de gusturi, cum s-ar zice. 🙂
CUM SE CONSUMĂ LĂPTIȘORUL DE MATCĂ?
Ca atare, sublingual; aceasta este modalitatea ideală de consum. Lăptișorul nu se înghite direct, ci se ține sub limbă câteva minute până se dizolvă complet. Absorbția prin membranele salivare asigură o mai bună asimilare în organism a tuturor substanțelor nutritive.
Dacă menținerea lăptișorului de matcă sub limbă ți se pare prea mult, îl poți amesteca în miere, sucuri, smoothie-uri, shake-uri sau alte băuturi naturale.
DOZAJ COPII ȘI ADULȚI
În cazul copiilor de peste 5 ani, doza zilnică recomandată este de 0,5g/zi, în timp ce adulții pot consuma 1g, maxim 2g de lăptișor pe zi.
Atenție! Un dozaj mai mare nu înseamnă o stare mai bună de sănătate într-un timp mai scurt! Mărirea cantității administrate poate fi realizată doar la recomandarea și sub supravegherea unui medic specialist în apifitoterapie.
Dacă vrei să amesteci lăptișorul cu miere, ține minte că trebuie să îl adaugi într-o proporție de 2%. De exemplu: 2g lăptișor în 100g miere, 5g lăptișor în 250g miere, 10g lăptișor în 500g miere etc. În cazul unui mix cu miere, doza zilnică recomandată pentru copii este de 1-2 lingurițe/zi, iar pentru adulți 1-2 linguri/zi.
CÂND SE ADMINISTREAZĂ LĂPTIȘORUL DE MATCĂ?
De preferat dimineața, cu 30 de minute înainte de micul dejun. În cazul administrării ca atare, folosește o linguriță din plastic sau lemn, și nu din metal deoarece acest material poate altera caracteristicile substanțelor componente.
Intern, lăptișorul de matcă se administrează în cure de minim 6 săptămâni sau în funcție de recomandările medicului specialist în apifitoterapie. După fiecare cură este indicată o pauză de minim 1 lună.
CUM SE PĂSTREAZĂ LĂPTIȘORUL DE MATCĂ?
La frigider, la o temperatură cuprinsă între 2ºC – 6ºC. Dacă după consum ai uitat produsul afară, nu îți face griji; acesta nu se va altera. De asemenea, este de preferat ca lăptișorul să fie păstrat în ambalajul original.
Lăptișorul de matcă pur de la Apiland este disponibil pe vegis.ro împreună cu alte variante și gramaje ale acestui produs apicol.