CE ESTE ANEMIA?
Anemia reprezintă o reducere a numărului de eritrocite sau a concentrației de hemoglobină. (1)
Eritrocitele, cunoscute și sub denumirea de celule roșii sau hematii, sunt celule sangvine care transportă oxigenul în tot organismul. Acestea reprezintă aproximativ 50% din volumul sângelui, 3 milioane de celule roșii fiind produse continuu într-o secundă din celulele stem localizate în măduva osoasă. (2)
Eritrocitele au o durată de viață de aproximativ 120 de zile. După aceea, acestea își pierd membranele celulare și sunt eliminate din circulație de către formațiuni specializate. (1)
Anemia poate să apară în urma a 3 mecanisme: pierdere de sânge, eritropoieză deficitară (eritropoieza reprezintă procesul de formare a eritrocitelor) și hemoliză excesivă (procesul de distrugere a eritrocitelor).
TIPURI DE ANEMIE
În funcție de mecanismul declanșator, anemiile pot fi:
- Anemii produse prin deficit de eritropoieză: anemie prin deficit de fier, anemie sideroblastică, anemie din bolile cronice, anemie aplastică, anemie hipoproliferativă, anemie mieloftizică, anemie megaloblastică macrocitară, mieloplazia și anemia prin deficit de transport de fier;
- Anemii produse prin hemoliză: anemia hemolitică autoimună, hemoglobinuria paroxistică nocturnă, anemia hemolitică traumatică, serocitoza ereditară și eliptocitoza ereditară, stomacitoza și anemia cauzată de hipofosfatemie, anemia cauzată de defectele căii Embden-Mayerhof, anemia cauzată de deficitul de glucozo-6-fisfat dehidrogenază, anemia cu siclemie, boala cu Hemoblobină C, boala cu Hemoglobină S-C, boala cu Hemoglobină E și talasemiile.
DESCOPERĂ MAI MULTE ÎN ARTICOLUL “Rolul Vitaminei B12 și simptomele deficienței“

Ținând cont că există numeroase tipuri de anemii, caracterizate prin mecanisme complexe, vom trata numai subiectul anemiei prin deficit de fier, cunoscută și sub numele de anemie feriprivă, aceasta fiind și cea mai frecventă formă de anemie.
Deoarece fierul se absoarbe în cantitate foarte mică, majoritatea persoanelor nu își realizează necesarul zilnic. În consecință, pierderile de sânge, chiar și foarte modeste, pot conduce la anemie sau un deficit de fier.
La bărbați, cauza cea mai frecventă este sângerarea ocultă cronică (de obicei de la nivelul tractului gastrointestinal), pe când la femei cauza cea mai frecventă este reprezentată de pierderile de sânge din timpul menstruației.
Deficitul de vitamina C poate influența, de asemenea, apariția anemiei prin deficit de fier.
Totodată, necesarul crescut de fier poate contribui la deficitul acestui mineral. Conform Manualului Merck, de la naștere până la vârsta de 2 ani, precum și în adolescență, când creșterea accelerată necesită un aport mărit de fier, fierul din alimentație este adesea insuficient. (1)
SIMPTOMELE DEFICITULUI DE FIER
Deficitul de fier apare gradat și poate cauza apariția unor simptome, precum:

- oboseală;
- slăbiciune fizică;
- paloarea pielii;
- amețeală;
- dureri de cap;
- tulburări de respirație;
- scădere în greutate etc.
În cazul acestor manifestări, se recomandă consultarea unui medic de specialitate și realizarea unor examinări și testări specifice pentru diagnosticarea anemiei.
TRATAMENTUL ANEMIEI FERIPRIVE
Ca tratament de primă elecție se recomandă administrarea fierului sub diferite forme (săruri de fier sau fier chelatat cu aminoacizi) și în diferite concentrații.
De asemenea, se recomandă și suplimentarea dietei cu vitamina C care are rolul de a crește absorbția fierului. (1)

Iron Complex+ 30tb, formulă ce conține fier chelatat cu aminoacizi pentru absorbție superioară, oferă suport în absorbția, metabolismul și transportul normal al fierului în organism. (3)
Această formulă prezintă avantajul de a îmbunătăți toleranța și absorbția fierului la nivel digestiv (legarea de aminoacizi crește toleranța digestivă la administrarea de fier și îmbunătățește transportul prin mucoasa intestinală). (3)
De asemenea, conţine extracte din plante şi fructe (extracte din Ghimbir, Ștevie-creață, Spanac, Broccoli și Zmeur-roșu) extracte glandulare (extract din ficat degresat liofilizat), vitamine şi minerale (vitamina C, niacină, axcid pantotenic, vitamina B , B1, B2, cupru, mangan, acid folic, iod din Kelp, vitamina B12 și biotină) care susțin acțiunea fierului în organism.
Totodată, fiind sub formă de tablete cu eliberare prelungită, Iron Complex + susține eliberarea pe o perioadă mai lungă de timp a elementelor din compoziție.
Această formă de fier contribuie la metabolismul și transportul normal al fierului în organism, la funcționarea normală a hematopoiezei (procesul de formare a elementelor sangvine: hematii, leucocite și trombocite), la reducerea oboselii, extenuării și slăbiciunii asociate anemiei.
Asocierea Vitamin C Liposomal 500mg tratamentului cu fier crește absorbția fierului și, implicit, acțiunea acestuia la nivelul organismului.

Vitamin C Liposomal 500mg este o formulă avansată pe bază de vitamina C sub formă lipozomală ce oferă absorbție ridicată și eliberare țintită la nivel celular. (4)
Lipozomii sunt vezicule goale, sferice, microscopice alcătuite din două straturi lipidice, ce prezintă structură biochimică asemănătoare cu cea a membranelor celulare umane.
Aceste vezicule pot fi utilizate pentru favorizarea absorbției și a transportului diverșilor compuși la nivel celular.
Astfel, folosind această tehnică, absorbția de la nivel intestinal și eliberarea vitaminei C la nivel celular este accelerată, comparativ cu formele orale convenționale de vitamina C. (5)
Pe lângă acțiunea de susținere a acțiunii fierului, vitamina C contribuie la menținerea funcționării normale a sistemului imunitar, la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la formarea colagenului pentru funcționarea normală a vaselor de sânge, a sistemului osos, a ligamentelor, a gingiilor, a dinților și a pielii.
Pe lângă tratamentul cu fier și vitamina C, se recomandă și un regim alimentar corespunzător.
Astfel, alimentele bogate în fier recomandate în cazul unei anemii feriprive sunt: leguminoasele precum mazărea, fasolea, lintea, soia, năutul; carnea roșie; ficatul (100g de ficat de vită conțin 6,5mg fier) și alte tipuri de organe precum rinichii, creierul și inima; sfecla, broccoli, spanac.
Prin urmare, prin administrarea unor doze corespunzătoare de fier și vitamina C și printr-un regim alimentar specific, atât adulții cât și copiii pot ajunge la valori normale ale fierului din organism.
Surse:
(1). Manualul Merck, Ediția a XVIII, Secțiunea 11- Henatologie și Oncologie, Capitolul 129- Abordarea pacientului cu Anemie, pg. 1031-1045.
(2). Erythrocytes; Gian Luigi Castoldi, Laura del Senno, in Encyclopedia of Immunology (Second Edition), 1998.
(3). Marzieh Zargaran, Ebrahim Saadat, Rassoul Dinarvand, Mohammad Sharifzadeh, Farid Dorkoosh; Preparation and Bioavailability Analysis of Ferrous Bis Alanine Chelate as a New Micronutrient for Treatment of Iron Deficiency Anemia; Advanced Pharmaceutical Bulletin; 2016, 6(3), 407-413.
(4). Pokorski M, Marczak M. et. al., “Ascorbyl Palmitate as a Carrier of Ascorbate into Neural Tissues”, Journal of Biomedical Science.
(5). Janelle L. Davis, Hunter L. Paris et. al., ˝ Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia–Reperfusion Injury˝, Nutrition and Metabolic Insights 2016:9 25–30 doi:10.4137/NMI.S39764.