Ciocolata sau produsele pe bază de cacao se numără printre preferatele tale? Deși delicioase, mai ales incluse în variate deserturi, acestea riscă să nu fie tocmai benefice pentru sănătate, dacă sunt consumate în mod excesiv. Din fericire, există un înlocuitor de origine mediteraneană al acestor ingrediente pe care le îndrăgim cu toții.
Dulce în mod natural, echilibrat din punct de vedere nutrițional și răsfăț pentru papilele gustative, pudra de roșcove, cunoscută și sub denumire de carob, e alternativa sănătoasă pe care o poți include în alimentația ta. Unde mai pui că aceasta poate fi noul tău ingredient-secret pentru preparate culinare ingenioase, gata să impresioneze pe oricine.
Pudra de roșcove are o întreagă istorie, fiind considerată în Grecia Antică un bun remediu în multiple afecțiuni. În secolul al XIX-lea, în „Enciclopedia alimentelor vindecătoare”, doctorii britanici au concluzionat că păstăile de roșcove acționează eficient asupra deteriorării coardelor vocale, fiind un remediu indicat pentru muzicieni. În plus, carobul are darul de a calma disconfortul de la nivelul gâtului.
De altfel, profilul nutrițional a aproximativ 30 g de pudră de roșcove (2 linguri) este foarte convingător:
- 42 mg calciu;
- 6 mg magneziu;
- 99 mg potasiu;
- 0. 055 mg riboflavină (vitamina B2);
- 0.35 g fier;
- 5 g fibre;
- 0 g grăsimi;
- 6 g zahăr (în stare naturală).
Nu doar profilul nutrițional este un punct forte, ci și versatilitatea produsului, pentru că astăzi roșcovele pot fi consumate sub formă de pudră (varianta ideală pentru experimentele tale culinare), dar și sub formă de chipsuri, sirop, extract sau chiar tablete.
Care e diferența dintre carob și cacao?
După cum ai văzut, deși sunt adoptate de pe meleaguri mediteraneene, roșcovele sunt apreciate și consumate în toată lumea. Un motiv important constă în faptul că acestea sunt considerate drept înlocuitori naturali ai ingredientului de cacao, și de preferat în locul ciocolatei, care este un dulce rafinat.
Dacă încă nu ai inclus roșcovele în alimentația ta, merită să descoperi avantajele pe care produsul le oferă, și care sunt motivele pentru care poate fi folosit și ca un înlocuitor al pudrei de cacao. Iată ce trebuie să știi pentru a lua o decizie cât mai informată:
Cacao:
- conține acid oxalic, un element care îngreunează absorbția de calciu în organism;
- poate produce migrene, în cazul anumitor consumatori;
- este bogat în grăsimi; de exemplu, o lingură de cacao conține 2 g grăsimi;
- conține cofeină;
- într-o lingură de cacao se regăsesc 35 de calorii;
- nu conține zahăr sau gluten.
Roșcove/ Carob:
- are un conținut ridicat de calciu și nu împiedică în niciun fel absorbția acestui mineral în organism;
- nu conține gluten, cofeină, grăsimi sau tiramină (un compus care declanșează migrenele);
- este bogat în fibre;
- o lingură de cacao conține 35 de calorii, la fel ca pudra de cacao;
- conține zahăr (într-o lingură de pudră de roșcove se găsesc aproximativ 7 g de zahăr).
Știind toate acestea, modul în care alegi să incluzi aceste ingrediente în rețetele favorite, este o alegere strict personală, fiind dictată și de preferința pentru un anumit gust.
Dacă te confrunți cu intoleranța la gluten, este cert că atât pulberea de cacao, cât și roșcovele, sunt cea mai bună soluție pentru organismul tău. Ține cont și de faptul că absența cofeinei din compoziția carobului este un avantaj, mai ales dacă ești predispus la insomnii. Iritabilitatea, tremurul muscular sau sindromul de colon iritabil sunt neplăceri pe care le poți evita dacă alegi roșcovele în detrimentul altor alimente similare ca gust, dar care conțin cofeină.
Un organism în formă maximă: roșcovele și sănătatea
Este evident că roșcovele constituie o alternativă sănătoasă, însă pe lângă cunoașterea detaliilor legate de profilul nutrițional, află mai multe și despre cum îți influențează consumul de carob organismul.
- Gust plăcut, digestie mai ușoară
Dacă ai probleme cu digestia, carobul nu intră în categoria alimentelor pe care să le eviți. Din contră, acesta este chiar recomandat datorită conținutului său ridicat de taninuri, compuși dietetici care se regăsesc în plante. Aceste substanțe favorizează buna funcționare a tranzitului intestinal, și susțin procesul natural de detoxifiere al organismului. În plus, taninurile previn și apariția bacteriilor „rele”, care agresează microflora intestinală.
Tot datorită acestor compuși dietetici, roșcovele sunt indicate în caz de diaree, fiind de ajutor atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. De asemenea, datorită conținutului ridicat de fibre, carobul previne și constipația.
- O sursă delicioasă de antioxidanți
Energia vine la pachet cu un preparat delicios pe bază de roșcove. Dacă te întrebi cum e posibil, să știi că acest aliment este bogat în antioxidanți precum polifenolii, ușor de regăsit în fibrele din compoziție. Printre alți antioxidanți identificați în roșcove se numără și flavonoidele și acidul galic. În mod particular, aceștia luptă împotriva stresului oxidativ și a îmbătrânirii celulelor.
Flavonoidele pot fi considerate medicii de gardă ai organismului. De fiecare dată când flavonoidele intră în contact cu radicalii liberi, responsabili pentru deteriorarea celulară, acțiunea nocivă a acestora este neutralizată.
- Un aliment indicat în reglarea colesterolului
Fibrele din compoziția roșcovelor nu au efect benefic doar asupra tranzitului intestinal, ci și asupra sănătății sistemului cardiovascular. Mai exact, roșcovele mențin în valori normale colesterolul și reglează tensiunea arterială. În urma unui studiu realizat în 2010, s-a demonstrat că polifenolii din fibrele conținute de carob au un impact pozitiv asupra LDL-ului („colesterolul rău”), contribuind la scăderea acestuia.
Pe scurt, valorile ridicate ale „colesterolul rău” reprezintă una dintre principalii factori de risc ai afecțiunilor de inimă. În acest caz, este evident că reducerea valorilor LDL-ului este esențială pentru a-ți proteja inima. Câteva metode la îndemâna oricui sunt evitarea sedentarismului, a fumatului și a alimentației bogate în grăsimi. Cum roșcovele nu conțin deloc grăsimi, sunt un aliment pe care te poți baza în acest caz.
Contraindicații cu privire la consumul de roșcove
Este firesc să te întrebi și care este reversul medaliei. În acest sens, trebuie să știi că riscul produs de consumul de roșcove este unul foarte redus. Însă există un studiu conform căruia persoanele care se confruntă cu alergii la nuci sau leguminoase, pot fi alergice și la roșcove. Reacțiile alergice se pot manifesta prin iritarea pielii, senzația de sufocare și temperatură ridicată. Pe de altă parte, studiul consemnează și persoane care sunt alergice la arahide, însă pot consuma în siguranță carob. Dacă te confrunți cu una dintre intoleranțele menționate, testează carobul cu precauție.
De altfel, roșcovele trebuie consumate cu precauție și de către femeile gravide. Nu s-a demonstrat exact impactul acestora asupra mămicilor în așteptare, însă carobul poate cauza o scădere în greutate, cât și a glicemiei.
Idei de rețete pe bază de roșcove
Datorită zahărului natural din compoziție, carobul poate fi folosit ca îndulcitor, dar și ca ingredient de bază într-o varietate de deserturi sau băuturi dulci, mai ales sub formă de pudră. Pentru un gust aparte, pudra de roșcove poate fi presărată și peste un iaurt simplu, sau chiar inclusă în smoothie-uri. De asemenea, profilul său nutrițional, transformă carobul într-un ingredient preferat de mămici atunci când au în plan un prepararea unul dulce mai sănătos pentru cei mici.
Pentru un strop de inspirație, iată 2 idei de rețete cu pudră de roșcove pe care le poți pregăti simplu și rapid!
Milkshake cu pudră de roșcove și smochine
Ingrediente:
- 1 iaurt simplu;
- 100 ml lapte vegetal (în funcție de preferințe);
- 1 linguriță pudră de roșcove;
- 2 lingurițe miere de albine sau sirop de agave;
- 6 – 7 smochine proaspete, decojite.
Mod de preparare:
- Adaugă toate ingredientele într-un blender și așteaptă până se omogenizează.
- Îndulcește băutura astfel obținută, dacă mai simți nevoia, și bucură-te de ea în tihnă.
Gustărele cu pudră de roșcove și fulgi de ovăz, fără coacere (ideale și pentru cei mici)
Ingrediente:
- 70 g fulgi de ovăz;
- 2 linguri unt de migdale;
- 1 linguri pudră de roșcove;
- 3 linguri de apă;
- 10 curmale fără sâmburi, mărunțite, lăsate în prealabil la înmuiat în apă caldă și bine scurse (ca alternativă, poți folosi 2 linguri de pastă de curmale);
- nucă de cocos răzuită (opțional).
Mod de preparare:
- Mixează toate ingredientele într-un blender, până când obții o compoziție umedă, potrivită pentru a fi modelată în biluțe. Dacă ai obținut o compoziție prea păstoasă, adaugă în plus fulgi de ovăz pentru a echilibra textura.
- Modelează biluțele în funcție de dimensiunea dorită. Este recomandat să ai un bol de apă alături, în care să-ți înmoi mâinile pentru a modela cât mai ușor biluțele. Apoi, „îmbracă” biluțele în fulgi de ovăz sau nucă de cocos răzuită.
- Așază biluțele astfel formate într-un recipient ermetic și lasă-le la frigider pentru 30 de minute. Ulterior, pot fi servite.
Dacă pudra de roșcove te-a convins, adoptă și tu această alternativă sănătoasă! Intră pe vegis.ro și alege sortimentul care îți face cu ochiul!
Pe curând!
Surse bibliografice:
- https://www.healthline.com/health/5-best-things-about-carob
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/carob-powder#nutrition-facts
- https://healthbenefitsof.org/5-shocking-health-benefits-of-carob/
- https://kidadl.com/fun-facts/carob-tree-facts-pods-benefits-habitat-and-more
- https://www.yummly.com/recipes/carob-powder
- https://www.yummly.com/recipe/Fig-and-Carob-Milkshake-2030744
- https://www.babyledweaningideas.com/no-bake-carob-oaty-bites/