
Conform Daily Mail, nu mai puțin de 1700 de tone de miere de Manuka este produsă anual doar în Noua Zeelandă. Având în vedere că există producători inclusiv în Australia, singura zona în care mai crește arborele de Manuka, cantitatea reală produsă în fiecare an este una impresionantă. Acest aspect, împreună cu diversitatea sortimentelor disponibile deseori ridică întrebări cu privire la autenticitatea mierii de Manuka.
Deoarece nevoia unei garanții în ceea ce privește originalitatea acesteia a devenit tot mai mare în rândul importatorilor și a consumatorilor deopotrivă, Ministerul Industriilor Primare din Noua Zeelandă (MPI) a emis noi reglementări în ceea ce privește modalitatea de testare a mierii de Manuka pentru determinarea autenticității.
Mierea de Manuka este unul din cele mai reprezentative produse ale Noii Zeelande, țară care este la momentul actual al treilea cel mai mare exportator de miere din lume, așadar dezvoltarea noilor reglementări a venit ca o decizie firească din partea guvernului pentru a proteja un produs atât de valoros pentru economia țării.
Noile reglementări au intrat în vigoare în data de 5 februarie 2018 și sunt bazate pe cercetări și studii științifice conduse timp de 4 ani în cadrul programului Manuka Honey Science Programme. Acestea sunt valabile doar pentru mierea de Manuka produsă în Noua Zeelandă.

De asemenea, MPI a stabilit și o definiție oficială a mierii de Manuka, respectiv o nouă modalitate de clasificare pe care toți producătorii din Noua Zeelandă vor fi obligați să o respecte pentru a putea desfășura în continuare activități de comerț și export ale acestui produs apicol.
Definiția oficială a mierii de Manuka din Noua Zeelandă
Mierea de Manuka din Noua Zeelandă este mierea produsă de albinele ce culeg nectarul din florile arborilor de Manuka (specia Leptospermum scoparium) și care, în urma testării într-un laborator recunoscut de MPI, conține cele 5 atribute specifice mierii de Manuka autentice. Cele 5 atribute sunt identificate în urma a 2 teste: un test chimic și un test ADN.

Testul chimic analizează dacă următoarele 4 substanțe sunt prezente în mierea de Manuka:
- 3-phenyllactic acid;
- 2’-methoxyacetophenone;
- 2-methoxybenzoic acid;
- 4-hydroxyphenyllactic acid.
Testul ADN analizează ADN-ul granulelor de polen pentru a stabili în ce proporție sunt granule de polen Manuka.
Noua clasificare a mierii de Manuka din Noua Zeelandă
Noul sistem de clasificare împarte mierea de Manuka în 2 categorii: monofloră și multifloră. Producătorii vor fi obligați să afișeze pe ambalajul produselor tipul de miere comercializat după epuizarea stocurilor curente care au fost produse înainte ca noile reglementări să intre în vigoare.
Mierea de Manuka monofloră este mierea realizată în totalitate sau în cea mai mare parte din nectarul florilor de Manuka.
Mierea de Manuka multifloră este un amestesc din surse diferite de plante, unde cea predominantă este Manuka.
Încadrarea mierii ca fiind monofloră sau multifloră este realizată tot în urma celor 2 teste, testul chimic și testul ADN, care astfel oferă informații nu doar despre autenticitate, ci și despre tipul de miere.
Ce se întâmplă cu vechile sisteme de clasificare?
UMF, KFactor, MGO sau NPA sunt sisteme în baza cărora producatorii realizează clasificarea mierii de Manuka în funcție de puterea antibacteriană. Deși nu sunt reglementate oficial de către un minister sau alt organ al unui stat, utilizarea simbolurilor amintite pe ambalajele borcanelor de Manuka este permisă în continuare, cu condiția ca acestea din urmă să specifice și tipul mierii: monofloră sau multifloră.
Wedderspoon, primul producător care îndeplinește noile reguli

Primul producător de miere de Manuka din lume ce respectă noile reglementări impuse de MPI este Wedderspoon.
Wedderspoon folosește un sistem independent pentru a clasifica mierea de Manuka, sistemul KFactor, singurul care măsoară cantitatea și granulele de polen pentru a determina dacă sunt într-adevăr de Manuka.
Unul din cele 2 teste impuse recent de Guvernul Noii Zeelande, testul ADN, analizează de asemenea ADN-ul granulelor de polen, așadar Wedderspoon este singurul producător care măsoară deja un indicator ce în 2018 a devenit obligatoriu pentru stabilirea autenticității mierii.
Aceeași miere de Manuka Wedderspoon pură, raw, certificată Non-GMO, asupra căreia nu s-a intervenit în niciun fel pentru a-i schimba compoziția nutritivă este disponibilă acum cu noile ambalaje pe vegis.ro.
5