Te-ai decis să acorzi un sprijin responsabil propriului organism, prin alegerea suplimentelor potrivite? Dacă te regăsești într-o perioadă de research pe această temă, ți-am pregătit câteva detalii despre Omega 3-6-9, o formulă benefică organismului pe multiple planuri, pe care merită să o iei în calcul.
Omega 3-6-9 sau acizii polinesaturați îți pot îmbunătăți semnificativ starea de bine, cu atât mai mult dacă reușești să-i administrezi în ponderea corectă pentru organismul tău.
Află mai multe despre acest supliment și vezi prin ce puncte forte se evidențiază!
Ce înseamnă Omega 3-6-9?
Acizii Omega fac parte din categoria așa-ziselor „grăsimi bune”, cu un impact benefic asupra organismului și asupra rezervei de energie de care avem nevoie pe parcursul unei zile. La rândul lor, acești acizi polinesaturați se împart în esențiali (Omega 3 și 6) și neesențiali (Omega 9). Diferența între cele două tipuri constă în faptul că Omega 3 și 6 nu pot fi produși de către organism, prin resurse proprii, în timp ce Omega 9 poate fi produs de propriul organism, cu condiția ca tu să-ți asiguri deja aportul de Omega 3 și 6.
Pentru a funcționa la capacitatea maximă, organismul uman are nevoie în egală măsură de acizi grași polinesaturați esențiali și neesențiali. Raportul recomandat din punct de vedere nutrițional este de 2:2:1 între Omega 3, 6 și 9.
După cum ai văzut, pentru necesarul de Omega 3 și 6 este de indicat să-i acorzi organismului un plus de ajutor, concretizat într-o alimentație adecvată și alegerea unor suplimente de înaltă calitate.
Omega 3-6-9: beneficii importante pentru organism
Acizii grași Omega favorizează transportul de nutrienți în organism, remarcându-se și prin efectul antioxidant, cu un rol important în neutralizarea acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi.
Deși, toate avantajele variantelor individuale se regăsesc în mix-ul Omega 3-6-9, merită să înțelegi în detaliu cum te poate ajuta fiecare acid polinesaturat în parte.
- Omega 3
Este expert în menținerea sănătății cardiovasculare prin reglarea hipertensiunii arteriale, scăderea nivelului de trigliceride și prevenirea creșterii nivelului de colesterol. De la inimă la creier, Omega 3 susține sistemul nervos, acționând benefic atât în planul concentrării și al facilitării învățării de lucruri noi, cât și în direcția echilibrului emoțional, prin reducerea în intensitate a simptomelor caracteristice depresiei sau anxietății.
Același Omega 3 reușește cu brio să mențină sănătatea tractului urinar, ajutând organismul să facă față mai ușor disconfortului provocat de vezica hiperactivă.
- Omega 6
După cum era de așteptat, Omega 6 face echipă bună cu Omega 3 în asigurarea echilibrului psihic pentru că influențează creșterea cantității de serotonină, inconfundabilul „hormon al fericirii”. Un alt beneficiu al acestui acid polinesaturat esențial este reducerea inflamației din corp, o condiție fiziologică responsabilă pentru multe afecțiuni dificil de gestionat: tulburări ale glandelor suprarenale, hipertensiune arterială, alterarea masei musculare și a densității osoase, tulburări de somn, oboseală cronică, irascibilitate, tulburări menstruale, chiar și probleme cu acnee, cauzate de hipersecreția de sebum.
Omega 6 face bine și în sarcină, prevenind riscul ca bebelușul să dezvolte ulterior astm.
- Omega 9
Completând în mod ideal trioul de acizi grași pe care i-am adus în atenția ta, Omega 9 este în egală măsură un element-cheie în asigurarea sănătății sistemului nervos. Punctul său forte este prevenirea degenerării celulelor și a apariției riscului de Alzheimer.
Totodată Omega 9 poate crește receptivitatea la insulină, ceea ce echivalează cu o bună distribuție a acestui hormon în organism, convertind în energie glucoza transportată la nivelul mușchilor și al ficatului.
Alături de Omega 6, acest acid ajută la diminuarea inflamației din organism. De asemenea, este un ajutor de încredere pe durata sarcinii pentru că întărește sistemul imunitar al mămicii în devenire și îi asigură aportul de energie necesar pe parcursul unei zile.
Surse alimentare bogate în Omega 3-6-9
Probabil nu ai uitat că pentru a te bucura de beneficiile acizilor Omega 3 și 6, organismul tău are nevoie de un ajutor suplimentar. Pe lângă suplimentele potrivite, un meniu diversificat, bogat în surse naturale de Omega 3 și 6 poate fi o resursă prețioasă pentru organismul tău.
Te încurajăm să incluzi în meniul tău următoarele alimente:
- semințe de dovleac, in, susan sau chia;
- oleaginoase (migdale, nuci românești, caju, fistic);
- somon, macrou, păstrăv, anșoa, sardine;
- ouă (în special, gălbenușul);
- ulei de măsline, avocado, soia sau rapiță;
- spanac;
- varză de Bruxelles;
- iaurt grecesc.
Administrarea de Omega 3-6-9: precauții și contraindicații
Și în acest caz, reversul medaliei este valabil. Consumul excesiv de suplimente pe bază de acizi grași, sau pentru perioade îndelungate de timp, poate avea reacții adverse, manifestate cu precădere prin disconfort abdominal: crampe, balonare, flatulență.
De asemenea, este indicat să eviți administrarea acestei formule, dacă te regăsești în categoriile de mai jos:
- pacient diagnosticat cu diabet zaharat tip 2;
- pacient diagnosticat cu degenerescență maculară;
- pacient diagnosticat cu tulburări de coagulare, aflat sub tratament cu anticoagulante.
Indiferent de starea de sănătate și istoricul medical, îți recomandăm să faci din consultul medicului curant o prioritate pentru tine.
Pentru alegeri inspirate, click pe vegis.ro și explorează o varietate de suplimente pe bază de Omega 3-6-9! Te asigurăm că suntem pregătiți cu opțiuni potrivite chiar și pentru cel mai exigent ochi.
Surse bibliografice:
- https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-6-9-overview#omega-9
- https://www.healthline.com/nutrition/12-omega-3-rich-foods#Frequently-asked-questions
- https://www.webmd.com/drugs/2/drug-149633/fish-oil-omega-3-6-9-oral/details