Tot mai pasionat de gătit gustos și sănătos? Atunci e posibil ca printre alimentele tale preferate să se regăsească cușcușul, iar dacă ești la început de drum în domeniul farfuriilor reușite și echilibrate nutrițional, merită să afli mai multe despre beneficiile acestuia.
Adesea, cușcușul este asociat greșit cu o cereală, însă fii pregătit să descoperi un tip de pastă făinoasă, care se gătește în doar câteva minute. Este la bază o specialitate de origine nord africană, dar astăzi poți servi cușcuș oriunde ajungi pe glob, inclusiv în propria bucătărie.
Hai să vezi de ce merită să-l integrezi în alimentația ta!
Cușcuș: cele mai importante beneficii pentru sănătate
La bază, cușcușul este obținut din făină de grâu dur, măcinat și transformat în făină de griș, un ingredient des folosit în prepararea pastelor, ulterior, amestecat cu apă.
Înainte de a porni într-o nouă aventură gastronomică, merită să știi că poți alege dintre trei tipuri de cușcuș: marocan, israelian și libanez.
Cel marocan are bobul cel mai mic și te ajută să fii gata cu mesele pe care le planifici în timp record.
Varianta de cușcuș israelian, cunoscut și drept cușcuș perlat, are dimensiunea boabelor de piper și necesită un timp de gătire mai îndelungat. Acesta are un gust mai pronunțat de nucă și o textură mai lipicioasă. Cu toate acestea, absoarbe cu ușurință aroma ierburilor și a condimentelor alături de care este gătit, oferind un adevărat regal culinar.
Cușcușul libanez are bobul de mărimea celor de mazăre și solicită cea mai lungă perioadă de timp, ca gătire. Se remarcă prin gustul bogat, aroma de nucă fiind cea mai pronunțată la acest tip de cușcuș.
Tu decizi care tip de cușcuș se pliază cel mai bine pe gustul tău și intervalul de timp pe care vrei să-l petreci în bucătărie. Indiferent de tipul ales, beneficiile acestui aliment rămân neschimbate.
O sursă savuroasă de seleniu
Acest aliment se distinge prin cantitatea semnificativă de seleniu pe care o oferă organismului. Aproximativ 160g de cușcuș îți pot aduce 60% din doza zilnică de seleniu recomandată. Nu e un secret că acest mineral îți poate regla organismul pe multiple planuri, fiind apreciat pentru efectul său antioxidant, care împiedică inflamarea organismului și stagnează procesul de îmbătrânire a țesuturilor și celulelor.
Prin funcția sa antiinflamatorie, seleniul joacă un rol de prevenție important în declanșarea unor afecțiuni precum hipertensiune arterială, boli cardiovasculare sau ale sistemului muscular și osos.
Totodată, seleniul este o componentă cheie în buna funcționare a glandei tiroide pentru că facilitează producția unui hormon necesar, și anume T3. Acesta joacă un rol esențial într-un set de mecanisme fiziologice și reacții biochimice la nivelul ficatului, inimii și rinichilor. În plus, T3 poate influența în grad ridicat și metabolizarea alimentelor. Fluctuațiile necontrolate de T3 stau adesea la baza dezvoltării tiroidei hiperactive.
Seleniul nu uită nici de frumusețe, remarcându-se prin acțiunea sa benefică la nivelul pielii și al părului. Totodată, acest mineral are rol antiaging, echilibrând cu succes efectul pe care înaintarea în vârstă o poate avea asupra pielii, prin accentuarea ridurilor.
Cușcușul, alimentul care îți susține sistemul imunitar
După cum ai văzut, cușcușul este o sursă prețioasă de seleniu. Tocmai de aceea, îl poți folosi cu încredere și în scopul fortificării imunității, simplificând tranziția de la un anotimp la altul pentru propriul organism. Există studii care confirmă că o rezervă generoasă de seleniu în organism poate îmbunătăți răspunsul imunitar, în timp ce o cantitate insuficientă poate afecta integritatea și modul de funcționare a celulelor sistemului imunitar.
Tot seleniul poate influența și procesul de regenerare a vitaminelor C și E în organism, esențiale pentru susținerea funcției imunitare.
Și cum ne întoarcem la frumusețe, nu uita că vitaminele C și E contribuie la aspectul îngrijit al pielii prin accentuarea luminozității, estomparea petelor pigmentare, sinteza colagenului și efectul regenerator.
Bonus delicios: rețetă simplă pe bază de cușcuș
Acum nu-ți mai rămâne decât să integrezi ușor-ușor cușcușul în meniul tău și să te bucuri de beneficii. Este de dorit să eviți consumul excesiv și să ai în vedere că nu este recomandat persoanelor diagonsticate cu boala celiacă.
Vestea bună este că îl poți servi în forme variate, de la popularul cușcuș cu legume la grătar până la deserturi inedite, cu grade diferite de dificultate.
De regulă, cușcușul este asociat cu gustul sărat, dar ne-am gândit să te îmbiem cu un desert ușor de preparat și inspirat pentru mesele în familie sau cu prietenii.
Cușcuș dulce, asezonat cu mere aromate
Iată ingredientele de bază ale rețetei!
- 5 linguri de unt;
- 550 g mere decojite și tăiate bucățele;
- 100 g zahăr brun;
- ¾ linguriță de scorțișoară Ceylon;
- ¼ linguriță nucșoară;
- ¼ linguriță sare;
- ½ linguriță extract de vanilie;
- 1 lingură sirop de arțar;
- 360 g cușcuș marocan (cel mai rapid de preparat);
- 500 ml apă;
- 100 g fulgi de migdale.
Mod de preparare:
- Ai nevoie de o tigaie încăpătoare, pe care o așezi pe aragaz la foc mediu și topești 2-3 linguri din cantitatea de unt indicată.
- Adaugă merele tăiate cubulețe și amestecă-le bine cu untul.
- Redu puțin temperatura și gătește merele la foc mediu-mic, timp de 10 minute, amestecând la fiecare câteva minute pentru a te asigura că merele se gătesc uniform.
- Adaugă zahărul brun, scorțișoara, nucșoara, sarea și extractul de vanilie. Integrează bine ingredientele și amestecă-le pentru a le acoperi. Gătește pentru încă 5 minute. Merele ar trebui să capete o textură fragedă, dar să-și păstreze forma, să nu fie ușor de zdrobit.
- Dispune cușcușul în strat uniform, într-o formă de copt.
- Într-o oală, adu la punctul de fierbere apa. Adaugă 3 linguri de unt, siropul de arțar și sarea. Toarnă lichidul peste cușcuș. Pentru a omogeniza compoziția, poți folosi o furculiță. Acoperă forma de copt cu o folie pentru gătit și lasă astfel amestecul pentru 5 minute. După ce timpul expiră, îndepărtează folia.
- În aceeași formă de copt sau într-un alt bol, amestecă cușcușul cu merele pregătite în prealabil. Presară deasupra fulgii de migdale și servește desertul cald.
Dacă de abia aștepți să testezi delicii pe bază de cușcuș, hai pe vegis.ro să descoperi sortimentele noastre!
Surse bibliografice:
- https://www.healthline.com/nutrition/couscous-benefits
- https://www.bobsredmill.com/blog/healthy-living/what-are-the-different-types-of-couscous/
- https://food52.com/recipes/6832-sweet-apple-couscous