Ți-ai imaginat vreodată care e cel mai neconvențional ingredient valorificat de industria cosmetică? Deși sună atipic, te invităm să descoperi secretele din spatele produselor pe bază de extract de melc, care conferă chipului din oglindă mai multă luminozitate și fermitate.
E important să știi încă de la început că extractul de melc integrat în compoziția cosmeticelor este o versiune atent procesată, epurată de microorganisme și bacterii, care nu compromite în niciun fel integritatea produsului cosmetic pe care dorești să-l incluzi în rutina ta de skincare.
Ce este extractul de melc?
Ca să te convingi de efectul benefic al extractului de melc ca ingredient cosmetic, îți împărtășim un alt detaliu care pune preț pe siguranța utilizării. Probabil, ai ridicat deja din sprâncene la gândul că un melc din propria grădină, care traversează tacticos pavajul, poate contribui în vreun fel la crema ta de față.
De fapt, cosmeticele pe bază de extract de melc valorifică în mod direct mucusul produs de specia escargot, acel tip de melc comestibil, vedetă a bucătăriei franceze. Totodată, este foarte important să știi că progresul tehnologic de astăzi și înclinația spre inovație au dus la dezvoltarea unor metode de extragere a mucusului de melc fără să afecteze viața acestor moluște.
Extractul de melc e apreciat pentru proprietățile sale nutritive, efectul regenerant și, mai ales, pentru bogăția de ingrediente active pe care ți le pune la dispoziție.
Extract de melc: ingrediente-cheie din compoziție
Mucusul de melc se remarcă prin efectul regenerator, benefic în primul rând pentru melc în sine, acționând ca un liant cu putere de ameliorare a fisurilor din cochilie sau de cicatrizare a rănilor de la nivelul țesuturilor. Sub o altă formă, mai rudimentară, acest mucus, cât și cochilia zdrobită, sunt utilizate încă din Antichitate în scop cicatrizant.
Pe lângă vitaminele A, C și E, ingredientele active care se regăsesc în extractul de melc sunt esențiale prin rolul lor antioxidant și antiaging. Este vorba despre:
- acid hialuronic;
- colagen;
- alantoină;
- acid glicolic.
Acidul hialuronic
Modul în care acționează acidul hialuronic este indisolubil legat de colagen, potențând rolul reparator al acestei proteine. Practic, acidul hialuronic stimulează producția de colagen, atât de necesară în cazul în care ai remarcat că tenul tău are o tendință accentuată de uscare și se exfoliază ușor. Odată pătruns în piele, acidul hialuronic favorizează regenerarea celulară, conferind pielii un aspect întinerit. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, acidul hialuronic poate ajuta și în ameliorarea semnelor acneice, a anumitor leziuni ale pielii sau pentru reducerea zonelor afectate de iritații.
Colagenul
Probabil știi deja că proteina de colagen este prezentă în organismul uman în mod natural, însă odată cu înaintarea în vârstă, rezerva de colagen poate fi afectată semnificativ. La nivelul pielii, efectele sunt vizibile: de la deshidratare, la accentuarea ridurilor fine, pierderea elasticității pielii, dar și procese de vindecare mai lente a rănilor.
De aceea, este esențial să ai în vedere menținerea unei rezerve de colagen constante, prin utilizarea unor produse care îți pot ajuta corpul din interior spre exterior. La nivelul de suprafață al epidermei, cosmeticele pe bază de extract de melc funcționează ca un adjuvant binevenit, care poate reda tenului aspectul neted și luminos, acționând în mod direct asupra liniilor fine.
Alantoina
E bine de știut că alantoina reprezintă un compus organic, derivat din acidul uric. Deși este un ingredient benefic pentru toate tipurile de ten, este în mod special recomandată pentru tenul sensibil, deoarece poate echilibra nivelul de sebum și poate curăța tenul în profunzime prin îndepărtarea celulelor moarte.
Totodată, alantoina influențează în mod activ și producția de colagen. Un alt plus este efectul calmant, de ajutor în diminuarea iritațiilor tenului sau a altor provocări inestetice precum urmele de roșeață sau petele pigmentare, cunoscute și ca pete de soare.
Nu uita că pentru a fi mereu protejat în fața razelor UV este esențial să aplici un produs cu factor de protecție solară, între 30 și 50, indiferent de anotimp sau de temperatură.
Acidul glicolic
Acidul glicolic acționează ca un agent de curățare blând și natural care favorizează purificarea tenului prin deblocarea porilor. Astfel, riscul de apariție a punctelor negre sau a acneei este semnificativ diminuat. De asemenea, acidul glicolic funcționează ca exfoliant, susținând catifelarea tenului. În egală măsură, acidul glicolic este un ingredient activ, prezent în procesul de stimulare a producției proteinei de colagen.
Precauții în utilizarea cosmeticelor pe bază de extract de melc
De regulă, extractul de melc este bine suportat de majoritatea tipurilor de ten. Mai mult, acesta poate fi aplicat simultan cu alte produse cosmetice deja existente în rutina ta de îngrijire a tenului, precum retinolul sau peptidele.
Pentru a testa dacă ești alergic la acest ingredient, îți recomandăm să aplici pe încheietura mâinii crema, serul sau unguentul pe bază de extract de melc. Unitatea de măsură a cantității indicate pentru testare este bobul de mazăre. Dacă în decurs de 24 h de la aplicare, zona se înroșește, înseamnă că aceste produse nu sunt potrivite pentru particularitățile pielii tale.
Ține cont că, indiferent de produsul cosmetic pe care vrei să-l utilizezi, este imperios să soliciți sfatul unui medic dermatolog, care îți poate prescrie o schemă de tratament adecvată.
De ce să alegi cosmeticele cu extract de melc de la Dr. Organic?
Dr. Organic este un brand britanic, care și-a câștigat renumele în domeniul cosmetic prin faptul că este certificat organic COSMOS de către Soil Association. Pentru o înțelegere mai exactă, COSMOS reprezintă standardul global de top pentru produsele organice din industria frumuseții.
Produsele cosmetice Dr. Organic valorifică ingrediente organice de înaltă calitate, remarcându-se pe piață prin responsabilitatea față de mediu, dar mai ales față de consumator.
Merită să ai în vedere că produsele cosmetice Dr. Organic nu conțin ingrediente sintetice iritante, parabeni, lauril sulfat de sodiu (SLS), culori sintetice sau produse de natură petrochimică, precum uleiurile minerale, DHA, BHT și izotiazolinonele. Totodată, brandul este unul cruelty-free, eliminând din politica sa testarea produselor cosmetice pe animale.
Mai mult, o parte dintre produsele Dr. Organic sunt adecvate pentru clienții cu preferințe vegetariene sau vegane. În acest sens, este necesar să verifici atent ambalajul produsului pentru că în compoziția anumitor cosmetice sunt integrate ingrediente precum mierea, ceara de albine, propolisul, lăptișorul de matcă sau secrețiile de melc – toate acestea fiind marcate ca „vegetariene” pe etichetele produselor.
Un alt plus al brandului constă în ambalajele reciclate și reciclabile, permițându-ți să-ți manifești grija deopotrivă pentru propria frumusețe, dar și pentru frumusețea naturii care ne înconjoară.
Descoperă toată gama de cosmetice Dr. Organic pe bază de extract de melc și pune accentul pe frumusețea naturală!
Surse bibliografice:
- https://www.webmd.com/beauty/what-is-snail-mucin
- https://mcpress.mayoclinic.org/living-well/snail-mucin-for-skincare/
- https://www.everydayhealth.com/healthy-skin/snail-mucin-101-a-detailed-guide/