Stiati ca

Mierea de Manuka ar putea fi folosită pentru prevenirea infecţiilor intraspitaliceşti

mierea de Manuka folosita in spitale

Mierea de Manuka este cunoscută şi apreciată în toată lumea mai ales pentru activitatea sa antibacteriană, iar datorită eficienţei pe care o are în lupta cu bacteriile şi alţi agenţi patogeni, în viitor ar putea fi folosită în spitale pentru prevenirea infecţiilor.

În cel mai recent studiu publicat online în Jurnalul de Patologie Clinică (Journal of Clinical Patology), un grup de cercetători de la Universitatea Southampton din Marea Britanie au constatat că, prin curăţarea dispozitivelor medicale cu o soluţie ce are la bază miere de Manuka, şansele de acumulare a bacteriilor pe suprafeţele respective scad cu până la 75%!

Cercetătorii au diluat mierea de Manuka cu apă distilată, aplicând soluţia obţinută pe catetere urinare. Infecţiile de natură urinară sunt printre cele mai des întâlnite infecţii pe care pacienţii le pot lua dintr-un spital. Aproximativ 100 de milioane de catetere urinare sunt folosite în întreaga lume, dar acestea prezintă un risc ridicat de infecţie. Rezultatele au arătat că mierea de Manuka inhibă proprietatea bacteriei de a fi “lipicioasă”, şi implicit de a se fixa la nivel molecular pe catetere.

De asemenea, rezultatele unui alt studiu condus de cercetătorii Universităţii Wales Institute Cardiff au arătat că mierea de Manuka poate face stafilococul auriu mai sensibil la acţiunea unor antibiotice precum oxacilina. Acest lucru indică faptul că antibioticele existente pot fi mai eficiente împotriva infecţiilor rezistente la medicamente dacă sunt utilizate în combinaţie cu mierea de Manuka. Aceasta blochează formarea de biofilme care protejează bacteriile de antibiotice şi le permit să provoace infecţii persistente.

Aşadar, proprietăţile antibacteriene ale mierii de Manuka au atras atenţia inclusiv cercetătorilor, iar datorită rezultatelor promiţătoare obţinute în urma studiilor şi a testelor efectuate, într-un viitor nu tocmai îndepărtat mierea de Manuka ar putea fi utilizată în clinici şi spitale pentru a stopa dezvoltarea bacteriilor responsabile de infecţiile intraspitaliceşti.

Pentru uz propriu, miere de Manuka originală, din Noua Zeelandă şi Australia deopotrivă, găseşti într-o gama bogată de sortimente pe vegis.ro.

sursă 1
sursă 2
sursă 3

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

No Comments

    Leave a Reply