Superalimente

Chlorella, sursă de energie și vitalitate pentru un organism sănătos

Chlorella

Chlorella a început să devină cunoscută încă din anii ’40 când această algă a fost inclusă în categoria surselor alternative de hrană, datorită conținutului mare de proteine. Atunci când este uscată, chlorella conține în jur de 50% proteine, dar și alte substanțe nutritive care, de-a lungul timpului, s-au dovedit extrem de valoroase pentru organism. Descoperă care sunt calitățile terapeutice ale chlorellei și cum se administrează pentru efecte maxime.

CE ESTE CHLORELLA

Chlorella este o algă verde unicelulară, microscopică, care crește în apele dulci și conține o cantitate însemnată de clorofilă, de trei ori mai mult ca spirulina, datorită capacității foarte mari de fotosinteză. Denumirea provine din cuvintele grecești “chloros”, care înseamnă verde și “ella” care înseamnă mic, referindu-se la mărimea microscopică a acestei alge.

Chlorella alge

Algele verzi fac parte din familia plantelor primitive cu o vechime de 2,5 miliarde ani, cu rol primordial în sănătatea Terrei, îmbunătățind în mod permanent oxigenul din atmosferă. Există aproximativ 8000 de specii de chlorella, dintre care cele mai cunoscute fiind C. vulgaris, C. pyrenoidosa, C. ellipsoidea, în a căror compoziție chimică intră unele elemente specifice, care dau speciei respective calități terapeutice deosebite.

PROFILUL NUTRIȚIONAL

În ciuda dimensiunilor sale microscopice, această algă este un adevărat fenomen al naturii, fiind foarte apreciată pentru conținutul său bogat în substanțe nutritive.

Chlorella conține un mare procent de clorofilă, dar și calciu, iod, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fitonutrient CGF, betacaroten, biotină, carotenoizi, clorofilă, acizi grași esențiali, acid folic, inositol, acid paraaminobenzoic (PABA), acid pantotenic, proteine, toți aminoacizii esențiali,  acizi nucleici ADN și ARN, vitamine : A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, K.

În forma uscată, proporția substanțelor nutritive este: 45% proteine, 20% carbohidrați, 20% grăsimi, 5% fibre, și 10% minerale și vitamine. Aceste elemente nu pot fi găsite în produsele alimentare pe care le cumpărăm și nici nu se găsesc în organismul uman.

Mai mult decât atât, Chlorella are un conținut foarte bogat în clorofilă, având un rol major în detoxifierea și oxigenarea organismului.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE CHLORELLA

Ceea ce face ca algele verzi să aibă o acțiune atât de puternică asupra sistemului imunitar și bolilor este concentrația mare de vitamine și minerale 100% naturale. Acestea sunt absorbite mult mai eficient decât alte suplimente nutriționale.

profil nutrițional Chlorella
 • Acționează ca antioxidant

În compoziția chlorellei există câțiva compuși care acționează ca antioxidanți, precum clorofila, vitamina C, betacarotenul, licopenul și luteina. Aceștia luptă împotriva multor boli cronice, potrivit specialiștilor din cadrul Centrului de Cercetare Alimentară Moorepark, Fermoy, Irlanda.

În plus, o parte dintre antioxidanții prezenți în chlorella ajută la reducerea numărului de produși finali de glicolizare avansată (AGE), care determină multe dintre complicațiile diabetului, potrivit cercetătorilor japonezi.

Totodată, studii efectuate de cercetătorii turci și iranieni pe grupuri de persoane fumătoare arată că administrarea suplimentelor de chlorella ajută la creșterea nivelului de antioxidanți, scăzând astfel efectele nocive ale stresului oxidativ ce pot apărea în urma fumatului.

 • Crește imunitatea organismului

Într-un studiu realizat de oamenii de știință din cadrul Universității Ryutsu Keizai din Ibaraki, Japonia, se arată că în cazul bărbaților cărora li s-a administrat zilnic chlorella tablete, pe o perioadă de 4 săptămâni, organismul a produs mai mulți anticorpi, spre deosebire de grupul de control, căruia i s-a administrat placebo.

O altă cercetare efectuată de către oamenii de știință din Canada, SUA, pe o perioadă de 8 săptămâni, evidențiază faptul că administrarea între 200 și 400 mg de chlorella, zilnic, a dus la îmbunătățirea funcțiilor sistemului imunitar pentru participanții cu vârste cuprinse între 50 și 55 de ani, acest efect nefiind vizibil și în cazul persoanelor de peste 55 de ani.

imunostimulator

Totodată, consumul acestei alge stimulează creșterea producției de interferon, o substanță foarte importantă în lupta organismului cu leucemia și cu infecțiile produse de virusuri. Mai mult, chlorella stimulează producerea factorului de necroză tumorală, un anticorp capabil sa prevină formațiunile tumorale din organism.

 • Are efect anti-aging

Cu un puternic efect antioxidant, chlorella ajută la restabilirea energiei și vitalității organismului.

Energia noastră este un factor anti-îmbătrânire foarte eficient și unul dintre atuurile cele mai importante în menținerea sănătății și frumuseții. Energia de care dispunem contribuie la regenerarea ficatului, la eliminarea deșeurilor din organism, la menținerea unei greutăți corporale echilibrate. Ea este și un aliat al frumuseții, susține producția de colagen, foarte importantă pentru o piele catifelată și sănătoasă și un păr bogat și plin de strălucire.

Datorită clorofilei și numeroaselor vitamine, minerale și oligoelemente conținute, chlorella contribuie la purificarea sângelui și țesuturilor, oferind totodată și o mai bună oxigenare a organismului.

Efect anti-aging
 • Favorizează scăderea colesterolului LDL

Mai multe studii efectuate de-a lungul timpului de către cercetători din diferite colțuri ale lumii sugerează faptul că suplimentele alimentare pe bază de chlorella ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge. Rezultatele cercetărilor arată că administrarea zilnică a 5-10 grame de chlorella duce la scăderea colesterolului “rău” și a trigliceridelor din sânge, în cazul persoanelor cu tensiune arterială ridicată și/sau cu un nivel ușor ridicat al colesterolului.

Acest beneficiu este dat de următoarele substanțe prezente în compoziția chlorellei: niacină, o vitamină din complexul B cunoscută pentru rolul său de a reduce nivelul grăsimilor rele din sânge; fibre și carotenoizi, substanțe esențiale pentru menținerea unui nivel optim de colesterol; antioxidanți care previn oxidarea colesterolului “rău”, proces ce poate duce la apariția bolilor cardiovasculare.

 • Favorizează eliminarea metalelor grele din organism

Este cunoscut faptul că orice proces de vindecare începe cu o detoxifiere a organismului.

Datorită conținutului bogat în clorofilă, Chlorella are o capacitate extraordinară de a elimina toxinele și metalele grele din organism.

Cercetătorii americani au descoperit, în urma unor studii realizate pe animale, că administrarea chlorellei ajută la îndepărtarea metalelor grele din corp, dar și a altor compuși dăunători pentru organism. În cazul animalelor de laborator, chlorella reduce din toxicitatea metalelor grele asupra ficatului, creierului și rinichilor.

În plus, oamenii de știință din Japonia susțin că această algă contribuie la scăderea cantității de alte substanțe chimice dăunătoare pentru corp, care se găsesc uneori în alimente. Una dintre acestea este dioxina, un compus toxic care poate fi prezent în sol și apă, putând contamina și alimentele, în special peștele, carnea și produsele lactate.

Chlorella elimină metalele grele din organism
 • Susține sănătatea sistemului cardiovascular

Chlorella, prin faptul că menține sănătatea inimii și a rinichilor, ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale. Într-un studiu realizat de oamenii de știință din cadrul Universității Toho din Tokyo, Japonia, se arată că în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială moderată (130-158 mmHg tensiune sistolică) cărora li s-a administrat câte 4 grame de chlorella zilnic, timp de 12 săptămâni, s-a observat scăderea tensiunii arteriale sub 130 mmHg.

În urma unui alt studiu efectuat de cercetătorii din cadrul Universității Ryutsu Keizai din Ibaraki, Japonia, s-a descoperit că administrarea suplimentelor de chlorella pe un lot de bărbați a dus la scăderea riscului de rigidizare a arterelor, un alt factor care poate afecta tensiunea arterială. Explicația oamenilor de știință este aceea că anumite substanțe din compoziția chlorellei, precum arginina, potasiul, calciul și acizii grași omega-3, împiedică procesul de rigidizare al arterelor.

 • Îmbunătățește controlul glicemiei

Cercetătorii din Kyoto, Japonia, susțin că administrarea chlorellei timp de 12 săptămâni a dus la scăderea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, atât în cazul persoanelor sănătoase, cât și la persoanele cu risc crescut de a dezvolta afecțiuni aflate în strânsă legătură cu stilul de viață.

Alte studii efectuate de oamenii de știință din Iran arată că utilizarea chlorellei îmbunătățește controlul glicemiei și sensibilitatea organismului la insulină, în cazul persoanelor care suferă de steatoză hepatică (boala ficatului gras) non-alcoolică.

ALTE BENEFICII ADUSE SĂNĂTĂȚII

Beneficii ale consumului de Chlorella
 • Susține sănătatea ochilor: Chlorella conține luteină și zeaxantină, doi carotenoizi care protejează ochii și scad riscul de apariție a degenerescenței maculare.
 • Susține sănătatea ficatului: Suplimentele pe bază de chlorella ajută la îmbunătățirea markerilor hepatici în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni ale ficatului.
 • Îmbunătățește digestia: Datorită nutrienților pe care îi conține, chlorella favorizează buna funcționare a sistemului digestiv, reducând disconfortul abdominal, inclusiv senzația de balonare și bolile digestive care apar pe fond imunitar și nervos
 • Ușurează simptomele sindromului premenstrual: Chlorella, prin conținutul de calciu și de vitamine din complexul B, reduce simptomele sindromului premenstrual.
 • Reface celulele sistemului nervos: Chlorella poate fi folosită în cazul afecțiunilor Alzheimer și Parkinson, deoarece ajută la refacerea nervilor afectați de la nivelul creierului.
 • Efect antiasmatic: Principiile active din această algă reduc sensibilitatea alergică și modulează răspunsul imun.
 • Echilibrează stările mentale și emoționale: Stresul, depresia, nervozitatea, anxietatea, iritabilitatea, anemia, slăbiciunea și lipsa de energie pot fi ameliorate prin administrarea chlorellei, la recomandarea unui medic de specialitate.
 • Elimină mirosurile neplăcute provocate de transpirație: Chlorella ajută la echilibrarea pH-ului pielii, favorizând astfel eliminarea transpirației urât mirositoare și combate halena.
 • Este folosită în Japonia pentru ulcer duodenal, gastrită, colite, hipertensiune, diabet, hipoglicemie, astm.
 • Stimuleaă tractul digestiv, tratează constipația și subnutriția.
 • Accelerează procesele de vindecare în organism (inclusiv în cazul rănilor și intervențiilor chirurgicale).
 • Crește nivelul de concentrare.

În ceea ce privește beneficiile pentru femei, trebuie menționate următoarele :

 • reglează nivelul hormonal și metabolic
 • combate obezitatea și îngrășarea
 • ajută în bolile genitale – fibrom uterin, chisturi ovariene, scurgeri vaginale cronice, menstruație dureroasă, endometrioză.
 • elimină halena (respirația urât mirositoare)
 •  echilibrează pH-ul pielii
 • redă luminozitatea tenului

CUM SE ADMINISTREAZĂ

modalitate de administrare

Chlorella se poate utiliza atât sub formă de capsule, tablete, granule, pulbere sau extract care se adaugă în apă. Cele mai bune variante sunt sub formă de pudră, tablete și capsule vegetale.

Sub formă de pulbere, se poate administra în orice moment al zilei, dizolvată în apă, presarată pe salate sau adăugată în shake-uri sau smoothie-uri. Pentru intensificarea metabolismului, chlorella se ia cu 30 de minute înainte de masă.

Copii (15-30 kg ): 1-2 g pe zi

Femei: 3-5 g pe zi

Bărbați: 5-9 g pe zi

Pentru un plus de beneficii, chlorella se poate administra în combinație cu spirulină. Se iau câte 5 g de chlorella pe zi împreună cu 10 g de spirulină sau conform recomandării medicului de specialitate, în funcție de necesitățile fiecărei persoane și de problemele cu care se confruntă. Inițial, se recomandă administrarea unei doze mici, de 1-2 grame, după care doza poate fi crescută treptat.

EFECTE ADVERSE POSIBILE

Suplimentele pe bază de chlorella sunt, în general, bine tolerate, însă înainte de a consuma chlorella, indiferent de forma aleasă, este recomandat să consulți medicul.

chlorella latte

Uneori, la administrarea chlorellei, pot apărea reacții adverse precum greață, dinsconfort abdominal, flatulență, mai ales în primele 2 săptămâni. Pot apărea efecte adverse și atunci când chlorella este folosită pe o perioadă mai lungă de timp, de peste 1 lună.

Chlorella poate cauza alergii în cazul persoanelor care sunt alergice la mucegaiuri. Totodată, chlorella poate declanșa reacții alergice persoanelor care sunt sensibile la iod, întrucât conține acest oligoelement.

Nu se recomandă administrarea suplimentelor pe bază de chlorella nici persoanelor care au probleme autoimune și care urmează tratamente pe bază de imunosupresoare, deoarece pot cauza complicații prin stimularea imunității și proliferarea bacteriilor “rele” în intestine.

Acum că știi care sunt beneficiile chlorellei, poți alege să o utilizezi sub formă de supliment alimentar pentru menținerea sănătății. Pe vegis.ro găsești chlorella sub formă de pulbere, capsule sau tablete, însă înainte de a opta pentru una dintre aceste variante, cere sfatul medicului. Acesta îți va spune cum să o administrezi în folosul tău și ce doză îți este recomandată, în funcție de problemele cu care te confrunți.

Chlorella pulbere și capsule

Referințe:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131561/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15996828/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15986573/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23865357/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21906314/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12874157/
 • https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-chlorella#TOC_TITLE_HDR_6
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3654245/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17472477/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19811362/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24249971/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18800884/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25097844/
2 Comments
Leave a Reply