Dacă îți place ca odată cu venirea primăverii să te energizezi, apelând la comorile stupului, ai ajuns în locul potrivit. Ca mare amator de apicole, cu siguranță, păstura de albine nu îți este străină, dar fiind mai puțin populară ca mierea, poate încă nu ai avut șansa să o încerci.
De aceea, te invităm să descoperi mai multe despre ce este cu adevărat păstura de albine, cât de benefică este pentru organismul tău și cum o poți administra corect, astfel încât să-i valorifici la maximum proprietățile terapeutice.
Ce este păstura de albine

Pe scurt, merită să rămâi cu ideea că păstura este de fapt polen fermentat. Povestea e simplă: odată ajuns în stup, o parte din polen este preluat de albinele tinere, încă nedeprinse cu zborul.
Acestea îl prelucrează, îi adaugă enzime secretate de propriul corp, iar în cele din urmă, îl depozitează în celulele fagurilor în proporție de ⅔ din volumul acestora. Enzimele adăugate, temperatura din stup, umiditatea și întunericul reprezintă condițiile ideale pentru ca acest polen să fermenteze. În treimea neumplută cu polenul îmbogățit cu enzime, albinuțele depozitează miere, iar stratul superior este format dintr-o peliculă de ceară. Este felul lor de a conserva această substanță hrănitoare, denumită de apicultori „pâinea albinelor”. În termen de 30 de zile de la acoperirea celulelor de fagure cu pelicula fină de ceară, conținutul acestora se transformă în păstură.
Deloc întâmplător, „pâinea albinelor” sau păstura reprezintă principala sursă de hrană pentru puietul din stup, iar inclusă într-un program de energizare a organismului, este în egală măsură benefică și pentru tine.
Consumul de păstură: beneficii pentru sănătate
Valoarea nutritivă ridicată și prezența a numeroși compuși bioactivi în compoziție fac din păstură un „aliment funcțional” de excepție (acele alimente care depășesc caracteristicile nutriționale de bază, consumul lor fiind un adevărat câștig pentru starea de bine generală).
Ca să te convingi, îți spunem doar că păstura este bogată în proteine, vitamine (A, B1, B2, B3, B6, C, E), minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier, seleniu), factori antibiotici și cei 10 aminoacizi esențiali pentru funcționarea optimă a organismului.
Punctual, păstura de albine poate fi utilizată în scop terapeutic, oferindu-ți următoarele avantaje:

Protejează ficatul și susține detoxifierea organismului
Primăvara, accentul cade adesea pe curele de detoxifiere, devenite tot mai populare. Desigur, acestea pot fi mai mult decât un trend al anotimpului, dacă sunt realizate într-o manieră naturală, care nu-ți agresează organismul. În acest sens, păstura de albine este o alegere inspirată pentru că susține regenerarea ficatului, unul dintre organele cu rol cheie în eliminarea toxinelor din organism. În plus, păstura acționează benefic asupra sistemului digestiv prin reglarea tranzitului și refacerea microflorei intestinale.
Efectul său antioxidant oferă întregului organism protecția necesară în față radicalilor liberi, dar și în fața inflamațiilor și a bacteriilor dăunătoare.
Îți crește nivelul de energie și previne anemia
O cură de detoxifiere blândă cu organismul poate avea ca efect implicit și creșterea vitalității. Cum primăvara este anotimpul asteniei, una dintre cele mai de temut indispoziții sezoniere, să consumi un tonic natural poate fi o strategie inteligentă, cu efecte benefice pe termen lung.
În plus, seleniul din compoziție este un mineral recomandat în crizele de oboseală, adesea asociată și cu anemia. Din fericire, dacă suspectezi că lipsa de energie este cauzată de anemie, păstura îți vine în ajutor și prin conținutul de fier, absolut necesar în reglarea stărilor de epuizare.
Asigură funcționarea optimă a sistemului nervos
Păstura este un remediu natural care poate atenua degenerarea cognitivă. Mai mult, păstura nu menține doar tonusul fizic, ci și pe cel mental, prin favorizarea capacității de concentrare și memorare. Așadar, dacă te regăsești într-o perioadă solicitantă mental, în care ai multe informații de reținut și înțeles, ia-ți sprijinul chiar din inima stupului.
De altfel, păstura poate ameliora stările de amețeală de origine neurologică, ajutând în egală măsură și la echilibrarea emoțională prin domolirea episoadelor de irascibilitate sau insomnie.
Fortifică sistemul imunitar
Un extra ajutor pentru sistemul imunitar, mai ales în zilele capricioase de primăvară, merită luat în calcul. Atât polifenolii, compuși cu rol antioxidant, cât și vitamina C, joacă un rol important în menținerea unei imunități de fier. De asemenea, o imunitate bine susținută este esențială în accelerarea procesului de vindecare în cazul virozelor de sezon. Prin acțiunea sa antimicrobiană, păstura de albine îți poate fi un aliat de încredere.
Contribuie la buna funcționare a inimii
Curele cu păstură pot fi de ajutor și în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, printre care ateroscleroza. Acest produs apicol de excepție conferă elasticitate vaselor sanguine și poate reduce nivelul colesterolului „rău” din sânge. Printre cele mai comune riscuri pe care le implică valorile crescute de colesterol se regăsesc angina pectorală (durere la nivelul pieptului), infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau o circulație deficitară la nivelul picioarelor.
Consumul de păstură: precauții și mod de administrare
Consumul de păstură de albine aduce organismului numeroase beneficii și prezintă siguranță atât timp cât o consumi în cantități moderate. Desigur, acest apicol este de evitat dacă știi că te confrunți cu alergii la această categorie de produse. Efectele adverse pot varia de la iritații la mâncărimi, dificultăți respiratorii și anafilaxie.
Cura cu păstură poate prezenta o serie de riscuri pentru femeile însărcinate, proaspetele mămici sau pentru copiii foarte mici. De aceea, se recomandă să apelezi la sfatul medicului curant înainte de a încuraja persoanele din această categorie să o consume. De asemenea, solicitarea unui sfat specializat este indicat pentru toți potențialii consumatori.
Ca mod de administrare recomandat, merită să iei în calcul o cură cu păstură pentru un interval de 6 săptămâni, o linguriță pe zi, la 30 de minute după micul dejun. Așteaptă-te la un gust dulce-acrișor și ai grijă să depozitezi păstura în condiții corespunzătoare: în recipiente închise ermetic, depozitate în spații răcoroase (aproximativ 20°C), fără umiditate.
Pregătit să începi o cură cu păstură, care să-ți aducă motivația și starea de bine?
Te invităm pe vegis.ro, unde poți găsi păstură de albine de înaltă calitate, cât și opțiuni variate de produse apicole.
Surse bibliografice:
- http://arhiva.formula-as.ro/2001/463/forma-maxima-19/forma-maxima-2253
- https://www.formula-as.ro/2024/01/13/apiterapia-si-regenerarea-imunitara/
- https://www.healthline.com/health/bee-pollen-benefits
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9032161/