Beneficiile terapeutice ale mierii de Manuka nu mai sunt demult un mister; simbolurile de pe ambalaje însă da.
Mierea de Manuka este cunoscută pentru proprietăţile antioxidante şi în special activitatea sa antibacteriană, dar nu toată posedă aceeaşi putere de a lupta împotriva bacteriilor. Pentru a clasifica mierea în funcţie de acest criteriu au fost concepute diferite sisteme pe care astăzi le găsim sub forma unor numere şi grupuri de litere pe ambalajele borcanelor.
Dacă termeni precum MGO, UMF sau KFactor îţi sunt încă necunoscuţi, haide să îi descifrăm împreună astfel încât să ştii cum să alegi mierea potrivită nevoilor tale.

Ce înseamnă MGO?
Metilglioxal (MGO) este una din enzimele ce conferă mierii de Manuka proprietăţile sale unice antibacteriene. Acest nutrient se formează în mod natural în nectarul florilor de Manuka, şi este transferat automat în miere de către albine.
MGO™ este marcă înregistrată Manuka Health New Zeeland Ltd. şi totodată sistemul care indică activitatea antibacteriană prin măsurarea nivelului de metilglioxal (prescurtat MGO) din miere. Cu cât nivelul MGO este mai ridicat, cu atât este mai mare şi puterea antibacteriană. Nivelurile de MGO ale mierii Manuka Health sunt: MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+ şi MGO 550+.

Ce înseamnă UMF?
UMF (Unique Manuka Factor) sau factorul unic Manuka este factorul de evaluare ce determină puterea antibacteriană a mierii tot prin măsurarea nivelului de metilglioxal, dar şi a nivelul de dihidroxiacetona, respectiv activitatea peroxidului de hidrogen din miere.
UMF este marcă înregistrată utilizată doar de către producătorii licenţiaţi din Noua Zeelandă, şi totodată un sistem de clasificare care separă mierea de Manuka naturală, nealterată şi 100% pură, de produsele cu o calitate îndoielnică. Altfel spus, prezenţa pe ambalaj a simbolului UMF este o garanţie a faptul că mierea respectivă este originală.
Nivelurile UMF ale mierii de Manuka sunt:
- UMF 5+, UMF 8+: niveluri scăzute ale activităţii antibacteriene => mierea este recomandată doar pentru consumul zilnic, ca şi supliment nutriţional;
- UMF 10+, UMF 12+: indică o activitate antibacteriană mică spre medie => mierea este recomandată pentru întreţinere, menţinerea unei stări bune de sănătate;
- UMF 15+, UMF 16+, UMF 18+: activitate antibacteriană mare;
- UMF 20+, UMF 25+: activitate antibacteriană foarte mare.
Clasificare miere de Manuka: ce înseamnă KFactor?
KFactor™, marcă înregistrată Wedderspoon, măsoară concentraţia granulelor de polen Manuka din miere. Cu cât cantitatea granulelor de polen este mai ridicată, cu atât şi efectele antioxidante ale acesteia sunt mai puternice.
Pe piaţa de specialitate, mierea marca Wedderspoon este disponibilă cu următoarele sisteme de clasificare:
- KFactor 12: înseamnă că mierea conţine 65% granule de polen de Manuka;
- KFactor 16: mierea are în compoziţie 75% granule de polen de Manuka;
- KFactor 22: înseamnă o cantitate de 90% granule de polen Manuka în miere.
Ce înseamnă NPA?
NPA (Non Peroxide Activity) măsoară activitatea non-peroxidica a mierii de Manuka.
Toate sortimentele de miere au activitate antibacteriană datorită unui antiseptic natural numit peroxid de hidrogen – H2O2 (apă + oxigen). Prin expunerea la fluide, căldură şi lumina soarelui, activitatea peroxidului de oxigen este însă uşor distrusă, iar ca urmare mierea îşi mai pierde din proprietăţile antibacteriene.
În schimb, enzimele active din mierea de Manuka îşi păstrează timp îndelungat proprietăţile antibacteriene în ciuda contactului cu apa sau alţi factori, deoarece aceasta are o activitate unică non-peroxidică, mult mai puternică şi mai stabilă.
Mierea de Manuka testată pentru activitatea non-peroxidică urmăreşte aşadar să determine puterea enzimelor active în combaterea infecţiilor bacteriene şi a inflamaţiilor. Cu cât ratingul NPA este mai mare, cu atât proprietăţile antibacteriene ale mierii sunt mai puternice.
Ce înseamnă TA?
TA se referă la activitatea totală a mierii, mai exact întreaga acţiune antibacteriană, şi este calculată prin combinarea nivelurilor de activitate peroxidică (Peroxide Activity – PA) şi activitate non-peroxidică (Non-Peroxide Activity – NPA) din miere.
Măsurarea activităţii totale se realizează în cadrul unui test în care mierea este aşezată pe un suport din sticlă ce conţine bacteria Staphylococcus aureus. După aproape o zi, se măsoară cât de mult s-a încetinit răspândirea acestei bacterii, iar de aici este obţinută valoarea TA.
Ce înseamnă RAW şi Non-GMO?
Deşi nu sunt utilizate pentru a indica activitatea antibacteriană sau alte proprietăţi ale mierii de Manuka, pe ambalaj este posibil să întâlneşti şi următoarele denominaţii: 100% RAW şi Non-GMO, cum este cazul mierii de Manuka Wedderspoon.
100% RAW înseamnă că mierea este crudă, exact aşa cum au făcut-o albinele, şi nu este procesată termic sau prin altă metodă care ar putea duce la pierderea enzimelor active din compoziţie.
Pe de altă parte, Non-GMO este certificarea care atestă faptul că mierea nu are în compoziţie organisme modificate genetic (adaosuri sub forma unor substanţe artificiale, obţinute în laborator).
Cum alegi Mierea de Manuka, in functie de afectiunea pe care trebuie sa o tratezi?
Cel mai important lucru atunci cand vrei să alegi Mierea de Manuka este să ții cont de istoria afecțiunii pe care vrei să o tratezi sau motivul pentru care vrei să administrezi această miere. Nu există o rețetă standard pentru că fiecare corp reacționează diferit și pentru că cele mai renumite branduri de miere de manuka ( Wedderspoon, Manuka Health, Real Health, etc) măsoară diferite activități din miere. De aceea, dacă nu găsești un medic specialist care să recomande mierea cu un anumit nivel de activitate potrivit pentru afecțiunea pe care vrei să o tratezi, te poți ghida după standardele propuse de producători. Este important dacă afecțiunea este cronică sau nu, și dacă ai administrat deja o perioadă antibiotice puternice.
Există totuși câteva intervale generale după care te poți ghida atunci când vrei să comanzi Miere de Manuka:
♦ Helicobacter Pylori:
Miere de Manuka Kfactor 16 Wedderspoon sau Manuka Health MGO 250+ sau Manuka Health MGO 400+. Pentru bacterie rezistentă care a mai fost tratată cu antibiotice: Miere de Manuka Kfactor 22 Wedderspoon sau Manuka Health MGO 550+
♦ Stafilococ auriu:
Miere de Manuka Kfactor 16 Wedderspoon sau Manuka Health MGO 250+ sau Manuka Health MGO 400+. Pentru bacterie rezistentă care a mai fost tratată cu antibiotice: Miere de Manuka Kfactor 22 Wedderspoon sau Manuka Health MGO 550+
♦ Alte infecții bacteriene cronice:
Miere de Manuka Kfactor 22 Wedderspoon sau Manuka Health MGO 550+
♦ Imunitate scăzută:
Miere de Manuka Kfactor 16 Wedderspoon sau Manuka Health MGO 250+ sau MGO 400+
♦ Prevenție și întreținere:
Miere de Manuka Kfactor 12 Wedderspoon sau Manuka Health MGO 100+
Pentru copii mici, de preferat este să administrezi mierea de Manuka cu factor puternic (Wedderspoon Kfactor 22 sau Manuka Health MGO 400+ pana la 550+) doar la recomandarea medicului specialist.
Alegerea brandului de Miere de Manuka îți aparține, poți să citești cu atenție descrierea produsului, review-urile și, dacă ai ocazia, să întrebi oamenii care au folosit-o. Cel mai important lucru este să te asiguri că aceasta este originală și este ambalată în Noua Zeelandă sau Australia.
Miere de Manuka originală din Noua Zeelandă şi Australia cu diferite niveluri de MGO, UMF, NPA, TA şi Kfactor găseşti pe vegis.ro.
Pentru combaterea stafilococului auriu, ce trebuie luat. Mgo mare, UMf sau K ?
Serios ca nu ai intelens nimic….
Imi puteti spune, va rog, cum se face tratamentul pentru un copil de 9 ani cu stafilococ auriu?
bine,dar aceasta Miere de Manuka nu influenteaza colesterolul,glicemia?si spuneti-mi va rog,pentru Helicobacter Pylori,abia depistata ce tip de miere se poate folosi?ce factor?si cum si cine o recomanda pentru consum?se poate lua asa,fiecare cum vrea si cum doreste?si spuneti-mi unde se gaseste aceasta Miere de Manuka in tara?si cat costa si care este durata tratamentului pentru Helicobacter Pylori?
[…] Fiecare pas pe care il face in timpul crearii sale implica monitorizarea, verificarea si testarea constanta pentru ca specialistii sa se asigure ca mierea pe care o produc este intr-adevar naturala si trece toate testele de puritate specifice. Pentru mai multe informatii, cititi articolul Clasificare miere de Manuka: ce înseamnă MGO, UMF, KFactor, NPA şi TA?. […]