Ți-am pregătit o lasagna vegană cu sos alb super cremoasă și reconfortantă – perfectă pentru momentele în care vrei ceva special. Un deliciu cu ricotta vegană, sos alb cu usturoi și legume. Ca majoritatea rețetelor de lasagna, este foarte personalizabilă cu diferite legume și brânzeturi, după bunul plac. Hai să vezi cât de simplu se prepară!
Informații generale și nutriționale lasagna vegană cu sos alb
Valori nutritionale (per porție)
Calorii: 465kcal
Carbohidrați: 48g
Proteine: 24g
Grăsimi: 21g
Colesterol: 0mg
Fibre: 6g
Ingrediente și substituenți
- 200g ricotta din tofu
- 30g pătrunjel proaspăt
- foi lasagna din linte fără fierbere
- 6 căței de usturoi
- 1 ceapă albă, tocată
- 15g drojdie inactivă
- 500g ciuperci pleurotus, tocate
- 150g baby spanac, tocat
- 480ml băutură de soia
- 100g de caju hidratat
- 1 lingură pastă miso
- un pic de nucșoară măcinată
- sare și piper după gust
- 200g cașcaval vegan din migdale

Substituenți
Caju – poate fi înlocuit cu ½ cană de semințe de floarea-soarelui crude. Sau, pentru un sos mai light, folosiți 2 ½ cești de buchețele de conopidă proaspătă. Pentru ambele opțiuni, reduceți laptele la 1 ¾ cești.
Ciuperci – pot fi înlocuite cu cârnați italieni vegani fărâmițați sau cârnați din carne de vită fărâmițați. Se sotează timp de câteva minute împreună cu ceapa pentru a se încălzi.
Mod de preparare
- Într-o tigaie mare căliți usturoiul în ulei timp de 2 minute și apoi transferați într-un blender.
- Măriți focul și gătiți ceapa și ciupercile timp de 8 – 10 minute sau până se usucă. Condimentați cu un vârf de cuțit de sare și piper. Apoi adăugați spanacul și gătiți timp de 1 minut.
- În blenderul cu usturoiul sotat, adăugați lapte, caju, drojdie nutritivă, lămâie, miso, sare, nucșoară și piper negru. Mixați la viteză mare până când obțineți un sos complet cremos. Gustați și ajustați condimentele după gust.
- Asamblați lasagna: aranjați 4 (sau 3) foi de paste în partea de jos a vasului. Întindeți o parte din ricotta deasupra, urmată de amestecul de ciuperci. Întindeți deasupra 1 ¼ cești de sos alb. Repetați. Așezați un ultim strat de foi lasagna deasupra și acoperiți-l complet cu sosul rămas.
- Coaceți vasul neacoperit în cuptor la 180 de grade timp de 15 minute.
- Scoateți din cuptor și adăugați mozzarella uniform deasupra. Acoperiți cu grijă întregul vas cu folie de aluminiu și coaceți încă 25 de minute.
- Scoateți din cuptor și lăsați-o să stea 15 minute înainte de a tăia și servi.
Păstrați lasagna rămasă în frigider pentru până la 5 zile. Reîncălziți porțiile individuale în cuptorul cu microunde. Sau congelați pentru până la 1 lună.
Poftă mare!