Ne place să ne alintăm sub razele soarelui, dar să nu pierdem din vedere că acestea nu ne sunt cei mai buni prieteni, mai ales pe timp de vară. Probabil știi deja că expunerea îndelungată la ultraviolete accelerează procesul de fotoîmbătrânire, caracterizat prin pierderea elasticității pielii, apariția ridurilor și a petelor maronii.
Pe lângă loțiunile, spray-urile și cremele cu SPF, vitamina E face parte din rândul ingredientelor-minune când vine vorba despre menținerea frumuseții în sezonul cald.
Hai să descoperim mai multe despre această vitamină cu rol antioxidant, supranumită și „vitamina tinereții”!
Ce este vitamina E și cum acționează?
Acest antioxidant puternic este clasat ca fiind o vitamină liposolubilă care protejează membranele celulare de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Probabil ai observat deja că radicalii liberi sunt un subiect controversat când vine vorba despre frumusețe, fiind văzuți ca dușmani redutabili ai tinereții pielii.
Din punct de vedere științific, aceștia reprezintă atomi sau molecule care conțin electroni impari (atomi „nepereche”). Electronul impar plutește în atmosferă în căutarea unui electron pereche care să-l stabilizeze. Astfel are loc procesul de oxidare, prin care celulele care intră în contact cu radicalul liber sunt afectate. Doar antioxidanții pot acționa ca un scut de protecție împotriva impactului negativ al radicalilor liber, iar vitamina E se numără printre aceste ajutoare necesare organismului.
O parte dintre radicalii liberi sunt rezultatul unor factori externi precum razele solare, poluarea, un stil alimentar bogat în grăsimi sau stresul de zi cu zi. Pentru a neutraliza efectele negative pe care radicalii liberi nu se tem să le lase asupra pielii, merită să consumi și tu vitamina E.

Vestea bună este că variantele de administrare sunt diverse, prin intermediul capsulelor ori aplicată pe piele sub formă de ulei sau picături în scop cosmetic. Și alimentația constituie un aspect important, reprezentând o sursă sigură de suplimentare cu vitamina E (mango, kiwi, roșii, oleaginoase, avocado, sfeclă, spanac, broccoli etc.).
Semințele de floarea soarelui, semințele de pin sau migdalele sunt surse prețioase care te ajută să previi carența de . Folosește-le și tu în salate, în sosuri sau în bolul cu musli ideal pentru fiecare început de zi. Cantitatea de semințe care încape în 2 linguri este suficientă pentru a-ți asigura 7.5 mg de vitamina E, adică aproape 90% din necesarul zilnic recomandat.
De ce frumusețea și vitamina E sunt interconectate?
În materie de frumusețe, vitamina E bate recordul la beneficii. Datorită efectului său antioxidant, vitamina E reprezintă aliatul de care ai nevoie pentru menținerea frumuseții pielii, părului și a unghiilor.
Iată cum îți poți îmbunătăți aspectul, folosind acest nutrient!

Efect hidratant și antiaging
Deși pare incredibil, formula completă pentru sănătatea pielii chiar îți este la îndemână. Vitamina E are capacitatea de a hidrata pielea în profunzime, fiind ideală pentru tenul uscat. Datorită puterii crescută de hidratare, apariția ridurilor și descuamarea (cojirea pielii) sunt încetinite implicit și reduse în intensitate.
Stimulează producția de colagen
Nu este un mit, ci cât se poate de real! Din moment ce vitamina E este bine cunoscută ca antioxidant, aceasta ajută și la stimularea producției proteinei de colagen. Raportându-ne strict la frumusețea pielii, vitamina E reface stocul de colagen tip I, prezent la nivelul pielii, tendoanelor și oaselor. După cum probabil știi, acest tip de colagen este direct responsabil pentru menținerea elasticității pielii, prevenind apariția și adâncirea ridurilor.

De altfel, tot la nivelul pielii, colagenul previne apariția celulitei, estompează vergeturile și menține șoldurile în circumferința dorită. Această proteină joacă un rol important și în reducerea petelor pigmentare din zona tenului sau a mâinilor prin stimularea circulației sanguine din zona periferică.
Ameliorează arsurile solare
Efectul cicatrizant al acestei vitaminei nu mai este de mult un secret în lumea medicală. De aceea, se dovedește utilă și în caz de răni sau alte afecțiuni ale pielii, printre care eczemele, dermatita, psoriazisul. De asemenea, efectul cicatrizant este de ajutor și în caz de acnee, rezultatul fiind unul plăcut: estomparea semnelor lăsate de acest inconvenient dermatologic.
Beneficiile proprietăților cicatrizante sunt cu atât mai vizibile vara, când razele ultraviolete impactează pielea în profunzime, provocând arsuri solare sau apariția petelor maronii. În acest caz, aplicarea energică a câtorva picături de vitamina E pe zonele afectate are efect calmant și regenerator.
Efect reparator asupra unghiilor

Dacă ți se pare că unghiile tale au un aspect inestetic și sunt prea fragile, un tratament pe bază de vitamina E îți poate fi de folos. Pentru a te bucura și tu de efectul reparator, aplică „vitamina tinereții” sub formă de ulei sau picături pe suprafața unghiilor. Vei observa că este o soluție ideală pentru hidratarea unghiilor și a cuticulelor uscate sau crăpate. De altfel, această soluție cosmetică naturală crește rezistența unghiilor, prevenind casarea.
Stimulează creșterea firului de păr
Îți dorești un păr fără aspect deteriorat, care să strălucească în soarele verii? În acest caz, printre beneficiile vitaminei E se numără și întărirea firului de păr. Mai mult, această vitamină protejează podoaba capilară de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Merită să știi că stresul oxidativ este unul dintre factorii care fragilizează părul și duc la căderea abundentă a părului.
Printre alte avantaje, vitamina E are rolul de a stimula circulația sanguină la nivelul scalpului, motiv pentru care procesul de regenerare a părului este accelerat. Efectul hidratant al acestui nutrient este responsabil și de fortificarea și creșterea flexibilității firelor de păr. De altfel, fiind un puternic antioxidant natural, vitamina E previne decolorarea prematură a podoabei capilare.
Deși sosirea verii și creșterea în intensitate a razelor UV ne fac să ne concentrăm mai mult asupra beneficiilor cosmetice pe care le oferă vitamina E, trebuie să știi că aria de acțiune a acestui antioxidant e vastă. Printre beneficiile generale pe care vitamina E le oferă organismului tău, se regăsesc următoarele:
- funcționează ca hepatoprotector;
- susține elasticitatea vaselor de sânge;
- previne apariția afecțiunilor cardiovasculare;
- menține buna funcționare a sistemului nervos;
- favorizează acuitatea vizuală;
- întărește imunitatea organismului;
- susține fertilitatea și dezvoltarea armonioasă a fătului.
Iar ca să te poți bucura de toate aceste avantaje, trebuie să te orientezi spre suplimente pe bază de vitamina E.
După cum ai văzut, ca supliment nutritiv, capsulele sunt întotdeauna o alegere bună, acționând benefic pe multiple planuri, dinspre interior spre exterior. Dacă te confrunți cu dificultăți în privința administrării capsulelor, merită să știi că există și vitamina E sub formă lichidă, cu administrare internă.
Trucuri cu Vitamina E pentru un plus de farmec
După cum ai văzut, obrazul frumos cu vitamina E se ține, însă acest nutrient nu face minuni doar în sfera cosmetică.
Iată câteva ponturi despre cum poți valorifica acest nutrient la maximum, mai ales când vine vorba despre farmecul personal!

- Datorită efectului emolient, serurile, picăturile și uleiul pe bază de vitamina E sunt foarte eficiente pentru sănătatea pielii. Acest format impune aplicarea cutanată (pe piele). Din cauza texturii grase, momentul ideal al aplicării este seara, înainte de culcare, prin mișcări circulare. E nevoie să o lași peste noapte să acționeze, iar dimineața se recomandă curățarea atentă. Poți folosi și o apă micelară blândă cu pielea.
- Pentru o piele cu aspect plăcut, adaugă câteva picături de vitamina E în crema hidratantă pe care o folosești zilnic sau în ulei de măsline. Aplică mixul pe zonele care au nevoie de o hidratare mai atentă.
- Pentru regenerarea firului de păr, adaugă câteva picături de vitamina E în ulei de măsline sau de cocos (ușor încălzit) și masează-ți scalpul cu mixul astfel creat. Același mix se aplică și pe firul de păr. Se lasă să acționeze pentru o oră, apoi se clătește bine cu apă călduță.
- Uleiul de ricin este cunoscut pentru conținutul bogat de vitamina E, motiv pentru care reprezintă un remediu natural de încredere pentru îndesirea părului, a genelor și a sprâncenelor. Pentru frumusețea genelor și a sprâncenelor, aplică timp de o lună acest ulei, de la rădăcină spre vârf, utilizând o periuță sau o pensulă specială. Ustensila folosită se curăță bine după fiecare aplicare.
- Un combo imbatabil e format din vitamina E + vitamina C. Ambele au efect antioxidant și fac echipă bună în prevenirea fotoîmbătrânirii.
Înainte de a declara acest nutrient din clasa tocoferolilor drept remediul potrivit pentru tine, trebuie să iei în calcul și posibilitatea unei reacții alergice. Tocmai de aceea, mai ales dacă este vorba despre administrarea cutanată, este indicat să aplici această vitamină în strat foarte subțire pe zona afectată. Așteaptă între 24 și 48h pentru a observa dacă dezvolți vreo reacție alergică. În caz contrar, o poți aplica în siguranță.
Dacă vrei să profiți la maximum de beneficiile pe care vitamina E ți le aduce, pe vegis.ro găsești o multitudine de variante, de la cele pentru uz cosmetic, până la suplimente alimentare.
Intră aici și descoperă toate variantele cosmetice pe bază de vitamina E, iar dacă ești în căutare de suplimente, soluțiile potrivite pentru tine se găsesc aici!
Surse bibliografice:
- https://www.urbancompany.com/blog/beauty/top-12-benefits-of-vitamin-e-for-your-skin-and-hair/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/318168#Vitamin-E-oil-the-basics
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-954/vitamin-e
- https://www.mindbodygreen.com/articles/what-is-vitamin-e-powerful-skin-care-benefits-more/
- http://arhiva.formula-as.ro/2016/1199/frumusete-20/vitamina-magica-e-20210
- http://arhiva.formula-as.ro/2006/707/forma-maxima-19/o-creatie-fabuloasa-vitamina-e-6793
- https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/ingredients-that-work-well-together#vitamin-c-combos