Remedii si tratamente naturiste

Ashwagandha capsule, un remediu ayurvedic benefic în stările de anxietate

ashwagandha capsule

Experimentezi adesea emoții intense, care te pun în dificultate? Ashwagandha capsule poate fi ajutorul de care ai nevoie în gestionarea episoadelor care implică un grad ridicat de stres și anxietate.

Pe de altă parte, ia în calcul și faptul că îngrijorarea este specific umană. Încă din cele mai vechi timpuri, tindem să ne îngrijorăm pentru propria supraviețuire, iar o serie de factori externi ne creează insecurități. În lumea modernă, multe dintre pericolele care ne amenințau integritatea fizică în trecut au dispărut, dar asta nu înseamnă că nu mai experimentăm situații stresante, care ne pun întregul corp într-o stare de alertă.

Din păcate, o stare de alertă prelungită presupune o producție mare de cortizol, cunoscut și ca „hormonul stresului”, care pe termen lung, poate provoca diverse dezechilibre în organism.

Nu trebuie să tindem spre obiective intangibile – cum ar fi un calm absolut, însă în momentul în care emoțiile, prin intensitatea lor, ne preiau controlul vieții, se recomandă luarea unor măsuri, cum ar fi psihoterapia și/ sau remediile naturale testate în acest sens.

Ce este anxietatea și cum o recunoaștem

Anxietatea se numără printre cele mai comune afecțiuni ale secolului al XXI-lea. Deși manifestarile ei sunt preponderent de ordin fizic, nu trebuie neglijată latura emoțională a acesteia. Anxietatea este un sentiment de ingrijorare si neliniste iar manifestarile ei apar cel mai frecvent după perioade lungi de stres și tensiune. Cortizolul eliberat în exces de glandele suprarenale poate declanșa tulburări precum anxietatea sau depresia.

ashwagandha capsule

Dacă frica se manifestă în momentul prezent, fiind declanșată de o amenințare concretă, reală (apariția unui câine agresiv, un accident de mașină, un cutremur, un zgomot puternic etc.), anxietatea este o neliniște alimentată de raportarea exagerată la viitor, creând temeri care nu au neapărat o bază reală. Această neliniște duce la modificarea unor comportamente sau percepții, și menține organismul într-o stare de alertă pentru o perioadă lungă de timp. Spre deosebire de frică, legată de momentul prezent, anxietatea ne epuizează și ne face să devenim exagerat de precauți.

Pe lângă confuzie și neliniște indefinită, anxietatea se poate manifesta la nivel psihic și printr-o stare de nervozitate crescută, lipsă de concentrare și memorie deficitară, dezvoltarea unui tipar centrat pe ganduri si emotii negative. Și la nivel fizic se înregistrează o serie de schimbări mai puțin plăcute, printre care se regăsesc:

 • atacuri de panică;
 • migrene;
 • insomnie;
 • greață și disconfort abdominal;
 • palpitații;
 • senzația de presiune în piept;
 • oboseală accentuată.

Ashwagandha capsule: 3 beneficii pentru sistemul nervos

Din fericire, echilibrul emoțional poate fi redobândit și cu ajutorul remediilor naturale, cu o vechime de mii de ani. Există studii conform cărora ashwagandha joacă un rol esențial în ameliorarea stărilor anxioase sau depresive, fiind de mare ajutor în redarea confortului mental.

Dacă nu îți sună foarte familiar, merită să știi că ashwagandha este o plantă adaptogena de origine indiană, utilizată de mii de ani la prepararea hranei, în cadrul ritualurilor religioase, dar mai ales în scop terapeutic. Este cunoscută și sub denumirea de „cireșul de iarnă”, iar ashwagandha și-a câștigat statutul de ingredient esențial în medicina ayurvedică din timpuri străvechi, fiind menționată pentru prima dată în „Rig Veda”, o colecție de imnuri religioase indiene, care datează din perioada 1700 – 1100 î. Hr.

ashwagandha capsule

Testată de mii de ani, ashwagandha nu încetează nici astăzi să ne surprindă prin beneficiile pe care le oferă organismului.

Iată cum acționează benefic asupra sistemului nervos!

Ameliorează simptomele de anxietate

După cum ai văzut, anxietatea este văzută ca o deturnare emoțională de proporții, dar care te poate destabiliza și fizic. Cum perioadele prelungite de stres duc la dereglări hormonale și implicit la eliberarea unei cantități mari de cortizol, apariția tulburărilor anxioase nu este deloc inexplicabilă.

În relație cu anxietatea, ashwagandha acționează ca un reglator al producției de cortizol, instaurand starea de calm și confort emoțional. Pentru ca efectele să fie vizibile se recomandă administrarea pentru o perioadă de 3 luni, consultând în prealabil medicul.

ashwagandha capsule

Poate combate episoadele de insomnie

Nu este un secret faptul că insomnia poate fi un efect al tulburării de anxietate sau al unei zile prea stresante, plină de sarcini solicitante, atât la locul de muncă, dar și acasă. În acest sens, ashwagandha capsule sau pulbere poate fi de ajutor pentru inducerea unui somn odihnitor.

Conform unui studiu publicat în ‘National Library of Medicine’, centrat pe eficiența acestui remediu ayurvedic în rândul persoanelor în vârstă care se confruntă cu insomnia, s-a demonstrat că ashwagandha îmbunătățește calitatea somnului și sporește starea de concentrare pe parcursul zilei. Rezultatele au fost semnificativ mai satisfăcătoare comparativ cu eșantionul de adulți cărora li s-a administrat placebo în loc de ashwagandha.

Susține memoria și funcțiile cognitive

În medicina tradițională ayurvedică, ashwagandha este privită și ca un potențator al memoriei, iar practica medicală modernă confirmă acest fapt. Un studiu publicat în ‘Randomized Controlled Trial’, desfășurat pe o perioadă de 8 săptămâni, arată că 300 mg de extract din rădăcină de ashwagandha administrată zilnic susține memoria și puterea de concentrare mult mai eficient decât placebo. De altfel, sporirea puterii de concentrare este corelată și cu intensificarea vitezei de reacție în situațiile presante.

Mai mult, ashwagandha este o adevărată minune a naturii când vine vorba despre susținerea funcțiilor cognitive. În acest sens, ashwagandha capsule sau pulbere joacă un rol activ în prevenirea degenerării cognitive, caracterizată prin debutul unor afecțiuni precum Alzheimer, Boala Huntington sau Parkinson. Menționăm și faptul că uneori memoria deficitară poate fi asociată și cu episoadele anxioase sau depresive. Desigur, nu este recomandată autodiagnosticarea, ci un consult medical amănunțit pentru depistarea cauzelor reale.

ashwagandha capsule

Pe lângă susținerea sănătății sistemului nervos, consumul de ashwagandha capsule sau pulbere oferă organismului multiple beneficii precum:

 • întărește sistemul imunitar;
 • susține sănătatea inimii și reduce nivelul de colesterol din sânge;
 • ajută la creșterea masei musculare (asociată cu o dietă echilibrată și exerciții fizice);
 • combate infecțiile din organism datorită proprietăților antiinflamatorii și antibacteriene;
 • susține în egală măsură fertilitatea feminină și masculină;
 • rolul antioxidant contribuie la creșterea longevității prin neutralizarea impactului nociv al radicalilor liberi.

Ashwagandha capsule: precauții și contraindicații

De regulă, ashwagandha capsule, dar și sub alte forme precum extract sau pulbere, nu are efecte adverse pentru majoritatea consumatorilor. Cu toate acestea, se recomandă evitarea acestui remediu femeilor însărcinate sau celor care se confrunta cu boli autoimune precum diabetul zaharat de tip 2, lupusul sau tiroida Hashimoto.

De altfel, există posibilitatea ca ashwagandha să interfereze cu administrarea altor medicamente pentru tiroidă sau pentru reglarea tensiunii arteriale. Nu este indicată nici interferarea cu anxioliticele, antidepresivele sau medicatia imunosupresoare. De aceea, înainte de a lua o decizie în privința administrării, discută cu medicul tau curant.

Dacă nu există niciun risc pentru tine în privința consumului de ashwagandha, merită să știi că aceasta poate fi administrata atât în timpul zilei, dacă scopul tău este starea de bine generală și funcționarea optimă a organismului, cât și înainte de culcare, dacă aspiri la un somn odihnitor.

Alege ashwagandha capsule dintr-o sursă organică

Îți dorești să consumi ashwagandha capsule în scopul eliminării stresului și al dobândirii echilibrului emoțional? Dacă încă ești în căutarea unei surse sigure pentru achiziționarea produsului, noi îți recomandăm Organic India, un pionier al agriculturii ecologice în India, care folosește doar ingrediente cultivate și certificate organic în fabricarea suplimentelor ayurvedice. În niciun stadiu al productiei, Organic India nu apelează la tratamente chimice sau substanțe care alterează proprietățile și efectele terapeutice ale ingredientelor în stare pură. 

Mai mult, în data de 26 aprilie 2022, Organic India a fost desemnată de către consumatori drept producătorul care oferă cel mai înalt nivel de calitate de pe piața românească în materie de  ceaiuri și suplimente organice. În acest sens, ashwagandha capsule marca Organic India este o alegere inspirată, fiind un gest de respect față de sine și mediul înconjurător.

Acest supliment ayurvedic nu conține gluten, iar cele 60 de capsule vegetale îl fac prietenos și ușor de administrat și pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană. Acest remediu natural antistres nu conține organisme modificate genetic și funcționează ca un tonic puternic al sistemului nervos.

Descoperă toată gama de remedii ayurvedice Organic India și alege responsabil!

Surse bibliografice:

https://organicindia.ro/ashwagandha-raspunsul-naturii-la-stres/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961
https://www.healthline.com/health/anxiety
https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha-in-the-morning-or-night
https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha#1.-May-help-reduce-stress-and-anxiety
https://greatist.com/health/ashwagandha-for-anxiety
https://www.healthline.com/health/sleeping-difficulty
https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha-dosage#bottom-line

No Comments

  Leave a Reply