Te simți mai epuizat decât de obicei? Dacă starea s-a accentuat deja și ești tentat să renunți la activități pe care le adori din cauza efortului implicat, este cazul să afli mai multe despre beneficiile fierului!
Pentru a înțelege complet fenomenul, hai să descoperim împreună cât de esențial este acest mineral pentru o stare fizică ireproșabilă.
În primul rând, să știi că fierul este un nutrient vital care menține buna funcționare a țesuturilor. Acesta reprezintă o componentă importantă a hemoglobinei, o substanță prezentă în globulele roșii care preia oxigenul din plămâni pentru a-l transporta în tot organismul. De regulă, aproximativ două treimi din fierul prezent în organismul uman se regăsește în hemoglobină. În lipsa unei cantități normale de fier, corpul tău nu produce suficiente globule roșii purtătoare de oxigen, și implicit procesul de oxigenare a organismului este pus în pericol. Astfel, organismul este afectat de ceea ce medicii numesc anemie feriprivă (prin deficit de fier).
Mai mult, oxigenarea insuficientă cauzează epuizare, compromite sistemul imunitar și chiar buna funcționare a creierului, amețeala și lipsa de concentrare fiind la ordinea zilei.
Cauze și simptome comune ale deficitului de fier
Pe lângă efectele anemiei deja menționate, merită să știi și că printre alte simptome ale carenței de fier se regăsesc:
- cefalee (dureri de cap);
- paloare galbenă a pielii;
- unghii și păr fragile;
- mâini și picioare reci;
- durere în piept;
- ritm cardiac neregulat;
- senzație de sufocare;
- tulburări de vedere;
- sindromul picioarelor neliniștite (tendința de a mișca constant picioarele, chiar și în repaus).
Vestea bună este că deficitul de fier poate fi prevenit și chiar reglat, iar identificarea carenței este la îndemâna oricui, prin intermediul unei analize de sânge numită sideremie, recomandată o dată pe an.
Nu întâmplător, carența de fier afectează în procent mai crescut femeile pentru că menstruația și sarcina sunt factori prin care cantitatea de fier din organism scade. În principiu, menstruația afectează cantitatea de fier prin pierderile de sânge lunare. De altfel, în timpul sarcinii, nevoia de fier a viitoarei mămici crește cu până la 50%, acest mineral fiind necesar și pentru formarea placentei și dezvoltarea armonioasă a fătului.
Un alt factor declanșator al carenței de fier poate fi și efortul fizic intens, motiv pentru care sportivii de performanță au nevoie de o suplimentare cu acest mineral. Pe de altă parte, rezerva de fier din organism poate fi influențată și de tratamentul cu anumite medicamente din clasa antibioticelor precum tetraciclina, ciprofloxacina, levofloxacina.
Beneficiile fierului, un sprijin de nădejde pentru sănătatea ta
Odată ce ai înțeles impactul carenței de fier asupra propriului corp, trebuie să știi și la ce beneficii te aștepți dacă în organismul tău se regăsește o cantitate normală de fier. Nu pierde din vedere și faptul că necesarul de fier zilnic este influențat de factori precum vârsta și sexul.
Ținând cont de aceste aspecte, grafica necesarului de fier arată astfel:
- copii (între 1 – 13 ani): 7 – 11 mg de fier pe zi;
- femei (între 19 – 50 ani): 18 mg de fier pe zi | 27 mg pe zi în timpul sarcinii | 8 mg pe zi la menopauză;
- bărbați: 8 mg de fier pe zi.
Din moment ce te-ai consultat cu medicul tău și știi deja care este necesarul de fier de care ai nevoie zilnic, iată care sunt beneficiile fierului de care te poți bucura la maximum!
Susține rezistența și eficiența sistemului imunitar
Fierul joacă un rol major în fortificarea sistemului imunitar, contribuind la prevenirea infecțiilor. După cum ai văzut, fierul din compoziția hemoglobinei este esențial pentru oxigenarea țesuturilor, împiedicând cu succes deteriorarea acestora. Hemoglobina este la fel de importantă și pentru sistemul imunitar, ajutând la funcționarea optimă a acestuia.
Previne declinul cognitiv și ajută în caz de insomnie
Printre beneficiile fierului pentru organism se numără și susținerea sănătății sistemului nervos. Este demonstrat din punct de vedere medical că fierul este un mineral de neînlocuit când vine vorba despre funcționarea creierului în parametri normali. Pentru ca funcțiile noastre cognitive să nu fie alterate, creierul are nevoie de oxigenare corespunzătoare. Fierul susține fluxul sanguin la nivelul creierului și favorizează conexiunile neuronale, prevenind astfel apariția unor afecțiuni ca Alzheimerul sau Parkinson.
Mai mult, dacă te confrunți cu episoade de insomnie dese, în ciuda senzației permanente de oboseală, deficiența de fier poate fi una dintre cauze. Înainte ca insomnia să devină cronică, integrează în meniul tău zilnic alimente cu un conținut ridicat de fier (broccoli, spanac, fasolea, fructele oleaginoase etc.)
Ten radios, păr și unghii rezistente
Deși se vorbește puțin despre impactul fierului asupra frumuseții pielii, părului și unghiilor, trebuie să știi că prezența acestui mineral în organism nu e de neglijat. Fierul este un nutrient necesar pentru producerea colagenului, o proteină prezentă în aproape toate țesuturile corpului uman. După cum știi, colagenul contribuie și la elasticitatea și fermitatea pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de colagen scade, iar ridurile fine devin tot mai vizibile.
De aceea, e important să ai o dietă echilibrată în care să incluzi și surse naturale de fier. Bineînțeles, pentru un plus de ajutor, merită să iei în calcul și suplimentele pe bază de colagen sau pe cele special concepute pentru frumusețea pielii, părului și a unghiilor (Skin, Nails & Hair).
Pentru că favorizează oxigenarea țesuturilor și a celulelor, printre beneficiile fierului se regăsește și accelerarea procesului de vindecare a rănilor, de la cicatrici până la arsuri sau intervenții chirurgicale. Dacă ai optat pentru un procedeu cosmetic mai intruziv precum dermabraziunea (refinisarea pielii prin îndepărtarea straturilor superficiale ale epidermei), să știi că alimentația și suplimentele pe bază de fier îți sunt de ajutor în procesul de recuperare. În plus, fierul poate preveni sau ameliora o serie de afecțiuni ale pielii precum dermatita, eczemele sau psoriazisul.
După cum ai observat, una dintre consecințele carenței de fier este fragilitatea părului și a unghiilor, iar dacă nu îți poți face somnul de frumusețe din cauza insomniei, tot fierul îți sare în ajutor.
Alimente care te ajută să te bucuri de beneficiile fierului
Din fericire, carența de fier poate fi prevenită și chiar corectată și prin intermediul alimentației. Nu este obligatoriu ca deficiența de fier să ducă la anemie feriprivă, cu atât mai mult dacă adopți un stil alimentar echilibrat și cât mai variat.
Iată și câteva sugestii pentru o alimentație sănătoasă, din care nu lipsesc sursele naturale de fier:
- ovăz;
- spanac;
- broccoli;
- germeni de grâu;
- linte;
- fasole;
- orez brun;
- quinoa;
- caju;
- năut;
- fistic;
- semințe de dovleac;
- semințe de susan;
- semințe de in;
- ciuperci;
- sfeclă roșie;
- pepene roșu;
- brânză tofu;
- carne de vită sau pui;
- gălbenuș de ou;
- fructe de mare.
Ține cont și de faptul că vitamina C facilitează absorbția fierului în organism. De aceea, este indicat să te orientezi spre alimente cu un conținut ridicat de vitamina C (citrice, zmeură, măceșe, pepene galben, broccoli, varză kale etc.) sau către suplimente cu vitamina C. Revizuiește-ți și tu stilul alimentar și observă beneficiile fierului asupra întregului organism!
Un supliment de top pe bază de fier: Gentle Iron 20 mg
Renumitul brand Solgar, un etalon al suplimentelor premium, îți pune la dispoziție o formulă sigură pentru sănătatea ta: Gentle Iron 20 mg, 90 de capsule vegetale ușor de administrat. Forma de bisglicinat a fierului se absoarbe eficient, fără să fie neapărat necesară și administrarea vitaminei C. Merită să știi că bisglicinatul de fier reprezintă o formulă special concepută pentru absorbția sigură, prevenind disconfortul gastrointestinal, specific suplimentelor pe bază de fier.
Printre reacțiile adverse atribuite suplimentelor cu fier se regăsesc balonarea, refluxul gastroesofagian sau constipația, însă formula Solgar, potrivită și pentru vegetarieni, îți asigură confortul abdominal.
Consumul de fier: precauții și contraindicații
Merită să profiți din plin de beneficiile fierului pentru sănătate, însă trebuie să fii conștient și de reversul medaliei. De regulă, o alimentație variată, în care să incluzi surse naturale de fier nu îți poate dăuna. De altfel, suplimentele pe bază de fier sunt o alegere bună, însă nu înainte de a te consulta cu un medic în privința dozajului sau a perioadei de administrare.
Trebuie să știi că suplimentarea excesivă cu fier îți poate crea un disconfort fizic semnificativ, caracterizat printr-o paletă largă de senzații neplăcute:
- dureri de stomac;
- pierdere inexplicabilă în greutate;
- dureri articulare;
- slăbiciune;
- căderea părului în cantități crescute;
- pigmentarea pielii;
- reducerea cantitativă sau chiar absența menstruației (la femei);
- îngroșarea sângelui, iar în timp, dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare.
Înainte de a te autodiagnostica, ia în calcul un consult medical și efectuarea analizelor recomandate de un specialist.
Dacă ai nevoie de suplimente cu fier de înaltă calitate, noi îți recomandăm să „răsfoiești” virtual portofoliul Solgar de pe vegis.ro, unde găsești soluții sănătoase pentru buna funcționare a organismului.
Pe curând!
Surse bibliografice:
- https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/features/iron-supplements
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/iron-deficiency-anemia
- https://www.healthonemedicine.com/blog/the-importance-of-iron-in-your-diet
- https://www.healthline.com/nutrition/iron-supplements-who-should-take#who-benefits
- https://www.verywellhealth.com/iron-supplements-benefits-4178814
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/287228
- https://onbetterliving.com/iron-beauty-benefits/
- https://www.activeiron.com/blog/iron-and-vitamin-c-a-powerful-combination/
- https://www.healthline.com/nutrition/healthy-iron-rich-foods
- https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/166455#symptoms