Vitamine si Minerale

Cum îți menții sănătatea ficatului? 5 Sfaturi utile pentru a susține buna lui funcționare

Sănătatea ficatului

Știai că…?

Cele mai mari două organe ale organismului sunt pielea și ficatul. Dacă pielea acționează la exterior, ca o barieră împotriva impacturilor mecanice și a presiunii, a variațiilor de temperatură, microorganismelor, radiațiilor și substanțelor chimice, ficatul are un rol intern esențial, întrucât metabolizează nutrienții din alimente și lichide. Parte componentă a sistemului digestiv, acesta este responsabil cu peste 500 de funcții, motiv pentru care sănătatea ficatului este un subiect căruia trebuie să-i acorzi o atenție deosebită. 

Printre cele mai importante activități ale ficatului se numără:

  • producerea de bilă, responsabilă de descompunerea grăsimilor din intestinul subțire în timpul digestiei;
  • producerea anumitor proteine pentru plasma sanguină;
  • producerea de colesterol și proteine speciale care ajută la transportarea grăsimilor prin organism;
  • transformarea excesului de glucoză în glicogen, o substanță ce poate fi ulterior convertită înapoi în glucoză, în funcție de nivelul energetic de care are nevoie organismul;
  • reglarea nivelului sanguin al aminoacizilor, ce formează elementele constitutive ale proteinelor;
  • prelucrarea hemoglobinei și stocarea conținutului de fier care se regăsește în aceasta;
  • curățarea sângelui de substanțele dăunătoare;
  • reglarea coagulării sângelui;
  • combaterea infecțiilor prin producerea de factori imuni.
  • neutralizarea toxinelor și detoxifierea organismului.

Cum te asiguri că ficatul lucrează la capacitate maximă? Te invităm să afli în rândurile următoare cât de simplu este să-ți menții sănătatea ficatului.

RECOMANDĂRI PENTRU SUSȚINEREA FUNCȚIILOR FICATULUI

1. Adoptă o alimentație echilibrată

Este binecunoscut faptul că alimentele pe care le consumi influențează sănătatea întregului organism și, prin urmare, starea ta de bine. După cum am menționat la început, ficatul metabolizează nutrienții din alimente, astfel că este esențial să îi oferi respectivii nutrienți. Indicat este să optezi pentru o dietă bogată în fructe, legume și alte alimente care au un conținut ridicat de fibre și să eviți zaharurile rafinate, băuturile răcoritoare, dulciurile și alimentele procesate

Dietă echilibrată

Dacă te întrebi ce fructe și legume contribuie la buna funcționare a ficatului, iată câteva exemple:

  • grapefruit: conține 2 antioxidanți (naringenină și naringină) care protejează ficatul în mod natural prin reducerea posibilelor inflamații; naringenina poate ajuta și la prevenirea acumulării excesului de grăsime din organism, conform unui studiu realizat pe șoareci;
  • afine și merișoare: antioxidanții, numiți antociani, care se regăsesc în aceste fructe contribuie la creșterea timpului de răspuns al celulelor imune și enzimelor antioxidante, precum și la apărarea ficatului împotriva eventualelor riscuri;
  • strugurii roșii și violet: datorită conținutului de resveratrol, aceștia ajută la reducerea inflamațiilor, prevenirea deteriorării ficatului și creșterea nivelului de antioxidanți;
  • sfecla roșie: multiple studii efectuate pe șobolani au demonstrat că sucul de sfeclă roșie reduce daunele oxidative și inflamațiile de la nivelul ficatului și stimulează activitatea enzimelor cu rol în detoxifierea organismului;
  • varză de Bruxelles și broccoli: recunoscute pentru conținutul însemnat de fibre și compuși vegetali benefici, acestea cresc nivelul enzimelor care contribuie la detoxifierea organismului și acționează ca un protector al ficatului;
  • nucile: bogate în grăsimi sănătoase și nutrienți, printre care și vitamina E, contribuie la îmbunătățirea nivelului de enzime hepatice, conform unui studiu observațional realizat pe o perioadă de 6 luni, pe un eșantion de 106 persoane cu boli hepatice neasociate consumului de alcool.

2. Menține o greutate optimă

Recomandări pentru sănătatea ficatului

Kilogramele nu definesc doar aspectul fizic, dar influențează și sănătatea ficatului. Acumularea în exces de kilograme poate duce la dezvoltarea bolii ficatului gras, caracterizată de depunerea unei cantități însemnate de grăsimi în celule hepatice, ce are ca efect inflamarea țesutului hepatic și apariția leziunilor la nivelul acestuia. 

De aceea, în afară de o dietă adecvată, este foarte important să incluzi și exercițiile fizice în rutina ta zilnică pentru a fi în formă, de preferat câte 30 de minute/zi, de cel puțin 5 ori/săptămână. Indiferent că îți place să mergi pe jos, să alergi sau să practici un anumit sport, mișcarea constantă ajută la arderea trigliceridelor și poate reduce grăsimea hepatică. 

3. Consumă ceai verde

Se știe că ceaiul verde este benefic la nivelul întregului organism, însă diverse studii au demonstrat că acesta contribuie în special la sănătatea ficatului. Antioxidanții prezenți în ceaiul verde pot ajuta la îmbunătățirea markerilor de sânge asociați cu funcțiile ficatului, precum și a nivelului enzimelor hepatice. De asemenea, consumul frecvent de ceai verde contribuie la reducerea stresului oxidativ și a depozitelor de grăsime din ficat. 

4. Alege produse de curățenie non-toxice

Inspirarea substanțelor chimice prezente în unele produse destinate curățeniei pot afecta buna funcționare a ficatului. Prin urmare, îți recomandăm fie să limitezi folosirea unor astfel de produse, fie să le înlocuiești cu variante prietenoase atât pentru sănătatea organismului tău, cât și pentru mediul înconjurător. 

5. Completează-ți rutina sănătoasă cu Guard-Your-Liver

Rutină sănătoasă cu Guard-Your-Liver

În plus față de sfaturile menționate anterior, poți proteja ficatul, zi de zi, și stimula funcțiile acestuia și cu ajutorul suplimentului Guard-Your-Liver. Parte din gama Good Routine®, primul brand privat creat de Secom®, acesta este un complex natural pe bază de fosfolipide esențiale (900mg) și silimarină (100mg), ce asigură protecție ficatului și funcțiilor acestuia.

GUARD-YOUR-LIVER: GARDIANUL ALĂTURI DE CARE TE SIMȚI PROTEJAT

Creat pe baza unei formule sinergice, Guard-Your-Liver este destinat persoanelor care își doresc să se bucure de un organism echilibrat, sănătos, prin oferirea unui complex de substanțe nutritive. Suplimentul alimentar din gama Good Routine® susține funcțiile ficatului, printre care detoxifierea și sinteza proteinelor, chiar și în cazul exceselor și dezechilibrelor alimentare ori a factorilor de stres fizici, psihici și sociali: 

Persoane care se bucură de un organism echilibrat
  • Fosfolipidele sunt substanțe ce abundă în orice organism viu, structuri lipoproteice ce se unesc pentru a forma membranele care învelesesc fiecare celulă vie. Acestea influențează funcțiile celulelor și protejează organele. În lipsa acestor structuri , viața nu ar fi posibilă, iar noi nu am putea trăi. Fosfolipidele esențiale din compoziția Guard-Your-Liver intensifică activitatea ficatului și îl protejează împotriva stresului oxidativ și a îmbătrânirii celulare. 
  • Silimarina este un compus antioxidant, extras din semințele de ciulin de lapte și folosit ca tratament natural în afecțiuni precum icter, hepatită și tulburări ale vezicii biliare. Totodată, există cercetări care indică că silimarina are efecte protectoare asupra ficatului, mai ales în cazul persoanelor expuse unor factori externi, cum este poluarea.

Prin urmare, asocierea dintre fosfolipidele esențiale și silimarină au o acțiune mai puternică asupra ficatului decât în cazul în care acestea ar fi administrate individual, susținând sănătatea acestuia pe termen lung. 

La final, te invităm să descoperi suplimentul Guard-Your-Liver, gardianul unui ficat sănătos și să te bucuri din plin de beneficiile acestuia. Suplimentul este disponibil pe vegis.ro, împreună cu întreaga gamă Good Routine®.

About Author

Vorbăreață incurabilă, dar care adoră să își împărtășească ideile și în scris. Iubitoare de animăluțe, călătorii și cărți inspirate din fapte reale.

No Comments
    Leave a Reply