Lucrurile simple fac viața mai frumoasă… iar nuca de cocos îi conferă și un iz exotic. Nimic nu se compară cu bucuria pură de a savura un desert sau o băutură dulce cu cocos. Și nici nu este atât de greu să te îndrăgostești de aroma-i specifică, mai ales când piața este atât de ofertantă în privința produselor de acest gen: ulei, cremă și apă de cocos, chipsuri și nucă de cocos răzuită, făină, zahăr, lapte; chiar și lapte praf de cocos.
Laptele praf de cocos înlocuiește cu succes laptele clasic din nuca de cocos (dar și cel de vacă), în deserturi și alte rețete ce necesită acest ingredient. Practic, este folosit pentru a obține laptele cu consistență lichidă și are exact același gust ca acesta.
Te întrebi, probabil, de ce să folosești lapte praf de cocos când poți opta direct pentru varianta lichidă, gata pregătită pentru utilizare? Tocmai faptul că necesită preparare îi conferă anumite avantaje deloc de neglijat.
Află cum te poate ajuta laptele praf de cocos să economisești și să devii mai bun în materie de deserturi, și descoperă prin ce se remarcă noul lapte praf de cocos bio Niavis, un produs ce vine să completeze o gamă de alimente 100% naturale, din culturi ecologice, și să lărgească posibilitățile de a găti sănătos, cu produse curate.
CUM SE OBȚINE LAPTELE PRAF DE COCOS
Laptele praf de cocos este obținut prin metoda de uscare prin pulverizare a laptelui de cocos în stare lichidă, metodă inventată în anul 1970. Din cauza conținutului ridicat de grăsimi specifice laptelui de cocos, primele încercări folosind această metodă au rezultat în obținerea uleiului de cocos, și nu a laptelui praf.
Metoda a fost perfecționată în anul 1983 când s-a constatat că obținerea produsului sub formă de pulbere depinde de adăugarea anumitor aditivi chiar înainte de pulverizarea uscată a laptelui lichid. Aditivii adăugați variază în funcție de producător, cei mai des folosiți fiind maltodextrina (amidon din cereale) și caseinat de sodiu.
CUM FOLOSEȘTI LAPTELE PRAF DE COCOS
Foarte simplu! Trebuie doar să adaugi apă caldă și să amesteci cu ajutorul unei lingurițe până la dizolvarea prafului. Este important să folosești mereu apă caldă deoarece previne formarea așa-numitelor cocoloașe și favorizează dizolvarea completă a produsului.
Mai mult, având în vedere consistența dorită, poți adăuga mai mult sau mai puțin praf pentru a obține un lapte mai gros și mai cremos sau, dimpotrivă, unul mai lichid. Acest aspect reprezintă un mare avantaj în bucătărie întrucât îți permite să obții textura potrivită în funcție de preparatul realizat.
Ca și reper în bucătărie, te poți ghida după următoarele cantități:
120 ml lapte de cocos = 120ml apă caldă + 3 linguri lapte praf de cocos
240 ml lapte de cocos = 240ml apă caldă + 41g lapte praf de cocos
480 ml lapte de cocos = 480ml apă caldă + 83g lapte praf de cocos
Laptele obținut din lapte praf de cocos poate fi adăugat atât în prăjituri, înghețată și alte deserturi, cât și în băuturi precum: ciocolată caldă, smoothie-uri, latte-uri sau shake-uri. De asemenea, este ideal și pentru îngroșarea sosurilor.
DE CE SĂ FOLOSEȘTI LAPTE PRAF DE COCOS
1. CANTITATE PRECISĂ ȘI O MAI BUNĂ DEPOZITARE
Pe lângă consistența dorită în funcție de preparat, laptele praf de cocos te ajută totodată să obții și cantitatea exactă de lapte lichid de care ai nevoie pentru o anumită rețetă. Astfel, nu mai trebuie să faci compromisuri în ceea ce privește gramajul standard al conservelor, ca ulterior, cel mai probabil să arunci sau să uiți de cantitatea rămasă de la rețeta precedentă.
De asemenea, un alt avantaj se referă la timpul de păstrare al produsului: în timp ce, odată deschisă, conserva trebuie consumată în maxim 2-3 zile, laptele praf de cocos se păstrează intact până la 1 an de zile de la desigilarea ambalajului.
2. ALTERNATIVĂ A LAPTELUI DE VACĂ & IDEAL PENTRU VEGANI
Laptele praf de cocos poate fi cea mai delicioasă alternativă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, cu o singură condiție: să nu aibă în compoziție caseinat de sodiu.
Caseinatul de sodiu reprezintă un tip de proteină extrasă din lapte, folosită în procesul de fabricare al laptelui praf propriu-zis. Având în vedere natura acestui aditiv, produsele care îl conțin nu sunt recomandate celor cu intoleranță la lactoză.
Așadar, fără caseinatul de sodiu în compoziție, laptele praf de cocos este ideal atât pentru această categorie, cât și pentru persoanele cu un regim alimentar vegan sau vegetarian.
3. GUST INTENS DE COCOS
Fie că folosești lapte de cocos din conservă sau îl prepari cu ajutorul laptelui praf, un lucru este cert: nu vei simți nicio diferență în materie de aromă, acesta din urmă având același gust intens de cocos de care cu toții ne-am îndrăgostit… iremediabil!
NOU DE LA NIAVIS – LAPTE PRAF DE COCOS ECOLOGIC
Deliciile cu cocos nu sunt străine brand-ului Niavis; alături de ulei, zahăr, chipsuri și făină, de acum ai posibilitatea să te bucuri și de lapte praf de cocos obținut doar din ingrediente certificate bio și fără caseinat de sodiu.
Lipsa acestui aditiv îl recomandă pentru consum atât de către persoanele vegane și vegetariene, cât și cele cu intoleranță la lactoză sau intoleranță la gluten, întrucât nu are în compoziție nici această proteină.
Laptele praf de cocos Niavis conține doar maltodextrină (amidon din cereale), un aditiv des folosit în industria alimentară dar și supliment nutritiv pentru persoanele care practică sport.
Noul produs de la Niavis poate fi ingredientul-cheie al momentelor dulci petrecute împreună cu cei dragi, iar dacă nu l-ai folosit până acum, ți-am pregătit 3 rețete simple pe care le poți încerca!
3 REȚETE CU LAPTE PRAF DE COCOS NIAVIS
FUDGE DE CIOCOLATĂ
Ai nevoie de:
- 500g lapte praf de cocos Niavis;
- 200g unt;
- 20 linguri zahăr de cocos sau zahăr brun;
- 200ml apă;
- 8 linguri pulbere de cacao neîndulcită;
- 1 linguriță extract/esență de vanilie;
- sare grunjoasă (opțional).
Începe prin a mixa laptele praf de cocos și pulberea de cacao.
Separat, amestecă apa și zahărul într-o tigaie până încep să fiarbă, iar din acest moment mai lasă-le pe foc încă 10 minute și adaugă apoi untul. Îndepărtează tigaia de pe foc în momentul în care compoziția începe să fiarbă.
Cât timp compoziția este fierbinte, adaugă mix-ul de lapte praf și cacao împreună cu extractul de vanilie și amestecă bine până la omogenizare.
Adaugă fugde-ul obținut într-o tavă care a fost acoperită cu hârtie de copt și lasă desertul să se răcească înainte de tăierea în formele dorite.
ÎNGHEȚATĂ DE MANGO CU 2 INGREDIENTE
Ai nevoie de:
- un fruct mare de mango, bine copt;
- 3 linguri lapte praf de cocos Niavis.
Cojeste și taie bucățele fructul de mango, iar apoi depozitează-le la frigider aproximativ 3-4 ore.
După trecerea timpului menționat, mixează bucățelele înghețate și laptele praf într-un blender la viteză mare până obții o consistență cremoasă.
CAFEA DALGONA
Una din cele mai populare cafele la momentul actual datorită consistenței cremoase, cafeaua Dalgona poate fi realizată și cu ajutorul laptelui praf de cocos care totodată îi va conferi un plus de aromă.
Ingrediente:
- 2 lingurițe din cafeaua măcinată preferată;
- 2 lingurițe zahăr (cantitatea poate varia în funcție de preferințe);
- 2 lingurițe apă caldă;
- 3 linguri lapte praf de cocos Niavis;
- pulbere de cacao pentru decor (opțional).
Amestecă într-un castron cafeaua măcinată, zahărul și apa caldă cu ajutorul unui tel până la obținerea unei consistențe groase, cremoasă.
Într-un recipient separat, mixează laptele praf cu apă fierbinte, o cantitate egală cu volumul unui pahar.
Toarnă laptele lichid obținut într-un pahar și acoperă-l cu compoziția cremoasă de cafea obținută anterior. Opțional, presară un praf de pulbere de cacao.
Dacă nu ai mai gătit până acum cu lapte praf de cocos dar ți-ar plăcea să încerci (chiar și una din cele 3 rețete prezentate), poți comanda oricând produsul de la Niavis de pe vegis.ro.