Nu este un secret faptul că pliculețele de ceai rămân în cană până când infuzează complet apa fierbinte și apoi sunt scoase la suprafață. Matcha este un tip de ceai diferit, întrucât vine sub formă de pudră solubilă în apă și, datorită acestui fapt, savoarea sa inconfundabilă rămâne neschimbată și beneficiile matcha sunt resimțite fără echivoc. În ciuda popularității pe care a dobândit-o matcha recent, acest mod de preparare este o metodă consacrată de a consuma ceai în Japonia.
Citește acest articol pentru a afla care sunt beneficiile inconfundabile ale ceaiului matcha, istoria bogată pe care o are în spate, dar și cum îl poți prepara pentru a te putea bucura în totalitate de tot ceea ce are de oferit.
Beneficiile ceaiului matcha – istoria matcha și cum este produs acest ceai
Călugării japonezi obișnuiau să călătorească în China pentru a afla mai multe despre Budism. Pe lângă cunoștințe noi, japonezii se întorceau acasă și cu ceaiuri naturale, benefice pentru concentrarea necesară în timpul meditației. Asemenea cafelei, ceaiul conține cofeină – un adevărat catalizator de energie necesară în momentele de studiu. Totuși, ceaiul conține un element în plus față de cafea: un aminoacid numit L-teanină, care induce un efect de calmare la nivelul creierului, astfel încât mintea este relaxată și concentrată în același timp.
În anul 1191, un călugăr a adus semințe de ceai din China și le-a sădit în pământul ce împrejmuia templul Kosan-ji – locul unde budiștii japonezi au început să cultive ceai pe cont propriu. Ei au dezvoltat metoda de zdrobire și rafinare a frunzelor până când matcha capătă forma sa specifică de pudră.
Cum este produs matcha
Ritualul de băut ceai în Japonia este un protocol care se respectă cu strictețe și este o tradiție care a fost dusă mai departe timp de sute de ani. Totul începe cu munca de pe plantație: frunzele sunt protejate de lumina soarelui pentru a încuraja producția de clorofilă. Agricultorii cresc plantele cu grijă și, la prima recoltă ce are loc în primăvară, ei aleg doar cele mai tinere frunze.
De altfel, acest lucru poate fi sesizat numai din culoarea ceaiului: o băutură făcută din plante de înaltă calitate va avea o nuanță de verde închis, în timp ce matcha preparată din frunze bătrâne va avea tente maronii.După ce frunzele sunt culese, ele sunt ținute la abur pentru a preveni ceea ce face diferența între cele mai iubite tipuri de ceai verde, negru și alb: oxidarea. Acest proces este responsabil pentru notele dulci și vegetale din ceaiurile verzi. După ce au fost aburite, plantele sunt uscate și, ulterior, sunt măcinate până când devin o pudră suficient de fină încât să fie amestecată direct cu apă. Acest pas este realizat cu ajutorul unei prese confecționate din piatră.
Proprietățile ceaiului matcha – cum poți prepara pudra de ceai verde matcha pentru a te putea bucura de beneficiile sale
Pe cât de multe beneficii ale ceaiului matcha există, pe atât de ușor este de preparat, și pentru că pudra de ceai verde se găsește ușor în zilele noastre, îți poți pregăti oricând o porție de sănătate cu alimente bio din confortul casei tale! Iată care sunt modalitățile principale prin care poți prepara pudra de ceai matcha:
Ceai
Bucură-te de gustul unic folosind rețeta clasică: 1 sau 2 lingurițe de pudră (între 2 și 4 grame de produs) peste care torni 60 de ml de apă fierbinte pentru a crea o pastă. Apoi, amesteci compoziția cu un tel de bambus, conform tradiției japoneze. Cantitatea de apă adăugată în final poate varia, desigur, în funcție de consistența preferată. Ce poate fi mai simplu?
Latte
În prezent, dacă treci pragul oricărei cafenele și arunci o privire pe meniu, sigur te vei întreba ce gust are matcha latte. Într-adevăr, pudra verde își lasă aroma specifică și în lapte! Data viitoare când ajungi în fața unui barista fără sa ai în plan ce băutură să comanzi, încearcă ceva nou și alege matcha pentru gust și beneficii.
Prăjituri
Matcha este atât de bună încât nu poate fi îngrădit de limitele unei căni. Pe parcursul timpului, Vestul s-a îndrăgostit de aroma acestei plante și, preluând matcha în gastronomia lor, bucătari din toată lumea au introdus matcha în preparate bine cunoscute și iubite de consumatori. De la macarons la clătite, matcha este delicioasă sub orice formă! Schimbă ciocolata din rețeta de tort și optează pentru dulciuri sănătoase și cel puțin la fel de gustoase!
Beneficiile și contraindicațiile matcha – care sunt beneficiile ceaiului verde matcha, dar și ce contraindicații are
Matcha se număra printre cele mai populare superalimente datorită multitudinii de vitamine din compoziția sa, de exemplu vitaminele A și C. În plus, antioxidanții întăresc sistemul imunitar, așa că iubitorii de matcha au un mare avantaj în sezonul rece, când răceala și gripa sunt la tot pasul. Află mai jos care sunt principalele beneficii ale consumului regulat de ceai verde matcha:
Energie fără dependență de cofeină
Poate că, în urmă cu ani de zile, ai dobândit obiceiul de a lua micul dejun cu o cafea alături, așa că e greu să te abții de la această mică plăcere. Oricât de inocentă ar putea părea, această adicție trebuie oprită! La început, va fi dificil să treci printr-o zi obositoare de muncă fără cafea, însă matcha îți vine în ajutor. De ce ar trebui sa schimbi cafeaua de dimineață cu o ceașcă de ceai? Ceaiul verde nu îți poate crea dependență de cofeină și, spre deosebire de cafea al cărei val de energie trece repede, o ceașcă de matcha te va ajuta să rămâi focusat chiar și la 4 ore după consum.
Ajută la îmbunătățirea memoriei
Cercetătorii americani au efectuat un studiu pe 23 de participanți pentru a analiza care sunt beneficiile matcha la nivelul creierului. O parte dintre participanți au mâncat batoane care conțineau 4 grame de matcha fiecare, în timp ce restul au consumat batoane placebo. În final, cei care au asimilat pudra verde au avut performanțe mai bune la probe menite să testeze atenția și timpul de reacție. De asemenea, un alt experiment arată că, în cazul persoanelor în vârstă care consumă 2 grame de pudră de ceai verde zilnic vreme de 2 luni, s-au observat îmbunătățiri în ceea ce privește memoria.
Corp zvelt si ten luminos
Cei care își doresc să slăbească câteva kilograme își pot îndeplini scopul cu ajutorul băuturilor de tip matcha. În rândul proprietăților matcha se află clorofila, element care grăbește procesul de detoxifiere al corpului. Printre antioxidanții din ceaiul verde se numără și catechinele, iar consumul acestora poate crește ritmul termogenezei până la 40%, ceea ce se reflectă în arderea mai rapidă a grăsimilor. Totodată, beneficiile catechinelor se observă chiar și la nivelul pielii, deoarece acest antioxidant s-a dovedit a fi eficient în protejarea tenului împotriva îmbătrânirii și a razelor UV.
Previne afecțiunile cardiace
Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, motiv pentru care buna îngrijire a sistemului circulator este o necesitate. Savanții din America au demonstrat faptul că, în combinatie cu o dietă echilibrată, ceaiul verde previne creșterea colesterolului și a nivelului de trigliceride, importanți factori de risc atunci când vine vorba despre bolile de inimă. Totodată, aminoacidul L-teanina, amintit anterior, contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
Contraindicații privind consumul de matcha
- Cât de mult matcha ar trebui să bei într-o zi
Având atât de multe avantaje, pare că ceaiul verde este elixirul tinereții și trebuie consumat în cantități cât mai mari, nu? Nu poate exista prea multă sănătate, așa-i?
Trebuie să-ți amintești, totuși, că matcha este un produs deosebit de concentrat și trebuie băut cu precauție, având de 3 ori mai mulți antioxidanți decât alte tipuri de ceai verde. Astfel, 500 de ml de matcha furnizează aceeași cantitate de compuși vegetali pe care o conțin 20 de căni de ceai verde obișnuit. Chiar dacă toleranța variază în funcție de structura corpului, consumul în exces poate provoca stări de greață și diaree.
- Cine nu ar trebui să consume matcha
Ceaiul conține o doză mare de cofeină, deci femeile însărcinate nu pot consuma acest produs. De asemenea, persoanelor sensibile la cofeină le este nerecomandat matcha pentru a evita durerile de cap și insomnia. Cei care se confruntă frecvent cu dureri de stomac nu vor fi fani matcha, luând în considerare faptul că băutura ajută la curățarea intestinelor și din acest motiv poate crea disconfort.
Acasă, într-o dimineață liniștită de duminică…Într-o cafenea, la o ieșire cu prietenii…Înaintea unei zile pline de muncă…La o reuniune de familie unde se gătesc prăjituri…Matcha se potrivește în orice ocazie!
Dacă erai curios în ceea ce privește entuziasmul oamenilor pentru acest tip de ceai verde, acum ai aflat secretul. Pe lângă gustul dulce și natural, există numeroase beneficii matcha care contribuie la o viață lungă. Acest ceai japonez îți va demonstra faptul că o minte sănătoasă se află, într-adevăr, într-un corp sănătos.