Vitaminele prenatale sunt indicate pentru femeile însărcinate sau pentru cele care vor să rămână gravide. O dietă completă este parte a stilului de viață sănătos, așa că femeile trebuie să aibă în vedere posibilitatea de a înregistra o carență de vitamine și minerale pe care trebuie să o acopere în perioada celor 9 luni de sarcină. Studiile au demonstrat faptul că vitaminele prenatale au o contribuție decisivă atât în starea de sănătate a viitoarelor mămici, dar și a fătului din burtică, însă pentru a ști exact ce produse trebuie să consume, femeile însărcinate trebuie obligatoriu să consulte medicul specialist. De reținut este faptul că vitaminele prenatale sunt oarecum diferite de cele obișnuite, pentru că sunt concepute special pentru sarcină.
În articolul de mai jos vei afla ce sunt vitaminele prenatale, vei găsi diferite informații utile atât pentru femeile gravide, cât și pentru femeile care vor să rămână însărcinate, vei descoperi care sunt tipurile principale de vitamine, dar și unele precauții și contraindicații în administrarea lor.
Ce sunt vitaminele prenatale?
Vitaminele prenatale sunt realizate special pentru femeile însărcinate sau pentru cele care vor să rămână gravide, fiind definite ca suplimente ce conțin vitamine și minerale de administrat viitoarelor mămici. Aceste vitamine vor umple golurile din necesarul de nutrienți, care apar în alimentația femeilor și sunt recomandate de specialiști pentru a asigura mamei și fătului o evoluție bună pe durata celor 9 luni.

Vitaminele prenatale nu înlocuiesc o alimentație sănătoasă, ele trebuie doar să o completeze. Din dieta alimentară se pot lua: acidul folic (legume verzi cu frunze, leguminoase, nuci, citrice), fierul (linte, năut, fasole, mazăre, spanac, semințe de dovleac, carne roșie, ficat, curcan, tofu), calciul (smochine uscate, migdale, broccoli, varză, nuci, brânză, iaurt, sardine cu oase), vitamina D (pești grași, ficat de vită, ouă, ciuperci, de la soare) etc.
Sunt obligatorii vitaminele prenatale?

Descoperiri recente în domeniul medicinei au demonstrat că vitaminele prenatale pot să scadă riscul apariției unor complicații, așa că ar fi bine ca femeile să nu le evite, mai ales dacă acestea sunt recomandate de medicul curant. Aceste suplimente sunt esențiale pentru că pot remedia anumite carențe, venind în completarea alimentației. Chiar dacă ai o alimentație care poate fi descrisă ca sănătoasă și echilibrată, de multe ori, aceasta nu e suficientă pentru a-ți asigura integral necesarul de vitamine și minerale sau alte substanțe benefice bunei funcționări a organismului.
Cum se iau vitaminele prenatale?
Vitaminele prenatale se administrează atunci când există deficit de vitamine și minerale în alimentație. În acest sens este utilă realizarea unor analize adecvate, care vor spune exact care este carența. Corectarea problemelor poate să ducă la o sarcină excelentă și la un copil sănătos. Sfatul medicului este util în astfel de situații, așa că femeile însărcinate trebuie neapărat să se bazeze pe el și să-l pună în practică și în această direcție. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că surplusul de vitamine ar putea avea consecințe nedorite.
Cât timp este necesară administrarea vitaminelor prenatale?
Administrarea vitaminelor prenatale ar trebui să se facă pe toată perioada sarcinii, dar există situații în care medicul poate să considere că pot fi luate și după, pentru femeia care alăptează. De asemenea, este important ca unele vitamine și minerale să fie administrate femeii chiar din momentul în care s-a hotărât că își dorește să rămână însărcinată.
Ce conțin vitaminele prenatale?
Vitaminele prenatale conțin diferite proporții de micronutrienți și minerale, așa că se vor regăsi în compoziția lor: acid folic, iod, vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina B6, B12, calciu, fier, zinc, acizii omega, vitamina E, sodiu, magneziu, potasiu, fluor, seleniu, fosfor etc.
Tipuri de vitamine prenatale
Vitaminele prenatale nu sunt deloc un moft, organismul femeii având nevoie de ele, unele reușind excelent să combată anemia sau alte probleme. Pe piață există diferite tipuri de vitamine prenatale și de suplimente naturiste, în numeroase concentrații, fabricate de diverși producători, fiecare dintre ele cu multiple beneficii pentru gravide, mămici sau pentru femeile care vor să rămână însărcinate.
Vitamine prenatale – Acidul folic

Acidul folic sau vitamina B9 îndeplinește un rol important în dezvoltarea fătului. O femeie însărcinată ar trebui să aibă recomandată o doză de 600 ug acid folic/zi, acesta reducând riscul de defecte de tub neural, malformații cardiace, spina bifida. Acidul folic este indicat din primele 6-8 săptămâni de sarcină. Unii medici recomandă doza de 400 micrograme zilnic, chiar din perioada necesară preconcepției. Din nefericire, este destul de greu să se obțină tot necesarul de acid folic din alimentație, așa că vitaminele prenatale sunt extrem de utile.
Vitamine prenatale – Vitamina C

Vitamina C este obligatorie pentru femeile care fumează în sarcină (de reținut că este total interzis acest obicei nesănătos, care aduce probleme medicale grave atât mamei, cât și fătului), dar și pentru cele care consumă alcool, un alt obicei contraindicat în această perioadă delicată. Specialiștii recomandă vitamina C și în cazul sarcinilor multiple, în doză zilnică de 50 mg/zi. În cazul în care doza este mai mare (de 1 gram), ar putea să apară probleme la făt. Avantajele vitaminei C sunt: menținerea sănătății celulare, ușurarea absorbției fierului, îmbunătățirea sistemului imun al copilului, stimularea sintezei colagenului, ajută corpul să producă progesteron necesar pentru menținerea unei sarcini.
Vitamine prenatale – Vitamina E
Vitamina E este un nutrient cu rol antioxidant, iar doza zilnică admisă pentru o femeie gravidă este de aproximativ 10-15 mg. Este important să nu existe un exces, pentru că ar putea duce la ruptură de sac amniotic și la dureri abdominale foarte puternice. Această vitamină a fost descoperită de Herbert McLean Evans și de Katherine Scott Bishop, în 1922, iar studiile de mai târziu au arătat că această vitamină poate să contribuie la protejarea celulelor împotriva acțiunii radicalilor liberi.
Vitamine prenatale – Vitamina D

Vitamina D are numeroase avantaje, așa că nu poate lipsi din bagajul maternității: contribuie la funcționarea optimă a sistemului imunitar, la sănătatea sistemului osos, pentru diviziunea celulară. O formulă des întâlnită în farmacii și magazinele naturiste este mixul dintre vitamina D și calciu, de altfel recomandată și în perioada prenatală. Carența de vitamina D poate cauza probleme serioase, precum riscul de naștere prematură sau apariția diabetului gestațional. Merită să știi că doza zilnică recomandată este de 600 IU/zi.
Vitamine prenatale – Calciul
Calciul apare aproape în orice marcă de vitamine prenatale, fiind ideal în combinație cu vitamina D3 pentru că își completează funcțiile. În trimestrul 3 de sarcină are loc un transfer de calciu mare de la mamă la făt, așa că necesarul de calciu în sarcină crește cu 0,5-0,8g/zi. Femeile însărcinate ar putea să consume alimente bogate în calciu pentru a-și suplimenta doza, dar dacă acest lucru nu este posibil, atunci medicul poate să prescrie administrarea unor suplimente.
Vitamine prenatale în sarcină – Fierul

Pe perioada sarcinii corpul are nevoie de fier pentru că acesta are un rol important: transportă oxigenul în sânge, dezvoltă excelent fetusul și placenta, combate anemia în sarcină. Este bine să se țină cont de faptul că administrarea fierului poate duce la constipație, așa că gravida trebuie să consume în această perioadă multă apă, să includă fibre în dieta zilnică, să practice sport, chiar să ia laxative ușoare la sfatul medicului. Doza recomandată de fier este de 27 mg/zi, fără să se depășească.
Vitamine prenatale în sarcină – Iodul

Iodul este un element cu rol vital în dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al fătului, lipsa lui putând să ducă la scăderea capacității tiroidei materne și fetale de a produce cantități suficiente de hormoni tiroidieni. Acest lucru se poate solda cu retard mental și psihomotor. Doza zilnică de iod recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF este de 250 mcg/zi.
Precauții și contraindicații în administrarea vitaminelor prenatale
Vitaminele prenatale trebuie să fie luate mereu la sfatul medicului, nu după bunul plac. Nu ajută în acest sens nici părerile altor mămici care au folosit astfel de suplimente, pentru că fiecare organism este diferit și poate suferi de alte carențe. Astfel, se va ține cont de anumite precauții și contraindicații în administrarea vitaminelor și mineralelor:

- De reținut este faptul că vitaminele prenatale trebuie luate la recomandarea medicului, în dozele corespunzătoare, după ce au fost realizate în prealabil analizele specifice. O doză în exces de vitaminele și minerale ar putea să dăuneze;
- Iodul este esențial pentru funcționarea foarte bună a tiroidei, mai ales în perioada sarcinii. Dacă nu există o cantitate corespunzătoare de iod, atunci se poate ajunge la instabilitate mentală. Dacă se constată lipsa iodului din corp, atunci gravida poate să primească o doză de 150 micrograme. O deficiență de iod ar putea aduce grave probleme în organismul femeii;
- Vitaminele prenatale ar putea să creeze o senzație de greață dacă au fost luate la distanță de mese. Un sfat bun pentru femeile însărcinate ar fi să fie administrate imediat după masă;
- Femeilor care au o dietă vegană sau celor care sunt nevoite să țină un anumit regim alimentar le este recomandat să consulte medicul nutriționist pentru a găsi un echilibru optim în alimentație, în așa fel încât să aibă toate vitaminele și mineralele necesare evoluției copilului;
- Există un mit ce trebuie să fie demontat, acela că vitaminele prenatale ar îngrășa. Adevărul este că viitoarele mămici nu trebuie să se sperie de acest fapt, pentru că vitaminele nu îngrașă, neavând calorii. Astfel, corpul gravidei nu le poate descompune pentru a produce energie sau pentru a le depozita sub formă de grăsime. Totuși, apetitul poate să crească din cauza lor, iar acest lucru să ducă la o creștere în greutate ca urmare a alimentației. Indiferent că se administrează sau nu vitamine, o sarcină normală presupune o creștere în greutate de 11-16 kg. Dacă femeia adoptă o dietă alimentară corectă, atunci nu va acumula mai multe kilograme chiar dacă va lua vitamine prenatale;
- Unele vitamine pot cauza constipație sau retenție de apă, ceea ce implică și balonarea. Consultarea medicului în acest sens se impune, acesta putând să impună schimbul de vitamine prenatale;
- Administrarea vitaminelor prenatale ar putea să fie contraindicată dacă femeile au anumite alergii la unele ingrediente ale produsului, așa că este nevoie de atenție în acest sens și de citirea prospectului înainte de administrare;
- Vitaminele prenatale nu sunt suficiente pentru a completa toate cerințele organismului gravidei, așa că aceasta trebuie să se hrănească sănătos și să folosească suplimente pentru a suplini carențele pe care le-a descoperit în urma efectuării analizelor stabilite de doctor.
Vitaminele prenatale sunt tolerate bine de organismul uman și, de regulă, nu conțin decât o combinație excelentă de substanțe nutritive care nu duc la creșterea în greutatea a mamei și a copilului. Sunt ușor de ingerat, prezentându-se sub forma de capsule și comprimate de suplimente naturiste, de mici dimensiuni, cu un aspect plăcut.
În concluzie, vitaminele prenatale sunt vitale pentru organismul gravidei și copilului, având efect pozitiv. Înainte de a apela la ele, însă, este important să se consulte medicul specialist, care va ști ce analize să recomande viitoarei mămici și ce suplimente să-i prescrie, în funcție de nevoile specifice descoperite în urma rezultatelor analizelor.
Surse bibliografice:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071347/