
Maca este radacina unei plante care creste in Peru, Bolivia, Paraguay si Argentina. Este extrem de rezistenta, maca putand rezista la altitudini mari si la temperaturi foarte joase, conditii in care putine plante pot supravietui. Aceasta este planta cultivata la cea mai mare altitudine din lume, crescand si la 4100 de metri inaltime. Radacina depoziteaza o multime de nutrienti, iar atunci cand este scoasa din pamant, vine intr-o varietate mare de culori. Culorile radacinii variaza de la galben crem sau roz deschis, pana la mov sau negru. Radacina de maca poate fi comparata ca si aspect cu o ridiche mai mare, iar gustul ei este picant, dulce si cu o aroma asemanatoare melasei.
Compozitie maca – vitamine si minerale
Maca este o sursa de tiamina (B1), riboflavina (B2), vitamina B6, calciu si fier care contribuie la mentinerea energiei metabolismului. Contine, de asemenea, zinc care ajuta la fertilitate si reproducere, precum si la mentinerea unui nivel normal de testosteron in sange. Pe langa acestea, riboflavina si zincul contribuie la reglarea activitatii hormonale si ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii.
Tiamina contribuie la randamentul energetic normal al metabolismului, la funcționarea normală a sistemului nervos, la funcționarea normală a inimii si a psihicului.
Riboflavina contribuie la randamentul energetic normal al metabolismului, la mentinerea normala a numarului de globule rosii in organism, la mentinerea aspectului normal al pileii si a unei vederi normale, contribuie la asimilarea fierului, protejeaza celulele de stresul oxidativ si ajuta la reducerea oboselii.
Vitamina B6 contribuie la sinteza normala a cisteinei, la randamentul energetic normal al metabolismului, la functionarea sistemului nervos, formarea celulelor rosii in sange, reducerea oboselii si la reglarea activitatii hormonale din organism.
Calciul contribuie la coagularea normala a sangelui, un metabolism energetic normal, functionarea normala a muschilor, a neurotransmitatorilor si a enzimelor digestive. Are un rol important in procesul de diviziune celulara si este necesar pentru mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor.
Fierul contribuie la mentinerea functiei cognitive normale, un metabolism energetic normal, formarea normala a celulelor rosii si a hemoglobinei, transportul normal al oxigenului in sange, functionarea normala a sistemului imunitar, reducerea starilor de oboseala si epuizare si are un rol important in procesul de diviziune celulara.
Maca are foarte multe proprietati, motiv pentru care este atat de apreciata. Printre proprietatile pe care le are enumeram: proprietati fungistatice, bacteriostatice, anticarcinogene, antioxidante, imbunatateste nivelul energetic general, rezistenta la stres, memoria si invatarea, ajuta la mentinerea dintilor sanatosi si asigura rezistenta oaselor.
Beneficiile radacinii de maca
- Reduce simptomele menopauzei
Radacina de maca este utilizata la scara larga pentru efectul sau de echilibrare a nivelului hormonal din corp, iar studiile arata ca multitudinea de nutrienti si continutul fitochimic din radacina de maca contribuie la ameliorarea simptomelor din timpul menopauzei. Oamenii de stiinta au observat ca, la femeile care luau suplimente cu maca, s-a simtit o ameliorare a unora dintre simptomele comune, cum ar fi bufeuri, insomnii, transpiratii nocturne sau depresie.
- Imbunatateste functiile sexuale
Disfunctiile sexuale in randul femeilor depinde de mai multi factori, cum sunt varsta, stilul de viata, starea de sanatate, care sunt factori principali cauzatori de astfel de disfunctii. Desi medicina conventionala a creat multe medicamente sau suplimente alimentare menite sa sporeasca dorinta sexuala si satisfactia la femei, acestea pot avea si efecte secundare, care uneori pot crea probleme. Un studiu efectuat pentru analizarea eficacitatii suplimentelor de maca referitor la disfunctiile sexuale la femei, a aratat o imbunatatire a starii persoanelor implicate in acest studiu, dupa ce au luat doza maxima de maca pe zi.
- Normalizeaza nivelul hormonilor din organism
Maca echilibreaza nivelul hormonal din organism si stimuleaza glanda pituitara, ceea ce o face sa actioneze ca un tonic pentru sistemul hormonal. Glanda pituitara controleaza si sustine activitatea tuturor glandelor endocrine, astfel ca atunci cand aceasta functioneaza normal, intreg sistemul endocrin este in echilibru. Aceasta glanda este, de asemenea, responsabila de secretia de testosteron la barbati si de estrogen si progesteron la femei.

- Afrodisiac
Maca are o reputatie de secole cu privire la efectul sau asupra libidoului. Incarcata cu minerale precum zinc, iod si acizi grasi esentiali, maca echilibreaza hormonii sexuali si imbunatateste starea generala. De asemenea, maca este renumita si pentru capacitatea sa de imbunatatire a functiei erectile masculine, drept pentru care este cunoscuta si sub numele de “viagra naturala”.
- Creste densitatea osoasa
Mentinerea densitatii osoase este o problema comuna in randul femeilor, odata cu inaintarea in varsta. Studiile efectuate referitor la ameliorarea simptomelor din timpul menopauzei, s-a descoperit ca radacina de maca este asociata si cu cresterea densitatii osoase. Maca favorizeaza si asimilarea calciului in oase, prevenind astfel aparitia osteoporozei.
- Creste rezistenta fizica
Maca este recunoscuta pentru capacitatea sa de a intari rezistenta fizica si de a crea energie, deoarece multitudinea de nutrienti continuti ajuta la functionarea unui metabolism energetic normal Acesta este si motivul pentru care vechii razboinici incasi apelau la planta magica inainte de a pleca pe campul de batalie, deoarece consumul de maca le dadea mai multa forta . Este acelasi motiv pentru care si solii o consumau in peregrinarile si traversarile lor montane: aveau nevoie de energie si vigoare.
- Reduce colesterolul
In compozitia acestei radacini intra numeroase minerale, vitamine, 18 aminoacizi (inclusiv 8 din cei 9 aminoacizi esentiali) si steroli, cunoscuti pentru capacitatea lor de a reduce absorbtia intestinala a colesterolului. De asemenea, este bogata in potasiu, care actioneaza ca un catalizator in metabolismul proteinelor si al carbohidratilor si care impreuna cu sodiul regleaza bataile inimii si contractiile musculare. Mai mult, maca imbunatateste circulatia sangelui in organism si accelereaza procesul de vindecare a ranilor.
- Ajuta la fertilitate
Cum infertilitatea devine o problema din ce in ce mai mare, atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor, nu este de mirare ca un numar din ce in ce mai numeros se indreapta spre alternative naturale pentru imbunatatirea fertilitatii. Studiile sprijina utilizarea radacinii ca un amplificator a fertilitatii, in special in randul femeilor, deoarece creste activitatea glandei pituitare.
- Imbunatateste starea generala de bine
Cercetarile de nutritie arata ca acizii grasi esentiali din maca sunt importanti pentru mentinerea unei stari de bine si a unei stari generale de sanatate a creierului. Acizii grasi ajuta la buna functionare a functiilor creierului, si consumul lor este privit ca un prim pas catre reducerea starilor de depresie, anxietate si stres.
- Intareste memoria
Maca poate fi utilizata si ca leac pentru imbunatatirea memoriei. Consumul acestei plante mareste capacitatea de rezistenta in fata problemelor fizice si mentale.
- Imbunatateste functiile metabolice
Radacina de maca are si un rol important in imbunatirea functiilor metabolice ale organismului, contribuind la eliberarea energiei necesara activitatii trupului si la accelerarea procesului de crestere si dezvoltare.
Cum se consuma maca
Radacina de maca este cel mai des consumata ca si pulbere, aceasta fiind macinata foarte fin, rezultand astfel pulberea.
Pulberea de maca se poate adauga in produsele de panificatie sau in smoothie-uri pentru un gust picant de Peru. Se mai adauga in milkshake-uri, biscuiti, negrese, batoane proteice.

Doza recomandata pe zi este de 10-15 g de maca adaugata la reteta dumneavoastra favorita.
Maca sub forma de pulbere sau maca sub forma de capsule gasesti pe vegis.ro.