Tu ce tipuri de ceai ai mereu la îndemână?
Dacă și pentru tine un moment de relaxare veritabil trebuie mereu asezonat cu un ceai bun, atunci ești de acord că această băutură este alegerea ideală pe tot parcursul anului. Și nu greșești deloc! În sezonul rece ne întărim imunitatea și ne revenim la viață stârniți de aburii aromați ai ceaiului preferat, însă vara, un ceai face minuni pentru sănătate. Când razele soarelui sunt puternice, un lichid călduț este de preferat unuia rece pentru că nu „supraîncălzește” organismul, prevenind astfel riscul de apariție a insolației. Mai mult, ceaiurile calde mențin sănătatea sistemului digestiv prin eliminarea germenilor patogeni din organism.

Printre cele mai populare tipuri de ceai se numără cel verde, negru și alb, care nu fac excepție de la regula menținerii sănătății gastrointestinale, însă îți oferă și multe alte beneficii pentru funcționarea optimă a organismului. De altfel, dacă încă nu ai aflat, e interesant de știut că aceste tipuri de ceai provin toate din aceeași plantă, mai precis din frunzele arbustului Camellia sinensis, originar din China și India. Diferența între culoare și intensitatea acestor tipuri de ceai o face gradul de oxidare al frunzelor.
Descoperă împreună cu noi ce merită să știi despre fiecare în parte!
Ceaiul verde, printre cele mai populare tipuri de ceai din lume
Dintre aceste tipuri de ceai, despre cel verde circulă o legendă foarte frumoasă, cu o vechime de aproximativ 4700 de ani. La poalele celor mai înalți munți din lume, trăia împăratul chinez Shen Nung care avea un singur cusur: o atenție excesivă față de propria igienă. Pentru că se temea de contaminare, împăratul bea doar apă fiartă. Într-o seară, purtate de vânt, câteva frunze au ajuns în apa împăratului. În locul mâniei la care se așteptau servitorii care au uitat fereastra deschisă, reacția a fost de încântare, iar împăratul a dat poruncă să fie găsit arbustul din care proveneau frunzele cu un asemenea efect revigorant. De atunci arbustul, cât și băutura obținută din frunzele lui au fost denumite „ceai”, iar în mărinimia sa, împăratul a poruncit ca toți supușii săi să fie serviți cu această băutură aromată.

Dintre ceaiul negru și cel alb, ceaiul verde reprezintă varianta de mijloc în privința gradului de oxidare al frunzelor. Nuanța plăcută de verde pal se datorează procesului de preparare, prin care frunzele sunt uscate rapid, în curent de aer cald, ceea ce favorizează conservarea clorofilei.
În cazul în care vrei să devii un fin cunoscător, să știi că există două variante de ceai verde: sencha și matcha. Sencha se distinge printr-o notă dulceagă, în timp ce matcha se obține prin măcinare, rezultând celebra pulbere verde, perfectă pentru un latte atipic. Matcha se remarcă printr-o tentă vegetală, ușor astringentă și conține mai multă cofeină decât ceaiul verde clasic. Altfel spus, matcha este varianta de ceai verde cu istorie pentru că înainte de apariția ceainicelor, chinezii obișnuiau să zdrobească frunzele de ceai într-o pulbere pe care o diluau în apă fierbinte. Procedura a rămas destul de populară și astăzi, însă în Japonia.
Ceaiul verde este mai mult decât o simplă băutură hidratantă. Acesta conține EGCG, un antioxidant natural puternic care joacă un rol esențial în prevenirea deteriorării celulelor, cauzată de radicalii liberi. Datorită acestei substanțe antioxidante, efectul antiaging al ceaiului verde este incontestabil. De altfel, acest tip de ceai conține vitamine importante precum cele din complexul B și vitamina C, dar și oligoelemente ca zincul sau magneziul.
Mai mult, acest ceai este ideal pentru detoxifierea organismului, controlul kilogramelor, reducerea colesterolului sau susținerea performanței cognitive.
Dacă ți s-a făcut poftă să afli mai multe despre ceaiul verde, citește integral articolul nostru despre cât de benefic este pentru organism!
Ceaiul negru: un înlocuitor de încredere al cofeinei
Spre deosebire de celelalte tipuri de ceaiuri menționate, în cazul ceaiului negru, procesul de uscare al frunzelor este unul de lungă durată. Uscarea lentă duce la fermentarea frunzelor, fenomen urmat de închiderea la culoare a acestora, într-o nuanță brună, uneori bătând înspre negru. Datorită acestui procedeu, ceaiul negru conține o cantitate mai mare de cofeină decât cel verde sau alb, fiind un substitut perfect pentru cafea. Este vorba despre 60 mg de cofeină per ceașcă, raportat la 36 mg (ceaiul verde), respectiv 25 mg (ceaiul alb). Este drept că o cană de cafea conține 200 mg de cofeină, însă alegerea depinde de tine. Dacă ai dezvoltat o anumită sensibilitate la acest compus, merită să te orientezi spre ceai negru.

Atât cafeaua, cât și ceaiul negru conțin antioxidanți, o diferență importantă între cele două constă și în efectul pe care îl au asupra organismului tău. Poate efectul energizant al cafelei este resimțit mai rapid și mai intens, însă nu pierde din vedere că efectul diuretic al acesteia îți poate deshidrata destul de mult organismul.
Ceaiul negru se distinge și prin conținutul de teaflavin, un antioxidant specific acestui tip de ceai, care are un impact pozitiv asupra sănătății sistemului cardiovascular prin flexibilizarea vaselor de sânge, reglarea tensiunii arteriale, reducerea nivelului de colesterol „rău” (LDL) și a zahărului din sânge.
Tipuri de ceai cel mai puțin procesate: ceaiul alb
Ceaiul alb prezintă cel mai redus grad de oxidare, iar nota cu totul primăvăratică îți creează la fiecare înghițitură senzația de prospețime. Comparativ cu ceaiul negru, pentru care se folosesc frunzele ajunse la maturitate, ceaiul alb se prepară din cele mai tinere componente ale arbustului (flori și frunze). Florile și frunzele sunt culese înainte de a se deschide complet, când încă sunt „îmbrăcate” într-un strat subțire de perișori albi, de aici provenind și numele acestui tip de ceai. Prelucrarea acestor părți ale arbustului implică uscarea pentru scurt timp la soare și aburirea. Tocmai de aceea, se spune despre ceaiul alb că este cel mai puțin procesat.

Contrar așteptărilor, nuanța ceaiului alb este mai degrabă aurie, putând fi ușor confundat cu alte infuzii din plante precum mușețelul.
Ceaiul alb merită inclus în ritualul tău de frumusețe datorită conținutului de vitamina E și fluor. Vitamina E menține tenul tânăr prin prevenirea și estomparea ridurilor, iar fluorul contribuie la rezistența danturii, oferind protecție împotriva bacteriilor și a daunelor provocate de consumul de zahăr. Există studii conform cărora compresele cu ceai alb aplicate pe piele ajută la calmarea zonelor afectate de razele UV.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum îți susține vitamina E frumusețea, nu rata articolul nostru pe acest subiect.
Datorită cantității generoase de antioxidanți, printre beneficiile ceaiului alb se regăsesc menținerea sănătății sistemului nervos, prevenirea obezității, prevenirea afecțiunilor cardiovasculare și a osteoporozei.
Dacă ești pregătit de un răsfăț aromat, descoperă mai multe tipuri ceai naturale de pe vegis.ro!
Energizează-te și menține-ți sănătatea sistemului nervos cu o selecție aromată de ceai verde!
Înlocuiește cafeaua cu cele mai calitative sortimente de ceai negru!
Click aici dacă vrei să te bucuri de gustul unic al ceaiului alb!

Surse bibliografice:
- https://www.healthline.com/nutrition/green-tea-vs-black-tea#:~:text=Both%20green%20and%20black%20tea,to%20trigger%20the%20oxidation%20process.
- https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea#1.-Contains-healthy-bioactive-compounds
- https://senchateabar.com/blogs/blog/black-tea-vs-coffee#:~:text=Coffee%20has%20higher%20amounts%20of,teas%20are%20naturally%20caffeine%20Dfree.
- https://www.healthline.com/nutrition/black-tea-benefits
- https://www.healthline.com/nutrition/white-tea-benefits
- https://www.nealthline.com/nutrition/coffee-vs-tea
- http://arhiva.formula-as.ro/2007/753/medicina-naturista-25/medicamentele-iernii-secretele-ceaiului-verde-7667