Produse naturiste / Remedii si tratamente naturiste / Stiati ca

Uleiul esențial de rozmarin, secretul parfumat al stării de bine

recipiente cu uleiuri esențiale

Adori mirosul și aroma lemnoasă a rozmarinului, acest arbust veșnic verde? Atunci e momentul să afli cum te poți bucura la maximum de beneficiile acestuia, integrat într-o formulă mult mai complexă și puternică. Ne referim la uleiul esențial de rozmarin, cu o largă utilizare terapeutică, potrivit atât pentru uz intern, cât și extern.

Potențialul acestei plante, cunoscută și ca „roua mării” a fost valorificat încă din Antichitate, de către greci, iar astăzi, utilizarea acestuia ne ușurează semnificativ viața de zi cu zi. Ține însă cont că deși rozmarinul este o plantă aromatică aparte pentru asezonarea felurilor de mâncare preferate, uleiul de rozmarin nu poate fi folosit la gătit.

Hai împreună cu noi într-o călătorie aromată, în care poți afla cum să folosești corect uleiul esențial de rozmarin! 

Cele mai cunoscute utilizări ale uleiului esențial de rozmarin

ulei esențial de rozmarin

Tot mai popular printre consumatorii de uleiuri esențiale, cel de rozmarin se distinge prin versatilitatea sa, putând fi utilizat atât ca remediu, cât și în scop cosmetic sau chiar pentru prepararea unor soluții homemade care să țină la distanță gândacii și alte insecte care iau cu asalt locuințele.

Cum uleiurile esențiale captează esența plantei, reprezentând o formulă mult mai concentrată decât utilizarea în stare naturală a acesteia, uleiul esențial de rozmarin devine o alternativă practică, cu efect benefic sporit asupra organismului! 

Iată cum îl poți folosi în mod corect!

Uleiul esențial de „roua mării”: efect stimulant pentru păr
femeie cu păr frumos și sănătos

Una dintre cele mai comune cauze care afectează integritatea podoabei capilare este alopecia androgenică, întâlnită atât la bărbați, cât și la femei, însă sub manifestări diferite. În cazul bărbaților, alopecia se manifestă sub formă de chelie, în timp ce femeile se confruntă cu o scădere în volum a părului, cea mai afectată zonă fiind vârful scalpului. 

Aplicat extern pentru un interval de șase luni și diluat într-un ulei suport, uleiul esențial de rozmarin sporește rezistența firului de păr și îi stimulează creșterea. De asemenea, poți opta și pentru varianta în care adaugi 2-3 picături de ulei esențial de rozmarin în șamponul sau balsamul de păr pe care îl folosești în mod normal. 

Mai mult, acest remediu natural poate preveni și ameliora iritația sau senzația de mâncărime la nivelul scalpului. 

Un leac străvechi pentru prevenirea transpirației
suport ceramic pentru aromaterapie

Nu e un secret că încă din cele mai vechi timpuri, natura ne-a ușurat și îmbunătățit traiul, oferindu-ne o varietate de leacuri. Racordați la secretele și ritmurile naturii, se crede că monahii benedictini nu miroseau a transpirație datorită unui amestec pe bază de oțet neutralizat cu rozmarin. De altfel, aroma, cât și efectul tonifiant și astringent, au transformat rozmarinul într-un leac cu mare căutare în Evul Mediu. Efectul astringent este cum nu se poate mai util pentru că „maschează” și diluează mirosurile exagerate, rezultat al secrețiilor corporale.

Pornind pe urmele călugărilor benedictini, putem aduce în actualitate remediul lor natural contra transpirației. Una dintre variante ar fi să diluezi 30 de picături de ulei esențial de rozmarin în 125 ml oțet din cidru de mere și 125 ml de apă. Amestecul merită depozitat într-un recipient tip spray și utilizat împreună cu un deodorant din piatră de alaun. Este suficient să umezești piatra de alaun în mixul astfel creat și să aplici deodorantul cu mișcări circulare pe pielea curată.

Dacă ești curios să afli mai mult despre deodorantul din piatră de alaun, te invităm să citești integral recenzia noastră despre produs! 

Inspiră, respiră și eliberează-te de stres
femeie relaxată pe munte

Uleiul esențial de rozmarin are efect calmant asupra psihicului. Există studii care arată că simpla inhalare a acestui ulei poate reduce nivelul de cortizol din salivă, instaurând relaxarea.

În urma unei cercetări în care subiecții au fost studenți la asistență medicală, s-a observat că pe durata examinării, ritmul pulsului s-a diminuat cu aproximativ 9%, favorizând apariția unei stări de calm și detașare. Această transformare s-a remarcat doar în grupul celor care pe durata examinării au fost expuși la parfumul uleiului esențial de rozmarin, difuzat în sala de examen cu ajutorul unui difuzor pentru aromaterapie.

Pe lângă reducerea nivelului de stres, uleiul de rozmarin este un adevărat promotor al confortului emoțional pentru că susține motivația, sporește memoria și concentrarea. Mai mult, un difuzor cu ulei esențial de rozmarin îmbunătățește sănătatea tractului respirator și decongestionează căile nazale. 

Redobândește-ți mobilitatea cu ajutorul uleiului de rozmarin 
femeie și bărbat dansând

Dacă ai observat că îți este afectată mobilitatea articulară, merită să iei în calcul un masaj cu ulei esențial de rozmarin, bineînțeles diluat într-un ulei suport (de cocos, argan, migdale sau măsline). Datorită efectului său antiinflamator, uleiul esențial de rozmarin calmează țesuturile inflamate care adesea provoacă umflături, durere sau rigiditate în zonele afectate. 

Conform unui studiu, subiecții cu artrită reumatoidă care au utilizat un mix pe bază de ulei esențial de rozmarin timp de 2 săptămâni, aplicat sub formă de masaj pentru 15 minute o dată la 3 zile, au înregistrat o diminuare cu 15% a durerii provocată de inflamarea genunchilor. Raportat la aceste rezultate, în rândul grupului care nu a fost expus la acest ingredient, s-a remarcat o diminuare a disconfortului într-un procent de 12%

Uleiul esențial de rozmarin îmbunătățește circulația sanguină
persoană care își picură în palmă ulei esențial

Dacă te plângi adesea de mâini și picioare reci chiar și pe timp de vară este posibil să ai probleme de circulația periferică. În acest caz, poți lua în considerare utilizarea uleiului esențial de rozmarin, care flexibilizează vasele de sânge, favorizând accelerarea circulației sanguine.

În urma unui studiu la care a participat o pacientă cu sindromul Raynaud, manifestat prin circulație deficitară la nivelul degetelor de la mâini, s-a demonstrat că masarea zonei afectate cu un mix pe bază de ulei de rozmarin a fost mai eficientă decât folosirea unui ulei neutru. Efectul benefic a fost confirmat cu ajutorul unei fotografii termice. 

Menționăm că sindromul Raynaud este o afecțiune caracterizată prin apariția senzației de amorțeală sau frig la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, cauzată de contractarea vaselor de sânge și reducerea fluxului sanguin spre zonele periferice.

De asemenea, acțiunea benefică a uleiului esențial de rozmarin se poate manifesta și astfel: 

 • susține funcționarea optimă a sistemului digestiv;
 • acidul carnosic și cel rozmarinic reglează nivelul zahărului din sânge, având o acțiune asemănătoare cu a insulinei;
 • menține sănătatea sistemului nervos, prevenind apariția bolilor neurodegenerative precum Alzheimer;
 • ameliorează stările anxioase sau depresive;
 • poate combate infecțiile fungice precum Candida, despre care poți citi mai multe și aici;
 • ameliorează simptomele de gripă sau răceală prin calmarea episoadelor de tuse și decongestionarea căilor nazale.

Uleiul de rozmarin: mod de administrare și precauții

Beneficiile uleiului esențial de rozmarin sunt neprețuite, însă nici posibilele efecte adverse nu trebuie neglijate. Folosit necorespunzător sau în cantități exagerate, uleiul de rozmarin folosit intern poate cauza greață sau vărsături. De asemenea, aplicat extern în cantități mari, acesta poate cauza usturime, iritații, roșeață sau arsuri la nivelul pielii. 

Dacă te confrunți cu probleme respiratorii, rozacee sau o sensibilitate exacerbată a pielii, cel mai bine este să-l eviți complet. Aceeași regulă se aplică și dacă ești alergic la rozmarin sau la alte ingrediente din compoziția produsului pe care dorești să-l achiziționezi. 

Însă pentru utilizarea acestuia în siguranță deplină, iată câteva moduri de administrare atestate, de care e bine să ții cont, și pe care le găsești detaliate și în volumul de specialitate „Uleiuri esențiale integrale. Ghid practic” de Tudor Ilie, acum disponibil și pe vegis.ro.

difuzor pentru uleiuri esențiale
Administrarea externă
 1. O variantă simplă de administrare externă, chiar dacă indirectă, este cu ajutorul difuzoarelor sau a suporturilor ceramice destinate aromaterapiei. Astfel uleiul esențial de rozmarin și nu numai, este inhalat, iar anumite componente ajung prin intermediul nervilor olfactivi la creier. Acestea acționează mai ales la nivelul amigdalei, considerată centrul emoțional al creierului, stârnind o varietate de emoții și stări precum relaxare, motivație, concentrare, optimism etc.
 2. Extern, cel mai sigur este să aplici uleiul esențial într-o variantă diluată, apelând la un ulei suport suficient de gras. Pentru uz extern, uleiul suport de migdale sau cel de argan se numără printre cele mai bune alegeri. Nu folosi mai mult de 2-4 picături de ulei esențial diluate în aproximativ 12 lingurițe de ulei suport.
 3. În cazul în care dorești să folosești uleiul esențial de rozmarin pentru masaj, evită să-l diluezi în ulei suport de argan pentru că nu facilitează foarte bine alunecarea palmelor. Poți opta în schimb pentru cel de migdale, care poate fi mixat și cu ulei suport din sâmburi de strugure, care intră rapid în piele, favorizând absorbția.
 4. Uleiul esențial de rozmarin face echipă bună cu cel de argan în cazul problemelor ce țin de sistemul nervos sau pentru tratamente destinate să stimuleze creșterea și sănătatea firului de păr.
Administrare internă
 1. Dacă dorești să folosești uleiul esențial de rozmarin intern, ai grijă să alegi un produs în a cărei descriere sau prospect figurează mențiunea „pentru uz intern”.
 2. Cea mai simplă modalitate de administrare, care nu irită mucoasa gastrică, este sub formă de capsule vegetale.
 3. Poți administra uleiul diluat în miere sau într-un ulei suport. Astfel, se recomandă 2-3 picături de ulei de rozmarin într-o linguriță de miere sau la 6 picături de ulei suport intern (ulei de măsline, floarea soarelui, cocos sau in). Este foarte important să diluezi uleiul esențial administrat pentru că astfel îi atenuezi agresivitatea asupra tubului digestiv, potențându-i totodată efectul.
 4. Pentru uz intern, poți folosi și o bucățică de pâine integrală sau cu tărâțe pe care pui cu ajutorul unei pipete o picătură de ulei esențial de rozmarin. Se recomandă administrarea pe stomacul gol, iar metoda bucății de pâine este mai degrabă indicată în cazul afecțiunilor gastrice.
 5. Uleiurile esențiale nu se pot dizolva în apă, deci evită această variantă.

Dacă ești de părere că uleiul esențial de rozmarin ți se potrivește, nu uita ca înainte de a lua o decizie în privința utilizării, să apelezi și la sfatul medicului curant.

Ești pregătit să testezi uleiul esențial de rozmarin și să te aventurezi într-o călătorie parfumată, benefică pentru sănătate? Intră aici și alege cea mai bună variantă pentru tine, atât pentru uz extern, cât și intern

ulei esențial de rozmarin comandă produsele

Surse bibliografice

 • Ilie Tudor, Uleiuri esențiale integrale. Ghid practic, Tipografia Everest, Brașov, 2022
 • https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-oil-benefits
 • https://www.intrepidmentalhealth.com/blog/8-ways-that-rosemary-can-improve-your-mental-emotional-and-physical-well-being
 • https://www.healthline.com/health/rosemary-oil-for-hair 
 • http://arhiva.formula-as.ro/2000/427/strabunica-stie-tot-40/strabunica-stie-tot-1645
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-154/rosemary#:~:text=But%20taking%20undiluted%20rosemary%20oil,allergic%20reactions%20in%20some%20people
 • https://www.webmd.com/drugs/2/drug-1826/rosemary-oil/details 

No Comments

  Leave a Reply