Mâncatul pe fond emoțional este o problemă comună cu care se confruntă mulți oameni. Apare atunci când folosim alimente pentru a face față emoțiilor, cum ar fi stresul, tristețea, singurătatea sau plictiseala.
Este important să înțelegem ce este alimentația emoțională și cum o putem gestiona astfel încât să putem duce o viață mai sănătoasă. Din fericire, există strategii care ne pot ajuta să gestionăm mâncatul emoțional, iar în acest articol vom discuta despre ele.
Cum faci diferența între foamea fizică și mâncatul emoțional?
Foamea fizică și mâncatul emoțional sunt două stări diferite și poate fi dificil să faci diferența între cele două.
De exemplu, foamea fizică apare gradual și este un răspuns biologic natural la nevoia de energie și nutrienți. Aceasta este însoțită de simptome fizice, cum a fi scăderea energiei, iritabilitate, zgomote intestinale sau dureri de cap. Această foame dispare după ce ai mâncat și ajungi la sațietate.
Pe de altă parte, mâncatul emoțional este mâncatul din alte motive decât foamea fizică, cum ar fi stresul, plictiseala, tristețea sau fericirea. De obicei, foamea emoțională apare brusc și este mult mai intensă decât foamea fizică.

Ea nu este însoțită de simptome fizice precum cele experimentate în timpul foamei fizice. În plus, pofta de anumite alimente, cum ar fi ciocolata sau fast-food, poate indica foamea emoțională. Mâncatul emoțional implică consumul de alimente automat sau neatent și nu încetează nici când corpul este plin.
Să-ți dau un exemplu: din punct de vedere psihologic, pofta de ciocolată este un strigăt după iubire, intimitate. Este antidepresivul perfect pentru cei care tânjesc după iubire.
Haide să ne uităm puțin la toată combinația de proprietăți care ne fac să ne simțim mai bine, pe care le conține ciocolata:
- Conținutul ridicat de grăsimi alină sentimentele de gol, de nesiguranță sau de singurătate.
- Conținutul ridicat de carbohidrați declanșează producția substanței care răspunde de senzația de bine din creier – serotonină.
- Atracția către ciocolată se poate datora și faptului ca are o aromă care combină în mod egal gustul dulce, sărat, amar si acru, într-un echilibru perfect.
DESCOPERĂ MAI MULTE ȘI ÎN ARTICOLUL “CUM GESTIONĂM RONȚĂITUL ÎNTRE MESE, UN OBICEI APARENT INOFENSIV?“

Cum gestionezi mâncatul pe fond emoțional?
Este nevoie de răbdare și de multă practică pentru a identifica în mod frecvent dacă foamea voastră este de natură fizică sau emoțională. Mai jos îți descriu câțiva pași pentru a reduce foamea emoțională.
1. Caută adevărata cauză: poate ai avut o zi rea la muncă? Mâncatul emoțional poate fi cauzat de furia pe termen lung, de stresul cronic, depresie sau lipsa iubirii. Înțelegerea cauzelor care stau la baza emoțiilor tale te poate ajuta să gestionezi mai bine obiceiurile alimentare.
2. Întreabă-te: simt furie, frică, rușine sau tensiune? Recunoașterea emoțiilor care îți declanșează supraalimentarea te poate ajuta să le gestionezi într-un mod mai constructiv.
3. Impune-ți o pauză de 15 minute de calmare. Spune-ți că nu poți mânca în următoarele 15 minute, iar după această perioadă dacă simți în continuare nevoia să mănânci, o poți face.

4. Caută sprijin: Discuțiile cu prietenii, familia sau cu un profesionist în domeniul sănătății te pot ajuta să te ocupi de problemele emoționale care te pot determina să mănânci în exces.
5. Scrie într-un jurnal. Scrierea sentimentelor proprii și înțelegerea declanșatorilor emoționali este o strategie care poate ajuta la gestionarea obiceiurilor alimentare emoționale. Este una din strategiile mele preferate. Exprimarea și eliberarea emoțiilor prin scris poate ajuta la eliberarea intensității unor sentimente care altfel nu ar putea fi evitate, cum ar fi tristețea, furia sau durerea.
Ține minte că, deși nu există o abordare unică pentru a depăși mâncatul emoțional, integrarea acestor strategii te pot ajuta să o gestionezi mai bine. În plus, schimbarea stilului de viață, prin a include alimente mai sănătoase, cum ar fi alimentele bogate în vitamina D (somon, păstrăv, ton la conservă, ciuperci maitake, iaurt fortificat) și mandarinele, îți pot îmbunătăți starea de spirit și reduce probabilitatea de a mânca emoțional.