Scorțișoara își întrețese aroma în pânza umanității, îmbibând-o cu un parfum unic. Acest condiment cu un gust bogat, și o istorie la fel de bogată, este amintit chiar și în Vechiul Testament ca ingredient nelipsit din uleiul pentru ungere. Iar un fapt mai puțin cunoscut, datorită parfumul său complex, scorțișoara era utilizată și de egipteni în cadrul procesului de îmbălsămare.
Conform istoricilor greci, printre care Herodot, locul de unde scorțișoara venea în Europa era Peninsula Arabică. Într-adevăr, arabii făceau comerț cu scorțișoară prin intermediul unei rețele de drumuri greu accesibile, motiv pentru care pentru mult timp au deținut monopolul asupra acestui condiment, iar prețul scorțișoarei a fost unul ridicat. Din cauza prețului, până în Evul Mediu, scorțișoara a fost mai degrabă asociată cu aristocrația și considerată un dar divin.

Odată cu epoca marilor descoperiri geografice, portughezii au găsit locul de proveniență al acestei mirodenii atât de râvnită de europeni. Este vorba despre Ceylon, astăzi cunoscut ca Sri Lanka.
Aceste descoperiri au dus treptat la popularizarea scorțișoarei, astăzi fiind unul dintre cele mai răspândite condimente, însă la fel de îndrăgit și apreciat ca și acum mii de ani.
Dacă îți dorești să afli mai multe despre beneficiile scorțișoarei, dar și cum o poți valorifica în bucătărie, te invităm să parcurgi rândurile următoare.
Cassia și Ceylon sau care este „adevărata scorțișoară”?

Dacă scorțișoara se numără printre mirodeniile tale preferate, merită să știi că deși Ceylon a fost primul sortiment descoperit de europeni, astăzi concurează în popularitate cu scorțișoara Cassia, originară din partea sudică a Chinei. Ambele soiuri provin din familia arborelui Cinnamomum, fiind obținute din scoarța interioară a copacului.
După cum ai văzut, deși înrudite, aceste două sortimente de scorțișoară sunt totuși extrase din varietăți diferite de arbori: Cassia din Cinnamomum Cassia, iar Ceylon din Cinnamomum zeylanicum. În funcție de zonele de proveniență, Cassia mai este numită și scorțișoara chinezească, iar Ceylon indiană.
Sortimentul Ceylon este supranumit „scorțișoara adevărată”, însă având în vedere că ambele soiuri provin din arborele Cinnamomum se poate spune că atât Ceylon, cât și Cassia sunt cât se poate de veritabile. Cu toate acestea, pot fi diferențiate printr-o serie de trăsături specifice. De exemplu, o diferență notabilă se manifestă la nivelul gustului și al intensității parfumului. Parfumul scorțișoarei Ceylon este mai discret, iar gustul mai dulceag și mai subtil.
Dacă ești interesat în detaliu de diferențele dintre Cassia și Ceylon, citește aici review-ul nostru!
Cum acționează scorțișoara asupra sănătății organismului?

Străbătând veacurile, scorțișoara s-a impus atât prin gustul aparte, cât și prin efectele sale terapeutice. Nu este un secret că acest condiment oriental are multiple proprietăți benefice: antiinflamatorii, antifungice și antivirale.
De altfel, când vine vorba despre menținerea sănătății organismului, profilul nutrițional al scorțișoarei este foarte convingător.
Iată ce minuni nutriționale se ascund într-o linguriță de scorțișoară, mai exact aproximativ 2,6 g din această mirodenie îndrăgită:
- 26.1 mg calciu;
- 1.56 mg magneziu;
- 1.66 mg fosfor;
- 11.2 mg potasiu;
- 6.42 calorii.
Pe lângă toate acestea, scorțișoara reprezintă o sursă sigură de vitamina A, B și K. De asemenea, acest condiment nu duce lipsă nici de antioxidanți, benefici în reducerea stresului oxidativ, cât și în susținerea longevității organismului. Ca formă a vitaminei A, scorțișoara este bogată în beta-caroten, dar și în alte carotenoide esențiale pentru menținerea sănătății ochilor precum luteina și zeaxantina. Mai mult, aceste substanțe sporesc gradul de protecție al globului ocular, adesea expus la factori poluanți sau la lumina albastră a ecranelor, care au devenit o parte din rutina noastră.
După cum vezi, scorțișoara este mai mult decât pregătită să-ți susțină sănătatea. Așadar, să privim lucrurile la scară mai mică și să descoperim împreună ariile de specializare ale scorțișoarei, bineînțeles consumată în cantități moderate.
Condimentul care menține buna funcționare a sistemului nervos

E clar că gustul scorțișoarei nu poate să-ți aducă decât un alint dulce pentru papilele gustative, experiență dezirabilă pentru că atunci neuronii tăi produc în mod natural un neurotransmițător esențial: dopamina, cunoscută și ca „hormonul plăcerii și al recompensei”. Organismul tău are nevoie de dopamină pentru că acest hormon favorizează concentrarea, motivația și starea de bine. În plus, un nivel normal de dopamină susține somnul odihnitor, dar și motricitatea.
Scorțișoara nu este doar o recompensă dulce de nerefuzat, ci și un aliment care are impact pozitiv asupra sănătății sistemului tău nervos pe termen lung, pentru că poate preveni declinul cognitiv, riscul de Alzheimer, Parkinson sau de scleroză multiplă.
Dulcea scorțișoară reglează nivelul de glucoză din sânge

Fie că este vorba despre Ceylon sau Cassia, acest condiment și-a câștigat reputația pentru potențialul de a menține glicemia în limite normale, un aspect benefic mai ales pentru a preveni apariția diabetului zaharat. Unul dintre modalitățile prin care acționează scorțișoara este creșterea receptivității organismului la insulină, un hormon esențial în alimentarea ficatului, mușchilor și a celulelor adipoase cu glucoză, cât și convertirea acesteia în energia necesară corpului.
Conform unor studii, scorțișoara scade nivelul de glucoză care pătrunde în fluxul sanguin după servirea unei mese. Secretul constă în faptul că această mirodenie interferează cu anumite enzime digestive, încetinind descompunerea carbohidraților în tractul digestiv, lucru benefic pentru că aceștia determină nivelul de zahăr din sânge să fluctueze. De aceea ar putea fi o idee bună să-ți începi ziua cu câteva felii de măr proaspăt spălate, asezonate cu puțină scorțișoară, mai ales că merele te energizează mai bine decât o ceașcă de cafea. Iar dacă nu vrei să renunți la cafea, întotdeauna e mai bună cu un strop de scorțișoară.
Efectul antidiabetic al scorțișoarei se manifestă și astfel: te ajută să-ți reglezi nivelul de colesterol, îți protejează inima și favorizează scăderea în greutate, aspect foarte important pentru persoanele care se confruntă cu diabetul.
Pe lângă studiile menționate, iată ce spune și un client vegis referitor la ajutorul oferit de scorțișoară în caz de diabet: „Am ales produsul Scorțișoară Pulbere de la Vegis, deoarece recent am fost diagnosticată cu diabet zaharat de tip II, non-insulino-dependent, iar în plus, sunt și supraponderală. Folosesc acest produs pentru a corecta gustul „cafelei” din surogate de cafea, tip Orzo (tot de la Vegis) și a ceaiului pentru slăbit […]”.
Mirodenia care te protejează împotriva infecțiilor

Datorită efectului său antiinflamator, antimicrobian și antifungic, nu e de mirare că scorțișoara este un aliat de nădejde al organismului, ajutându-l să facă față unei palete largi de infecții. Scorțișoara reușește să-ți susțină organismul datorită unui compus activ, destul de răspândit în natură, numit cinamaldehida, care îi conferă aroma și parfumul specifice. Acest compus este prezent mai ales în scoarța arborelui de scorțișoară, cât și în cea a multor specii din genul Cinnamomum. De exemplu, uleiul esențial de scorțișoară pentru uz intern poate fi o alegere inspirată împotriva infecțiilor pentru că are un conținut foarte ridicat de cinamaldehidă, în proporție de aproximativ 90%.
De aceea, scorțișoara poate combate infecțiile tractului respirator. Este demonstrat prin intermediul unor studii și că includerea scorțișoarei în regimul alimentar poate preveni apariția bacteriilor precum Salmonella sau Listeria, ambele afectând sistemul digestiv în urma ingerării de alimente contaminate. Efectul antimicrobian este de folos și pentru sănătatea dentară, deoarece previne apariția cariilor și a halenei (respirație urât mirositoare).
În plus, scorțișoara funcționează și ca un booster al sistemului imunitar, sporind rezistența organismului în fața virusurilor și bacteriilor.
Consumul de scorțișoară: contraindicații și precauții

Deși conferă o aromă unică oricărui preparat, consumul de scorțișoară trebuie să fie moderat, căci în caz contrar, pot apărea manifestări neplăcute. Una dintre principalele cauze este conținutul de cumarină, un compus aromatic de natură vegetală, care în cantități mari, poate deveni toxic pentru organism, afectând buna funcționare a ficatului.
Pentru un plus de siguranță, poți opta pentru sortimentul de scorțișoară Ceylon. Comparativ cu scorțișoara Ceylon, Cassia are un conținut mai ridicat de cumarină, nefiind recomandată pentru persoanele care se confruntă cu anumite afecțiuni digestive precum sindromul colonului iritabil. Dacă nu ai astfel de probleme și preferi un gust și o aromă mai intense, Cassia rămâne în continuare o opțiune valabilă atât timp cât nu faci exces.
De asemenea, consumul excesiv poate avea următoarele reacții adverse:
- disconfort respirator;
- senzație de iritare la nivelul gâtului;
- senzație de sufocare;
- tuse;
- umflarea limbii sau a gingiilor;
- senzație de arsură localizată la nivelul cavității bucale.
Dacă în urma ingerării de scorțișoară identifici una dintre reacțiile adverse menționate, solicită imediat ajutor medical specializat.
De altfel, consumul de scorțișoară este contraindicat persoanelor cu intoleranță la acest produs, femeilor însărcinate sau care alăptează.
Dacă nu ai nicio reacție alergică la scorțișoară și vrei să profiți la maximum de beneficiile acestui ingredient, în urma unui consult de specialitate, stabilește cu medicul tău dacă te poți orienta spre suplimente alimentare pe bază de scorțișoară sau chiar administrarea unui ulei esențial de scorțișoară, neapărat pentru uz intern. Cel pentru uz extern este indicat doar pentru aromaterapie și îți creează o atmosferă de poveste în casă sau la birou, cât și o stare de confort emoțional.
Scorțișoara: o călătorie aromată în 2 rețete savuroase
Să nu uităm de motivul pentru care scorțișoara este cu adevărat celebră: gustul și aroma aparte pe care o conferă preparatelor, fiind un răsfăț divin mai ales în felurile de mâncare caldă, care ne îmbie cu aburii lor parfumați să ne așezăm degrabă la masă.
Iată 2 rețete delicioase pe care te invităm să le încerci!
Pui cu scorțișoară, lămâie și caise

Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 130 g paste orzo (sub formă de bob de orez);
- sare (după gust);
- 1 lingură de unt nesărat;
- 6 – 8 fire de pătrunjel tocate;
- 1 lingură de piper roșu măcinat;
- 1 linguriță piper negru proaspăt măcinat;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- 500 g piept de pui dezosat, tăiat fâșii;
- 1 ceapă albă medie, tăiată mărunt;
- sucul de la 2 lămâi;
- ½ linguriță de scorțișoară pulbere;
- 1 linguriță amidon de porumb;
- 40 g fulgi de migdale;
- 100 g caise tăiate felii.
Mod de preparare:
- Fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După ce au fiert, scurge-le bine și oprește 3 linguri din apa în care au fiert.
- Apoi poți muta pastele într-un alt recipient, și gătește-le în unt. Adaugă sare după gust, pătrunjelul și piperul roșu.
- Pornește focul dinspre mediu spre mare. Într-o tigaie antiaderentă încinge uleiul de măsline. Adaugă puiul tăiat bucățele/fâșii, apoi ceapa albă, fulgii de migdale și amestecă ingredientele până ce puiul este gătit.
- Redu intensitatea focului. Adaugă sucul de lămâie, scorțișoara, piperul negru și un vârf generos de sare, reglat după gustul propriu. Folosește apa rămasă de la paste, adăugând-o peste restul ingredientelor și continuă să gătești pentru încă un minut. Adaugă și amidonul de porumb și amestecă până ce sosul creat se îngroașă.
- Adaugă pastele orzo în tigaie și amestecă-le bine cu restul ingredientelor. Apoi, adaugă feliile de caise și ia preparatul de pe foc.
- Pentru servire, poți stropi preparatul cu puțin ulei de măsline. Pentru un aspect și mai plăcut și un plus de savoare, mai poți adăuga și piper roșu.
Fursecuri pufoase cu scorțișoară și vanilie

Ingrediente necesare:
- 128 g zahăr tos sau zahăr brun;
- 64 g unt nesărat;
- 1 ou mare;
- 1 linguriță extract de vanilie;
- 180 g făină universală;
- 2 lingurițe de scorțișoară măcinată;
- 1 linguriță praf de copt.
Ingrediente necesare topping:
- 128 g zahăr;
- 2 lingurițe scorțișoară măcinată.
Mod de preparare:
- Într-un bol încăpător amestecă ușor untul și zahărul până obții o textură ușoară și cremoasă. Apoi adaugă oul și extractul de vanilie și mixează.
- Într-un bol separat, amestecă ingredientele uscate precum făina, praful de copt și scorțișoara măcinată.
- Încorporează mixul uscat în cel umed. Amestecă totul până ce obții o consistență specifică aluatului de biscuiți.
- Acoperă aluatul obținut cu o folie și lasă-l să se răcească timp de 1 h în frigider. Astfel, aluatul va fi mai ușor de mânuit/modelat.
- După răcire, nu este nevoie să întinzi aluatul. Folosește o lingură pentru a „decupa” bucăți de aluat pe care să le modelezi sub formă de biluțe cu ajutorul palmelor.
- Într-un bol separat, mixează zahărul și scorțișoara pentru topping. Dă biluțele de aluat prin această compoziție, până ce sunt complet acoperite.
- Dispune fursecurile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-le la 180°C timp de 15 minute sau până ce capătă o nuanță aurie, iar marginile sunt ferme.
Dacă și tu ești îndrăgostit de aroma scorțișoarei, te invităm să consumi cu încredere sortimentul Ceylon de la Niavis! Indiferent că o preferi pulbere sau sub formă de batoane, Niavis te răsfață cu o scorțișoara Ceylon de înaltă calitate, fără gluten și fără organisme modificate genetic.
Iar pentru mai multe produse sănătoase de la Niavis, intră aici!
Surse bibliografice:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/266069
- https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cinnamon/
- https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon
- https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon
- https://kidadl.com/facts/cinnamon-facts-uses-benefits-side-effects-and-more
- http://arhiva.formula-as.ro/2018/1343/nutritie-55/seductie-orientala-mirodeniile-dulci-picante-dar-mai-ales-foarte-sanatoase-24544
- https://historia.ro/sectiune/general/scortisoara-aroma-tuturor-veacurilor-577310.html
- https://www.washingtonpost.com/recipes/lemon-and-apricot-chicken/15873/?itid=lk_inline_manual_24
- https://cakewhiz.com/cinnamon-crinkle-cookies/