Deși este un subiect delicat, candida este o afecțiune pe care e posibil să o înfrunți măcar o dată în viață. De aceea, este indicat să cunoști primele semne de alarmă, când să te adresezi medicului curant și cum o poți preveni cu ajutorul unei alimentații echilibrate, bazată pe alegeri sănătoase.
Candida reprezintă o specie de fungi, responsabilă pentru apariția candidozei, cunoscută popular și ca infecția cu ciuperci de drojdie. E important să mai știi că aceasta (Candida Albicans) face parte din rândul „bacteriilor bune”, care în mod normal poate fi prezentă în tractul intestinal, în cel vaginal, în cavitatea bucală și chiar la nivelul pielii. Candida începe să ridice probleme în momentul în care se înmulțește în mod necontrolat.
Printre factorii de risc ai dezvoltării necontrolate se numără administrarea de antibiotice sau a contraceptivelor hormonale, schimbarea florei bacteriene vaginale, sarcina, diabetul, un sistem imunitar slăbit sau traversarea unor perioade prelungite de stres.
Adesea candidoza este asociată cu disconfortul vaginal, însă trebuie să știi că aceasta poate afecta și bărbații, chiar dacă incidența este mai redusă. De altfel, există mai multe tipuri de candidoză care pot afecta diverse părți ale organismului.
Candidoza: tipuri și moduri de manifestare

După cum spuneam, candida poate declanșa mai multe tipuri de candidoză. Printre cele mai comune se regăsesc:
- Candidoza cutanată sau localizată la nivelul pielii: poate fi depistată în orice parte a corpului, însă mai predispuse sunt zonele în care se formează pliuri, precum subrațul, zona inghinală, sânii, abdomenul etc.
- Candidoza orofaringiană (bucală) și esofagiană: este localizată la nivelul cavității bucale, unele dintre cauze fiind igiena orală precară. Printre cele mai comune simptome ale candidozei bucale sunt prezența unor porțiuni de culoare albicioasă la nivelul limbii, gingiilor și obrajilor; gust neplăcut în gură, care persistă; senzație de arsură la nivelul cavității bucale; alterarea gustului. Dintre simptomele menționate, senzația de arsură poate fi atribuită candidozei esofagiene.
- Candidoza aparatului uro-genital: afectează funcționarea optimă a tractului urinar și se caracterizează prin disconfort în timpul urinării, senzație de arsură și miros înțepător. Poate fi ușor confundată cu o cistită, însă la primul disconfort merită să efectuezi o urocultură în vederea stabilirii unui diagnostic corect și a planului de tratament aferent.
- Candidoza vaginală: apare în urma unui dezechilibru al florei vaginale și se caracterizează prin durere și iritație vaginală, scurgeri cu o consistență apoasă sau groasă, senzația de mâncărime.
- Candidoza în timpul sarcinii: femeile însărcinate sunt mai predispuse la infecțiile declanșate de candidă din cauza nivelului crescut de estrogen din organism. Dacă tipul de candidă care s-a dezvoltat este depistat la nivelul cavității bucale sau al esofagului, infecția poate fi transmisă nou-născutului.
Cele mai comune semne de alarmă pentru candidă
Din păcate, candida îți poate afecta organismul pe multiple planuri, însă este important ca la primul semnal de alarmă să ceri sfatul medicului care te va orienta, dacă este cazul, spre investigații suplimentare.

Iată ce schimbări din organism trebuie să-ți dea de gândit și să te determine să te adresezi medicului curant!
- senzația de epuizare este un simptom popular al candidozei, adesea corelat și cu anumite deficiențe precum cea de acizi grași, magneziu sau vitamina B6;
- leziuni la nivelul cavității bucale: pete albicioase, afte bucale, răni și depistarea unor suprafețe iritate;
- infecțiile urinare recurente;
- infecții la nivelul sinusurilor care se manifestă prin curgerea nasului, congestie nazală, alterarea mirosului și dureri de cap persistente;
- piele și unghii cu aspect deteriorat;
- disconfort digestiv caracterizat prin balonare, constipație, diaree, senzația de greață; în lumea medicală colonizarea necontrolată a candidei la nivelul tractului intestinal este văzută ca un factor declanșator al unor afecțiuni autoimune precum boala Crohn sau colita ulcerativă.
Dacă ai remarcat că te confrunți cu simptomele menționate, mai ales de o perioadă îndelungată de timp, nu-ți neglija starea de bine, și în funcție de simptome, ia în calcul un control urologic, gastroenterologic sau dermatologic. Dacă disconfortul se manifestă la nivelul cavității bucale sau al sinusurilor, ia măsurile necesare printr-o progamare la un specialist ORL. În privința acestor două tipuri de candidă, și un consult stomatologic îți poate fi de ajutor.
Alimente care pot preveni candida
Pe lângă factorii de risc deja amintiți, trebuie să știi că o alimentație mai puțin echilibrată, bogată în carbohidrați, zaharuri, dulciuri rafinate, lactate, dar și consumul de alcool, favorizează apariția candidozei, mai ales la nivelul esofagului.

Însă pentru echilibrarea dietei, există o serie de alimente pe care e bine să le consumi în scop preventiv:
- merișoarele (proaspete sau deshidratate);
- afinele (proaspete sau deshidratate);
- strugurii-ursului (ajutor de nădejde în cazul infecțiilor urinare);
- rodiile;
- nucile braziliene;
- iaurtul simplu, fără adaos de zaharuri (datorită efectului său probiotic);
- usturoiul (datorită acțiunii antibacteriene care blochează înmulțirea bacteriilor);
- uleiul de cocos;
- turmeric;
- oțetul de mere;
- aloe vera (ideal pentru candida bucală);
- ceaiul Kombucha;
- xylitol (ca înlocuitor al zahărului).
Candida Cleanse Solaray: o formulă complexă, pe bază de plante
Pe lângă o alimentație cu rol preventiv, în caz de apariție sau recidivă a candidozei, este esențial să te orientezi spre suplimentele potrivite. Solaray îți susține buna funcționare a organismului și recuperarea cu o formulă sinergică din extracte de plante, Candida Cleanse, care favorizează reducerea coloniilor de candida la nivel gastrointestinal, urinar, vaginal, orofaringian și cutanat.
În compoziția suplimentului se regăsesc extracte cu o puternică acțiune antibacteriană, care susțin și buna funcționare a sistemului imunitar, printre care cel de usturoi, ghimbir, curcumin, oregano, cimbru sau pulbere de nucă de cocos. Capsulele vegetale sunt concepute și pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană.
Iată ce spun clienții Vegis despre eficiența acestui supliment:
- „Recomand! Și-a dovedit eficiența după 2 săptămâni de la administrare”. (Cristina)
- „Am administrat capsulele timp de o săptămână și am observat îmbunătățiri”. (Irina)
- „Un produs eficient pentru problemele care au apărut. Super mulțumită”. (Călin)
- „Digestia s-a îmbunătățit la maximum, nu mă mai balonez de la diferite alimente, nu mă mai „înțeapă” stomacul. E ceva de vis. Recomand 100%. Prețul produsului e accesibil și infim pentru ce beneficii îți oferă”. (Elena)
- „Eficiente din primele zile. Mi-am rezolvat o problemă pe care o aveam de ani de zile”. (Ilum)
Alege și tu Candida Cleanse, suplimentul care oferă un ajutor de încredere în caz de candidă, într-un interval de timp cât mai scurt.
Surse bibliografice:
- https://www.healthline.com/nutrition/candida-symptoms-treatment#TOC_TITLE_HDR_9
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/symptoms-causes/syc-20353533
- https://www.healthline.com/health/thrush
- https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/index.html
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/322722#types-of-infections
- http://arhiva.formula-as.ro/2016/1207/terapii-alternative-58/sanatate-cu-alimente-candidozele-20455-print