Produse naturiste

Crom Complex (P)

Auzim des vorbindu-se despre vitamine şi beneficiile acestora pentru corpul nostru. Dar, în egală măsură, şi mineralele joacă un rol la fel de important. Mineralele esenţiale pentru organism sunt următoarele: Calciu, Magneziu, Fier, Crom.

Cromul este unul din mineralele esențiale pentru buna funcționare a organismului. Deși este prezent în cantități mici în organism, acesta este implicat în numeroase funcții, în special în metabolizarea și depozitarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților. Totodată este un mineral esențial pentru cei ce doresc să-și regleze greutatea corporală, ajutând la reducerea țesutului adipos.

Cromul funcționează în organismul nostru ca un micronutrient. Acesta are un rol esenţial în organism privind controlul zahărului din sânge. Există o foarte mică moleculă-semnal numită Cromodulină (LMWCr- Low-molecular-weight chromium-binding substance) ce se completează cu insulina și are rolul de a crește puterea semnalului pe care îl transmite, ajutând la scăderea glicemiei după mese. Această moleculă are, așadar, un rol metabolic specific, fiind un adjuvant atât în diabet, cât și în curele de slăbire. Cercetările în domeniu dovedesc faptul că deficitul de Crom din organism face ca glicemia să crească foarte mult (ceea ce înseamnă că ne îngrășăm și suntem predispuși la diabet), iar suplimentarea cu Crom îmbunătățește considerabil controlul glicemiei, chiar și la persoanele cu diabet zaharat.

Deficiența de Crom

Una din consecințele deficitului de crom în organism este rezistența acestuia la insulină, ceea ce provoacă, printre altele stocarea masivă de grăsime în adipocite. O altă consecință este sindromul metabolic, adică lipidele se fixează în mod specific la nivelul stomacului, determinând în timp creșterea greutății corporale, precum și declanșarea diabetului zaharat.

Printre simptomele deficienței de Crom se numără: 

  • transpirație rece
  • iritabilitate
  • amețeală
  • senzația permanentă de foame
  • mâinile reci
  • somnolență
  • dependența de dulciuri
  • urinare frecventă
  • sete excesivă

Surse naturale de Crom

Cromul încetinește pierderile de Calciu, deci poate fi de ajutor în prevenirea pierderii de masă osoasă la femeile aflate la menopauză. Femeile au nevoie de circa 20 de micrograme de Crom zilnic, cu oarecare variații în funcție de vârstă, iar bărbații de 30 de micrograme de Crom zilnic. Este greu de asimilat Cromul din alimente până la VNR recomandat, de aceea se recomandă suplimentarea prin surse naturale. Cele mai bune surse de Crom sunt:

  • drojdia de bere proaspătă
  • fructele de mare
  • ficatul și alte organe
  • cerealele integrale
  • cartofii
  • Broccoli
  • varza
  • toate legumele cu frunze verzi
  • salată verde
  • ridichile
  • apa minerală
  • roșiile
  • merele
  • ouăle

Un ou conține 26 de micrograme de Crom, în timp ce un măr are 36 de micrograme. Cromul se găsește în cantități mici și în lapte și derivatele din lapte. În fapt, din fiecare aliment ingerat omul poate asimila circa 1-2 micrograme de Crom, dar de notat este faptul că hrana procesată, făina rafinată și carnea prelucrată industrial nu mai conține Crom, acesta fiind oxidat în procesele de prelucrare.

Absența Cromului din alimentație crează foarte rapid carențe, dat fiind faptul că acesta nu se poate stoca în organism. Deficitul de Crom este unul din efectele consumului de alimente procesate industrial. Se crede că absența necesarului de Crom zilnic din alimentație este unul din factorii care duc la declanşarea diabetului, dar și un factor care predispune la obezitate și la grave tulburări de metabolism. Lipsa Cromului din alimentație este considerată responsabilă pentru declanșarea unor forme de psoriazis, de un nivel ridicat al trigliceridelor din sânge și de hiperglicemie. Acneea la vârsta adultă și glaucomul sunt consecințe ale lipsei cronice de Crom.

Cromul în curele de slăbire

Pofta de dulciuri sau mâncatul în exces pot indica deficienţe de Crom în organism. Acest deficit este în măsură să provoace o scădere a capacităţii corpului de a controla valorile glicemiei. Pot apărea, astfel, scăderi bruşte ale glicemiei care pot fi responsabile de apariţia unor diferite simptome neplăcute, precum cefalee, oboseală, insomnie, labilitate emoţională, iritabilitate, tremurături sau vertij. Aceste simptome apar frecvent la câteva ore după masă, putând fi însotiţe şi de foame şi palpitaţii, ameţeli sau greaţă. Disconfortul atât de neplăcut, provocat de crizele de hipoglicemie, dispare de obicei după consumarea de dulciuri.

Multe persoane acuză foame spontană, nemotivată, chiar imediat după masă. Se ajunge astfel la un consum suplimentar de alimente de care organismul nu are, de fapt, nevoie. Pe termen lung acesta conduce automat la creşterea în greutate. Curele de slăbire riscă să accentueze deficitul de Crom, iar lipsa administrării necesarului de dulciuri atunci când apar primele simptome provocate de hipoglicemie duce la agravarea acestora. Organismul dispune însă de propriul său mecanism de reglare, dar are nevoie pentru aceasta de un aport echilibrat de substanţe nutritive şi, în particular, de Crom. Odată cu restabilirea aportului normal de Crom, corpul îşi reglează mai uşor glicemia şi scade pofta de dulciuri, iar simptomele amintite anterior dispar treptat.

Datorită cromului, metabolismul de bază este accelerat, astfel organismul arde mai multe calorii decât de obicei, menține temperatura corporală în limite normale și secretă mai mulți hormoni. Un consum mai mare de energie produce și un consum mai mare de grăsime.

Beneficiile Cromului

Printre cele mai importante beneficii ale cromului se numără:

  • reducerea hipertensiunii
  • reducerea riscului de afecțiuni cardiace și infarct
  • stimularea metabolismului
  • reducerea poftelor alimentare
  • controlarea foamei
  • pretojarea ADN-ului
  • controlarea rezistenței la insulină
  • prevenirea depresiei
  • sporirea performanței atletice

Crom Complex Herbagetica

Crom Complex de la Herbagetica este un remediu natural care are în compoziția sa drojdie de bere și extract standardizat de acerola, asigurând în acest fel atât un aport considerabil de crom cât și de vitamina C, D, E și pe cele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B7, B8, B9, B12, B15). Formula sa este cea mai eficientă formulă organică cu asimilare maximă a Cromului în organism. 

Absorbția cromului în organism este dependentă de nivelul de vitamina C, fără de care cromul nu poate fi asimilat. Tocmai de aceea, Crom Complex de la Herbagetica are în compoziția sa și extract standardizat de acerola, cea mai importantă sursă de vitamina C naturală. Această combinație potențează diversitatea cromului, completând totodată spectrul afecțiunilor pe care Crom Complex le atenuează. 

În ceea ce privește sportivii, cromul are efect de încorporare a proteinelor și în acest fel participă la dezvoltarea musculaturii și reduce cantitatea de grăsimi depuse în organism mult mai eficient.

No Comments
    Leave a Reply